VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Vlad Batrâncea: Datorită faptului că a promis multe, Maia Sandu a devenit o dezamăgire pentru cetățenii Republicii Moldova

Vocea Basarabiei: Astăzi avem un invitat special, este dl Vlad Batrîncea, vicepreședintele Legislativului Republicii Moldova, unul din fruntașii Partidului Socialiștilor, secretar executiv al PSRM. Mulțumim mult că ați dat curs invitației noastre să avem această discuție! PSRM ar avea ca prioritate acest deziderat de integrare europeană a Republicii Moldova?

Vlad Batrîncea: PSRM are acest răspuns prevăzut în actele publice, în statutul și în programul său politic, decizia unde se va afla Republica Moldova la fel va fi luată de cetățenii Republicii Moldova. Constituția prevede referendum la etapa când și dacă peste ceva ani, că mai multe țări au statut de candidat, dar nu au devenit membre UE, sunt țări care așteaptă și zeci de ani.

Vocea Basarabiei: Sunt și diferențe.

Vlad Batrîncea: Admitem că Republica Moldova va fi aici campioană, că face reforme bune, că cetățenii o duc bine, admitem că cetățenilor Republicii Moldova le va fi oferită această perspectivă și va veni o invitație oficială în acest sens din partea celor de la Bruxelles, decizia trebuie luată la un referendum, așa este prevăzut în Constituție.

Vocea Basarabiei: Toate țările așa au procedat, au făcut referendumuri atunci când s-a decis că există această perspectivă clară de a deveni membre UE.

Vlad Batrîncea: În realitate, nu toate cele 27 de țări au trecut prin asemenea procedură, ele sunt mai puține, dar în multe țări din membrele UE a avut loc un referendum. Și noi ne vom conforma deciziei cetățenilor Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Rusia ar putea să deturneze acest parcurs european?

Vlad Batrîncea: Noi nu suntem concurenți sau nu dorim să mergem în concurență cu dna Sandu, fiindcă am avut anumite contacte oficiale, dna ne întreba de UE, de UE și de integrare, noi am zis: „Dna Sandu, noi vrem să înțelegem cu ce putem astăzi să contribuim…”

Vocea Basarabiei: Dl Batrîncea, la tot răspunsul o tot pomeniți pe dna Sandu. Întrebarea era alta – ar exista un interes din partea Rusiei să schimbe acest vector al politicii externe pentru Republica Moldova?

Vlad Batrîncea: Eu nu răspund și nu comentez.

Vocea Basarabiei: Am înțeles… Blocul Comuniștilor și Socialiștilor din parlament va depune o moțiune simplă de cenzură…

Vlad Batrîncea: Iată, dvs. spuneți, dar vreau să vă aduc un exemplu: este Ungaria, care este membru UE și este și membru NATO și Ungaria are relații foarte bune cu Federația Rusă. De ce noi trebuie să privim lucrurile prin prisma de alb-negru?

Vocea Basarabiei: Și nu observați o izolare a acestei țări din moment ce dl Orban are o relație bună cu dl Putin din partea Occidentului?

Vlad Batrîncea: Nu! Ungaria primește toate fondurile europene, Ungaria este membru NATO, Ungaria este prezentă în organele de conducere a UE și Ungaria este în toate absolut. Și iarăși, vedeți, eu înțeleg de unde vin asemenea informații. Sunt informații tendențioase, Europa nu este alb-negru și în Europa sunt dezbateri, Europa are o anumită democrație.

Vocea Basarabiei: Corect.

Vlad Batrîncea: Ceea ce propun ai noștri, ai noștri sunt ce vrei numai nu proeuropeni, ei nu înțeleg esența valorilor europene, ei se tem de dezbateri. Noi la alegerile prezidențiale și parlamentare nu am avut dezbateri, noi nu am discutat în fața cetățenilor aspectele respective.

Vocea Basarabiei: Dar ei au mandatul cetățenilor și o dată la 4 ani cetățeanul e cel care decide cine să guverneze.

Vlad Batrîncea: Datorită faptului că Maia Sandu a promis multe, Maia Sandu a devenit o dezamăgire pentru cetățenii Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Asta trebuie s-o spună tot cetățenii. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor din legislativ va depune o moțiune simplă de cenzură pe politicile Ministerului Justiției. În opinia deputaților, Sergiu Litvinenco trebuie să plece din funcția de ministru al justiției în urma scurgerilor în presă a conversațiilor de pe Telegram despre care însă acesta susține că sunt trucate. De ce vreți o moțiune de cenzură? Știți foarte bine că 63 de mandate aparțin PAS-ului și moțiunea de cenzură…

Vlad Batrîncea: Și noi trebuie să răbdăm orice derapaje?

Vocea Basarabiei: Nu, dar de ce cereți demisia?

Vlad Batrîncea: Și noi trebuie să tăcem atunci când ei își bat joc de reforma justiției?

Vocea Basarabiei: Explicați de ce cereți demisia.

Vlad Batrîncea: Păi, noi am explicat public și cred că cetățenii Republicii Moldova înțeleg. În primul rând, pentru implicarea politicului în justiție, dar vreau să încep cu alta. Noi condamnăm, categoric condamnăm orice implicare în viața privată și orice scurgere de acest gen este o problemă pentru democrație și pentru sistemul de drept din Republica Moldova și pot să vă spun și mai mult. Noi, opoziția, pe parcursul acestui an, un an și ceva am semnalat public de mai multe ori și ne-am adresat către cei din PAS: „Faceți ordine, că fenomenul filajului ilegal, interceptărilor ilegale este prea răspândit în Republica Moldova în afară și fără mandatul instanței de judecată”. Noi am făcut mai multe apeluri să se facă aici ordine și să nu permită, iar instituțiile statului să protejeze spațiul personal. Cu părere de rău, în afara de reacții ironice nu am avut nicio altă reacție. Și astăzi cei de la guvernare se află tot în poziția în care a fost ieri și opoziția, care era filată și care era interceptată. Categoric condamnăm acest lucru, însă ele au apărut în spațiul public, la care dl Litvinenco întâi a zis că sunt trucate, după care a recunoscut că unele sunt veridice. Dar ceea ce a apărut în spațiul public este grav pentru un stat de drept, este despre compromiterea concursurilor publice, nu este despre persoana dlui Litvinenco, nu este despre omul Litvinenco, este vorba despre compromiterea sistemului de drept, compromiterea concursurilor. Or, în această perioadă au fost numiți mai mulți judecători, conducerea instanțelor importante de judecată, conducerea procuraturii. Și toate aceste concursuri au fost compromise de ce? Pentru că Ministerul Justiției face politici conform hărții europene, conform planului de reformă a justiției, Ministerul Justiției nu este în drept să se implice în CSM și CSP. Dumnealor au schimbat de 8 ori, de 8 ori(!), nu a mai fost așa ceva în istoria oricărui stat european, Legea procuraturii și dl Litvinenco a devenit membru CSP, care este un organ de autoadministrare a procuraturii. Deja acel lucru a fost grav, pentru că d-lui fiind în componența CSP a influențat politic concursurile. Acest lucru compromite, acest lucru este grav, or încrederea cetățenilor în justiție după acest scandal murdar a ajuns la cote zero.

Vocea Basarabiei: Dar vicepreședintele parlamentului Vlad Batrîncea admite că în spatele acestor scurgeri de pe Telegram ar sta serviciile secrete rusești, așa cum s-a anunțat în spațiul public?

Vlad Batrîncea: Cu părere de rău, eu nu pot afirma și infirma nimic, fiindcă n-am acces la informație, eu pot deduce că poate fi vorba de niște reglări de conturi între actorii politici din Republica Moldova și nu trebuie de căutat uneori undeva foarte departe. Dar poate căutăm undeva în 2019 unii actori politici, dar poate după, dar poate sunt reglări de conturi în cadrul partidului de guvernare, dar poate sunt altele? Aici eu chiar ca vicepreședinte de parlament și ca deputat nu am acces la informație, aici trebuie să se pronunțe instituțiile abilitate, iar ceea ce ține de reacțiile acestor instituții, sunt niște reacții sterile, deoarece dânșii s-au limitat doar la că „uite, a apărut în spațiul public și aceasta este o problemă”. Păi, bine, dacă ea apare în spațiul public, este problema instituțiilor, dar cum comentați compromiterea reformei justiției? Sunt probleme mult mai grave decât aceștia, iată au ieșit și în stilul lor caracteristic că uite, Federația Rusă a contribuit la aceste scurgeri. Păi, nu, colegi, hai să lăsăm…

Vocea Basarabiei: Sperăm să aflăm adevărul… Avem timp puțin, dar întrebări multe, dle Batrîncea.

Vlad Batrîncea: Dar ce spuneți despre concursuri la care au participat alte persoane la care notele au fost mai mici decât la persoana preferată? Dar ce spuneți despre controlul politic asupra dosarelor?…

Vocea Basarabiei: Asta ați spus, avem puțin timp…

Vlad Batrîncea: Eu vreau să explic, că-i foarte importat. Eu vă cred, dar asta este mult mai important decât propaganda partidelor politice.

Vocea Basarabiei: Dar cine face propaganda cea mai mare?

Vlad Batrîncea: Guvernarea, că ei au controlul asupra justiției, au controlul asupra Moldova 1, majorității televiziunilor. Ca să înțelegeți, ieri am avut o masă rotundă cu 8 partide, care n-a fost arătată de nicio televiziune, iar guvernarea domină toată media, toată justiția.

Vocea Basarabiei: La Vocea Basarabiei au fost exponenții cam tuturor partidelor care se regăsesc pe această platformă „Agenda comună”.

Vlad Batrîncea: Eu mă bucur că m-ați invitat, ca să înțelegeți, eu nu sunt invitat de o perioadă de un de zile la Moldova 1, la televiziunea publică, niciun coleg. Noi suntem cel mai mare partid de opoziție și-i televiziunea publică… Totuși, ce a demonstrat această situație? Implicarea politicului, a ministrului justiției în dosare concrete. Dacă dvs. pledați pentru integrarea europeană, într-o țară europeană acest scandal ar avea efecte majore și întreaga guvernare ar pleca, nu doar un ministru al justiției. Implicarea politicului, consilierului președintelui Republicii Moldova, ministrului justiției într-un dosar concret politic, într-un dosar penal, aceste lucruri sunt grave. Și ei trebuie să răspundă, nu să răspundă cu atâta neglijență și ignorare opiniei publice că, uite, un serviciu rusesc sau nu știu care a pornit, dar să răspundă pentru faptele comise.

Vocea Basarabiei: Remanieri guvernamentale ar trebui făcute?

Vlad Batrîncea: În mod sigur!

Vocea Basarabiei: De ce?

Vlad Batrîncea: Pentru că dna Gavrilița categoric nu face față situației din Republica Moldova, fiindcă garnitura este slabă. Dânșii nu au manageri anticriză, dânșii nu au implementat măsuri anticriză clare pe care să le resimtă cetățenii Republicii Moldova. Aceste măsuri există în Ucraina care luptă, există în România, în Polonia, în Bulgaria, care au ajutat cetățenii să treacă peste criză, dar la noi acest guvern este unul steril la capitolul inițiative și în această situație dânșii categoric nu corespund situației zilei de astăzi. Nu trebuie dna Gavrilița să repete toate declarațiile dnei Sandu sau ale dlui Grosu, ea este prim-ministru și în fiecare zi face declarații politice. Ca executiv, dânșii urmau să se consolideze profesional și să vină cu măsuri anticriză, să ajute sectorul agroalimentar, să ajute prin politici bugetar-fiscale agenții economici, să ajute cetățenii, să vină cu intervenții în piața bancară. O cifră-record pentru Republica Moldova: veniturile băncilor comerciale în perioadă de criză, de război sunt istoric de mari, la 1 iunie au fost 1 miliard 600 de milioane de lei. Dânșii au liberalizat piața petrolului, dacă țările din jurul Republicii Moldova au introdus controlul asupra formării prețurilor la petrol, la noi majoritatea PAS a votat liberalizarea pieței petrolului. Această guvernare a aprobat politici liberale împotriva cetățenilor.

Vocea Basarabiei: În opinia dvs., trebuie demis întreg cabinetul de miniștri sau doar făcute remanieri guvernamentale?

Vlad Batrîncea: Întreg. Păi, iarăși asta nu este doar opinia mea, asta este o practică internațională, atunci când un guvern nu îndeplinește cerințele și așteptările și nu corespunde situației, ei pleacă in corpore.

Vocea Basarabiei: Acum e pusă în discuție reforma administrației publice. Ce punct de vedere are PSRM-ul?

Vlad Batrîncea: Este aceeași problemă, lipsă totală de transparență. Astăzi, administrația publică locală, CALM-ul, alte organisme nu participă la elaborarea pretinsei reforme.

Vocea Basarabiei: De ce? CALM-ul a fost aici, la Vocea Basarabiei, și a spus că ei au dialog cu puterea centrală și că au și ei punctul lor de vedere.

Vlad Batrîncea: Poate conducătorul CALM-ului și are dialog, eu vorbesc despre membrii CALM-ului din teritoriu care habar nu au ce se întâmplă și ei nu sunt invitați la discuțiile despre viitorul acestei reforme.

Vocea Basarabiei: E nevoie sau nu de această reformă?

Vlad Batrîncea: Eu știu că într-un grup de lucru care astăzi elaborează această reformă intră cetățenii altui stat, dar eu am o întrebare…

Vocea Basarabiei: Ai cărui stat?

Vlad Batrîncea: O să spunem la momentul potrivit.

Vocea Basarabiei: Spuneți acum.

Vlad Batrîncea: Nu, acum încă mai așteptăm, nu că așteptăm, dar mai monitorizăm.

Vocea Basarabiei: Dar măcar despre care țară e vorba, România?

Vlad Batrîncea: Inclusiv din România, da.

Vocea Basarabiei: Inclusiv, ar mai însemna încă cineva?

Vlad Batrîncea: Eu nu zic, nu știu, poate sunt experți buni, poate vor propune ceva bun, dar problema este că cetățenii Republicii Moldova, administrația publică locală, cei care știu pâinea aceasta a primarului, care știu problemele nu sunt implicați în această reformă.

Vocea Basarabiei: Eu vă întreb pe dvs. – e nevoie de această reformă?

Vlad Batrîncea: E nevoie ca această reformă să fie discutată, dezbătută și asumată de cetățenii Republicii Moldova, de acei din teritorii care au de implementat această reformă. Or, reforma care este asumată la nivel de parlament, la nivel de Chișinău nu va fi funcțională, nu va fi realizată, asta este problema cea mai mare. Dacă este să urmăriți cum au avut loc reformele în România, cu implicarea largă a societății civile, a APL-ului, la noi nu știu cum aceste reforme se elaborează sub masă, după care sunt aduse în parlament și sunt votate cu viteză cosmică, iar Consiliul Europei… Apropo, Republica Moldova este sub monitorizarea Consiliului Europei, dar după ce guvernarea a monopolizat Moldova 1, a subordonat parlamentului televiziunea publică, Republica Moldova, conform deciziei Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei a fost ridicat nivelul monitorizării și acum avem o monitorizare sporită. Ce spune Consiliul Europei? Că orice reformă trebuie discutată cu subiecții reformei. Dacă vorbim de reforma teritorială, înseamnă că această reformă trebuie discutată cu subiecții care sunt APL-urile, administrația locală. Eu nu știu de ce guvernarea s-a conservat și nu dorește să extindă cercul…

Vocea Basarabiei: Dar măcar să ne spuneți clar – e nevoie de consiliile raionale?

Vlad Batrîncea: Eu cred că trebuie de discutat, eu n-am participat la aceste discuții, nu am fost invitat la aceste discuții, eu consider că consiliile raionale  trebuie. (…)

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.