VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Tudor Coșleț: În timpul de față cea mai sofisticată armă e spălarea creierilor, adică propaganda

Vocea Basarabiei: Discutăm cu dl Tudor Coșleț, care este antreprenor, practică afaceri de mai mulți ani, d-lui a fost și primar, a avut mai multe mandate în satul de baștină, în comuna Ulmu din raionul Ialoveni, tot d-lui este și ctitorul principal al mănăstirii din această localitate aflată la o distanță nu chiar atât de mare, vreo 35-40 kilometri de Chișinău. Vorbim acum, în ajunul celor 32 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, dacă ar fi succint să spuneți cum intră în istorie această perioadă de peste trei decenii, ce credeți că a rămas frumos și ce a rămas nu chiar atât de frumos pentru stat și pentru cetățeni?

Tudor Coșleț: Dat fiind faptul că Republica Sovietică Socialistă Moldovenească făcea parte din Uniunea Sovietică, care totuși era un imperiu dirijat de Federația Rusă, acum suntem într-o perioadă de tranziție, care ne-am dori să treacă mai repede, să aibă altă viteză, dar totuși mergem înspre o independență cât de cât viabilă pentru republica noastră.

Vocea Basarabiei: Cum s-ar explica această tranziție interminabilă, pentru că Republica Moldova a pornit în aceeași perioadă cu alte state, și mă refer la Țările Baltice, care au ajuns mult mai departe decât Republica Moldova?

Tudor Coșleț: Totul este comparabil, dvs. corect ați spus, dacă luăm cu Țările Baltice noi suntem în urmă cu mult, dar noi suntem în față în comparație cu alte republici, după Țările Baltice mie mi se pare că suntem cel mai aproape de integrarea în Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Statutul de țări candidate Republica Moldova și Ucraina l-au primit în același moment.

Tudor Coșleț: În același moment, dar trebuie să recunoaștem că totuși datorită Ucrainei a fost accelerat, pentru că multe țări care se află în centrul Europei 15 ani de zile așteaptă acest statut și încă nu a fost luată decizia respectivă, dar totuși față de Georgia, de republicile din Asia Mijlocie noi suntem cu mult înainte. Dar noi dorim, mai rapid ar trebui, pentru că totuși noi avem ceva deosebit față de alte republici, în primul rând, noi suntem unica fostă republică socialistă din cadrul Uniunii Sovietice care suntem de origine latină, în al doilea rând, noi, de fapt, suntem români, suntem un neam cu România, suntem o națiune și pur și simplu pe parcursul istoriei am fost rupți de la Țara-mamă și problema e într-aceea că fiind sub ei, să zicem, pentru că rușii au o capacitate de asimilare foarte puternică a populațiilor care înconjurau Federația Rusă și dădeam exemplu odată, fiind consilier la județ, spuneam că dacă englezii, portughezii, spaniolii, olandezii au ocupat continente undeva peste mări și oceane, ei după aceea s-au întors înapoi și au lăsat populația respectivă ca stat independent. Rusia, am învățat istoria noi, generația noastră, s-a început de la Kievskaia Rusi, de la Rusia Kieveană, unde era un teritoriu mic, după aceea s-a format Moscovia ș.a.m.d., era un teritoriu mic, ei erau până la Ural, de la Ural, după ce au început, să zicem așa, comerțul cu Siberia, Yermak, Habarovsk, se duceau încolo, făceau comerț, au construit orașele Habarovsk, Vladivostok și au ocupat teritoriul, nu se duceau peste mări și oceane, dar aproape, toate teritoriile care sunt în timpul de față, ei încetișor-încetișor le-au acaparat pe parcursul mai multor ani, dar dacă au pus mâna, cam greu după aceea le-au permis libertatea, independența la republicile respective.

Vocea Basarabiei: Credeți că va putea vreodată Rusia să justifice de ce a pornit această agresiune împotriva Ucrainei?

Tudor Coșleț: Nu cred să aibă justificare față de altă populație în afară de cea din Federația Rusă, acolo merge spălarea de creiere, propaganda și persoanele de acolo, eu chiar cunosc, discut cu multe persoane care socot pe adevăratelea că Putin face corect.

În timpul de față cea mai sofisticată armă e spălarea creierilor, adică propaganda

Vocea Basarabiei: Mai sunt și în Republica Moldova cetățeni care îi dau dreptate lui Vladimir Putin.

Tudor Coșleț: Pentru că la noi până în ultimul timp nu era mare diferență de propaganda care e în Rusia și care e în Republica Moldova, atâtea canale, vorbitori de limba rusă și cu atâția patroni care servesc FSB-ului rus, abia în ultimul timp încetișor s-au început a lua decizii de a stopa canalele care duc o propagandă vădit pro-rusă și anti-independenței Republicii Moldova, în timpul de față cea mai sofisticată armă e spălarea creierilor, adică propaganda.

Vocea Basarabiei: Dar eu vreau să vă întreb pe dvs., pentru că interacționați mult cu cetățenii, pentru că ați avut și această funcție de primar, și ei trăiesc în același mediu unde ne regăsim cu toții, adică el, cetățeanul cela care e considerat turmentat, el privește la televizor și crede doar în ceea ce privește la televizor sau iese afară și vede ce se întâmplă și în jurul lui?

Tudor Coșleț: Aici influențează mai mulți factori, în primul rând, moștenirea care ne-a rămas încă din timpurile sovietice, în al doilea rând, vreau să spun că a schimba mentalitatea omului este un lucru de lungă durată și-i foarte greu, trebuie diferite explicații prin diferite metode, explicații istorice, explicații materiale ș.a.m.d. Eu pe tema aceasta, 8 ani de zile am fost primar, și cel mai greu lucru pe care eu îl socoteam și puțin l-am izbutit, e schimbarea mentalității populației, dar, totuși, ea încet-încet se schimbă.

Vocea Basarabiei: Cine trebuia pe parcursul acestor 32 de ani de independență să explice și ce să explice cetățeanului? La putere s-au perindat guverne care au avut diferite culori politice, puterea și opoziția niciodată nu au găsit consens pe probleme importante pentru societate și astăzi, la 32 de ani de independență, încă problema identitară se zice că este una actuală, cu ea încă unii politicieni își acumulează capital, alții, din contra, cred că de mult trebuia să se uite de această problemă, denumirea limbii iarăși e un subiect discutat în societate, pentru că în Legea Fundamentală e consfințit art. 13, care spune că limba este limba moldovenească.

Tudor Coșleț: Eu, fiind băștinaș, acum locuiesc la țară, discut cu multe persoane și de la oraș, și de la țară, în primul rând, schimbările le face elita societății, persoanele, să zicem, rurale, chiar de la oraș, care nu prea bine cunosc situația istorică, politică ș.a.m.d., totuși se uită după o persoană cum vorbește, să zicem, elita, lider de partid, un ministru și spun că, iaca, el parcă spune corect și noi mergem după dânsul. De obicei, la noi partidele, cum se spune, că e „partidul lui Diacov”, „partidul lui Roșca”, așa era înainte, iată se uitau la lider și adică el promova politica. Cu regret, fiind români, noi eram subordonați Uniunii Sovietice, elitei de la Moscova, și multe persoane din elita de atunci, vrând-ne vrând, benevol sau cu forța, sau cu șantaj, erau agenți al KGB-ului. Eu primeam „Argumentî i faktî”, ziar care era cu glastnosti, chestii de genul acesta pe care le promova Gorbaciov și acolo publica un general-maior, doctor în științe istorice, Dmitri Volkogonov, care pe prima pagină, țin minte, scria așa: „La numirea în funcție a primului, al doilea, al treilea secretar al CC-ului republicilor unionale, persoanele respective aveau, cel puțin, gradul de colonel al KGB-ului”, nu vreau să comentez mai departe, cred că înțelegeți cum era toată sistema asta de informare la noi în Republica Moldova.

În timpurile când era Uniunea Sovietică, KGB-ul și ȚRU-ul erau cele mai puternice sisteme de contraspionaj, mai erau MI6, Mosad-ul…

Vocea Basarabiei: Dar dvs. vorbiți doar de clasa politică, de mediul politic…

Tudor Coșleț: Da, dar asta e spuma societății.

Vocea Basarabiei: Dar trebuie să luăm în calcul că și în biserică mulți spun că s-ar fi strecurat și ar fi activat mulți reprezentanți ai acestei structuri.

Tudor Coșleț: Eu nu am date precise, în arhivă nu m-am uitat, dar cunoscând, adică informându-mă, se știe că în timpurile când era Uniunea Sovietică, KGB-ul și ȚRU-ul erau cele mai puternice sisteme de contraspionaj, mai erau MI6, Mosad-ul ș.a.m.d., dar mici, acestea erau cele mai mari, păi, KGB-ul în toate țările post-socialiste avea agenți, și nu așa, dar infiltrați adânc-adânc. În Republica Moldova, imaginați-vă, adică dacă era republică unională, cam pe unde erau agenții KGB-ului racolați, repet, unii din dorință, alții prin șantaj ș.a.m.d., aveau în toate sistemele, îndeosebi în sfera bisericească.

Acum, după 32 de ani de zile, eu personal socot că-i prima dată când avem un președinte neafiliat nici pe departe Moscovei, adică duce o politică națională corectă, care eu personal o susțin totalmente.

Vocea Basarabiei: A trebuit o lege a lustrației să fie adoptată de parlament?

Tudor Coșleț: Trebuia dintr-odată, atunci când s-a proclamat independența era bine să fie o lege a lustrației, dacă era legea lustrației la noi, situația radical avea să fie schimbată, radical, însă la putere ajungeau și în parlament, și la conducere în diferite domenii, eu socot și nu cred că greșesc, erau agenți ai KGB-ului. Problema e într-aceea că era undeva un document, se spune că la Tiraspol au fost toate transportate în arhivă, unde în caz de ceva putea să scoată din arhivă și să arate cine-i persoana respectivă, care se face mare patriot al neamului nostru. Acum, după 32 de ani de zile, eu personal socot că-i prima dată când avem un președinte neafiliat nici pe departe Moscovei, adică duce o politică națională corectă, care eu personal o susțin totalmente.

Noi în jocurile geopolitice suntem ca o pană de aceea care a căzut pe apă și în care parte bate vântul, cam acolo ne ducem și noi.

Vocea Basarabiei: Dar, în general, vă este clar ce se întâmplă astăzi în politica Republicii Moldova?

Tudor Coșleț: Știți, când eram copil ne temeam de șarpe și de frică sau de ceva voiai să-l omori, îl băteai ș.a.m.d., păi, când simțea că poate să moară, el se repezea. Tot în așa mod e și fosta Uniune Sovietică, Federația Rusă e ca o hidră muribundă, căreia i se ia din puteri și atunci vedeți ce se face cu războiul din Ucraina, adică e gata la niște chestii pe care nici nu poți să ți le imaginezi. Noi suntem la hotare cu Ucraina, noi suntem aceeași fostă republică socialistă, Țările Baltice au fost țări independente în timpuri, au avut relații diplomatice. Republica Moldova, în hotarele respective, niciodată nu a fost stat independent, ea a fost ori cu Țara-mamă, ori a fost anexa Federației Ruse, ca gubernie, Basarabia, și în timpul de față sunt niște momente extraordinar de decisive, care depind nu numai de Republica Moldova, noi în jocurile geopolitice suntem ca o pană de aceea care a căzut pe apă și în care parte bate vântul, cam acolo ne ducem și noi. Noi singuri nu putem să decidem într-o parte sau în alta, depinde de partenerii puternici pe care-i avem.

Vocea Basarabiei: Și atunci sunt politicieni care spun: de ce nu ar trebui să decidă suveranul, poporul, dar ar trebui altcineva să decidă soarta acestei palme de pământ?

Tudor Coșleț: Asta voiam să spun, că suntem la o cale decisivă, când, pe de o parte, încă suntem legați cu mentalitatea, multe persoane încă cu Uniunea Sovietică, care se manifestă prin Rusia, prin Federația Rusă, sunt o parte, mai ales tineretul, care altfel se uită, care au fost pe parcurs peste hotare, au văzut modul de viață, l-au comparat, pentru asta necesită timp și acum e momentul decisiv când putem să facem ruperea totalmente. Noi o dorim, să presupunem că noi o dorim sută la sută, dar iarăși depinde de războiul din Ucraina.

Vocea Basarabiei: Noi ne amintim, și cronicarii scriau că Moldova este situată în calea tuturor relelor, la intersecția tuturor relelor, trec anii, trec anii și tot cu regularitate se amintește că acum e momentul decisiv. Reușește Republica Moldova să urce măcar în ultimul vagon ca să ajungă într-o lume civilizată sau va rămâne în mocirlă? Despre asta vorbesc foarte mulți, dar eu vreau să vorbim despre calitatea clasei politice și ce înțelegeți dvs. atunci când unui partid de stânga i se spune partid pro-rus, pentru că mulți dintre ei reacționează bolnăvicios și nu au explicație de ce sunt numite partide pro-Kremlin.

Tudor Coșleț: Pentru că până în timpul de față la noi era dreapta și era stânga, toate partidele de stânga au fost cine? Partidul Comunist, Partidul Agrar era tot un camuflaj, adică tot de stânga, KGB-ist, și Partidul Socialiștilor, care a preluat de la comuniști, și ei totalmente erau sub tutela Moscovei. Acum la noi ideologia de stânga e una, iar în țările europene, civilizate sunt cu totul alte definiții.

Vocea Basarabiei: Da, sunt doctrine care definesc ce înseamnă partid de stânga, partid de dreapta, de centru-stânga, centru-dreapta.

Tudor Coșleț: Da, la noi până ce asta-i situația, că majoritatea populației când merge vorba de stânga înseamnă că îs pro-ruse. Acum se fac niște încercări, să zicem că Partidul Social Democrat European, el e social-democrat, s-a mai pus sintagma „european”, sunt parteneri cu Partidul Social Democrat din România și el nu-i afiliat, după părerile mele, Moscovei, cu conducerea acum care este, îl cunosc personal pe dl președinte de la Costești.

Vocea Basarabiei: Ion Sula…

Tudor Coșleț: Da, dar la noi partidele de stânga, populația băștinașă pentru partidele de stânga în timpul de față nu votează masiv, dar votează, clar că noi nu numai băștinași români suntem aici pe teritoriul Republicii Moldova, sunt foarte mulți ucraineni, sunt foarte mulți ruși, sunt foarte mulți găgăuzi și la dânșii mai mult e chestia asta că dacă e de stânga înseamnă că e cu Moscova, iată noi cu dânșii votăm. Dar se spune că parcă pe de o parte mergem încet, dar, pe de altă parte, amintiți-vă cu 30 de ani în urmă cam ce procent era din populație care era pentru Unirea cu România și care este în timpul de față, care era înainte cu integrarea în Uniunea Europeană procentul și care este acum, e o diferență foarte mare. Tot așa se va întâmpla și cu NATO, pentru că explicațiile nu se duc mai intens, așa, pe undeva, și eu înțeleg chiar și guvernarea actuală, pentru că în timpul de față prea tare când insiști tot nu este bine, trebuie dată informația dozat, cum spune vorba ceea, grăbește-te încet.

Vocea Basarabiei: Dar vreau să mai vorbim un pic despre doctrinele partidelor politice din Republica Moldova. În general, când se zice partid pro-Kremlin, Moscova identifică acești politicieni sau în Republica Moldova sunt acești politicieni care vor să facă jocul Moscovei, acțiunile să fie pe placul Kremlinului?

Toate partidele care au fost de stânga erau susținute de Moscova direct, adică ei se deplasau, se duceau la Moscova, primeau aprobarea Moscovei toți până la unul.

Vocea Basarabiei: Ce probleme au fost rezolvate în relația Chișinău-Moscova, dacă au fost aceste partide inclusiv la guvernare?

Tudor Coșleț: Toată lumea știe, care se informa și cunoștea măcar cât de cât, că numai bețe în roate au fost puse de către Federația Rusă.

Vocea Basarabiei: Și atunci de ce să insiști pe ideea că e o relație bună, o cooperare exemplară, un parteneriat strategic moldo-rus, dacă problemele s-au acumulat, dar nu s-au rezolvat, ne referim la problema transnistreană, care credeți că ar fi putut să aibă un deznodământ pe timpul unei guvernări pro-Kremlin?

Tudor Coșleț: Nu prea cred, adică unde au pus ei cizma, în Transnistria, nici nu trebuia să fie război, conflictul de la Nistru, și atunci era totul OK, dacă Rusia se manifesta, să zicem, prietenește cu fostele republici, nu era să facă ceea ce a făcut, adică nu numai în Moldova, noi am fost primii, nu făceau în Georgia ceea ce au făcut, Karabahul îl susțineau, nu trebuia…

Vocea Basarabiei: Și atunci, pe ce s-a bazat acest parteneriat strategic moldo-rus?

Tudor Coșleț: Pe finanțare, finanțare și mentalitatea acelor moldoveni care erau încă pro-ruși și noi suntem încă un neam care îți dă o palmă și mai aplecăm capul și îți zice că ești bravo ș.a.m.d. de genul acesta, dar problema e într-aceea că asta este o politică dusă de multe secole, nu-i de o zi-două. Sunt persoane pe care eu le cunosc de la Ulmu și spuneau: „cu rusul era mai bine, pentru că rușii ne-au adus materie primă ieftină”, adică stofa era ieftină când au venit ei și multe de genul acesta, ne-au permis să vindem vinul prin Rusia, că noi față de România trăiam mai bine decât cei din România. Da, România a avut de suferit, pentru că a fost regimul tot socialist, a fost Ceaușescu, iată toate acestea, mulți factori au influențat, mulți moldoveni votau pentru Partidul Comunist, că a fost mai bine cu comuniștii și asta datorită faptului că, iarăși, conducerea care era atunci promova corupția susținută de regimul de la Kremlin.

Vocea Basarabiei: Cum puteai să promovezi corupția?

Tudor Coșleț: Vă dau un exemplu simplu. Cred că nu o să greșesc, dar când a fost privatizată Banca de Economii, unde statul avea o cotă destul de bună și reprezentantul guvernului a votat pentru aceea ca să se vândă toate acțiunile care aparțineau statului băncii Vneștorgbank din Rusia, care era 100% proprietatea statului rus. Și după aceea și dvs., și cred că toată populația cunoaște, Vneștorgbank, chestii de genul acesta, spălare de bani ș.a.m.d. Iată asta-i promovarea corupției directe în Republica Moldova pentru a o distruge economic, pentru a nu merge înainte din punctul de vedere al rezolvării problemelor populației, de aici toate celea merg, și nu numai asta.

Vocea Basarabiei: Și oricum am o nedumerire: dacă atât de mult se spune și se argumentează că Rusia a lăsat ca noțiunea de separatism să nu dispară nici după 32 de ani de independență, dacă Rusia ar fi privatizat obiective strategice în Republica Moldova și după asta s-a dovedit că nu ar fi fost calea cea mai bună că au ajuns în mâinile unor agenți economici din Federația Rusă aceste obiective strategice, de ce cetățeanul Republicii Moldova mai trăiește cu gândul că e bine cu Rusia, că a fost bine cu Rusia?

Tudor Coșleț: Păi depinde care generație, generația ceea mai în vârstă undeva spune: când era mai bine? Era mai bine atunci că eram tânăr, adică sunt niște chestii de nostalgie de genul acesta, mai sunt unele scăpări și poate undeva e posibil și de a rezolva, cel mai rău o duce la noi pătura cetățenilor care sunt în vârstă, pensionarii. Bine, care au copii, care au nepoți îi mai ajută ș.a.m.d., dar cei care primesc doar pensii, ei clar că cu sistemul acesta nu prea o să fie de acord, pentru că lor pensia nu le ajunge să plătească serviciile comunale în oraș. Și atunci nici pe departe nu o să susțină guvernarea democratică, el undeva cu nostalgie se gândește la trecut, că atunci salariul ajungea, da, nu era calitativ poate aceea, poate aceea, dar ajungea pentru toate celea și pensia îi ajungea pentru ca să supraviețuiască.

Vocea Basarabiei: Război, embargou, șantaj energetic și încă o bună parte a cetățenilor să creadă că binele vine de acolo?

Tudor Coșleț: Schimbările nu pot să se efectueze timp de o zi, asta-i…

Vocea Basarabiei: Și nici în 30 de ani?

În 30 de ani s-a schimbat situația, dar puțin, trebuia cu mult mai mult, dar față de alte republici totuși noi suntem nițel înainte.

Vocea Basarabiei: Și au apărut mai multe partide care spun că ele sunt cu viziuni prooccidentale. Ați putea să ne spuneți în câte din aceste partide aveți astăzi încredere?

Tudor Coșleț: Eu am fost membru al mai multor partide și vreau să spun cu regret că până în timpul de față în acești 32 de ani aproape toate partidele una vorbeau și alta făceau, se manifestau mari patrioți, mari reformatori ai republicii și am suspiciunea că erau agenți ai KGB-ului. Alții și-au schimbat orientarea radical după aceea, socotind că așa-i mai bine, adică să-ți schimbi viziunea radical, complet, mie mi se pare că acolo altceva persistă, adică nu numaidecât convingerile tale, persista interesul de partid, interesul de grup, interesul personal, nicidecum până în timpul de față nu prea a persistat interesul național la un lider pe care să-l avem așa, deschis, vădit nesupus, să zicem, Rusiei, care tot timpul prin metode de constrângere numaidecât să ne facă să-l iubim pe„ fratele cel mai mare”. Nu-i prea bună metoda asta, în timpul de față suntem, nici nu ne-am gândit noi că o să se înceapă războiul, dar suntem în alt secol, unde lumea civilizată prin bunătate, prin colaborare, prin diferite contracte, adică metoda europeană, ea este cea mai bună la etapa actuală, cum mai vorbisem că Winston Churchill a spus că democrația, sistemul politic este rău, dar până în timpul de față omenirea nu a inventat ceva mai bun, adică acest sistem funcționează în țările civilizate.

Vocea Basarabiei: Întrebarea mea era dacă ați putea repede să ne spuneți partidele pe care le considerați proeuropene.

Tudor Coșleț: PAS-ul vădit că este proeuropean, restul nu pot să vă spun nimic, pentru că nu cunosc internul la partide. Eu să încep acum a critica unele partide, cred că n-are rost, pentru că eu am dubii, partide care se declară proeuropene, dar poate să fie iarăși mâna Moscovei undeva sub o persoană oarecare, să formeze un partid ca să distragă atenția, să pună bețe în roate când se formează guvernul, așa ca Cuiul lui Pepelea. Așa că la votare, când o să fie toate persoanele, dacă au nițel undeva dubii că partidul respectiv, mai bine să nu-l voteze, că după aceea poate să se întâmple că, cum se spune la noi la moldoveni, îți muști mâinile. Problema e într-aceea că trebuie fiecare să se informeze bine, să se documenteze bine, se vede, în 32 de ani totuși se vede calea parcursă de diferite persoane, de diferite partide și persoane care dintr-un partid s-au mutat în altă parte și formează alt partid ș.a.m.d., așa că trebuie să fim atenți la chestia asta.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.