VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Olesea Stamate o contrazice pe Veronica Dragalin: Ridicarea imunității judecătorilor contravine practicilor internaționale

Declarațiile privind o eventuală ridicare a imunității judecătorilor sunt periculoase. O spune șefa comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, după ce șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că imunitatea de care se bucură deputații, judecătorii și avocații împiedică procurorii să lupte cu corupția. Potrivit Olesei Stamate, Procuratura Anticorupție are suficiente instrumente pentru a-și desfășura activitatea, iar ridicarea imunității deputaților, judecătorilor și avocaților nu este o idee bună, notează IPN.

Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, spune că imunitatea deputaților, judecătorilor și avocaților reprezintă un impediment în activitatea procurorilor.  De cealaltă parte, deputatul PAS, Olesea Stamate, spune că o eventuală ridicare a imunității judecătorilor contravine practicilor internaționale în materie de independență a judecătorilor.

„Sunt niște declarații periculoase. Și nu o spun pentru că sunt eu deputat. Pentru infracțiunile de flagrant, or, acțiunile de corupție sunt din această categorie, nu este nevoie de încuviințarea ridicării imunității. Procurorul poate reține, aresta, percheziționa și deputatul, și judecătorul, și avocatul, dacă e vorba de infracțiune flagrantă. În plus, dacă vorbim despre faptul că trebuie să ștergem imunitatea deputaților, judecătorilor, avocaților, trebuie să ne uităm atent la standardele internaționale. Dacă la deputați am putea să mai discutăm, pentru că am avut și un proiect de modificare a Constituției în acest sens, în cazul judecătorilor acest lucru nici nu se discută. Asta ar fi o încălcare flagrantă a tuturor standardelor internaționale în materie de independența judecătorului”, a spus Olesea Stamate în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Olesea Stamate nu agreează nici propunerea Veronicăi Dragalin privind majorarea amenzilor aplicate pentru acte de corupție.

„Cred că Procuratura Anticorupție are suficiente instrumente. Noi am îmbunătățit semnificativ legislația procesual-penală și penală din momentul preluării mandatului. Mi s-a părut ciudat argumentul doamnei Dragalin care spune că trebuie să mărim considerabil amenzile pentru infracțiunile de corupție. Cred că Procuratura nu folosește suficient mecanismul care este deja în mâinile sale. Și anume, confiscarea extinsă, care prevede că bunurile care sunt peste bunurile obținute legal, pot fi confiscate în cazul în care persoana este condamnată pentru acte de corupție. La ce ai nevoie de amendă dacă poți să confiști toată averea care este peste averea legală?”, s-a întrebat șefa comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului.

Recent, un amendament al deputatului PAS, Igor Chiriac, a delimitat competențele Procuraturii Anticorupție și cele ale Centrului Național Anticorupție. Astfel, Procuratura Anticorupție va efectua urmărirea penală doar în cazurile când infracțiunile de corupție activă ori pasivă au fost comise de președintele țării, deputați, miniștri, judecători, procurori, angajați SIS și CNA, conducători ai instituțiilor publice. De asemenea, Procuratura Anticorupție va efectua urmărirea penală când valoarea mitei depășește 300.000 de lei, indiferent de funcția pe care o ocupă infractorul, când prejudiciul cauzat depășește 3 milioane de lei și în caz de trafic de influență și finanțare ilegală a partidelor politice.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.