VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Veronica Sirețeanu: Banii oferiți de partenerii de dezvoltare ai R. Moldova sunt investiți în medicină, educație, drumuri

Vocea Basarabiei: Astăzi discutăm cu dna Veronica Sirețeanu, care este ministra finanțelor. Vom vorbi despre banul public și cum se cheltuiește, despre perceperea impozitelor și taxelor, despre salarii mici versus salarii mari, despre ajutoarele financiare care vin de la partenerii externi și cum sunt gestionate, despre aceste și alte subiecte – pe parcursul unei ore de discuții. Mulțumim mult, dna ministră, că ați revenit la Vocea Basarabiei!

Veronica Sirețeanu: Cu mare drag.

Vocea Basarabiei: Și o să pornim de la biblia economică a Republicii Moldova, de la buget, guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pentru acest an. Potrivit documentului, atât veniturile, cât și cheltuielile bugetului de stat se majorează, urmează să mergeți în parlament și să le explicați deputaților de ce trebuie să voteze rectificarea bugetului. Să ne spuneți dvs. cum se prezintă situația.

Veronica Sirețeanu: Într-adevăr, în general, exercițiul de rectificare este unul care pornește, de obicei, în a doua jumătate a anului. După ce avem jumătate de an, vedem care este situația pe venituri, vedem unde putem să mai optimizăm pe cheltuieli și nu exclud că o să mai avem încă un exercițiu în a doua jumătate a anului curent. Totodată, am identificat resurse pentru a face această rectificare un pic mai timpuriu, adică în prima jumătate a anului și în mare parte aceste resurse sunt formate în baza unui grant pe care îl primim de la Guvernul SUA și pe care am vrea să-l valorificăm la maximum în prima jumătate a anului, deoarece această rectificare, în esență, prevede în majoritatea sa anumite investiții care trebuie să fie făcute cât mai timpuriu. De exemplu, ceea ce ține de Fondul rutier, cu cât mai devreme majorezi Fondul rutier, cu atât mai multe șanse ai să construiești drumuri până la finalul anului și dacă inițial era de aproximativ 1 miliard 500 de milioane Fondul rutier, am mai suplinit cu 730 de milioane respectivul fond, ca să ne asigurăm că vom demara acele lucrări care țin de acest lucru cât mai curând posibil. De asemenea, majorarea Fondului național de dezvoltare regională și locală, am încercat să intervenim și aici, la cele 600 de milioane care erau să mai venim încă cu 320 la Fondul de susținere a antreprenorilor, or prin intermediul ODA, de asemenea, încercăm să mai alocăm încă 320 de milioane de lei pentru ca să ne asigurăm că se realizează acele programe care țin de susținerea antreprenoriatului și, nu în ultimul rând, am identificat surse și pentru majorarea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural în jur de 100 de milioane de lei. Și pe lângă toate aceste investiții în mare parte în dezvoltare economică, am identificat și circa 90 de milioane de lei pentru anumite majorări salariale pe care am încercat să le facem în această rectificare.

Am identificat resurse pentru a face această rectificare un pic mai timpuriu și în mare parte aceste resurse sunt formate în baza unui grant pe care îl primim de la Guvernul SUA și pe care am vrea să-l valorificăm la maximum în prima jumătate a anului

Vocea Basarabiei: Și aici și șeful executivului a anticipat și a spus că nu exclude faptul că o să fiți criticați dur pentru majorarea lefurilor celor care lucrează în administrația publică, dar v-ați asumat acest risc, o să ajungem și o să ne povestiți, totuși era nevoie, nu era nevoie, de ce sunt supărări, de ce acum mai multe entități au pornit în lanț să ceară majorări de salarii, după ce ați anunțat că se va dubla salariul pentru miniștri.

Veronica Sirețeanu: Da, va fi o creștere de 50%.

Vocea Basarabiei: Dar haideți să vedem de unde vin bani și dacă sunt bani suficienți ca să puteți să-i împăcați pe toți sau să acoperiți o parte din găurile care sunt.

Veronica Sirețeanu: Eu cred că mai ușor am putea să încercăm să continuăm exercițiul despre care vorbim cu rectificarea cu exact subiectele de care spuneți dvs. În primul rând, o să menționez că această decizie care s-a luat și, apropo, pe lângă această decizie care ține de majorarea salariilor au mai fost câteva chestii care cumva tot erau foarte populare și mult discutate. De exemplu, pentru asistenții sociali noi am alocat 86 de milioane de lei pentru a acoperi necesitatea și în ceea ce ține de asistenții personali și am alocat circa 90 de milioane de lei pentru a face acele majorări de care ați menționat dvs., de circa 50% în cadrul ministerelor sau al autorităților care realizează politicile publice. Care, de fapt, era raționamentul nostru? Ca în momentul în care noi nu avem persoane care realizează politici publice motivate să o facă în cel mai bun mod și desigur că nu vorbim doar despre motivația financiară, dar suntem oameni și înțelegem că motivația financiară nu este nici pe departe ultima la ce se uită persoana…

Vocea Basarabiei: Dar contează oricum.

Veronica Sirețeanu: Exact. Și noi tot suntem motivați de anumiți motivatori proprii, cineva vrea să facă istorie, cineva vrea să facă revoluție, cineva vrea să facă informare în masă și cineva vrea să facă politici publice sau crede că el este bun la asta și atunci, dacă vrem să-i avem, într-adevăr, pe cei care ar putea să o facă foarte bine, să gestioneze foarte bine banul public, să gestioneze foarte bine politice, modul în care se cheltuie banul public, noi avem nevoie de persoane care să o poată face fiind motivate.

Vocea Basarabiei: Dar, sincer, până acum totuși a fost o problemă? Pentru că ne amintim și plecarea ministrului muncii, dl Spatari, care spunea că e o problemă că familia este în România, iar pe de altă parte, totuși nu-i ajungeau bani să acopere o parte din cheltuieli, pentru că și în familia unui ministru se cresc copii, se educă copii, trebuie să fie achitate utilitățile și multe alte probleme care se cer soluționate.

Veronica Sirețeanu: Avem și noi o glumă în familie, că odată cu venirea în funcția de ministru, nu-ți vin 100 de servitori care te ajută să faci lucrurile pe acasă sau îți vin saci de bani care te ajută să acoperi cheltuielile pe care tu le ai. Este un lucru pe care îl ai fiind ministru sau fiind funcționar public și, da, este o problemă și problema aceasta poate fi ușor înțeleasă, pur și simplu uitându-ne pe paginile autorităților publice, ale ministerelor la rubrica „locuri vacante”. Și n-o să merg foarte departe, Ministerul de Finanțe, doar în capacitatea în care noi lucrăm gestionăm tot sistemul financiar, gestionăm toate ciclurile care sunt și noi suntem la -35% din angajați. Noi avem concursuri repetate la funcții de șefi adjuncți de direcții, șefi de direcție care noi avem câte jumătate de an unde nu putem identifica persoane, dar acestea sunt funcții extrem de importante, extrem de responsabile. O să încerc să vă zic doar că funcția unui șef de direcție implică pe lângă tot lucrul pe care îl faci de la ora 7.30 până se termină lucrul, până la ora 8, 9, atunci când se termină lucrul, pe lângă ritmul acesta intens, tu mai ai și o mulțime de situații în care tu te expui, nici nu atât public te expui, cât te expui unor riscuri eventuale următoare. Tu poți să faci cu bună-credință absolut totul și totuși să se găsească anumite chestii că nu le-ai făcut cum trebuie, deci unor riscuri și personale câteodată extrem de mari.

Ministerul de Finanțe, doar în capacitatea în care noi lucrăm gestionăm tot sistemul financiar, gestionăm toate ciclurile care sunt și noi suntem la -35% din angajați.

Vocea Basarabiei: Dna ministră, eu vreau să vă întreb dacă sincer credeți că un salariu motivant ar putea să-l responsabilizeze și mai mult pe un funcționar?

Veronica Sirețeanu: Eu sincer cred că da și o să vă explic de ce. Acum 5 ani, atunci când exercitam funcția de viceministru și secretar de stat, ceva similar s-a întâmplat în sistemul public cu funcționarii din cadrul Serviciului Fiscal și Serviciului Vamal, atunci când acestora, de asemenea, li s-au majorat salariile în mod similar. Au fost foarte multe emoții, foarte multe revolte de la alți funcționari care întrebau de ce ei, care se află tot în funcție publică, nu merită exact aceeași abordare. Argumentul principal atunci era foarte simplu, o persoană care merge în control și verifică milioane de lei care pot sau nu pot să ajungă în buget și pot sau nu pot să fie colectați, ei primeau un salariu în jur de 7 mii de lei, ceea ce era…

Vocea Basarabiei: Deci, tentația coruperii era foarte mare?

Veronica Sirețeanu: Era o invitație la corupție. Și atunci, în momentul în care noi am făcut acest pas cu mulți ani în urmă și am modificat această motivare financiară, că nici pe departe nu-i asta unica motivare, încasările au început să arate mai bine. Adică, angajamentul persoanelor, chiar frica de a pierde locul de muncă a început să fie unul cu adevărat sesizabil în aceste două entități și la momentul de față funcții vacante la Serviciul Fiscal și Serviciul Vamal nu sunt prea multe, chiar și dacă salariul e departe de a fi unul competitiv cu mediul privat.

Vocea Basarabiei: Îi motivează pe specialiști ca să activeze.

Veronica Sirețeanu: Da, să meargă încolo, inclusiv să plece din alte autorități și să vină acolo.

Vocea Basarabiei: Am înțeles. Dar eu am reținut două constatări, una a opoziției care spunea că nu mai au ce face guvernanții decât să majoreze salariile pentru miniștri și alta a unor vârstnici care au pensii modeste totuși și care spuneau că pensia lor pentru un an este echivalentă cu salariul unui ministru pentru o lună și cu ce au păcătuit ei că nu-și pot asigura un trai decent? Iată aceste două momente vreau să le explicați.

Veronica Sirețeanu: Prima, că nu mai are ce face guvernul decât să crească salariile, cred că este nici nu aș spune ușor de combătut, aș spune că este ușor de analizat prin perspectiva la ceea ce urmărim că face, de exemplu, același guvern. Noi vedem câte politici sunt aprobate în guvern, noi vedem câte lucruri sunt făcute pentru aceea ca mediul de afaceri, persoanele fizice să poată beneficia și de servicii mai calitative, și de un mediu de trai mai bun, și investiții mai bune în asta, adică ar fi păcat să zici că unica îngrijorare a guvernării sau a guvernului este aceea de a crește salariile funcționarilor sau miniștrilor, că asta a fost, cu toate că scopul principal nici pe departe nu a fost creșterea salariilor miniștrilor, dar a fost creșterea salariilor aparatului care răspunde de politicile statului. Și acum ceea ce spuneți dvs. cu acele persoane vârstnice, normal că dacă noi am avea capacitatea financiară la nivel de stat să creștem salariile absolut tuturor, începând de la cei care sunt activi pe piața muncii, care sunt angajați în sectorul public și terminând cu cei care beneficiază de drepturi sociale din cadrul bugetului de stat sau bugetului asigurărilor sociale, noi am face-o cu mare drag, nimeni nu are interesul să țină banii undeva într-o pușculiță sau să-i țină doar pentru ulterioarele creșteri salariale.

Scopul Guvernului nu a fost creșterea salariilor miniștrilor, dar creșterea salariilor aparatului care răspunde de politicile statului.

Vocea Basarabiei: Nemulțumirea lor e că adică pentru miniștri se găsesc bani, iar pentru ei mai greu.

Veronica Sirețeanu: Și eu o să repet atunci încă o dată cifrele, că-i cel mai simplu să analizezi cifre. Atunci când tu vezi că noi am alocat 86 de milioane curat pentru asistenții personali care sunt nici pe departe cel mai mare număr de persoane care sunt angajate în acest sector și am alocat 90 de milioane pentru aceste creșteri atât de intens discutate în societate. Altceva este că la noi, într-adevăr, numărul de persoane vârstnice este unul destul de înalt, care tinde să echivaleze sau chiar să depășească numărul persoanelor active în piața muncii.

Numărul de persoane vârstnice este unul destul de înalt, care tinde să echivaleze sau chiar să depășească numărul persoanelor active în piața muncii.

Vocea Basarabiei: Și va fi o povară pe buget…

Veronica Sirețeanu: Este deja. Noi în fiecare lună din bugetul de stat, din impozitele și taxele pe care le achităm noi alocăm bugetului de asigurări sociale, ca să fie capabil să achite aceleași pensii și aceleași indemnizații, în jur de un miliard de lei, în fiecare lună. Deci, ca să înțelegeți că creșterea cu 200 de lei, de exemplu, a pensiei asta ar însemna câteva miliarde de lei pentru noi ca să le identificăm și să putem aloca, creșterile care s-au făcut acum au însemnat 90 de milioane de lei versus acele câteva miliarde, dar asta nu înseamnă…

Vocea Basarabiei: Dar nu scăpați de responsabilitate și bănuiesc că sunteți conștienți că oricum problema aceasta încă mulți ani o să vă dea bătăi de cap, dar va fi și această cerință argumentată a oamenilor în vârstă care vor și ei totuși să aibă o bătrânețe frumoasă?

Veronica Sirețeanu: Absolut. Cum o vrem și noi. Noi tare sperăm că la momentul în care noi o să ajungem să avem o bătrânețe să fie una decentă măcar în limita acelor alocații care sunt acum pentru acei care sunt la pensie.

Vocea Basarabiei: Aceste crize care s-au suprapus au făcut ca rata sărăciei absolute să crească de la 25 la 30 la sută, peste 30 la sută și lucrul acesta vorbește despre multe, pentru că omul dacă merge la piață, ce vedem noi că pune el în coș? Cele mai ieftine produse și iarăși calitatea vieții lasă de dorit.

Veronica Sirețeanu: Sunt absolut de acord. Aceasta, de fapt, este o preocupare mare și politicile sociale, și politicile economice care sunt dezvoltate la nivel de guvern cu siguranță că targetează și încearcă să targetează în felul în care cât mai puțină lume să fie în această limită a sărăciei pe care o spuneți dvs., dar în cel mai bun caz ne dezvoltăm în felul în care să putem…

Vocea Basarabiei: Și aici inflația a fost cea care a afectat grav cetățenii.

Veronica Sirețeanu: Și inflația, și crizele, și războiul din Ucraina, și mulți-mulți alți factori, inclusiv la nivel regional și la nivel internațional, că noi nu suntem o piață închisă, slavă Domnului, noi suntem o piață care colaborăm cu alte piețe și pe lângă avantajele pe care le avem de la colaborarea cu alte piețe există și dezavantaje, deoarece în momentul în care tu ești o piață deschisă, dacă se întâmplă unele șocuri pe exterior, ele inevitabil își găsesc reflectare și în piața ta. Adică, tu ai două opțiuni, ori să te închizi și să devii asemeni Chinei, adică o economie așa, mai închisă, dar chiar și China a fost afectată și de pandemie, și de șocurile economice, chiar dacă s-a închis destul de tare. Noi totuși tindem să fim o piață deschisă și să colaborăm și cu Uniunea Europeană, și cu alte țări și noi importăm șocurile care sunt inclusiv din regiune.

Vocea Basarabiei: Dar să vedem ce le spuneți dvs., pentru că imediat ce s-a anunțat că miniștrii vor avea salarii mai mari, procurorii au venit și ei cu o solicitare că au nevoie și ei să li se crească lefurile, după care reprezentanții administrației publice locale.

Veronica Sirețeanu: Și nu doar ei. Deci, noi avem solicitări zilnice, practic de la toate industriile legate de creșterile salariale și noi încercăm prin eforturile pe care le facem și, sper eu, prin îmbunătățirea calității, inclusiv a celor care fac politici publice, să putem să atingem un nivel în care noi o să fim capabili să onorăm aceste solicitări care vin din partea tuturor. Nouă ne-ar plăcea să o facem.

Vocea Basarabiei: Deci ar putea să crească salariile pe rând a mai multor categorii?

Veronica Sirețeanu: Noi sperăm că în cazul în care mergem într-o rectificare acum în iulie-august, în rectificarea anuală, obișnuită, nu rectificarea extraordinară pe care o avem acum, în cazul în care mergem în acea rectificare în urma analizei veniturilor pe care noi le avem, urmare a analizei tuturor cheltuielilor, a felului în care sunt executate aceste cheltuieli, noi o să putem să identificăm o gamă de resurse pe care o să le putem aloca inclusiv pentru a continua aceste creșteri salariale. Eu o să repet ceea ce a spus și dl prim-ministru, aceasta nu este un exercițiu unic, un exercițiu care nu naște nimic altceva, de fapt, ideea era să începem de aici și să continuăm mai departe. Dar eu aș zice că începutul, de fapt, a fost și mai devreme, atunci când s-a decis la toată lumea să se mărească salariul cu 1.300 de lei la începutul anului. Iată acel lucru a încercat să urmărească acel principiu de echitate de care am vorbit noi, și dvs. știți prea bine în ce a decurs acel principiu de echitate.

Sperăm ca în rectificarea din august să identificăm resurse pentru a crește salariile altor categorii de bugetari

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.