VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Cimișlia: Maia Sandu a scos țara din izolare, ne cunoaște toată lumea. Noi vrem independență, vrem în UE, vrem unire cu România

Comisia Europeană ar putea recomanda în toamnă începerea procesului de negocieri pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „A început elaborarea de către Comisia Europeană a raportului pentru extindere, care urmează să fie gata în a doua jumătate a lunii octombrie. Vor exista recomandări pentru Ucraina și Republica Moldova pentru ca acestea să înceapă discuțiile de aderare la Uniunea Europeană, dar și pentru Georgia ca aceasta să obțină statutul de candidat, însă mai este nevoie de consensul din decembrie al celor 27 de membri ai Uniunii Europene”, se arată în postarea pe Twitter a corespondentului Europei Libere. Decizia finală va aparține Consiliul European. Acum un an, mai exact în iunie 2022, Consiliul Uniunii Europene a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Comisia Europeană a prezentat nouă recomandări pe diverse domenii pe care țara trebuie să le realizeze pentru a trece la următoarea etapă – cea a negocierilor, în procesul de integrare europeană. Despre integrarea europeană – drumul ales cu fermitate de Republica Moldova – vorbim la acest sfârșit de săptămână.

Sergiu Andronachi, primarul orașului Cimișlia

Uniunea Europeană și Republica Moldova dezvoltă o relație din ce în ce mai strânsă, aceasta mergând dincolo de cooperare, până la integrarea economică treptată și o aprofundare a cooperării politice. Integrarea europeană rămâne obiectivul principal și ireversibil al agendei interne și externe a țării, în speranța că traiul moldovenilor va fi mai prosper. Vocea Basarabiei a discutat cu localnici din Cimișlia despre viața din Moldova profundă.

– E clar că-i foarte greu, dar omul care muncește, care vrea să facă ceva, face. E mai rău de cel care așteaptă pomeni de la conducere, nu vrea să lucreze și dacă se duce să lucreze, nu muncește, nu-i plătit. Asta-i foarte greu.

Vocea Basarabiei: Ziceți că cel care nu muncește, acela se plânge, acela oftează, dar cine muncește?

– Foarte puțină lume muncește, foarte puțină. Tineretul îi dus, bătrânii au rămas și cei care mai sunt, nu vor să lucreze.

Vocea Basarabiei: Dvs. cum vă descurcați?

– Cred că eu îs născut în zodia muncii, îmi place să muncesc, vând brânză, vând miere, vând carne de porc, de oaie, cereale, mai vând și câte-un litru de vin.

– Trăim tare bine și-i cald, și-i bine, acum de toate avem. Nu vedeți sărăcia asta și problemele acestea? Îi foarte greu de trăit, ce să mai grăim? Din pensie o târâim încetișor, ce să facem dacă pensia-i mititică? Cei de sus trebuie să rezolve, noi nu putem rezolva nimic.

Vocea Basarabiei: Dar vă este clar de ce au venit timpurile acestea atât de împovărate pentru cetățean?

– Nu știu, nu înțelegem noi nimic până când, că au trăit și părinții, dar așa de greu ca noi, n-aș zice. Bine când mai este câte un copil și ne mai ajută, dar dacă nu-i nici un copil și nu te ajută, îi foarte greu, foarte greu. Ce primim pensie, totul se duce pe pastile și așa ne târâim de-un kil de zahăr, de servicii să avem și zahăr, și sare, să nu murim de foame, și o bucățică de pâine. Prețurile acestea îs mari, dar pensia îi mititică, 2.000 de lei primim, asta-i puțin, foarte puțin.

Vocea Basarabiei: La ce ați renunțat și nu mai cumpărați, dacă nu aveți bani suficienți?

– Ne străduim. Acasă, iaca, ținem un puișor, o văcuță, una-alta și ne descurcăm, dacă este o văcuță, de-amu îi altceva. Îi scump, și lactatele îs foarte scumpe și ne descurcăm cât de cât.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult?

– Pace să fie principalul și copiii să trăiască, dar noi de-amu până aici am trăit, nu mai avem și noi atâția ani mulți, dar tot am vrea să fie mai bine măcar cât de cât.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, am ajuns aici, la Cimișlia…

– Vă cunoaștem, vă cunoaștem și vă urmărim, suntem mândri că avem așa corespondenți. Eu vă urmăresc permanent și mă bucur că dați întrebări la invitații din studio care poate nu le convin, dar dvs. sunteți insistentă și așa ar trebui să fie. Un jurnalist de nota 10, dacă eu pot aprecia lucrul jurnalistului.

Vocea Basarabiei: Mulțumesc!

– Nu-s specialist în domeniu, dar în orice caz…

Valentin Negru, om de afaceri din Cimișlia

Vocea Basarabiei: Haideți să vorbim despre realitățile din Republica Moldova, suntem și în ajunul aniversării a 32-a de la proclamarea independenței. Ce este și ce trebuie să fie în această țară ca să nu se vorbească despre dezamăgire?

– Părea mea, dna Valentina, e că până ce a venit PAS-ul la putere am făcut doi pași înainte și unul înapoi, a venit echipa aceasta, tineri cu intenții și fiecare se străduie să-i analizeze, să-i brutalizeze. Și ei, oamenii, se străduie să facă. Mie mi se pare că într-o zi ei au să ridice mâinile în sus. Dvs. întrebați ce ar trebuie să fie, ar trebui fiecare să-și facă lucrul la locul lui de muncă. Eu ca profesor, medicul ca medic, să lăsăm analizele acestea, că fac analize la niște oameni care au găsit un dezastru, o nimica toată și vor într-un an de zile să ridice totul. Acum pe globul pământesc îi criza aceasta economică, nu putem noi să ne înălțăm din nimic. Și iată ce ar trebui să fie, să ne împăcăm ca popor, suntem o țară micuță, dacă singuri nu putem, să aderăm la România. Asta-i părerea mea, eu iar din nou, nu pot analiza, în specialitatea mea aș face niște analize, dar în lucrul acesta, în politică nu mă vâr.

Trebui să ne împăcăm ca popor, suntem o țară micuță, dacă singuri nu putem, să aderăm la România.

Vocea Basarabiei: Vorbiți despre unirea Republicii Moldova cu România? Doar 30 la sută din cetățeni ar împărtăși această opțiune.

– Am zis că n-o să vorbesc, dar eu sondajele acestea nu știu cine le face. Iată, dvs. sunteți o doamnă foarte amabilă, ca om sunteți amabilă și eu vă mulțumesc pentru asta și chiar dacă nu erați acum cu interviul, eu tot aveam să vă salut. De ce? Oamenii sunt de alte păreri, dar sondajele, știți cum sondajele, ce noi nu vedem că singuri nu ne putem duce nicăieri, nici într-o parte, noi trebuie să ne alăturăm. Și într-o familie când este sărăcie apelează la rude, la frați, la surori și se unesc, și fac. Așa-i la moldoveni, cum erau clăclei înainte. Doar noi singuri am înțeles că nu avem cu ce și nu putem, și nici n-o să putem. Un om normal la cap înțelege care-i situația.

Vocea Basarabiei: Dar Republicii Moldova i s-a oferit această perspectivă de aderare la Uniunea Europeană.

– Da, dar noi la Uniunea Europeană chiar și să aderăm cu condițiile care sunt, condiționalitățile care sunt noi foarte greu o să le îndeplinim, noi avem Transnistria și în Găgăuzia vedeți ce se face, dacă ar fi să ne unim cu România, noi suntem același popor, aceeași națiune, ce ne-ar încurca pe noi? Cine spune că numai 30%? Nu cred eu lucrurile acestea, nu le-am crezut și nici nu le cred, îi scăparea noastră, că o să mai treacă și acești 5, 6, 7 ani de zile și o să rămânem tot acolo și Vestul…

Noi avem oameni deștepți, competenți, dar n-avem resurse, resurse energetice

Vocea Basarabiei: Dar de ce ziceți că nu se poate autoguverna această palmă de pământ?

– Eu nu spun că nu se poate autoguverna, Doamne ferește! Noi avem oameni deștepți, oameni competenți, iată, vedeți la Ministerul Învățământului a venit domnul pe care eu cu plăcere l-am ascultat atâtea zile. E un om competent Dan Perciun. Eu lucrez în sistem și noi demult, poate, eu nu spun că domnii ceia n-au făcut, dar el e băiat tânăr și vrea să facă ceva. Se poate de sine stătător, dar n-avem resurse celea, resurse energetice noi nu avem și fiecare om oricât de simplu înțelege că dacă n-ai cu ce face focul acasă, nu poți face mâncare, nu poți, ai orez, ai cartofi, dar dacă nu ai cu ce aprinde focul, ce ai să mănânci cartofele celea crude? Deci, așa și noi, o comparație poate nu chiar potrivită, dar așa este, așa-i în Moldova, trebuie populația să înțeleagă. Eu vreau să vă spun că sunt copii, la fiecare în familie cineva îi plecat peste hotare și iată acum e luna august, e plină Cimișlia și am și eu familie acolo…

Ion Ciumeică, jurnalist din orașul Cimișlia

Vocea Basarabiei: Unde aveți?

– E în Italia și-i de mult plecată, mă rog, așa cum este viața și nu trebuie convinși, ei trebuie să înțeleagă și toți înțeleg, toți înțeleg spiritul acesta, dacă e un vecin la noi aici, la Cimișlia, găgăuzi, bulgari, ruși, eu am internațional pe scara unde trăiesc – un bulgar, un rus, un găgăuz și un ucrainean. Și față de oameni noi suntem un popor mioritic, ți-i rușine a spune. Iată, noi vorbind acum cu dvs. în limba română, dacă o să se apropie unul, o să vorbim în limba rusă. Asta-i greșeala noastră, oamenii trebuiau deprinși în acești 30 de ani de ani de zile, ca el să facă, să-și aleagă, că nu-i mare, noi nu avem mult ce alege, noi avem a alege ceea ce vă spun eu, avem a alege Uniunea Europeană și unirea cu România. Asta-i părerea mea, eu știu, poate că…

Vocea Basarabiei: Ați văzut câte reacții a trezit cazul medicului care i-a cerut pacientei să vorbească în limba română?

– Da, și s-a dus s-o lecuiască tot aista medic. Limba asta de 30 de ani nu mai trebuie pusă la discuție, eu vă spun: am terminat-o, am spus odată că-i limba română, am spus că trebuie să vorbească toți în limba română? Și nu trebuie să ne întoarcem.

Vocea Basarabiei: Dar țări mici mai sunt pe globul pământesc și acolo de ce se poate, iar aici mai greu?

– Dna Valentina, se poate acolo în țările mici (cunosc oleacă geografia), care au resurse energetice, la dânșii în stat îs toate băncile. Ce avem noi? Iată a plouat și ce a făcut la oameni? Omul care a lucrat un an a rămas cu nimic, a strâns pâinea asta, dă Doamne, poate vor strânge-o pe toată, n-au unde o da. Noi, Moldova, vedeți acum îi politica asta și așa-i legea, noi nu avem ieșire și noi trebuie să înțelegem.

Victor Mogildan, profesor din Cimișlia

Federația Rusă niciodată n-a fost și nici n-o să fie cu noi. Ei vor să fie atotputernici, dictatori.

Vocea Basarabiei: Dar Federația Rusă vă este clar ce și-ar dori de la Republica Moldova?

– Dna Valentina, mă scuzați, mi-ați spus și eu de-amu mă aprind, am alergie, Federația Rusă niciodată n-a fost și nici n-o să fie cu noi. Acesta-i un dictator, el vrea să fie atotputernic, uitându-vă în istorie, o să vedeți, ei au dominat și asta vor să fie la dânșii, cuvântul lor trebuie să fie pus în capul mesei și pe nimeni să nu asculte. Noi ne ducem la cotropitori, vedeți ce se face în Ucraina, că ei îs corecți și restul toți sunt vinovați, dar lucrurile acestea nici nu trebuie de discutat, eu am părerea mea, așa eu știu.

Vocea Basarabiei: Și ce veți face pe 27 august?

Noi vrem independență, vrem în Uniunea Europeană, vrem unire cu România, un trai mai bun și salarii mai mari. Să-i ajute Domnul la aceștia de la guvernare să facă ceea ce au pornit

– Pe 27 august trebuie să susțin independența, să susțin poporul moldav, să-mi dea Domnul sănătate. Mă mândresc că am lucrat în viață în sistemul de învățământ, am educat foarte mulți copii, am fost deschis cu dânșii, cum sunt deschis acum cu dvs., cu interviul, n-am dușmani, parcă îmi pare. Iată mă mândresc că nu am dușmani, îmi pare rău că apar așa câteodată dificultăți, dar trebuie să mergem înainte, fiecare să-și facă datoria la locul de muncă și să vedeți că o să fie bine și noi o să mergem înainte. Noi vrem independență, vrem în Uniunea Europeană, vrem unire cu România, vrem trai mai bun, vrem salarii mai mari, dar toate acestea cu încetișorul. Să le dea Domnul la aceștia de la guvernare să poată face ceea ce au pornit. Maia Sandu toată vremea a fost criticată, dar atunci când dușmanul îți spune ceva rău trebuie să te bucuri, când îți va spune că e bine, trebuie să-ți pui întrebarea: dar de ce mă laudă? Când te-a lăuda să-ți spui, dar dacă te critică, asta-i de bine.

Vocea Basarabiei: Dar ce a reușit Maia Sandu?

– Foarte multe a reușit. În primul rând, n-a cedat Maia Sandu. Maia Sandu e o femeie de fier, ea n-a cedat în fața nimănui, a mers înainte și merge mai departe și să-i ajute Domnul, nu cedează la fiecare pas, nu poate fi condusă și asta mult face. Dar cine a știut de Moldova noastră până la Maia Sandu? Câte țări? La summitul cela din câte state au fost și unde n-a fost Maia Sandu? Până a veni Maia Sandu la guvernare, unde se ducea președintele țării? Nicăieri sau știți dvs. unde se ducea.

Vocea Basarabiei: Dar ce-și dorește opoziția?

– Opoziția își dorește, în primul rând, cu orice preț să-i brutalizeze, să minimalizeze toate lucrurile pe care le fac și să aștepte alegerile. Asta își doresc, să revină din nou la putere și să facă ceea ce au mai făcut și noi am făcut doi pași înainte și iarăși vom face patru înapoi. Și, mă rog, pe mine de-amu mă așteaptă altceva, nu mă…

Vocea Basarabiei: Și ce ar face ei, dacă ar guverna?

– Dacă ar guverna opoziția, n-ar face nimic, ar bloca, în primul rând, relațiile cu țările pe care le avem și ce am face noi? Ce am face? Noi n-am face nimic, dar la noi copiii, familiile sunt toate în Europa, ce să blocheze, să se ducă iar lumea cum se ducea cu 8.000 de dolari pe sub mașini se duceau în alte țări? Asta ar vrea să facă și să ne închidă în interior, și să facă ce au mai făcut. Au făcut de ajuns, să-i dea Dumnezeu sănătate la opoziție să mănânce ce au strâns și poate din ei se vor mai duce să facă și vreun penitenciar, că-s puține și-i greu de trăit acolo. Ei trebuie să se gândească la asta, nu la aceea că să mai vină la putere. Eu cred că n-au să mai vină la putere. Cel mai mult îmi doresc să fie pace, înțelegere între oameni, bunătate, tare buni, zâmbitori să fie oamenii, așa cum sunteți dvs. acum, bunăvoință și restul o să le facem. Dumnezeu de sus o să ne ajute, e greu, dar o să ne ajute.

Maia Sandu e o femeie de fier, n-a cedat în fața nimănui, a mers înainte și merge mai departe. A scos țara din izolare

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am ajuns aici, la Cimișlia, și întrebăm cetățenii: cum se trăiește astăzi în Moldova?

Конечно тяжело. Хотелось бы чтобы было получше, и люди чтоб друг друга уважали, хочется мира над головой, в первую очередь, поэтому озабоченны русскоговорящие люди. Хотя я молдаванка на половину, половину гагаузка, все равно меня это коробит. И Молдова должна быть Молдовой, чтобы мы нашли общий язык и с приднестровцами, и с гагаузами, и чтоб мы были единой семьей. (Bineînțeles că e greu. Mi-aș dori să fie mai bine și oamenii să se respecte între ei, vreau pace deasupra capului, în primul rând, asta îi îngrijorează pe cei vorbitori de limbă rusă. Deși sunt jumătate moldoveancă, jumătate găgăuză, tot mă încurcă. Și Moldova trebuie să fie Moldova, ca să găsim o limbă comună atât cu transnistrenii, cât și cu găgăuzii, și să fim ca o singură familie.)

Vocea Basarabiei: А Молдова ближе к России или ближе к Евросоюзу? (Dar Moldova mai aproape de Rusia sau de Uniunea Europeană?)

Только не Евросоюз, я была в Евросоюзе, видела. Все рвутся туда, хотя может быть что-то лучше, они приманивают, мне кажется заработком, если бы здесь давали зарплату, мне кажется люди бы не уехали. Вот мой сын далеко столько лет, и я никак не могу его домой загнать. (Numai nu în Uniunea Europeană, am fost în Uniunea Europeană, am văzut-o. Toată lumea e nerăbdătoare să meargă acolo, deși poate fi ceva mai bun, ademenesc, mi se pare cu câștigul, dacă ar da un salariu aici, mi se pare că oamenii nu ar pleca. Fiul meu este plecat de atâția ani și pur și simplu nu pot să-l readuc acasă.

Vocea Basarabiei: А где он сейчас? (Și acum unde e el?)

Он сейчас в Америке, и я никак не могу его загнать, хотя он знает, что лучше дома нашего нигде нет, он сидит там. (El este acum în America și nu pot să-l reîntorc în niciun fel, deși știe că nu există nicăieri mai bine decât la casa noastră, el stă acolo.

Vocea Basarabiei: Вы были у него? (Ați fost la el?)

Нет. (Nu.)

Vocea Basarabiei: А хотите? (Dar ați vrea?)

Честно? Нет. (Sincer? Nu.)

Vocea Basarabiei: Почему? (De ce?)

Не знаю, я хочу, чтобы он домой вернулся. А жить где-то заграницей? Я не представляю себе жизнь вне Молдовы, и я очень бы хотела, чтобы мой сын жил в Молдове. (Nu știu, vreau să revină acasă. Să trăiesc undeva în străinătate? Nu îmi pot imagina viața în afara Moldovei și mi-aș dori foarte mult ca și fiul meu să locuiască în Moldova.)

Vocea Basarabiei: И через 10 лет как Вы видите Молдову? (Dar cum vedeți Moldova peste 10 ani?)

Да, прожить бы эти 10 лет, конечно. Хочется, чтобы мы дружили, с Россией в первую очередь наладить отношения, Евросоюз дружбой, но никак не объединение с Евросоюзом. Мы слышим большие помощи, большие все, много, только кому эта помощь идет мы не знаем, нет такой чтоб прямо просвещение такое или освещение, чтобы люди видели, куда эти деньги, сколько, они говорят, что помощь идет, а где оно, в общем понятии, а так. (Da, de-ar fi să trăiesc acești 10 ani, desigur. Mi-aș dori să fim prieteni, în primul rând, să îmbunătățim relațiile cu Rusia, cu Uniunea Europeană să fim prieteni, dar în niciun caz unificare cu Uniunea Europeană. Auzim ajutoare mari, toate mari, foarte multe, doar cui i se adresează aceste ajutoare nu știm, nu există o astfel de educație sau iluminare directă ca oamenii să vadă unde sunt acești bani, cât de mulți. Ei spun că ajutorul vine, și unde este, în general?)

Vocea Basarabiei: Дороги, школы, детские сады… (Drumuri, școli, grădinițe de copii…)

В детские сады и в школу у меня уже никто не ходит, возле меня садик большой, полсадика закрыто, потому что нет детишек. Кого не слышишь, молодежь уезжает, вот ждут, когда подрастают дети, забирают и уезжают. Какая причина? Вот приехала тут к моей соседке внучка с Италии и говорит: «Ой бабушка, я так люблю Молдову». А она спрашивает: «А почему ты не возвращаешься»? Молчит. Все дело в деньгах, потому что там зарабатывают больше. Но я думаю, что все-таки дома лучше, везде хорошо, а дома лучше. (Dintre ai mei nimeni nu mai merge la grădiniță sau la școală. Este o grădiniță mare lângă mine, jumătate din grădiniță este închisă, pentru că nu sunt copii. Pe oricine îl auzi, tinerii pleacă, așteaptă să crească copiii, după care îi iau cu ei și pleacă. Ce motiv? O nepoată din Italia a venit aici la vecina mea și i-a spus: „O, bunica, iubesc atât de mult Moldova”. Și ea o întreabă: „Dar de ce nu te întorci”? A tăcut. Totul e din cauza banilor, pentru că ei câștigă mai mult acolo. Dar eu cred că tot mai bine e acasă, este bine peste tot, dar acasă este cel mai bine.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am făcut un popas aici, la Cimișlia și discutăm cu cetățenii despre realitățile din Republica Moldova.

– Ei, îi rău cu totul, iaca ce, îi rău cu totul. Dacă nu-i nimic, nici lucrul nu-i, nimic nu-i, zarplatî (leafă) nu-i, îi cel mai greu de trăit numai în Moldova mătincă. Am umblat prin Rusia, acolo-i de trăit, dar aici nu-i de trăit. Acolo tare bine a fost, dar asta a fost 4 ani înapoi. Eu am fost și mi-am făcut copeică acolo, dar am venit înapoi în Moldova, că de-amu nu-s în stare și gata. Nu-i nimic bun, nu-i nimic și cu politica asta, mă uit la televizor și nu-i nimic, totul se fură.

Vocea Basarabiei: Și dacă duminică ar avea loc alegeri, ați merge să votați?

– Nu, nu, nu mă duc. Noi am avut încredere în ultima. Ziceau că Maia Sandu, Maia Sandu, dar nu face nimic nici ea.

Vocea Basarabiei: Și dacă vine altul, va face mai mult?

– Tot nimic n-o să facă. Aici trebuie de adus pe unul care n-a fost în Moldova deloc și să nu aibă pe nimeni primprejur. Să mă pună pe mine, eu primprejur mulți druji (prieteni) și tot am să le dau și lor. Aici trebuie să vină unul străin, acela o să facă treabă.

Vocea Basarabiei: Как сейчас живется в Молдове? (Cum se trăiește în Moldova?)

Нормально. Я чабаном работаю, дою овцы и зарабатываю себе на жизнь. (Normal. Sunt cioban, mulg oile și îmi câștig bucata de pâine).

Vocea Basarabiei: Сколько у Вас овец? (Câte oi aveți?)

Не мои овцы, людские. (Oile nu-s ale mele, sunt ale oamenilor.)

Vocea Basarabiei: А сколько голов? (Și câte aveți în grijă?)

Где-то 500, 3 человека мы работаем, живем нормально. Как было раньше? Раньше я жил в шалаше, в колибе, а сейчас имеем все условия. Что еще надо? Я чабан грамотный, если трудишься, имеешь свой дом, имеешь своих животных. Ну какие еще должны быть перемены, если мы красиво живем? Что еще надо? Базар есть, кушать есть что, пить есть что, что еще надо? (Undeva la 500 de capete. Lucrăm 3 oameni, trăim normal. Cum a fost înainte? Locuiam într-o colibă, dar acum avem toate condițiile. Ce altceva ne mai trebuie? Sunt un păstor alfabetizat, dacă muncești, ai propria casă, ai propriile animale. Ei bine, ce alte schimbări ar trebui să mai fie dacă trăim frumos? Ce ne mai trebuie? Există o piață, avem ce mânca, avem ceva de băut, de ce am mai avea nevoie?)

Vocea Basarabiei: Деньги. (Bani…)

Чтоб иметь деньги, надо работать, держать бугаи, держать коровы, продать. На Украину перепродавали, а сейчас с этой войной некуда продавать. Война на Украине, дороги перекрыты и все, людям тормоз. (Ca să ai bani, trebuie să muncești, să ții tauri, să ții vaci, să vinzi. Înainte le vindeam în Ucraina, dar acum cu acest război nu mai avem unde le vinde. E război în Ucraina, drumurile sunt blocate și, gata, oamenii nu au acces.)

Vocea Basarabiei: А Вам понятно почему Россия начала эту войну? (Vă este clar de ce a pornit Rusia acest război?)

Ну, это Путин хотел навестить какой-то порядок, он сказал, что недобитые фашисты остались там, нацисты и хотел навестить порядок, думал, что в течение пару суток, но… А сейчас все говорят что это Путин задумал. (Ei bine, Putin a vrut să restabilească un fel de ordine, a spus că acolo au rămas fasciștii și naziștii, el a vrut să restabilească ordinea, a crezut că în câteva zile, dar… Și acum toată lumea spune că de Putin depinde de asta.)

Vocea Basarabiei: И Вы видите конец этой войны? (Dvs. vedeți sfârșitul acestui război?)

Говорят не скоро будет, если даже не придут сюда. Россияне нападают на них, как бы если пройдут через Украину, то наверняка придут и к нам в гости… (Se zice că nu degrabă se va termina acest război. Rușii continuă să-i atace pe ucraineni și dacă trec de Ucraina, pot ajunge și la noi în musafirie…)

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am venit aici în vizită, la Cimișlia, să vorbim despre cele peste trei decenii de independență a Republicii Moldova și drumul pe care se îndreaptă țara astăzi. Devine ireversibil sau încă nu acest parcurs european?

Dacă se menține actuala conducere a Republicii Moldova, cursul nu va fi schimbat în niciun caz și foarte multă lume speră că se va izbândi dorința ceea de a ajunge până în 2030 în Uniunea Europeană

– Cred că da, dacă se menține actuala conducere a Republicii Moldova, cursul nu va fi schimbat în niciun caz și foarte multă lume speră că până la urmă se va izbândi dorința ceea de a ajunge până în 2030 în Uniunea Europeană. Și dacă la sfârșitul acestui an încep negocierile, cred că ar fi un lucru foarte bun pe care destul de multă lume îl așteaptă, sondajele dau 60 la sută că populația susține acest curs.

Vocea Basarabiei: Dar și aici, la Cimișlia, iată am discutat cu cetățeni care au viziuni diferite când e vorba despre politica externă a Republicii Moldova. Cine și cum influențează opinia cetățeanului?

– În primul rând, mijloacele de informare în masă, evident, rețelele de socializare sunt foarte active în ultimul timp, dar și formațiunile politice. Nu putem nega faptul că magazinul „Merișor” din Cimișlia are influență și printre delegațiile care plecau la Chișinău era destul de multă lume de la Cimișlia. Ar fi foarte bine dacă lumea ar lua banii, dar ar vota cu inima. Din păcate, Șor folosește această tactică, să corupă populația și…

Vocea Basarabiei: Și deseori se zice că sunt corupți cei care sunt săraci.

– Da, oricât ar părea de paradoxal, dar lumea când se duce la o intervenție chirurgicală, când își dă un copil la studii, când încearcă să deschidă o afacere, dă bani, dă bani, fiindcă de vreo 3 decenii bune s-a infiltrat această idee năstrușnică, până nu dai un ban, nu poți obține ceva. Și chiar dacă poliția mai umblă cu sloganurile că „va fi pedepsit și cel care dă mită, și cel care ia”, dar lumea începe, din păcate, să se deprindă cu gândul că o să dau și o să se rezolve.

Vocea Basarabiei: Pe de altă parte, aud și această insistență a cetățenilor că cei care au venit la putere au reușit să obțină acest mandat ca să guverneze, pentru că au promis luptă împotriva corupției, reformă în justiție, dreptate.

– Așa este, dar eu de multe ori mă gândesc că dacă nu procedăm ca și Georgia, când într-o noapte toată poliția a fost desființată și angajate alte persoane, mă tem că nu o să facem mare treabă. Sistemul de justiție este corupt din măduva oaselor, și poliție, și procuratură, și judecătorie, și avocați, și, din păcate, în ultima vreme și notarii, practic tot sistemul de justiție.

Vocea Basarabiei: Și atunci cum să recâștige încrederea cetățeanul?

– Prin măsuri mai drastice, prin tăieri în carne vie, altă ieșire nu există, fiindcă atâta cumătrism și atâta nepotism, și atâta nemurism ca în Republica Moldova nu mai găsești nicăieri. Și vorba ceea că are mână păroasă și o să reușească peste tot, din păcate, e valabilă și astăzi.

Vocea Basarabiei: Și dacă aceste situații se schimbă greu, cetățeanul alege calea cea mai ușoară, își face bagajele și pleacă?

– Una la mână și doi – dă un ban și-și rezolvă problema, că uneori vinde și o vacă, că aduce o găină doctorului, că dă 100 de euro profesorului, dar, până la urmă, își rezolvă. Asta e. Măsuri radicale și măsuri educative, conștientizare, se obține asta iarăși prin aceleași mass-media, lămuriri, educație, școli ș.a.m.d., oameni de afaceri.

Vocea Basarabiei: Exodul nu încetează.

– Exodul nici nu va înceta, din păcate.

Vocea Basarabiei: Și chiar aici la piață la Cimișlia am discutat cu unii interlocutori care ziceau că ei, la modul cel mai serios, se gândesc să ia calea străinătății.

– Da, și, din păcate, pleacă forțele cele mai bune, fiindcă văd prin ceață un viitor prosper al Republicii Moldova. Cu cât vom începe mai repede aceste procese de aderare la Uniunea Europeană, cu atât mai repede o să conștientizeze și populația, măi, dar stai că și acasă la mine e binișor. Dar acum ce fac? Am un vecin, a fost peste hotare, a venit, a început să construiască o casă, a ridicat parterul și s-a oprit, i s-au terminat banii, a acoperit cu polietilenă acoperișul, zidurile, și a plecat iarăși să facă un ban și să vină să ridice mai departe.

Vocea Basarabiei: Și atunci adversarii guvernării, cei care sunt în opoziție, ce spun?

– Folosesc aceste neajunsuri ale noastre.

Din păcate, pleacă forțele cele mai bune, fiindcă văd prin ceață un viitor prosper al Republicii Moldova. Cu cât vom începe mai repede aceste procese de aderare la Uniunea Europeană, cu atât mai repede o să conștientizeze și populația, că și acasă e binișor.

Vocea Basarabiei: Ei acum promovează mesajul că e bine să fie declanșate alegeri parlamentare anticipate, și dacă vine ei la putere?

– Dacă vin ei la putere, va fi și mai rău. Ce ne-a dat Rusia în ultima vreme? Nimic absolut, da, nimic absolut, în afară de șantaj și provocări, și 28 de antene pe Ambasada Federației Ruse, și spionaj, mai mult nimic. Dacă s-a ajuns, iarăși fac o trimitere la Găgăuzia, s-a ajuns ca Ilan Șor să numească Comitetul executiv al Găgăuziei și bașcana aleasă să aplaude, ce-i asta, domnilor?

Vocea Basarabiei: Și iată dvs. ziceți că Moldova trebuie să insiste pe acest drum european, ținând cont de toate aceste realități?

– De toate aceste realități, corect, așa este! Păi nu putem altfel scăpa, nu putem, salvarea noastră este Europa, nu avem altă cale, salvarea noastră este Europa. Înainte se zicea: „ne unim cu România și am scăpat”, acum un pic s-au modificat mesajele, se zice: „hai, ne unim cu România, dar prin Europa”, dar, până la urmă, e și aceasta o cale, și o cale destul de bună, când s-a calculat de câte miliarde avem nevoie ca să ne anexeze România, nu are de unde nici ea, că are problemele ei, hai să mergem pe calea asta, hai să dăm un vot de încredere actualei guvernări și să mergem și noi pe calea cea dreaptă, pe calea cea bună, pe calea progresului. Mie uneori mi se face jale de Maia Sandu, această femeie parcă e un Don Quijote în fustă, să-mi fie iertată comparația. Maia Sandu luptă cu morile de vânt, uneori mi se creează așa o impresie, vrea, sărmana, și încearcă să facă, și știm că e curată la suflet, și e cinstită, și nu reușește să le facă pe toate. Și câte persoane are în anturajul ei care nu sunt ca ea, și aceeași „Dora show”, ca să nu zic Emilian Crețu, da, poate să o critice, dar trebuie să înțeleagă că nu în toate lucrurile din Republica Moldova este vinovată Maia Sandu. Vedeți, se mai schimbă guvernele, se mai schimbă miniștrii, se mai fac niște încercări, păi trebuie să avem și noi un pic de răbdare, acestei guvernări să-i acordăm posibilitatea de a se manifesta. Acum am auzit o ultimă știre că, chipurile, pe la toamnă va demisiona și Dorin Recean. Haide mă, dați-i voie omului măcar un an să lucreze, nu reușește omul să intre în funcție, dar probabil este și o greșeală a PAS-ului, trebuie să aleagă oameni la locul lor, din păcate, s-au făcut și greșeli. Probabil iarăși dintr-o dorință, poate dintr-o dorință de a încerca să fie bine, nu întotdeauna le reușește. Și dacă ONG-iștii, cum sunt numiți actualii guvernanți, ONG-iștii nu prea au experiență de muncă practică, chestii, da, una e pe hârtie, alta e în realitate, dar, încă o dată repet, trebuie să le dăm totuși posibilitate să se afirme, îi ținem un an, doi, trei, că nu putem să-i schimbăm haide-haide-haide, că atunci Europa va zice: „băi, dar ce-i cu schimbarea asta de cadre ca du-te-vino, Figaro aici, Figaro acolo?”. Nu e bine acest lucru, așa că trebuie să avem și noi un pic de răbdare și încredere. Am ales și i-am dat totuși o asemenea încredere mare președintei, să o susținem în continuare.

– Câte lucruri face ea, câte întâlniri au fost, cât a organizat ea, n-ai ce spune, numai spune „mulțumesc”, Dumnezeu să-i dea sănătate.

Vocea Basarabiei: Cui?

– Dnei Maia Sandu.

Vocea Basarabiei: Și drumul corect pe care să meargă Moldova care e?

– Independența să fie, în primul rând, legile să fie în capul mesei și unirea persoanelor care sunt dedate patriei noastre, integrarea europeană numaidecât, numaidecât să meargă pe calea pe care a pornit-o, uite și România câte ajutoare ne dă nouă.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am făcut un popas aici, la Cimișlia, și întrebăm cetățenii: cum se trăiește azi în Moldova?

– Omul care muncește, are, păcat să spunem, care muncește, are, care nu muncește, sunt categorii: bolnavii, bătrânii, aceștia, dar este și tineret care nu vrea să muncească.

Vocea Basarabiei: Și drumul corect pe care să se îndrepte Moldova care e?

– Europa!

Uniunea Europeană, în niciun caz înapoi în Rusia. Nu avem nimic împotriva poporului rus, sunt și oameni ca peste tot locul, dar conducerea Rusiei e pe cale greșită,

Vocea Basarabiei: Uniunea Europeană?

– Uniunea Europeană, în niciun caz înapoi în Rusia. Nu avem nimic împotriva poporului rus, sunt și oameni ca peste tot locul, dar conducerea Rusiei e pe cale greșită, ei vor pământ și sânge, dar noi nu vrem, noi vrem pace, avem copii plecați, așteptăm nepoți, așteptăm pace, acum am ajuns la o vârstă când așteptăm pace.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.