VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Volodimir Zelenski anunță că Ucraina pregătește șapte noi acorduri de securitate: Orice mijloc de a ne spori protecția împotriva terorii rusești are o prioritate specială

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina pregătește șapte noi acorduri de securitate, inclusiv cu Statele Unite.

”Pregătim șapte noi documente de securitate pentru țara noastră – acorduri bilaterale de securitate, inclusiv un acord de securitate cu Statele Unite… Armament, finanțe, cooperare politică – astăzi am lucrat cu echipa la detaliile specifice ale acestor documente și avem deja texte preliminare ale unora dintre aceste acorduri. Completăm proiectele de acorduri cu oportunități mai solide pentru Ucraina și pentru securitatea noastră comună cu partenerii. În mod evident, orice mijloc de a ne spori protecția împotriva terorii rusești are o prioritate specială”, a precizat Zelenski în tradiționala adresare către națiune, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale ucrainene.

Liderii G7 au decis în luna iulie 2023, cu prilejul summitului NATO de la Vilnius, cadrul internațional de cooperare cu Ucraina în vederea sprijinirii acesteia în fața invadatorilor ruși.

Sprijinul pe termen lung a luat forma unor acorduri bilaterale de securitate, astfel de înțelegeri fiind semnate până în prezent de președintele Volodimir Zelenski cu Finlanda, Canada, Italia, Germania, Franța, Danemarca, Olanda, Marea Britanie. 

Alte 25 de țări s-au alăturat acestei inițiative, printre ele aflându-se și România, negocieri fiind demarate de președintele Klaus Iohannis cu omologul ucrainean cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos, desfășurat în luna ianuarie. 

Astfel, România negociază cu Ucraina ”un cadru de cooperare”, nu ”garanții de securitate”, conform clarificărilor oferite de ministrul de externe Luminița Odobescu într-un interviu oferit CaleaEuropeană.ro în contextul Conferinței de Securitate de la München.

Revenind la intervenția lui Zelenski, acesta a făcut trimitere și la summitul global pentru pace, despre care a spus că poate reprezenta un pas spre ”o mișcare reală către o pace justă”.

”Ne pregătim pentru acest summit și pentru această mișcare. Lucrăm îndeaproape cu partea elvețiană. Astăzi am convenit asupra ultimelor detalii și depunem toate eforturile pentru a ne asigura că la summit vor participa cât mai mulți lideri și cât mai multe țări. Aceasta este o chestiune de principiu. Lumea poate opri orice agresor. Dacă acționează în unitate și în conformitate cu regulile majorității – nicio agresiune nu poate rezista unei presiuni globale autentice. Și trebuie să acționăm cu toții împreună pentru a forța Rusia să facă pace”, a conchis președintele ucrainean.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.