VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Vadim Ceban, șeful Moldovagaz: În Transnistria sunt 18 categorii de beneficiari, persoane care achită un preț foarte mic la gaz

Vocea Basarabiei: Autoritățile au sugerat că Republica Moldova nu ar mai consuma gaze de la Gazprom și că malul drept al Nistrului nu mai are nevoie de gazele care vin din Federația Rusă. Depinde Chișinăul în continuare de Gazprom, chiar dacă a cedat malului stâng întregul volum de gaze și ar exista anumite riscuri legate de această dependență? În ce condiții ar putea fi ajustat tariful la gaze, pentru că majoritatea cetățenilor spun că așteaptă cu mare nerăbdare și această zi când va fi făcut anunțul că tariful la gaze se ieftinește? La aceste și alte întrebări vom afla răspuns de la președintele Consiliului de administrație Moldovagaz, Vadim Ceban. Mulțumim mult că ați revenit la Vocea Basarabiei!

Vadim Ceban: Bine v-am regăsit!

Vocea Basarabiei: Dle președinte, întâi să ne explicați dacă s-a depășit sută la sută criza energetică în Republica Moldova.

Vadim Ceban: Nu cred că sunt în stare să spun despre criza energetică în general, eu pot vorbi doar despre piața gazelor naturale, pentru că nu am competențe să vorbesc despre energia electrică, fiindcă acolo mai sunt anumite activități care țin de competența Ministerului Energiei, ceea ce ține de gazele naturale…

Vocea Basarabiei: Mai depinde Republica Moldova de gazele care vin din Federația Rusă?

Vadim Ceban: Evident că depinde și depinde prin două dimensiuni. Prima dimensiune – e vorba despre achiziția de cantități, volume necesare de energie electrică pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Astăzi, condițiile care sunt oferite de către Centrala de la Cuciurgan sunt mai favorabile comparativ cu cele existente pe piață și a doua dimensiune – e vorba despre factorul politic, umanitar, totuși sunt cetățenii noștri care locuiesc pe malul stâng, în Transnistria și, respectiv, statul trebuie să-i asigure și pe ei cu gaze naturale. În prezent, acest lucru este asigurat prin intermediul Moldovagaz, care furnizează cantitatea de gaze naturale în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi și, respectiv, din această cantitate inclusiv Centrala de la Cuciurgan furnizează energia electrică spre Energocom.

Vocea Basarabiei: Dar aici sunt două aspecte: pe de o parte, ceea ce spuneți dvs. că autoritățile statului trebuie să aibă grijă de cetățenii și de pe un mal, și de pe celălalt mal al Nistrului, doar că atunci când se vorbește despre cum reușesc cei de pe malul stâng al Nistrului să achite consumul de gaze, atunci apar multe probleme, fie că acolo se achită simbolic… Cât se achită acolo?

Vadim Ceban: Se achită prin oferirea serviciilor conform contractului de tranzit care a fost semnat inclusiv în perioadele precedente, achitarea acestui volum de consum și chiar mai mult se făcea prin oferirea serviciilor, care, evident, Moldovagaz nu achita către Tiraspoltransgaz. Noi am vorbit în cadrul acestui studio de multe ori…

Vocea Basarabiei: De multe ori am vorbit, dar, totuși, cetățeanul de pe malul stâng cât achită pentru consumul unui metru cub?

Vadim Ceban: Sunt diferite tarife.

Vocea Basarabiei: Acolo?

În Transnistria sunt 18 categorii tarifare, inclusiv sunt categorii de cetățeni care achită un preț foarte mic

Vocea Basarabiei: Deci, persoane fizice și persoane juridice?

Vadim Ceban: Da, evident, persoane fizice și persoane juridice. Unele persoane fizice, gen pensionari sau persoane social vulnerabile achită o sumă simbolică. În genere sunt diferite tarife, au fost și 90 de bani, și 1 leu, și puțin peste 1 leu, dacă o anumită cantitate depășește norma de consum. Pentru persoanele juridice tarifele sunt stabilite în funcție de ceea ce produc, furnizează la export, de exemplu, cum ei consideră la export al energiei electrice, și la energia electrică prețul se calculează reieșind din prețul de furnizare a energiei și prin metoda de calcul invers ajung la un preț arbitrar, administrativ, autoritățile autoproclamate din regiunea transnistreană aprobă un preț la gaz, care este evident de multe ori mai mic decât cel pe care noi îl fixăm în contractul de furnizare încheiat cu Tiraspoltransgaz.

Vocea Basarabiei: Dvs. ziceți că ar exista 18 categorii?

Vadim Ceban: După cum noi am făcut o analiză anterioară, sunt 12 categorii de consumatori care beneficiază de un tarif și plus 6 categorii de consumatori care au un tarif așa-numit privilegiat.

Vocea Basarabiei: Dar lucrul acesta parcă ridică semne de întrebare, nu?

Vadim Ceban: Sunt foarte multe întrebări la acest capitol. Noi suntem de părerea că deja trebuie să discutăm și am abordat această problemă în cadrul discuțiilor cu Tiraspoltransgaz, cu conducerea companiei despre ajustarea tarifelor. Și evident că nu ei decid, decid autoritățile de acolo și, respectiv, mai devreme sau mai târziu vor ajunge la situația când urmează să ajusteze aceste tarife la cele reale. 

Vocea Basarabiei: Pentru că pe malul drept toată lumea achită același tarif, nu există privilegiați.

Vadim Ceban: Cel puțin în ultimii 3 ani pe malul drept deja nu mai sunt subvenționări încrucișate în interiorul categoriilor de consumatori, deja se aplică regula generală în funcție de la care conductă este conectat consumatorul și achită acest tarif care este dependență de volumul de consum.

Vocea Basarabiei: Dar cât achită, de exemplu, Centrala de la Cuciurgan pentru consumul de gaze?

Vadim Ceban: Mai bine zis, care tarif se ia în decontare pentru gazele naturale pe care le consumă și care sunt furnizate de către Tiraspoltransgaz. Depinde, ultimele cifre au fost în jur de 120-140 de dolari, un preț de referință pe care ei urmează să-l verse pe conturile Tiraspoltransgaz-ului. Deci, noi nu obținem aceste mijloace, ca Tiraspoltransgaz compania noastră fiică, aceste mijloace sunt preluate, foarte interesant, în formă de împrumut de către autoritățile de la Tiraspol, împrumutul Tiraspoltransgaz prin legea specială care se ține în secret și dreptul de a dispune ce aceste mijloace îl au autoritățile. Evident, suma aceasta se transferă pe conturile Tiraspoltransgaz și este preluată de către autorități și din ea se achită salariile, pensiile și alte plăți sociale.

Vocea Basarabiei: Dar acum stau și mă gândesc – are dreptul la viață o lege care se ține în secret pe malul stâng al Nistrului?

Vadim Ceban: Înțelegeți că este greu de imaginat despre ce este normal pentru malul drept și ce este normal pentru malul stâng, pentru că sunt alte elemente de legi și nu doar de legi, alte mecanisme de reglementare care există pe malul stâng în cadrul regiunii transnistrene. Acolo sunt foarte multe legi interesante, nu vreau să întru în detalii.

Vocea Basarabiei: Da, dar ele au un impact asupra situației per ansamblu?

Vadim Ceban: Evident, pentru că să înțelegeți un lucru, că aceste datorii se acumulează pe seama Tiraspoltransgaz, Moldovagaz. Și Moldovagaz acționează în judecată, în judecățile care se află pe teritoriul controlat de către autoritățile constituționale, pe teritoriul malului drept, de exemplu, Judecătoria din Căușeni, noi avem titlu executoriu și nu putem executa deciziile pe teritoriul regiunii transnistrene. Altfel, noi trebuie să oprim furnizarea, avem tot dreptul și lucrul care s-a întâmplat în noiembrie 2022 și prima dată cred că în istorie noi am procedat așa cum am considerat, că nu era suficient volum de gaze pentru consumatorii de pe malul drept care consumă și plătesc, achită acest consum și am hotărât să limităm furnizarea către malul stâng, către regiunea transnistreană în favoarea consumatorilor noștri de pe malul drept.

Dacă noi furnizăm gaze naturale la prețul de 600-700 de dolari, înseamnă că prețul la energia electrică trebuie să fie mult mai mare, dintr-un metru cub de gaze se produc 3 kilowați și ceva de energie electrică.

Vocea Basarabiei: Bine, a fost o perioadă scurtă de tot?

Vadim Ceban: Da, o perioadă scurtă, dar a fost o lecție pentru cei care iau decizii în Transnistria.

Vocea Basarabiei: Așa este. Ați spus că la Centrala de la Cuciurgan până în 120, 130, 140 de dolari?

Vadim Ceban: Depinde de care este prețul de achiziție a energiei electrice. Încă o dată repet, acolo e o altă formulă de calcul al costului gazului care nu este calculat reieșind din eficiența centralei, indicatorii care reies din prețul real al gazului natural la care ei îl primesc. De exemplu, dacă noi furnizăm gaze naturale la prețul de 600-700 de dolari, înseamnă că prețul la energia electrică trebuie să fie mult mai mare, dintr-un metru cub de gaze se produc 3 kilowați și ceva de energie electrică. Și aici foarte ușor se poate de calculat la eficiența, randamentul centralei care ar fi costul energiei electrice la diferite niveluri de prețuri, pentru că 85% din structura costului la orice centrală este componenta gazului natural.

Vocea Basarabiei: Și uzina metalurgică la același tarif achiziționează gazul?

Vadim Ceban: Acolo merge prin energia electrică și, evident, se iau în calcul aceste prețuri de referință inclusiv pentru uzina metalurgică. Nu cunosc detalii și chiar nu…

Vocea Basarabiei: Dar Tiraspoltransgaz oricum trebuie să vă furnizeze o informație clară – cine și ce consumă, cine și cât achită, cine și ce datorii are, nu?

Vadim Ceban: Așa detaliat – nu, dar noi avem această informație.

Vocea Basarabiei: Aveți informația?

Vadim Ceban: Da, nu este obligată să ne furnizeze detalii, dar prin sursele noastre și, evident, prin cooperarea cu Tiraspoltransgaz, compania-fiică a noastră, noi obținem această informație. Deci este lucru cunoscut în sector și la nivel de minister…

Vocea Basarabiei: Dar mai devreme sau mai târziu buboiul acesta oricum o să se spargă, nu?

Vadim Ceban: Eu cred că prea multă atenție noi îi acordăm.

Vocea Basarabiei: Dle președinte, dar e o situație totuși foarte delicată, pentru că cetățenii mereu insistă pe această întrebare – de ce pe un mal se procedează într-un fel și de ce pe alt mal se procedează în alt fel?

Vadim Ceban: Și eu vă spun personal și sunt absolut de acord, și am menționat chiar și aici în cadrul discuțiilor, diferitelor emisiuni că am aceste întrebări, care parvin inclusiv de la rudele mele, care locuiesc în Republica Moldova, în UTA Găgăuzia, în satul Cișmichioi, Vulcănești, Comrat…

Vocea Basarabiei: Și exact aceleași întrebări vi le adresează…

Vadim Ceban: Și întreabă cum rudele noastre din Tiraspol sau Bender achită un așa preț la gaz și energie electrică, iar noi…

Vocea Basarabiei: Și totuși, e de 16 ori mai mic?

Vadim Ceban: Întrebările vin la mine și eu încerc să explic care este situația absolut corect și just, însă noi suntem în situația când conflictul acesta este înghețat, haideți să recunoaștem acest lucru, trebuie să fie rezolvarea inclusiv politică, nu putem cred că într-o zi, am luat și am oprit furnizarea de resurse energetice.

Vocea Basarabiei: Dar și rezolvarea politică peste noapte n-o să rezolve toate problemele economice, financiare, bancare, fiscale, vamale?

Vadim Ceban: Cunoașteți cum se rezolvă, pe platforma Biroului de Reintegrare, pe platforma guvernului, prin discuții, deci nu este atât de simplu că am luat într-o zi și pur și simplu am hotărât această problemă.

Noi trebuie să devenim autosuficienți și independenți, dar dependența de resursele energetice nu va dispărea.

Vocea Basarabiei: Dar în opinia dvs., până la urmă, ar putea, ar trebui, i-ar fi convenabil Republicii Moldova să rupă această dependență de gazele rusești?

Vadim Ceban: Eu vreau să vă spun un lucru pe care permanent îl accentuez: noi trebuie să devenim autosuficienți și independenți, dar dependența de resursele energetice nu va dispărea. Dacă spunem gazele rusești, imediat trebuie să spunem – OK, dacă nu sunt gazele rusești, dependența sau independența de la cine o vom avea? Noi trebuie să spunem lucrurilor pe nume: Republica Moldova este net importatoare și nu că net importatoare, dar 100% suntem importatori de resurse energetice, inclusiv de gaz natural și produse petroliere definitiv. Noi nu producem petrol și nu producem gaz natural și trebuie să le cumpărăm de undeva, fie de pe piețele europene, cum astăzi, de exemplu. Ce este binevenit? Că sunt două momente care asigură această independență, nu că independență, dar, cel puțin, o siguranță.

Vocea Basarabiei: Deci s-a făcut o alternativă?

Vadim Ceban: Sunt alternative la care am muncit toți împreună, inclusiv eu activând la Ministerul Economiei am început împreună cu guvernarea de atunci, lucram la minister și eu știu foarte bine cum s-a început construcția gazoductului Iași-Ungheni și, ulterior, prelungirea Iași-Ungheni-Chișinău – una la mână. În 2019, fiind deja la Moldovagaz, am deschis ruta aceasta alternativă prin revers, prin culoarul transbalcanic și astăzi avem posibilitate ca țara, eu vorbesc, ca țara, Energocom, de exemplu, procură gaze naturale din Grecia la terminalele de gaze naturale lichefiate (LNG) și le transportă prin această conductă, fie prin conducta sudică, fie prin vest, Ungheni-Chișinău, fie prin Isaccea-Orlovca-Căușeni și le stochează în Ucraina. Deci, acestea sunt rute alternative, dar nu reduc dependența, oricum suntem dependenți, dar deja acolo de unde cumpărăm – din Grecia, din Bulgaria, din Croația, din Azerbaidjan sau Turcia – nu are importanță. Sunt reguli foarte clare după care lucrează toți, pentru că toate țările membre ale UE, dar și acele țări care nu sunt membre, adică state care nu intră în Uniunea Europeană au semnat Tratatul Comunității Energetice, unde partea membră componentă este Uniunea Europeană, respectiv sunt regulile aplicabile în fiecare punct de interconectare și pe fiecare rută.

Vocea Basarabiei: Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a comentat în cadrul unei conferințe de presă din 13 octombrie în Kirghizia furnizările de gaz ale concernului Gazprom, controlat de regimul de la Kremlin, către Republica Moldova. El a spus că în timpul negocierilor contractului de furnizare a gazului din 2021 Gazprom a răspuns nevoilor Republicii Moldova de stabilire a prețului și a făcut exact ceea ce i s-a cerut. Ce ați cerut dvs., ca să ne fie clar?

Vadim Ceban: Noi am cerut la etapa respectivă aprobarea unei formule mixte, formula care prevede un calcul al unui preț pentru perioada rece, trimestrul I și trimestrul IV și o formulă care este calculată pentru perioada de vară.

Vocea Basarabiei: De ce a fost nevoie să cereți dvs. această formulă?

Vadim Ceban: Pentru că în perioada respectivă era abia începutul crizei energetice, toate calculele și prognozele arătau la acea etapă că, dacă combinăm în formulă prețul petrolului și prețul de piață pentru perioada rece a anului, cât de cât suntem la un preț competitiv în raport cu prețurile bursiere. Dar deja prețul de pe piața TTF, bursa din Olanda, la care astăzi cumpără orice furnizor reieșind din formula aceasta, în perioada de iarnă e convenabil, în perioada de vară, când noi nu consumăm cantități mari de gaze naturale, formula se schimbă și o pondere mai mare au cotațiile TTF. Așa ne-au arătat calculele și prognozele noastre.

Propunerile Gazprom-ului au fost mult mai dure comparativ cu ceea ce solicitam noi

Vocea Basarabiei: Să înțeleg că Gazprom-ul ar fi avut altă formulă?

Vadim Ceban: Evident că propunerile Gazprom-ului au fost mult mai dure comparativ cu ceea ce solicitam noi. De exemplu, au fost și propuneri TTF minus un discount, dar oricum prețurile erau peste cele medii ponderate pe an pe care le calculaserăm noi.

Vocea Basarabiei: Despre tarif să vorbim iarăși pe înțelesul tuturor cetățenilor. Pe de o parte, autoritățile s-au grăbit și au anunțat că tariful ar putea să fie ajustat și chiar să se reducă cu 3-4 lei și experții, cei care cunosc bine dosarul energetic, au anunțat și ei în spațiul public că tariful la gaze ar trebui să se reducă până la 13, unii spuneau chiar până la 11 lei. Dvs. în spațiul public ați spus că până la Anul Nou nu va fi posibil ca să se micșoreze acest tarif pentru consumul de gaze. Și astăzi rămâneți la această părere și de ce?

Vadim Ceban: Îmi pare bine că noi avem diferite opinii, că suntem diferiți, cunoaștem dosarul energetic, noi cunoaștem din bucătăria noastră, întrucât în fiecare zi avem de lucru cu cifrele, experții cunosc mai mult aspectele regionale, inclusiv cum acționează Energocom-ul și la ce preț achiziționează gazele naturale, au acces la informație la care noi nu avem acces, noi ne bazăm pe facturile pe care le primim de la Energocom și, evident, prognozele noastre și volumul de consum. Și încă un element important este cursul valutar leu/dolar american și, după calculele noastre, prețul de la care urmează să înceapă sau pot fi premise de reducere a tarifelor este 550 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Deci, acesta este prețul de referință, prețul de achiziție – 550 de dolari. Și noi am menționat acest lucru, ulterior, dacă va fi acest preț de achiziție mai mic, și vorbesc despre prețul mediu ponderat pe an, nu vorbim că acum, iată, mâine va fi acest preț și, gata, noi trebuie să cerem reducerea tarifului. Nu. Astăzi, în calculul tarifului care a fost aprobat în iunie 2023, prețul de achiziție este la nivel de 750 de dolari, prețul mediu ponderat pe an, când va fi acest preț de 550 de dolari, atunci putem vorbi despre anumite premise de reducere.

Începând cu anul 2024, aceste premise pot fi, pentru că deja prețul de achiziție de la Energocom pe măsură ce consumăm gaz mai scump se reduce cantitatea și, respectiv, intrăm în zona consumului la prețurile de achiziție care au fost anunțate de către Energocom în cadrul ultimelor licitații…

Vocea Basarabiei: Dar când ar putea să fie acest preț de 550 de dolari?

Vadim Ceban: Totul va depinde de prețul de achiziție de la factura pe care noi o primim de la Energocom. Încă nu sunt, eu nu văd aceste premise. Dacă noi nu vedem, evident că trebuie să spunem foarte clar, nu putem spune că, da, sunt premise și pe urmă să spunem că noi ne-am gândit și am revăzut. Nu este posibil. Da, începând cu anul 2024, aceste premise pot fi, pentru că deja prețul de achiziție de la Energocom pe măsură ce consumăm gaz mai scump se reduce cantitatea și, respectiv, intrăm în zona consumului la prețurile de achiziție care au fost anunțate de către Energocom în cadrul ultimelor licitații. Care va fi situația mai departe, vom vedea, dar vedeți că Energocom continuă achizițiile, nu cred că în perioada aceasta pot fi achiziții majore, pentru că sunt prețuri peste piață, adică piața ceea care a fost la începutul lunii septembrie, de aceea vom vedea, pentru că e foarte instabilă acum situația și nimeni nu face achiziții. Sunt foarte multe solicitări de vânzare și foarte puține solicitări de cumpărare, gaz este acum în regiune, și gaz mult. Ați văzut și stocurile la nivel european sunt la aproape 98%, evident că totul va depinde de cum va fi vremea de afară, va fi rece, înseamnă că va fi consumul mai mare și aceste elemente tot influențează. Cum industria va acționa, am văzut anumite informații și noutăți anunțate de colegii din România că își încep activitatea fabricile care produc îngrășăminte minerale, sunt anumite anunțuri ce țin de un consum mai mare din partea sectorului energetic, producerea energiei electrice pe gaz natural pe fundalul inclusiv, de exemplu, hidrocentrale produc mai puțin și, respectiv, ca să acopere consumul, se crește consumul de gaz natural. Sunt foarte multe elemente care influențează asupra acestui lucru, de aceea…

Vocea Basarabiei: Dar după anunțul dvs. că până la sfârșitul acestui an este puțin probabil ca aceste tarife să scadă, foarte mulți au început să critice Moldovagaz și să spună că Moldovagaz se comportă nu tocmai adecvat situației.

Vadim Ceban: Moldovagaz se comportă așa cum prevede legea și, respectiv, actele normative în vigoare și contractele pe care le are semnate. Eu nu comentez declarațiile politice, însă nu Moldovagaz, până la urmă, decide. Este ANRE, care în final aprobă tarifele și dacă sunt premise…

Vocea Basarabiei: Tot în baza unor analize?

Vadim Ceban: Analizele noastre arată că nu-i posibil și noi prezentăm aceste date săptămânal la agenție. Noi conlucrăm cu agenția și suntem obligați să prezentăm informația și agenția dacă vede că sunt premise, noi ne vom supune deciziei regulatorului. Într-adevăr sunt foarte multe speculații, dar Moldovagaz nu poate să nu spună, pentru că dacă e alb, e alb, negru-i negru, noi nu putem…

Vocea Basarabiei: Dar, în opinia dvs., totuși, peste 16 lei tariful este exagerat?

Vadim Ceban: La momentul actual, tariful este cel care reflectă situația de pe piață.

Vocea Basarabiei: Și această situație este reflectată și din motivul că au fost stocate cantități de gaze procurate la un preț mare și acum se face media, da?

Vadim Ceban: Dna Valentina, eu vreau să facem o diferență.

Vocea Basarabiei: Da…

Vadim Ceban: Aici este…Energocom a fost împuternicit ca și companie de stat cu capital 100% de stat, ca să acționeze în numele statului pentru a asigura securitatea energetică a statului în situații de criză, când noi nu am avut cantitățile necesare de gaze naturale.

Vocea Basarabiei: Se consideră că nu s-ar fi procedat corect.

Vadim Ceban: Deci, primul lucru care a fost? Securitatea energetică!

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.