VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Tudor Ulianovschi: Parcursul european nu poate fi deturnat, însă există riscuri de influențe și manipulări de ordin geopolitic

Vocea Basarabiei: Avem un oaspete special, venit de peste hotare, deși e un nume bine cunoscut în Republica Moldova, dl Tudor Ulianovschi este fostul șef al diplomației moldave în guvernul Filip, a fost ambasador în Elveția, a fost reprezentant al Republicii Moldova la Organizația Națiunilor Unite, ex-viceministru al afacerilor externe și integrării europene în perioada 2013-2015, are o vastă experiență în diplomație, mai mult de 15 ani, a activat în mai multe misiuni diplomatice, precum cea din Statele Unite ale Americii, cea din Qatar, Elveția, Liechtenstein și Organizația Națiunilor Unite, unde a deținut și  președinția mai multor comisii și agenții specializate în cadrul ONU. În 2020 a fost unul dintre cei 8 candidați de pe mapamond la funcția de director general al Organizației Mondiale a Comerțului, din 2019 activează pe dimensiunea privată, putem spune așa, este prim-vicepreședinte al uneia dintre cele mai mari companii americano-canadiene în domeniul energiei verzi și membru în boardul de directori ai unor asociații de business atât în Canada, acolo unde s-a stabilit cu traiul, cât și în Statele Unite ale Americii.

Vocea Basarabiei: Bine ați revenit acasă!

Tudor Ulianovschi: Bine v-am regăsit, Dna Valentina! Tot timpul e o plăcere să vă revăd personal ca și profesional. Chiar dacă nu sunt în prezent în Republica Moldova permanent, eu sunt în Canada, de fapt, călătoresc permanent în varii colțuri ale lumii, tot timpul țin să urmăresc prezentările, emisiunile dvs., tot timpul sunt pasionat și mă bucur să vă revăd.

Vocea Basarabiei: Nu credeți că era mai bine, dacă astăzi erați aici, în Republica Moldova, pentru că acum totuși se produc niște lucruri? Unii cred că aceste lucruri sunt cu șanse istorice, ne referim la integrarea europeană.

Contextul geopolitic este unul extrem de favorabil pentru continuarea procesului de extindere a UE

Tudor Ulianovschi: Eu cred că am contribuit, contribui și voi contribui tot timpul și voi pune umărul la susținerea parcursului proeuropean, a parcursului pro-euroatlantic pentru Republica Moldova, cred că am depus mult efort pe durata mandatului meu de ministru de externe, dar și ca diplomat al Republicii Moldova peste hotarele țării și în prezent, de fapt, sunt aici cu o vizită personală, dar și profesională în contextul în care la moment sunt implicat în domeniul energiei regenerabile, sunt la conducerea unei corporații multinaționale canadiano-americane, cu o valoare capitalizată în volum de 2,3 miliarde de dolari americani și contez foarte mult pe procesul de modernizare a țării din perspectiva infrastructurii energetice, și nu doar. 

Vocea Basarabiei: O să vorbim despre dosarul energetic, dar ați spus și am reținut că sunteți un promotor al ideii integrării euroatlantice. Asta înseamnă că vorbiți despre integrarea Republicii Moldova în UE și în NATO. Haideți să vorbim separat și despre cât de importantă este integrarea în UE, dar mai ales ce șanse ar avea Republica Moldova să ajungă în Alianța Nord-Atlantică.

Tudor Ulianovschi: Cu siguranță trebuie să continuăm procesul de consolidare a relațiilor de cooperare între Republica Moldova și NATO, fiindcă sunt foarte multe beneficii pe dimensiunea non-militară sau și militară. De fapt, este un nivel destul de avansat de cooperare între ambele părți, pe dimensiunea integrării europene, într-adevăr, eu consider că a fost un pas corect de a depune cererea cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a fost un pas, evident, eminamente în contextul geopolitic, tragic, nefast, dar, într-adevăr, a fost un moment care a fost coordonat și cu capitalele europene și, de fapt, este o expresie a dezideratului pe care de mult cu toții îl dorim. Întrebarea principală va consta în a răspunde la întrebarea dacă suntem capabili să ducem până la bun sfârșit, fiindcă acum sunt într-o corporație multinațională și avem foarte multe negocieri cu fonduri de investiții, cu bănci și prima întrebare care se pune e: „Bine, tu începi un proces, dar ești capabil, ai acei profesioniști, ai acea materie necesară pentru a finaliza cu succes aceste negocieri?”.   

Vocea Basarabiei: Dar, în opinia dvs., astăzi Bruxelles-ul își dorește această extindere și unde se vor pune hotarele?

Tudor Ulianovschi: Din perspectiva ideii Uniunii Europene bazată pe cooperarea economică, politică, plus din perspectiva geopolitică la momentul actual, de aia și zic, contextul geopolitic eu cred că este unul extrem de favorabil pentru continuarea procesului de extindere nu doar în Balcanii de Vest, dar și în Europa de Est. Evident că războiul din Ucraina și invazia, agresiunea rusă împotriva Ucrainei, pe care o condamn ferm, a fost acel imbold politic pentru a se materializa acest deziderat. Ca să vă răspund cu certitudine, deocamdată la Bruxelles este această deschidere, mă refer la instituțiile europene, urmează să vedem deschiderea și susținerea acestui deziderat pe plan bilateral, mă refer în contextul apropiatului Consiliu European din 14 decembrie. Eu contez și sper să fie o poziție favorabilă pentru Republica Moldova, pentru Ucraina, dar și pentru Georgia și urmează cel de-al doilea raport al Comisiei Europene care va fi publicat în luna martie a anului viitor. Aici trebuie să luăm în calcul acele procese electorale la nivel european, mă refer în particular la alegerile europarlamentare din Parlamentul European din 6-9 iunie 2024, dar și, dacă nu greșesc eu, în circa 7 sau 8 state europene vor avea loc alegeri parlamentare sau prezidențiale. Or, criza generată de invazia rusă în Ucraina, criza economică a gazelor a generat un mai mare nivel probabil de euroscepticism sau naționalism moderat, deocamdată, în Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Și credeți că ar putea cineva să spună că „noi nu suntem de acord să existe această continuitate pentru extinderea Uniunii Europene”?

Tudor Ulianovschi: Deocamdată nu vedem aceste riscuri, dar aceasta este și sarcina guvernanților, de fapt, de a anticipa riscurile, dar, în pofida acestor riscuri, este extrem de important de a ne pregăti și de a fi capabili să generăm rezultate, nu doar procese, planuri, grupuri de lucru, dar și să arătăm că suntem apți de a implementa și de a începe negocierile pe capitole, care sunt extrem de complicate.

Vocea Basarabiei: O să vorbim și despre capitole, sunt 35 la număr, dar atunci când v-am întrebat, totuși, unde se va pune hotarul Uniunii Europene, vreau să nuanțăm și să ne spuneți dvs. poate mai multe – ce părere aveți, Moldova în UE cu problema transnistreană rezolvată sau va fi rezolvată după ce Republica Moldova ajunge să facă parte din Uniunea Europeană? Moldova la pachet cu Ucraina deocamdată sau ulterior ar putea fiecare pe calea sa sau, mai degrabă spus, în funcție de rezultatele pe care o să le livreze o să aibă și această perspectivă clară că ajunge stat membru al UE?

Tudor Ulianovschi: Să le luăm pe rând. Cu privire la problema transnistreană, eu tot timpul am fost public și la ONU am demonstrat că, de fapt, Transnistria este o parte a Republicii Moldova. Republica Moldova este constituțional un stat integru, unitar și, respectiv, dacă e să ajungem în Uniunea Europeană, evident că eu consider că trebuie să fie cu această regiune care la moment beneficiază de foarte multe beneficii economice, și nu doar și cred că nu poate fi o discuție constructivă, chiar juridic corectă, eu fiind și jurist, punându-mi căciula de jurist pe moment, eu cred că nu este corect din punct de vedere juridic să discutăm despre o integrare fără această regiune.

Vocea Basarabiei: Bine, dar de la proclamarea independenței și până astăzi se caută o soluție și deocamdată nu a fost identificată, iar pe de altă parte, dacă e să ținem cont de anul 2030, credeți că în această perioadă, pe de o parte lungă, iar pe de altă parte scurtă de timp, se va reuși atât de ușor să fie reîntregite cele două maluri ale Nistrului?

Tudor Ulianovschi: În primul rând, eu sper să ne reintegrăm până în 2030. Este un proces destul de lung și anevoios, nicio țară nu a finalizat atât de rapid negocierile, Croația având 6 ani, dacă nu greșesc, pentru negocieri, plus 2 ani și ceva pentru ratificarea în parlamentele bilaterale europene – unu. Doi: aceasta este și sarcina guvernanților – să vină cu scenarii de negociere, să nu blocheze comunicarea. Și trei: cu certitudine au fost atât de multe planuri de reintegrare pe care, din păcate…

Vocea Basarabiei: Planuri străine?

Tudor Ulianovschi: Planuri ale noastre, planuri străine au fost suficiente cu privire la așa-zisa neutralitate și federalizare, „planul Kozak”, care a fost, dacă nu greșesc, în vizită la dna președintă Maia Sandu.   

Vocea Basarabiei: Și cei de la Kiev au avansat două proiecte de soluționare a problemei transnistrene.

Tudor Ulianovschi: Desigur că decizia trebuie să aparțină suveran Republicii Moldova, chiar dacă am auzit acele declarații ale lui Zelenski cu privire la posibila soluționare pe cale militară.

Vocea Basarabiei: Dar ulterior el a spus că, în funcție de ce scenariu avansează Republica Moldova, Ucraina e de partea autorităților ca să fie pus în aplicare acel scenariu.

Tudor Ulianovschi: Acest lucru este evident. De fapt, eu acest lucru l-am auzit de la dl Zelenski în ziua în care a fost inaugurat în funcția respectivă de președinte al Ucrainei, eu reprezentând Republica Moldova la inaugurarea d-lui în funcția de președinte și în cadrul discuției acest subiect a fost reiterat. Al doilea subiect pe care dvs. l-ați abordat cu privire la procesul de integrare – separat, la pachet, avansat, neavansat, eu aș dori să evităm clișeele, istorii de succes au fost foarte multe, din păcate, care au intrat într-o vanitate cabotină de asta care a fost manipulată atât de mult. Eu prefer să ne axăm pe rezultate și pe procesul de realizare a condiționalităților și desigur cred că deocamdată se discută, se are în vedere, cel puțin la Bruxelles, din perspectiva geopolitică se discută la pachet. Evident că în procesul negocierilor pe capitole deja fiecare țară va avansa, fiindcă atunci eu cred că factorul geopolitic de la Bruxelles sau în cadrul Uniunii Europene cu privire la finalizarea sau încheierea capitolelor de negociere, 35 la număr, grupate pe clase, clustere ș.a.m.d., deja atunci va fi necesar de evaluat, într-adevăr, care a fost progresul în fiecare țară și atunci se face o selecție mult mai îngustă. Deci, planul geopolitic sau argumentul geopolitic necesar pentru inițierea negocierilor la depunerea aplicației atunci e important. Ulterior, eu cred că se va merge doar pe ceea ce se realizează în plan intern.

Vocea Basarabiei: O să vorbim și despre tema pentru acasă, despre condiționalități, autoritățile au declarat recent că peste 90 la sută, dacă e să credem evaluărilor pe care le-a făcut Bruxelles-ul, sunt îndeplinite din acele condiționalități, abia începe tema cea mai serioasă, pentru că 35 de capitole e un volum de lucru enorm. Acum trebuie de luat în calcul și specialiștii, dacă există această capacitate umană ca să poată să aibă o discuție în bază de profesionalism cu omologii lor din Uniunea Europeană. Este adevărat că România rămâne a fi avocatul Republicii Moldova și acquis-ul comunitar a fost, într-un fel, de folos Republicii Moldova să-l preia, pentru că problema limbii, cel puțin, nu există. Dar ce se mai spune? Că Republica Moldova este un stat mic, Republica Moldova are doar 2 milioane și jumătate de cetățeni, Republica Moldova are un milion de cetățeni care reprezintă diaspora și acei cetățeni deja sunt cetățeni cu pașaport al Uniunii Europene. Se vor lua în calcul și aceste lucruri sau strict totuși aceste negocieri vor ține de ce livrări se fac pe fiecare domeniu în parte?

România este principalul avocat și susținător al procesului de integrare europeană și de democratizarea a R. Moldova

Tudor Ulianovschi: Într-adevăr e o întrebare destul de complexă, dar dacă o diluăm și acoperim fiecare punct în parte, cu certitudine România a fost, este și cu siguranță va fi principalul avocat, susținător-cheie, de fapt, pentru procesul de integrare europeană, și nu doar, pentru democratizarea, modernizarea Republicii Moldova România a jucat și va juca un rol esențial. Eu aș spune esențial-crucial. Doi: implementarea acquis-ului de către România și traducerea cu siguranță va ajuta. Trei: întrebarea dacă suntem noi la moment sau actuala guvernare capabilă să se lanseze în niște negocieri nu doar în elaborarea unor planuri pe baza unor condiții pe care le primești, vii acasă și începi, avem planul acesta… Deci, noi mergem doar pe executare, e una când ai o listă de taskuri și mergi pe executare, aprobi planuri, procese, creezi comisii pe baza de reformare a justiției în Albania, de exemplu, comisii vetting, pre-vetting, la care sunt întrebări, mă refer și la experiența Albaniei pe sistemul justiției…

Vocea Basarabiei: Ajungem și la tema de acasă.

Tudor Ulianovschi: Dar eu consider că adevăratele negocieri, or eu am fost implicat în multe negocieri bilaterale și multilaterale, necesită, în opinia mea, o experiență mult mai amplă decât ceea ce vedem noi acum la nivel de conducere sau la nivel de prezență, mă refer la secretarii de stat, secretarii generali, unii sunt buni, alții, care au fost numiți pe criterii politice, să nu-i supărăm, dar să fim realiști, nu neapărat că au această experiență în a negocia. Și ca să mă concentrez pe subiectele principale mai dificile din cele 35 de capitole, cu siguranță capitolul Statistică, educație, știință, care este destul de complicat, vor fi relativ mai ușor de negociat, dar este extrem de important, și eu vin cu acest îndemn, de fapt, ca atunci când negociem, cum am zis eu, John F. Kennedy are așa un citat: „Nu trebuie să negociem din frică. Dar nu trebuie să ne fie frică să negociem”, deoarece prima întrebare pe care trebuie să ne-o punem noi în negocierile pe capitolul economic-agricol – criteriile de convergență macroeconomice de la Maastricht, Copenhaga, pe statul de drept și justiție. Suntem noi capabili la moment să deschidem piața? Noi avem peste 93-94 la sută de întreprinderi mici, micro și medii în Republica Moldova. Unu: sunt ei competitivi să facă față unui flux imediat de companii multinaționale sau chiar naționale din țările din Uniunea Europeană? Doi: pe tematica agriculturii, suntem noi la moment la acea etapă de dezvoltare economică a țării? De aici și este important ca să fim pregătiți pe interior și să nu ne grăbim în acest proces, chiar dacă toți dorim să obținem un final mai rapid. Dar eu vin cu această experiență personală, că atunci când negociezi trebuie să ai în vedere și deficitul bugetar, și datoria publică, și datoriile existente de fapt, care sunt niște criterii foarte bine stabilite, obiective-criterii și trebuie să ne protejăm piața noastră, piața Republicii Moldova. Eu am negociat foarte multe acorduri bilaterale pe linia economică, pe comerț, comerț liber cu mai multe state, EFTA, Turcia și multe altele. Deci, vă zic eu, este extrem de important să fim pregătiți să ne apărăm propriile interese atunci când vom negocia aceste capitole.

Capitolul economic și cel al justiției vor fi cele mai complicate în procesul negocierilor de aderare

Vocea Basarabiei: Dar eu îmi amintesc că nu a fost ușor nici atunci când Republica Moldova a negociat prevederile Acordului de Asociere care include și Acordul de Liber Schimb și ținem minte că totuși s-a mai dat o șansă, s-a mai prelungit din termene, probabil că și acum se va ține cont că, totuși, Republica Moldova are nevoie să fie ajutată, să se ajute ea, în primul rând, dar și să fie ajutată?

Tudor Ulianovschi: Cu siguranță! Îmi amintesc foarte bine anul 2014, atunci când s-a aprobat, de fapt, Acordul de Liber Schimb aprofundat și cuprinzător, DCFTA-ul, și știu cât de multe au fost negocierile, cât de complicate, deoarece fiecare stat membru al Uniunii Europene, de exemplu, Polonia este un producător de mere, produce peste un milion, 1,3 milioane de tone de mere anual, evident că este un concurent indirect pentru producătorii și exportatorii din Republica Moldova. Deci, noi trebuie să discutăm, pe linia agriculturii mă refer, și să vedem care categorii de produse, unele sunt mai ușor, altele mai dificil, evident că va fi necesară o perioadă de ajustare, de tranziție. Statul Republica Moldova, în opinia mea, trebuie să se concentreze nu doar pe ajutoare, dar și pe investiții pentru dezvoltarea industriei agricole, industriale, deci pe diferite domenii, pentru a genera acea plusvaloare pe care o putem investi și acorda acele subvenții pe care unii guvernanți, din păcate, le numesc subvenții la export, de fapt, în baza criteriilor OMC noi nu avem dreptul să acordăm subvenții la export, putem fi foarte ușor atacați în varii curți de arbitraj și vom pierde cu siguranță, dar dacă știi cum se organizează acest proces de acordare a subvențiilor – direcționezi subvențiile spre producere în baza a 3 criterii: Amber Box, Green Box, Blue Box, deci, nivele de subvenții. Trebuie să ai aceste aptitudini și experiență, dacă doriți, în negocieri dure, ele trebuie să fie prin definiție dure, fiindcă altfel eu nu aș dori să fie situația în care noi vom primi acele condiții și noi doar pentru a ne grăbi le vom semna imediat.

După lansarea negocierilor vom beneficia de fonduri considerabile de preaderare pentru economia națională

Vocea Basarabiei: Bine, o să ajungem să discutăm cele mai importante capitole despre care se crede că vor fi cele mai grele, ca Republica Moldova totuși să adere la Uniunea Europeană, dar pe de altă parte încurajează faptul că vor fi oferite și aceste fonduri europene ca să fie ajutată Republica Moldova să-și modernizeze fiecare din domeniile pe marginea căruia se va negocia?

Tudor Ulianovschi: Cu siguranță vor fi fonduri, ceea ce este foarte bine, fonduri de preaderare, dacă ne uităm, și eu am citit cu atenție și raportul Comisiei, și planul de debursare pentru asistența următoare pentru anii viitori în cazul deschiderii acestor capitole. E o sumă foarte mare, variază, nu aș vrea să zic diferite cifre, dar sunt multe miliarde, dar aici, să nu uităm că aceste fonduri vor fi aplicate, direcționate, eu sper, în infrastructura rutieră, portuară, aeroportuară și multe altele pentru a crea acel fundament. Dar întrebarea este: ce facem cu acele companii, agenți economici agricoli, economici, comercianți, exportatori, producători, care, de fapt, nu vor simți efectul imediat al acestor fonduri care se vor orienta spre infrastructură? 

Vocea Basarabiei: Ce s-ar întâmpla cu Republica Moldova, dacă ar fi perturbat acest parcurs european, pentru că există această temere și se discută și în spațiul public, și unii actori politici nici nu ascund acest lucru, ce viitor ar avea această țară?

Tudor Ulianovschi: În opinia mea personală, eu consider că republica a atins acel punct de cotitură pe dimensiunea parcursului european. Eu nu cred că acest parcurs va fi deturnat sau desigur că în procesele politice în Republica Moldova, nimic nu este imposibil, unu la mână.

Vocea Basarabiei: Absolut!

Tudor Ulianovschi: Doi la mână: eu nu cred că acest proces sau parcurs european putem fi atât de categorici, spunând că va fi deturnat. Temporar, da, ar putea fi modificat, dar eu nu cred, fiindcă eu consider că tot mai mulți, tânăra generație, în special, tinerii votanți, membrii diasporei cu care eu comunic, care toți, evident, susțin acest parcurs. Tentativele de deturnare noi le vedem permanent și au fost, eu din 2005 sunt în sistemul de stat al Republicii Moldova, am parcurs fiecare etapă de dezvoltare profesională în cadrul sistemului diplomatic, am lucrat pe perioada tuturor guvernelor, conducerilor, regimurilor politice și am văzut multe, dar eu consider că parcursul european nu va fi deturnat, dar nu trebuie să fie o premisă de influență sau manipulare geopolitică internă pe criterii geopolitice. Și aici riscăm să fim victima dualismului sau clișeului, clivajului permanent între Est și Vest.

Vocea Basarabiei: Și chiar credeți că geopolitica nu joacă și ea un rol anume, vedem câte declarații vin de la Moscova, orice mesaj pe care-l transmit autoritățile Republicii Moldova este comentat de către cei de la Kremlin.

Tudor Ulianovschi: Dacă în urmă cu 5 ani sau în 2014, când de fapt anexarea ilegală a Crimeii a avut loc, Federația Rusă nu se limita la declarațiile pe online, pe Facebook sau la microfon în varii oficii în Moscova. Acum ce vedem? Declarații. Eu aș prefera să nu comentăm comentariile sau declarațiile, care sunt probabil…

Vocea Basarabiei: Dar sunt niște mesaje totuși transmise cetățenilor Republicii Moldova, pentru că ele influențează inclusiv opțiunea de vot?

Tudor Ulianovschi: Cu siguranță. Ele au un scop evident, bine stabilit, e un fel de soft power, e un fel de presiune hibridă, element al acelui război hibrid, pe care nu-l consider război, sunt riscuri hibride și, evident, Republica Moldova trebuie să-și consolideze acea independență de apărare internă, informațională.

Vocea Basarabiei: Ați văzut reacțiile după ce au fost închise posturi de televiziune și blocate site-uri, că e cenzură, că nu e democrație?

Tudor Ulianovschi: Da! Aici sunt două elemente, vorbesc pur obiectiv, în primul rând, trebuie de verificat în ce condiții, dacă, într-adevăr, fiindcă am văzut mai multe informații referitoare la argumentele pro și contra cu privire la închiderea acestor posturi de televiziune, este un subiect foarte sensibil în Uniunea Europeană, Canada, SUA închiderea unor instituții media. Deci, trebuie să fii extrem de atent pe acest subiect, una la mână. Doi la mână, eu consider că după greșeala strategică, istorică, de fapt, a Federației Ruse de a agresa Ucraina în mod deschis, direct nu mai poate fi vorba despre deturnarea parcursului european, tentative vor fi, fiindcă, într-adevăr, resursele există.

Vocea Basarabiei: Dar Moscova reușește totuși să identifice politicieni care ar face jocurile Federației Ruse?

Tudor Ulianovschi: Nu doar reușește, dar a reușit, reușește și va reuși, fiindcă ispita este mare – unu la mână. Doi la mână: să vă dau un exemplu foarte clar, dvs. foarte bine cunoașteți, în 2018 eu am fost cel care am pledat pentru adoptarea la ONU a rezoluției cu privire la retragerea Grupului operativ al trupelor rusești și modificarea misiunii pacificatorilor așa-numiți într-o misiune internațională civilă. Credeți-mă, în procesul de promovare a acelei rezoluții mult mai multe obstacole mi-au fost create pe intern, în Republica Moldova, decât pe extern.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.