VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Negureni: Alegătorii momiți de politicienii corupți nu-și dau seama că sunt manipulați și subjugați

O delegație a Parlamentului European vine la Chișinău la sfârșitul lunii noiembrie. Anunțul a fost făcut de deputatul european din partea României, Siegfried Mureșan. Potrivit lui, în cadrul vizitei, delegația de la Bruxelles va transmite colegilor din Parlamentul de la Chișinău că vor avea tot sprijinul în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Despre vectorul politicii externe și năzuințele moldovenilor vorbim la acest sfârșit de săptămână.

* * *

„Am condus prima ședință a Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova după decizia istorică a Comisiei Europene de a aviza începerea negocierilor de aderare. Noi, Parlamentul European, am fost prima instituție care a cerut începerea negocierilor până la sfârșitul anului și trebuie să continuăm să fim instituția care susține cel mai mult integrarea europeană a Moldovei. Vom merge la Chișinău, în perioada 28-30 noiembrie, pentru reuniunea Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova. Vom folosi această ocazie pentru a transmite colegilor din Parlamentul de la Chișinău că vor avea tot sprijinul în procesul de aderare la Uniunea Europeană”, a menționat Mureșan. Vocea Basarabiei a făcut un popas la Negureni, localitate din raionul Telenești, pentru a afla păsul sătenilor. 

– Încotro, Moldova? Încotro îi direcția europeană. Moldova merge unde noi, ca să nu spun vorba lui Lăpușneanu, suntem în stare să alegem și să ne ducă niște oameni luminați, să fie în stare să pună accentele drept.

Vocea Basarabiei: Identificați dvs. domenii, probleme unde trebuie schimbată situația.

– Educația, în primul rând. Dacă omul nu este educat, poți să-i lămurești tu și direcția europeană, și estică, și vestică, și toate acele direcții, omul nu-i apt să înțeleagă, n-ai cum să faci același pas înainte. Ne bălăcim de 30 și ceva de ani de zile și tot acolo suntem, am impresia că am mers înapoi, nu înainte.

Vocea Basarabiei: Până la urmă, cei care sunteți cetățenii de la firul ierbii aveți argumente suficient ca să ne spuneți clar ce înseamnă integrare europeană, ce înseamnă că mai vrem cu Estul?

– Integrare europeană este lege, bunăstare, tot ce-i curat, clar și toate la pachet ce vin ca omul să ducă o viață demnă. Mă trag și eu din generațiile celea care au fost în conglomeratul cela numit Uniunea Sovietică. Da, nu neg, există acolo melancolia, mă rog, dar cred eu că-i mai mult melancolia tinereții celea care a fost atunci. Atunci era bine, eram copil, eram lângă mama, doar atât și doar atât, pentru că mai persistă și acum, și acum simt durerea mamei că uneori nu avea poate ce ne pune pe masă sau, mă iertați, de balega ceea, dar iarăși, repet, melancolia ceea, parcă ești dorit de balega ceea de cândva, doar că gândul acela că am fost tânăr și am fost copil. În rest, nu schimbă nimic. 

Un gospodar la primărie trebuie să stea departe de politică, pentru el faptele vorbesc

Vocea Basarabiei: Dar această prosperitate, această bunăstare, această schimbare din rău în mai bine, ea depinde de cine?

– De fiecare în parte. Sunt de pe teritoriul comunei Negureni, am norocul să văd în fruntea primăriei un băiat din sat, un băiat de la firul ierbii, cum ați spus dvs., care știe toate, le cunoaște de la și până la. Vorbim despre primarul Ion Popa, care acum a câștigat al doilea mandat de a merge mai departe și de a-și îndeplini făgăduințele și promisiunile, intențiile cu care a venit el în fruntea acestei comune. Și-i doresc doar sănătate, răbdare și tenacitate de a merge înainte și a-și atinge scopul.

Vocea Basarabiei: Dar ați reușit să observați fenomenul acesta al cumpărării alegătorului, coruperii cetățeanului, aveți o impresie clară cine și ce scop a urmărit?

– Păi, ce înseamnă corupere? Eu am s-o spun așa, direct, mai buruienos – treuca. Este în treucă, îi pune cineva fără muncă și fără mare sacrificiu sau efort, poftim.

Vocea Basarabiei: Cine-i vinovat – cetățeanul sau politicianul?

– Problema constă în aceea că politica la noi s-a împletit în toate domeniile, adică felul de a fi gospodar de acum noi îl atribuim politicii. Dacă ești un bun gospodar, ce are politica cu buna ta gospodărire, de a face un drum bun, de a face un iluminat stradal, de a face o instituție să lucreze și să activeze așa cum trebuie să activeze? Ce are politica cu asta?

Ion Popa, primarul comunei Negureni

Vocea Basarabiei: Nu, dar vă întreb despre banii murdari, care se spune că s-ar fi folosit în campania electorală, ce părere aveți?

– Banii sunt murdari, bani curați oricum nu sunt, asta-i lucru știut, nu-i sudoarea ta, banul cinstit și curat oricum nu-ți ajunge niciodată. Păi, corupe banul, să manipulezi cu omul, îl aduci la sapă de lemn și de acum încolo îi dictezi singur: a furat, dar îmi dă și mie. Avem exemplul Orheiului, ce să mai vorbim? Fix aceeași situație e în oricare localitate. Și, din păcate, a mai venit vremea când omul judecă, întotdeauna a judecat doar cu stomacul, acum se impune anume așa mod de existență.

Vocea Basarabiei: Și dacă la guvernare vin politicienii care corup alegătorii, cum se va dezvolta țara?

– Țara se va dezvolta cred că dacă tot vin să continue așa, fix ca în acei 30 de ani care-i avem până acum, tot așa, doar că speranța moare ultima, oricum sperăm.

Pentru a se dezvolta, lumii îi trebuie mai multă lumină în gândire și în fapte

Vocea Basarabiei: Dacă speranța moare ultima, să vă întreb – cum vedeți satul Negureni și Republica Moldova peste 10 ani?

– Există continuitate la proiectele care au fost pornite și acesta-i un lucru pozitiv în dezvoltarea comunității. Dacă ar fi unire cu România, de-acum ar fi o integrare cu Uniunea Europeană, doar că iarăși o bună parte ne tragem din fosta fostelor foste, în care a rămas încă fosta gândire și care mai persistă și acum. Dacă eu îmi duc vaca la cireadă și balega-i în mijlocul drumului, în Europa, ce Europă, dacă eu îs deprins așa cu vaca mea? Ce ai tu cu vaca mea? Iarăși am spus-o, doar viață cu lumină, mai multă lumină în minte la fiecare din noi și la țară, și la o lume întreagă, că acum lumii de pe tot globul pământesc îi trebuie puțină lumină și la gândire, și la minte, și la fapte, și la toate celea la pachet.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Negureni, localitate din Telenești, și vă întrebăm pe dvs., sătenii: cum se trăiește la țară, în țară, ce vă doriți de la cei care guvernează la nivel local, la nivel național?

– Cum se trăiește la țară? La țară e clar că se trăiește după cum fiecare muncește, după cum agonisește, se trăiește nu rău la țară, dacă muncești. Ce dorim noi de la autoritățile locale? În primul rând, eu doresc ca în sat să fie liniște, să fie înțelegere, să nu fie dezbinare și să se ajute om cu om, dar să nu fie invidia asta. Eu îmi dau de multe ori întrebarea – de ce s-a cuibărit această invidie? Dar mă gândesc că totuși ea vine de la persoanele care au condus cândva statul acesta, chiar și gospodăriile care erau cândva, adică nu s-a făcut o coaliție între oameni, trebuie să fie o invidie albă. Eu gândesc, dacă te uiți la vecin că are mai frumos, trebuie să-ți compari puterile și trebuie să te gândești: bine, vecinul a făcut, ia să văd cum a făcut, pot și eu să fac sau nu pot să fac? Și te bucuri de aceea că vecinul a făcut. Eu zic că e mai bine să trăiești într-un sat, într-o localitate, unde toți oamenii cât de cât sunt la același nivel, adică pot să trăiască mai bine și numai atunci când ei au să se înțeleagă între ei, vecinii au să se ajute între ei, atunci au să trăiască și mai bine.

Vocea Basarabiei: Și la nivel național ce așteptări aveți?

– Tot aceleași așteptări și la nivel național. Am luptat pentru limbă, pentru dreptate, pentru ca să fie bine în țară, dar…

Vocea Basarabiei: Și drumul pe care se îndreaptă astăzi Republica Moldova cum îl descrieți?

– Aștept cu nerăbdare să fie integrarea europeană, pentru că acolo este mai bine, oamenii gândesc altfel, poate ne vom molipsi și noi de la ei. Asta vreau.

Ne trebuie încă ani până să ajungem în UE, pentru că mentalitatea noastră încă-i departe de cea care este acolo

Vocea Basarabiei: Și câți ani i-ar trebui Republicii Moldova, iată, ca să fie ca și acolo? De ce acolo se poate, și aici mai greu?

– Păi mă gândesc că trebuie încă mulți ani, trebuie încă ani, pentru că mentalitatea noastră încă-i departe de cea care este acolo, fiindcă și ei cândva cred că au parcurs un drum tot anevoios și greu până au ajuns la ceea ce au ajuns. Noi nu suntem pregătiți pentru asta, dar eu aș vrea cât mai repede, Uniunea Europeană ne oferă totul, dar de noi depinde, nu suntem încă pregătiți, nu se vrea se vede că. Eu mă gândesc că nu se vrea la nivel de țară. Păi, dacă Uniunea Europeană îi cu brațele deschise și ne vrea, noi de ce nu facem? Ce-i atât de greu de implementat unele lucrări, e atât de greu de făcut regulă în țară? Eu nu cred.

Vocea Basarabiei: O problemă e și cea transnistreană.

– Da, și problema transnistreană, dar după părerea mea foarte greu o să se rezolve, dar haideți să vorbim despre malul ăstălalt, malul drept. Eu cred că aici s-ar putea de făcut astfel ca de trăit într-o țară frumoasă. Totuși, predomină Europa.

Vocea Basarabiei: Dvs. trăiți cu nostalgii după timpurile vechi?

– Nu!

Vocea Basarabiei: Dar ce au însemnat timpurile de altă dată?

– În primul rând, nu a fost democrație. Acum spunem ce vrem, cum vrem, în limitele legii desigur că, dar nu, nu tânjesc după Uniunea Sovietică. 

Vocea Basarabiei: Dar sunt și cetățeni aici, la firul ierbii, care spun că democrația nu e prea bine, pentru că e nevoie de dictatură, de o mână de fier?

– Nu sunt de acord cu această părere, pentru că asta o spun oamenii care cred că, să-mi fie iertată exprimarea, care nu vor să gândească mai adânc.  

Vocea Basarabiei: Inițiativa cât de mult contează ca omul să fie cu inițiativă?

– Foarte mult contează inițiativa, foarte mult. Și tot timpul am spus că atunci când îți pui niște scopuri trebuie să le urmezi, dar ele trebuie să fie sănătoase ca să nu-i incomodezi pe alții și dacă omul nu poți să-l ajuți, sunt situații când nu poți să ajuți omul, străduie-te măcar să nu îi faci rău. Asta a fost tot timpul deviza familiei noastre.

Iurie Pascaru, locuitor din Negureni

Vocea Basarabiei: Și ce vă doriți cel mai mult acum? 

– Cel mai mult acum îmi doresc să fie pace în lume, să trăim în liniște, să trăim în înțelegere, să ne întâlnim pe drum și să ne salutăm omenește, nu cu invidie și să nu întrebăm vecinii: „Ce ai căutat la celălalt?” Noi suntem în Negureni din ‘86, nici eu și nici soțul nu suntem băștinași de aici, noi am fost repartizați după terminarea studiilor în satul Negureni. Ne-am gândit și noi că o să ne facem datoria 3 ani de zile și o să plecăm de aici, dar a fost voia Domnului ca să rămânem aici și eu vin din partea de nord, de la Glodeni. Glodeniul nu mai este cu viziuni proruse, dar m-au deranjat pe parcursul anilor atunci când plecam acasă la părinți și mă mai rețineam printr-un magazin în Glodeni, când mă adresam în limba română și îmi răspundeau în limba rusă, mă enervam foarte mult, că-ți spuneau să vorbești „na normal’nom iazîke”.

Vocea Basarabiei: Și ce am observat în această campanie? Că unii politicieni au putut să corupă alegătorul. Ce părere aveți despre cetățeanul care se lasă momit, cumpărat de politician?

– Nu se poate să faci așa ceva, să te lași momit, cumpărat cu 100, 200, 300, 400 de lei sau nu știu cât acolo, cu un kilogram de hrișcă sau de orez, pentru că hrișca ceea o să fie acum pentru moment, dar viitorul nostru contează foarte mult și trebuie să ne gândim la el.

Vocea Basarabiei: Dacă acești politicieni ar veni la guvernare, ce ar face ea?

– Cred că nu ar face nimic. Dacă e o persoană coruptă, ce poate să facă el pentru sat, pentru stat, pentru cetățean? Ce poate să facă? Eu cred că nu, pentru că totul se pornește de aici, aici e bolnav.

Vocea Basarabiei: Și ne punem mai multe întrebări sau avem mai multe răspunsuri?

– Ne punem mai multe întrebări, ca pe urmă să răspundem la ele.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am ajuns aici, la Negureni, localitate din raionul Telenești…

– Vă urmăresc permanent. Am avut o deosebită plăcere când ați venit la Vocea Basarabiei, vă țin minte încă de la Radio Moldova.

Cetățeanul este ultima verigă în tot lanțul societății și, din păcate, este sortit să suporte toate nelegiuirile

Vocea Basarabiei: Vorbim astăzi despre prezentul și viitorul satului, statului. Încotro, Moldova?

– Sunt opinii diferite, sunt păreri pentru aderarea la Uniunea Europeană, că eu cred că așa ar fi mai corect, adică spre civilizație, nu că ducem Moldova în Uniunea Europeană, dar să preluăm tradițiile bune de la lumea civilizată. Este o parte care optează pentru vectorul estic…

Vocea Basarabiei: Și ce ar însemna să se apropie Moldova de Rusia?

– Eu cred că este grav ca să se apropie Moldova de Rusia. Adică, Rusia ca țară este una mare, dar evident că sunt și tradiții nocive la ruși, adică, vorbind de frăție, de unitate, ajutor reciproc, procedează exact invers. Avem exemplul tragic cu Ucraina, țară vecină, soră, se putea de spus că-i aproape unul și același popor slavon, ortodox.

Vocea Basarabiei: Să vorbim despre problemele cu care se confruntă cetățeanul aici, la firul ierbii, și cine și cum trebuie să le rezolve.

– Cetățeanul de la firul ierbii este ultimul inel, ultima verigă în tot lanțul societății și, din păcate, este sortit ca să suporte toate nelegiuirile și nedreptățile.

Vocea Basarabiei: Dar care sunt nedreptățile?

– Nedreptățile sunt acelea că legislația este încălcată de acei care fac legile în țară, avem 32-33 de ani de independență, s-a vorbit un lucru, dar s-a procedat altfel. 

Vocea Basarabiei: Și de ce nu se reușește consolidarea statului de drept, aducerea prosperității, bunăstării în societate? De ce e atât de greu și anevoios?

– Cineva ar spune că nu sunt capacități, dar eu țin să spun că nu s-a dorit de nicio guvernare ca țara să prospere. Eu cred că se poate, sunt exemplu țările baltice, nu mai vorbesc de țările mici, cum ar fi Luxemburgul, Elveția, țările scandinave, unde au ajuns la un așa nivel de trai, încât nu știu dacă lumea se mai gândește că este undeva paradis. Guvernele acolo deja nu mai știu ce proiecte să facă pentru ca să investească banii. 

Vocea Basarabiei: Dar există vreun politician, care ar spune că nu a trăit cu interesele naționale, cu interesele cetățeanului?

– Nu am întâlnit, dna Valentina. Din păcate, nu am întâlnit, toți spun că ei luptă pentru beneficiul poporului. Eu am ceva ani, am început lupta de pe băncile studenției, cu același Roșca, care, până la urmă, a trădat interesele poporului și cei care au venit ulterior, ca să fi fost vorba de prosperare, trebuia cineva din politicieni să se jertfească pentru această palmă de pământ, să coaguleze în jurul său oameni corecți, integri, onești, patrioți.

Vocea Basarabiei: Dacă mâine ar fi un referendum și ar trebui să răspundeți – Moldova în Uniunea Europeană sau Moldova în spațiul estic, ce răspuns ați avea?

– Categoric, în spațiul european! De acolo avem ce învăța și cu ei putem merge, adică acolo, cel puțin, procentul de inducere în eroare a societății e mai mic, cu mult mai mic.

Vocea Basarabiei: Dacă ați fi șeful statului dvs., ce ați face ca Republica Moldova să aibă un viitor prosper, unde bunăstarea nu ar întârzia?

– Șeful statului nu are aceste pârghii conform Constituției, dar oricum situația în țară se vede și de acolo de la președinție, dar, important, de la prim-ministru.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am ajuns aici, la Negureni, localitate din raionul Telenești, și întrebăm cetățenii: încotro, Moldova? Care-i drumul corect?

– Drumul corect îi să se întoarcă copiii înapoi și să fie la noi trai. N-am văzut de 13 ani băiatul și nici nu se știe dacă va veni de la America.

Vocea Basarabiei: De ce a plecat acolo?

– S-a dus cu școala și a văzut că-i bine, și a rămas. Am vrut la nuntă să ne ducem, s-a însurat acolo și nici la nuntă n-am putut să ne ducem. Și plânge, săracul, „mamă și tată, nu ați vrut să veniți la mine și gata”. Și trăiesc, săracii, au poate de toate, dar așa spune că dorul de părinți îl omoară. Zice: „Tare-i bine, și lucru am, și familie am, dar dorul părinților mă omoară”.

Vocea Basarabiei: Încotro totuși trebuie să o ia țara?

– Pe calea dreaptă, care o să-i primească cel mai bine și o să-i hotărască.

Vocea Basarabiei: Dar care-i cea mai bună cale?

– Eu nu știu, Europa… Am fost în Europa, am fost la băiat în Franța. Îi bun, tare-i bun, dar cine știe dacă o să se facă la noi Europa. Parcă nu cred, dacă am 70, dă Doamne, să ajung la 70 de ani, apoi ce am văzut? Cum îți zice matale?

Vocea Basarabiei: Valentina Ursu.

– Dna Valentina, de ce Rusia? Eu tot cu Rusia am trăit, că am fost în Rusia mulți ani. Și omul meu a fost, și băieții noștri au fost acolo. Și iaca am fată care trăiește la Murmansk. Eu sunt găgăuzkă. Nu mi-a fost rușine să spun că eu îs găgăuzkă, am luptat, eu Ordin „Трудового Красного Знамени” („Steagul Roșu al Muncii”), am.

Vocea Basarabiei: De iarnă cum v-ați pregătit?

– Avem, bogdaproste, avem și încălzire autonomă, dar nu încălzim. La noi casa e de un etaj și jumătate, am făcut sobă și lejancă și fac oleacă de foc și-i cald, și bine. Nu ducem dorul de nimic, băiatul ista din America ne-a trimis anul trecut tocmai de la Ialoveni o mașină de lemne. A comandat, lemnele nu le-a plătit, dar drumul l-a plătit la șofer.

Vocea Basarabiei: Și aveți cu ce ieși din iarnă?

– Avem, da! Și speranță avem, și nădejde tot tragem că o să trăim mai bine.

Vocea Basarabiei: Dar există politicieni care vă insuflă încredere?

– Nu, politicienii iștia, nu.

Vocea Basarabiei: Nici de stânga, nici de dreapta?

– Nu, nu! Dar de ce au ales atâția, 151 de deputați?

Vocea Basarabiei: 101.

– Cui îi trebuie atâția? Când conducea în Sovietski Soiuz la 15 republici era numai o conducere pentru fiecare republică.

Nu se poate cu nimeni în ziua de azi să te sfădești

Vocea Basarabiei: Dar credeți că se mai reface Uniunea Sovietică?

– Nu!

– Atunci nu trebuia să te duci nicăieri, era mult mai strict. 

– La vamă te controla, îți lua documentele. Și acolo, la Moscova, am fost la lucru și tot așa, să nu te prindă, te duceai și nici nu știai ce să faci.

– Dacă te prindeau, te căutau prin buzunare îți luau ce aveai, o rublă-două și veneai fără nimic acasă. Și miliția te căuta. Eu de multe ori am fost la Moscova și așa pățeam, că de-amu aveam un om cu care ne duceam la bancă și trimiteam paralele celea, câte 200 de dolari pe lună, dar ce-i 200 de dolari? 

– Dar dacă vedeai 100 de dolari, ți se părea că ai văzut nu știu câte mii de ruble. 

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, la Negureni, localitate din raionul Telenești, și vă întrebăm: pe ce drum se îndreaptă satul, statul, ce schimbări vreți să se facă? 

– Schimbări eu vreau să se facă numai așa că au fost pe sate câte 600, 800 de vite mari cornute și acum au rămas câte 5-6 vaci. Și noi vrem să mâncăm lapte de la vacile noastre, de pe imașul nostru, dar nouă ne aduc chimie.

Vocea Basarabiei: Dar sătenii vor să crească animale?

– Sătenii care au fost apți de lucru s-au dus peste hotare și au rămas niște moșnegi ca alde mine. 75 de ani, ce vrei mata?

Vocea Basarabiei: Sănătate! Nu semănați…

– Nu seamăn, da? Fiindcă am noroc de femeie, că mă susține și mă susține bine.

Vocea Basarabiei: Sănătate nevestei! Și?

– Și atunci, noi trebuie să ridicăm vitele mari cornute, fermele le-au distrus. Eu nu știu cum să le spun, aceia au fost niște paraziți care au distrus, au distrus și brigada de tractoare. Aiștia care au sute de hectare, apoi eu spun așa, ca aiștia din parlament să-i impună să crească vite, nu să facă numai pâine și n-au unde lucra.

Vocea Basarabiei: Și vă întrebam direcția pe care trebuie să o ia Republica Moldova. Care-i drumul corect pe care să se îndrepte țara?

– Eu așa aș spune, că să fie și cu acela, și cu acela, că dacă ai să fii și cu acela, și cu acela o să fie bine, dar dacă ai să te strici cu unul, cu altul nu-i bun asta. O relație cu Rusia a fost și trebuie să fie. Și cu aiștia eu zic trebuie de stat bine, nu se poate cu nimeni în ziua de azi să te sfădești.

Vocea Basarabiei: Dar pentru dvs. ce înseamnă integrare europeană?

– Înseamnă că tot îi bine, problema constă în aceea că nouă ne trebuie încă mii de ani ca să ajungem la dezvoltarea ceea pe care o au cei din Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Ce pensie credeți că v-ar mulțumi, dacă ați avea-o?

– Măcar un 7-8 ori 10 mii de lei. Dacă amu îi totul scump, iaca, mata mergi prin piață acum, mata vezi că totu-i scump? Cu ce țăranul ista să trăiască, dacă lui nu-i ajunge de pâine de la pensie până la pensie?

Vocea Basarabiei: De iarnă v-ați pregătit?

– Poate voi mai primi pensia și poate cumva, dar și lemnu-i scump. Leshozurile (gospodăriile forestiere), acestea ori cum le zice, spun că, iaca, costă atâta, costă atâta, dar când îl aduc în sat de 3 ori prețul îi ridică.

Vocea Basarabiei: Și la cât se vinde acum?

– Un metru cub de lemn tare mătincă-i două mii și ceva de lei.

– Cu greu…

Vocea Basarabiei: La alegeri ați participat?

– Asta fără doar și poate. Eu dacă nu mă duc la alegeri, apoi eu nu-s om.

Vocea Basarabiei: Ați auzit că în această campanie unii și-au vândut votul? Ce părere aveți despre cei care corup alegătorii?

– De-amu aceștia nu-s oameni, eu socot, pentru că-ți dă o copeică acolo să te duci să votezi pentru acel care a distrus totul și distruge și mai departe?

Vocea Basarabiei: Și ce le spuneți politicienilor care au bani și îi investesc în politică iată în așa fel?

– Eu nu socot că aceia îs politicieni de-amu, eu socot că aceia cu corupția se ocupă. Și corupția îi puternică încă, n-ai cui te jelui, amu te temi să dormi în casă.

Vocea Basarabiei: Credeți că reforma în justiție va fi dusă până la bun sfârșit?

– Nu cred! Nu cred, pentru că-i corupție mare. A fost, este și încă merge înainte. Ei îs adânciți, că au parale, ai parale – îl cumperi și pe cela, și pe celălalt, n-ai parale… Eu mă duc să mă jelui și degeaba mă jelui.

Vocea Basarabiei: Dar mâine dacă ar fi un referendum și ar trebui să răspundeți la întrebarea: Moldova în Uniunea Europeană sau împreună cu Rusia, ce ați răspunde?

– Lasă mai bine rușii să stea la locul lor, pe pământul lor, moldovenii pe pământul lor și ștampila Moldovei eu o pun.

Vocea Basarabiei: Dar problema transnistreană cum credeți că poate fi rezolvată?

– Numai dacă toate țările se vor pune în capul rușilor să-și retragă munițiile celea pe care le mai au…

Vocea Basarabiei: La Cobasna?

– Da, la Cobasna și să le ducă treaba lor unde, acolo pe teritoriul lor, numai nu pe teritoriul nostru.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Sănătate și pace, că sănătatea-i scumpă și pacea-i scumpă.

Vocea Basarabiei: Și libertatea…

– Dar libertatea încă-i mai scumpă, da. Ei dar, îi greu. Îi greu, eu vă spun că n-are poporul unde să lucreze. Iaca, tineretul ista de ce leapădă satul și se duce? N-are unde să se ducă să lucreze.

Vocea Basarabiei: Ia ziceți, dvs. în cine aveți încredere din cei care reprezintă clasa politică?

– Ei dar în cine? Cui îi trebuie 10 partide ori 20 de partide? Să fie două partide, cum e în America și în toate țările celelalte. Dar cui trebuie atâtea partide și atâta mâncărime, și mâncărime, și mâncărime? Nu se poate așa ceva.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am venit aici, la Negureni, localitate din raionul Telenești, și vă întrebăm pe dvs.: ce perspectivă are satul, ce perspectivă are statul?

– Satul trebuie să aibă o perspectivă bună, că avem un primar destoinic, în orice caz câte ceva se face în sat, dar în țară nu văd să se facă nimic spre bine. În primul și în primul rând, omul trebuie să aibă încredere în ziua de mâine, trebuie să fie asigurat în ziua de mâine. Dar ce siguranță avem noi? Prețurile cresc, cu salariul stăm pe loc. Un kilogram de grâu în cazul de față costă 1,80 lei – 2 lei, ca să cumperi un litru de motorină trebuie să dai un sac de grâu. Dar cu doi litri de motorină crești înapoi un sac de grâu?

Vocea Basarabiei: Și se discută mereu – Moldova mai aproape de Rusia, Moldova mai aproape de Uniunea Europeană?

– Of! Eu aș spune că trebuie de trăit bine și cu unii, și cu alții, nu numai cu…

Vocea Basarabiei: E posibil?

– Dar cum trăiești în măhală și ai vecini și dintr-o parte, și din alta? Și-i normal că trebuie să trăiești bine și cu unul, și cu altul. Nu se știe ce poate să se întâmple, Doamne ferește de un incendiu, de ceva ai la cine apela. Dacă te-ai sfădit cu cela și cu celălalt, cu cine trăiești bine? Așteaptă până a veni cineva de prin Portugalia, din Spania, nu mai știu de pe unde. Sigur că trebuie să trăim bine cu toți, cu toți trebuie să trăim bine.

Vocea Basarabiei: Dar Rusia e în război, iată, mai mult de 600 de zile cu Ucraina?

– Eu îs de acord că e în război și asta nu-i prea bine, că așa-i dictatura lui Putin, eu nu spun că toată Rusia îi vinovată în cazul de față.

Vocea Basarabiei: Dar vă este clar ce vrea Rusia de la Republica Moldova?

– De la Republica Moldova, Rusia a vrut să obțină Transnistria ca să aibă ieșire la Balcani.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Îmi doresc ca omul să aibă încredere în ziua de mâine. Desigur, în primul rând, pace, ca omul să fie asigurat că orice ar face, el să fie asigurat că nu are să-l atace mâine nimeni, nu are să-l fure mâine nimeni, n-o să ridice prețurile ca să nu-și poată cumpăra niște pastile acolo sau o bucată de pâine, sau altceva.

Vocea Basarabiei: Dar frică este multă în societate?

– Desigur că este. Uitați-vă cum umblă pensionarii, el primește 1.300-1.700 de lei, dar un cub de lemne costă 2.400 de lei. El ca să-și cumpere pe ce și ce o să mănânce el?

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, la Negureni, localitate din raionul Telenești, și vorbim despre calea corectă pe care trebuie să se îndrepte atât satul, cât și statul.

– Direcția corectă desigur că ar trebui să fie una proeuropeană, de altfel, ea așa și este. Ultima perioadă, în special, ne-a arătat de ce. Or, pornind de la faptul că oamenii ar trebui să trăiască într-un mediu unde să fie siguri că cel puțin sunt respectate drepturile minime garantate. Ceea ce vedem în ultimii ani și nu doar, ceea ce se întâmplă în Est și, în special, în Rusia, acolo unde oamenii primesc condamnări la ani grei de pușcărie doar pentru o simplă expresie în public a unei voințe, asta este foarte grav. Uniunea Europeană a demonstrat pe deplin nu doar că sunt respectate drepturile, ci oferă posibilități de a te remarca pe anumite domenii, nemaivorbind de nivelul de trai și de calitatea vieții pe care o oferă.

Vocea Basarabiei: De ce, totuși, a fost un măr al discordiei vectorul acesta al politicii externe?

– Să nu uităm că noi ne tragem de unde ne tragem, am fost parte componentă a vestitei Uniuni Sovietice. Acolo, din păcate, s-a creat acest mod de gândire. Eu spun din păcate, de ce? Pentru că atunci era o normalitate și au rămas la acel mod de gândire mulți încă dintre noi, unde este o normalitate să arunci gunoiul pe stradă, este o normalitate să te duci să furi de pe deal, este o normalitate să duci vaca la păscut, făcând o mizerie pe întreg satul. Acestea erau normalități atunci, dar atunci când tu pe om încerci să-l adaptezi la niște condiții noi, care vin dinspre Europa, îi dărâmi acel confort și psihologic omul are o reacție care vine de la sine, că: „Măi, dar știi că-i mai bine? Toamna grămădesc frunzele și ciorchinii de prin grădină, le dau foc, împuțesc jumătate de sat, dar în schimb eu nu fac niște cheltuieli și nu le duc pe platforma de colectare”.

Vocea Basarabiei: Dar asta nu înseamnă că cetățeanul sfidează legea?

– Asta înseamnă că sfidează legea. Or, respectarea legii iarăși face parte din valorile europene. Revenind de acolo de unde omul știa că el vine, de acolo unde legea nici nu exista practic și nici nu se respecta.

Vocea Basarabiei: Eu am discutat la piață și ce zic cetățenii? Păi, de ce eu trebuie să respect legea, dar cel din procuratură, din judecătorie și-a făcut o casă peste noapte ca un castel și el, care e corupt, să-mi spună mie cum să respect legea?

– Haideți să pornim de la propriul exemplu. Noi, ca cetățeni de rând, să fim buni să respectăm, cei de sus, inclusiv cei de la procuratură, în primul rând, să le respectăm calitatea pe care o au, doar noi nu putem să acuzăm acea persoană atâta timp cât nu avem o condamnare.

Vocea Basarabiei: Nedreptate este în societate?

– Din păcate, este.

Vocea Basarabiei: Și a cui e vina?

– A tuturor este vina. Vina este a comunității întregi, pentru că prin toleranța de care dăm dovadă, și revin iarăși la exemplele cu vecinul, eu înțeleg că sistemul european asta nu înseamnă că vecinii se pârăsc între ei. Sistemul european este că tu ții la valorile care sunt și ții la întreaga comunitate și faptul că tu ai să sesizezi organele competente că vecinul a săvârșit ceva chiar și minuscul, asta nu înseamnă că tu îi vrei răul vecinului, tu vrei binele întregii societăți. De asta și spun, noi suntem cei care promovăm nedreptatea prin faptul că încercăm să ascundem de fiecare dată ilegalitățile care se întâmplă în jurul nostru.

Vocea Basarabiei: De ce-i săracă Republica Moldova? De ce are oameni săraci?

– Suntem săraci de atâta că nu avem capacități de gândire și, viceversa, nu vrem să gândim de atâta că suntem săraci.

* * *

Opinii adunate la Negureni, localitate din raionul Telenești. Vocea Basarabiei a discutat și cu un moldovean stabilit în diaspora. Însoțit de un prieten, a luat bilet spre Londra fără a ști exact ce va face acolo. Habar nu avea atunci când a plecat că din acel moment începea călătoria vieții sale. A muncit în Marea Britanie, în Germania, în Statele Unite ale Americii. Iulian Pălitu a vizitat 20 de țări. Actualmente este ghid turistic pe insula Creta din Grecia.

„Nu putem pune lacătul pe cultură, exact acum când avem nevoie de ea cel mai mult. Naistul și compozitorul Constantin Moscovici constată că situația s-a îmbunătățit, chiar dacă a fost un consum redus de cultură în țară în ultimii ani. Acest domeniu trebuie să reprezinte o prioritate pentru autorități”, se arată convins naistul și compozitorul Constantin Moscovici.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.