VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Rusia, condamnată la CEDO în cazul asasinării a doi jurnaliști în Daghestan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia pentru anchete ineficiente asupra circumstanţelor asasinării a doi jurnalişti în Daghestan, regiune situată la frontiera sudică a acestei ţări, informează AFP.

Ahmednabi Ahmednabiev a fost ucis în maşina sa pe 9 iulie 2013, în satul Semeder, iar Hadjimurad Kamalov a fost ucis pe 15 decembrie 2011 în Mahacikala, în apropierea locului său de muncă. Cei doi bărbaţi fuseseră ţinta unor ameninţări cu moartea în pliante distribuite în 2009 şi Ahmednabiev supravieţuise unei prime tentative de asasinat.

Ancheta asupra asasinării lui Ahmednabiev, care a fost suspendată şi apoi redeschisă de cinci ori, este, potrivit informaţiilor de care dispune CEDO, încă în curs. În ceea ce priveşte moartea lui Kamalov, patru bărbaţi au fost condamnaţi în iulie 2022 pentru că au comandat şi comis asasinarea lui.

Cei doi reclamanţi sunt doi cetăţeni ruşi, notează Agerpres. Este vorba de tatăl lui Ahmednabiev şi de nepotul lui Kamalov, care au sesizat CEDO argumentând că autorităţile ruse nu au reuşit să protejeze viaţa rudelor lor şi să desfăşoare anchete eficiente asupra circumstanţelor asasinării lor.

CEDO a decis că a avut loc o încălcare a articolului 2 din Convenţia europeană a drepturilor omului, cu privire la anchetă, în ambele cazuri.

Ea a apreciat că a avut loc o încălcare a articolului 2 cu privire la dreptul la viaţă în cazul lui Ahmednabiev şi de neîncălcare a acestui articol în al doilea caz, estimând că nu exista un risc „real şi imediat” pentru viaţa lui Kamalov înainte de asasinarea lui.

CEDO a condamnat Rusia la plata a 26.000 de euro pentru primul reclamant şi la 20.000 de euro pentru al doilea, cu titlu de prejudiciu moral.

Curtea sesizată la Strasbourg este braţul judiciar al Consiliului Europei, care reuneşte 46 de state ce recunosc drepturile înscrise în Convenţie.

După declanşarea invaziei împotriva Ucrainei, Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei pe 16 martie 2022 şi nu mai este parte a Convenţiei începând din 16 septembrie 2022. Cu toate acestea, CEDO poate în continuare să analizeze responsabilitatea Moscovei în posibile atingeri aduse drepturilor omului comise înainte de această dată.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.