VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 623: Circa 130 de copii, salvați de poliția ucraineană de pe linia frontului din Donețk

Update: Poliția națională ucraineană a salvat 126 de copii din așezările de pe linia frontului din regiunea Donețk de când autoritățile au ordonat evacuarea obligatorie la sfârșitul lunii octombrie, a anunțat ministrul de interne Ihor Klymenko miercuri, 8 noiembrie, potrivit The Kyiv Independent.

Potrivit lui Klymenko, evacuarea continuă în condițiile în care alți 128 de copii rămân în așezările vizate în mod constant de forțele rusești.

Poliția din regiunea Donețk a desfășurat cu succes o operațiune de salvare pe 8 noiembrie, evacuând toți cei 15 copii care au rămas în satele Ocheretyne, Elizavetivca și Katerinivka, a declarat Klymenko pe Telegram.

Autoritățile ucrainene au ordonat, la 23 octombrie, evacuarea obligatorie a aproximativ 250 de copii din opt așezări din regiunea Donețk din cauza unei „situații critice de securitate”, notează libertatea.ro. Toți copiii trebuie să fie însoțiți de părinți sau tutori legali în timpul evacuării.

Update: Noul guvern al Slovaciei a renunțat miercuri la planul executivului anterior de a dona rachete și muniție Ucrainei, respectând astfel angajamentul noului prim-ministru Robert Fico de a opri ajutorul militar acordat Kievului.

Pachetul de ajutor includea 140 de rachete pentru sistemul antiaerian mobil KUB, peste 5.000 de obuze pentru tunuri de 125 mm și 4 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic, conform acordului care fusese propus de guvernul interimar al țării înainte de a preda puterea luna trecută. Guvernul Fico a respins pachetul în cadrul unei ședințe de cabinet de miercuri.

Fico a desfășurat o campanie în care a criticat sprijinul militar occidental pentru Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei și susține promovarea unor negocieri de pace, o linie similară cu cea a liderului ungar Viktor Orban, potrivit Reuters.

Update: Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 780 de soldați, 8 tancuri, 22 de alte blindate de luptă, 29 de tunuri, 3 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 5 echipamente speciale și 47 diferite vehicule și cisterne.

Update: Atacurile rusești au ucis în ultimele 24 de ore cel puțin cinci persoane și au rănit alte patru în diferite regiuni ale Ucrainei.au informat autoritățile regionale pe 8 noiembrie.

În regiunea Donețk, trei civili au fost uciși de atacurile rusești în satul Bahatîr, a declarat guvernatorul regional interimar Ihor Moroz pe Facebook, scrie The Kiev Independent.

Forțele ruse au atacat, de asemenea, zeci de sate din regiunea Harkov cu lovituri aeriene și bombardamente. Un bărbat de 57 de ani a fost ucis de o explozie de la un sistem de rachete cu lansare multiplă în satul Kupiansk-Vuzlovoi. Un bărbat de 42 de ani a fost rănit în Rubinie de schije, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov.

Forțele ruse au atacat regiunea Herson de peste 100 de oria declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin. O persoană a fost ucisă, iar alta a fost rănită.

În regiunea Zaporojie , forțele ruse au lansat peste 25 de atacuri, rănind doi bărbați în vârstă de 27 și 54 de ani, a declarat Yurii Malashko, șeful administrației militare regionale. De asemenea, în urma atacurilor au fost avariate infrastructura civilă și casele.

Update: Miniştrii afacerilor externe din G7, reuniți la Tokyo, au dat asigurări că grupul statelor cel mai puternic industrializate va rămâne unit în „susținerea fermă” a Ucrainei în contextul invaziei ruse, „chiar în situația internațională actuală”.

Ei au mai dat asigurări că vor continua să impună împreună „sancţiuni severe” Moscovei, să accelereze eforturile de reconstrucţie a Ucrainei „pe termen mediu şi lung” şi „să coopereze în vederea unui proces de pace”, potrivit comunicatului Ministerului Afacerilor Externe japonez citat de Agerpres.

Ucraina se teme din ce în ce mai mult de o oboseală a susţinerii de care se bucură, în contextul în care contraofensiva sa lansată în iunie nu a dat decât rezultate foarte limitate până în prezent şi probabilitatea unui război lung de uzură creşte.

În pofida noului conflict în Orientul Mijlociu, este important pentru G7 să comunice comunităţii internaţionale că angajamentul său de a susţine Ucraina „nu va pierde din elan niciodată”, potrivit afirmaţiilor ministrului japonez al afacerilor externe Yoko Kamikawa, citate în comunicat.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări în mesajul transmis marți seară că Ucraina „va face parte din Uniunea Europeană” (UE), declarație făcută în ajunul publicării unui raport privind progresele înregistrate de Ucraina care are statutul de candidat.

”Mâine este o zi importantă. Aşteptăm concluziile istorice ale UE – un raport asupra implementării de către Ucraina a recomandărilor Comisiei Europene. Pregătim deja paşii care urmează după acest raport. Munca legislativă, întărirea instituţiilor statului. Ucraina a progresat mult în reconcilierea cu Uniunea Europeană şi ţara noastră este pe deplin conştientă că a deveni membră a Uniunii Europene este o decizie politică a tuturor ţărilor care se află deja în comunitate şi care vor să vadă un nou stat în Uniunea Europeană, dar înseamnă şi munca acelui stat”, a declarat el.

Zelenski a explicat că se lucrează la a aduce standardele şi procedurile UE mai aproape de Ucraina şi a le adopta.

”Ucraina va fi în Uniunea Europeană. Şi vom obţine asta, în special, prin transformarea ţării noastre – o transformare internă care este cu siguranţă în interesul poporului nostru. Pentru Ucraina, UE înseamnă securitate economică şi stabilitate socială şi pentru UE Ucraina înseamnă o întărire a întregii comunităţi. Este foarte important ca deputaţii din Verkhovna Rada a Ucrainei să continue să sprijine iniţiativele legislative necesare pentru integrarea noastră europeană”, a subliniat Zelenski.

Forțele de apărare ale Ucrainei au respins la 7 noiembrie atacurile rusești în cinci sectoare ale frontului. Statul major ucrainean a spus că forțele sale au respins atacuri rusești pe fronturile din Bahmut, Kupiansk, Marinka, dar și Avdiivka, unde armata rusă a declanșat luna trecută o nouă campanie ofensivă.

Statul Major General al Ucrainei, în raportul său de miercuri dimineață a transmis că forțele sale au respins 6 atacuri în apropiere de Bahmut și 14 atacuri în apropiere de Avdiivka, unde trupele Moscovei par să se pregătească pentru o nouă tentativă de a cuceri acest oraș de pe frontul de est.

De asemenea, 17 atacuri au fost respinse în apropiere de Marinka, unde lupte aprige se desfășoară de luni de zile și 6 atacuri în apropiere de Kupiansk.

„În același timp, Forțele de Apărare ucrainene continuă operațiunea ofensivă către Melitopol, provocând pierderi de forță și echipament militar, epuizând inamicul pe toată linia frontului. Pe 7 noiembrie, Forțele Aeriene Ucrainene au lansat 17 lovituri aeriene asupra concentrațiilor de trupe, arme și echipamente militare și 4 atacuri aeriene asupra sistemelor de rachete antiaeriene ale adversarului”, transmite Statul Major General al Ucrainei.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.