VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 548: Lukașenko afirmă că nu i-a oferit lui Prigojin garanții de securitate

Update: Alexandr Lukașenko afirmă că nu i-a oferit liderului grupului Wagner garanții de securitate, după o revolta militară în Federația Rusă.

„Pentru a răspunde direct la această întrebare: eu nu trebuie să asigur siguranța lui Prigojin. Acesta este primul. În al doilea rând, conversația nu a mers niciodată într-o astfel de direcție. Și în al treilea rând, amintiți-vă: am abordat acest lucru de două ori în ceea ce privește securitatea”, a spus Lukașenko, citat de agenția de presă BELTA.

Pentru prima dată, potrivit lui Lukașenko, acest lucru a fost discutat când membrii Wagner mărșăluiau asupra Moscovei. „I-am spus: „Jenea, înțelegi că vei ucide oameni și vei muri și tu?” „La naiba cu el, o să mor!”, a răspuns Prigojin. I-am spus: „Jenea, îți voi trimite o frânghie și un săpun”. – „Nu Nu Nu. Nu vreau asta. Voi muri ca un erou”, a mai relatat președintele Belarusului, potrivit BBC.

Update: Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret care îi obligă pe membrii formaţiunilor paramilitare să depună jurământ faţă de Rusia, la fel ca soldaţii din armata regulată, la două zile după presupusa moarte a şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, informează AFP.

În virtutea acestui decret publicat pe site-ul guvernului, aceştia trebuie să jure „fidelitate” şi „loialitate” faţă de Rusia şi „să urmeze cu stricteţe ordinele comandanţilor şi superiorilor”.

De asemenea, ei se angajează să „respecte cu sfinţenie Constituţia rusă”, „să îndeplinească cu conştiinciozitate sarcinile care le sunt încredinţate” şi „să apere cu curaj independenţa ţării şi ordinea constituţională”.

Acest decret se referă la persoanele înrolate combatanţi voluntari, cele care „contribuie la îndeplinirea sarcinilor atribuite forţelor armate ruse” şi la alte „organisme şi formaţiuni militare”, inclusiv la forţele teritoriale de apărare formate în timpul conflictului din Ucraina, potrivit Agerpres.

Deşi mercenariatul este interzis prin lege în Rusia, sunt tolerate activităţile „companiilor militare private” care oferă oficial servicii de „securitate”, dintre care Wagner este cea mai mare şi cea mai cunoscută.

Textul a fost semnat la două luni după ce mercenarii Wagner au încercat pentru scurt timp să mărşăluiască spre Moscova într-o revoltă menită să-i înlăture pe rivalii lui Prigojin din sistemul de apărare, o rebeliune condamnată de preşedintele Vladimir Putin ca o „înjunghiere în spate” trădătoare.

Se presupune că Prigojin a murit după ce un avion care îl transporta de la Moscova la Sankt Petersburg s-a prăbuşit miercuri seara, în avion aflându-se, de asemenea, mâna sa dreaptă, Dmitri Utkin, şi alţi responsabili ai grupului Wagner.

Vineri, Kremlinul a declarat că sugestiile şi speculaţiile occidentale potrivit cărora şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a fost ucis la ordinele sale sunt o „minciună absolută”. 

Update: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că există „o înțelegere” potrivit căreia președinții Turciei și Rusiei se vor întâlni în curând.

Tayyip Erdogan l-a invitat pe Vladimir Putin să viziteze Turcia în această lună, dar nu a fost confirmată încă nicio dată. Peskov nu a spus nici unde se așteaptă ca cei doi lideri să se întâlnească, scrie Reuters.

Update: Președintele Finlandei Sauli Niinisto a aprobat decizia de a oferi al 18-lea pachet de ajutor militar Ucrainei, transmite Ukrinform.

Pachetul de asistență în valoare 94 de milioane de euro, include armament și muniție.

Într-o declarație publicată pe site-ul guvernului Finlandei, se subliniază că din motive de securitate și pentru a se asigura că asistența va ajunge la destinație în siguranță, nu sunt oferite detalii suplimentare despre conținutul pachetului și modul în care urmează să fie livrat.

Potrivit autorităților finlandeze, atunci când s-a decis oferirea asistenței suplimentare a Finlandei, au fost luate în calcul atât nevoile Ucrainei, cât și resursele Forțelor de Apărare.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, Finlanda a oferit Kievului asistență militară în valoare de aproximativ 1,3 miliarde euro.

Update: O persoană a fost ucisă, iar alte trei rănite – inclusiv un copil – într-un atac rusesc în regiunea ucraineană Herson (sud), anunţă şeful Administrației Militare regionale Oleksandr Prokudin. 

”Inamicul a comis 81 de atacuri în ultima zi, a lansat 501 obuze de mortier, de artilerie, de tanc GRAD, a lansat drone şi avioane. Inamicul a tras 16 obuze asupra oraşului Herson, anunţă oficialul militar ucrainean.

Atacuri au lovit zone locuite, o clădire administrativă, o instalaţie a unei infrastructuri critice, o instituție medicală şi instituţii de învăţământ, precizează el.

Update: Armata rusă a raportat că au distrus in cursul nopții 42 de drone lansate de Ucraina deasupra Peninsulei Crimeea și o rachetă deasupra regiunii Kaluga.

„42 de vehicule aeriene fără pilot au fost detectate de sistemele de apărare aeriană”, a declarat Ministerul rus al Apărării, citat de Interfax.

Potrivit ministerului rus, nouă drone au fost distruse, iar 33 au fost suprimate prin mijloacele de război electronic și au fost doborâte, a spus ministerul.

Armata rusă a mai raportat că au doborât o rachetă ucraineană S-200 deasupra regiunii Kaluga.

„Racheta a fost detectată și distrusă de sistemele de apărare aeriană deasupra teritoriului regiunii Kaluga”, a spus ministerul, citat de Interfax.

Piloţii ucraineni vor fi antrenaţi pentru F-16 şi în SUA, din octombrie, a anunțat pentagonul notează Reuters.

Antrenamentele vor începe după ce piloţii ucraineni vor face luna viitoare cursuri de limba engleză, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder. Antrenamentele de zbor vor avea loc în Arizona, a precizat Ryder.

Mai mulţi piloţi şi zeci de membri ai echipajului de întreținere a aeronavelor F-16 vor participa la pregătire, a adăugat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, fără a furniza cifre exacte.

SUA este a patra țară ce găzduiește antrenamente, după România, Grecia și Danemarca.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.