VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 497: Explozie puternică la Donețk. Rusia va trimite mai mulți pușcăriași și ceceni în Ucraina

Update: Miercuri dimineață, pe rețelele de socializare circulă informații și imagini cu o explozie puternică lângă orașul Donețk. Aparent, ucrainenii au lovit un depozit de muniții al Armatei Ruse.

Armata ucraineană a afirmat marți seara că a vizat o „formațiune” rusă la Makiivka, oraș ocupat din estul Ucrainei, unde presa rusă a anunțat un mort și 36 de civili răniți într-un atac condus de Kiev.

Kievul nu a oferit mai multe detalii despre această acțiune.

Update: Rusia intenționează să trimită mai multe trupe cecene și pușcăriași în Ucraina pentru a suplini retragerea mercenarilor Wagner, a relatat marți seară agenția Bloomberg, care citează surse din serviciile de informații europene, scrie BBC.

Potrivit surselor citate, Rusia a transferat un număr mare de unități la Bahmut, oraș capturat de mercenarii Wagner după mai multe luni de lupte. Ca urmare, apărarea regiunilor ocupate din sudul Ucrainei a slăbit simțitor.

Deși nu se așteaptă ca plecarea mercenarilor Wagner să schimbe cursul războiului din Ucraina, determinarea lui Putin de a evita mobilizarea militară completă înseamnă că Rusia va trimite probabil și mai mulți ceceni și prizonieri pe front în următoarele săptămâni, sugerează oficialii europeni.

Oficialii europeni consideră că, după ce a adoptat experiența recrutării pușcăriașilor în rândurile Wagner, Ministerul Apărării a crescut treptat numărul acestora în armată – până la aproximativ 15 mii de persoane. Este posibil ca acest număr să crească și mai mult. Aproximativ 2 mii de persoane servesc în așa-numitele unități militare „Storm Z”, formate din persoane recrutate din penitenciare.

Nu este clar câte trupe suplimentare poate furniza Cecenia, notează autorii articolului. Șeful republicii, Ramzan Kadîrov, a declarat în luna mai că aproximativ 7.000 de militari ceceni se află deja în Ucraina, iar alți 2.400 sunt antrenați pentru două noi regimente ale Ministerului Apărării. Luptătorii ceceni au câștigat anterior porecla „batalioanele TikTok” din partea unor critici pentru că par a fi mai activi pe rețelele de socializare decât în lupte.

Update: Președintele Volodimir Zelenski a avertizat cu privire la „posibila pregătire a unei provocări pe teritoriul centralei Zaporojie în viitorul apropiat”.

Șeful statului susţine că „obiecte similare cu dispozitive explozive au fost plasate pe acoperişul reactoarelor”.

„Detonarea lor nu ar trebui să afecteze generatoarele, ci să dea impresia unor bombardamente din partea ucraineană”, susține Zelenski.

„Rusia trebuie să realizeze clar că lumea vede ce scenarii pregătesc teroriștii și lumea este gata să răspundă. Radiațiile sunt o amenințare pentru toată lumea, iar centrala nucleară trebuie protejată complet de orice incidente. Diferite țări au propria lor inteligență și diferite capacități de a ști exact ce se întâmplă și cine este de vină”, a precizat liderul de la Kiev.

Volodimir Zelenski spune că l-a avertizat pe Emmanuel Macron cu privire la „provocările periculoase ale Rusiei” la centrala nucleară Zaporojie.

Aflată sub controlul armatei ruse din 4 martie 2022, cea mai mare centrală electrică din Europa a fost vizată de atacuri şi a fost deconectată de la reţeaua electrică de mai multe ori.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.