VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

R. Moldova procură 80% din necesarul de energie din România. Constantin Borosan: Îndemnăm cetățenii să reducă consumul

În prezent, Republica Moldova procură 80% din necesarul de energie din România. Despre aceasta anunță Constantin Borosan, secretar de stat în domeniul energetic în cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. 

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, oficialul a explicat care sunt sursele de unde se asigură astăzi Republica Moldova cu energie electrică.

Astăzi cu energie electrică ne asigurăm circa 80 la sută din România, care vine circa 10-12 la sută în baza contractelor bilaterale, deci întreprinderea statului Energocom cu întreprinderea statului din România Nuclearelectrica în orele de noapte, în orele de gol de consum are contractat în fiecare oră 35 MW și compania unde statul român are acțiuni, OMV Petrom, livrează 50 MW în fiecare oră energie de bază, restul cantității de energie din România este achiziționată de pe bursa de energie electrică.

În fiecare oră, la bursa de energie electrică sunt înregistrați peste 200 de participanți, toți ei sunt potențiale surse de livrare a energiei electrice. Și restul, deci, România înseamnă 80 la sută împărțit în două – circa 12 la sută contracte bilaterale și restul 68 care rămâne, asta-i bursa de energie electrică, restul – până la 20 la sută sunt generate acum în țara noastră pe malul drept al râului Nistru. Astea sunt CET Nord, Termoelectrica, Nodul hidroenergetic Costești și sursele regenerabile eoliene și solare”, a explicat Constantin Borosan.

Totodată, oficialul a subliniat că consumul de energie electrică a scăzut cu 15% față de aceeași perioadă a anului trecut. Mai mult, acesta a îndemnat consumatorii să consume în continuare rațional energia electrică.

Vreau să mulțumesc în numele autorităților, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și în numele poporului moldovenesc autorităților României pentru că au găsit posibilitate să livreze energie țării noastre și, începând cu 14 octombrie, noi achiziționăm energie electrică din România. Deci, pe lângă faptul că a fost identificată sursa de energie, este important că avem energie, dar alt element important e că o avem la un preț pe care îl plătesc și cetățenii României. Și iarăși spunem mulțumesc autorităților și poporului României pentru că a fost identificată această soluție, dar chiar și așa, și noi am venit cu un apel public către toți consumatorii de energie să reducem consumul de electricitate, mai ales, în orele de vârf.

De ce este condiționat acest lucru? Profilul de consum al energiei este caracterizat prin două vârfuri mari – dimineața și seara. Și la un moment dat capacitatea de energie electrică achiziționată de noi nu acoperea exact aceste vârfuri de consum – dimineața și seara. Mai mult decât atât, asta înseamnă că energie vine necontrolat, fie în bază de furnizare de avarie între doi operatori de transport, Moldelectrica și Transelectrica din România, dar ce este cu un impact mai mare este prețul acestei energii, care este de câteva ori mai scump decât prețul energiei în afara orelor de vârf.

Și observăm că sunt rezultate, cetățenii s-au solidarizat și alte categorii de consumatori au luat măsuri pentru a reduce consumul, astăzi cifrele ne arată că pe luna octombrie curent consumul s-a redus față de octombrie anul trecut cu circa 15 la sută, 14,25, la fel curba de sarcină, noi avem în orele de vârf reducerea în octombrie anul acesta față de octombrie anul trecut practic cu 100 MW. Acesta este un rezultat foarte bun și, iarăși, mulțumim consumatorilor de energie, cetățenilor pentru înțelegerea acestei situații în care ne aflăm și îi îndemnăm să consumăm rațional energia electrică și în continuare”, a conchis Constantin Borosan.

Citește și: Constantin Borosan: Infrastructura energetică a Ucrainei este ținta atacurilor Rusiei și ne așteptăm să mai avem deconectări la curentul electric

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.