VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Președintele Senatului României, o nouă vizită la Chișinău. Demnitarul, la o întâlnire cu membrii PNL din R. Moldova

Pentru bunăstarea cetățenilor, România și R. Moldova trebuie să mențină drumul comun, cel european, în acest an electoral crucial pentru ambele maluri ale Prutului. Declarația a fost făcută de președintele Partidului Național Liberal și președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, în cadrul unei întâlniri la Chișinău cu membrii PNL Diaspora R. Moldova, transmite deschide.md.

”Pentru bunăstarea cetățenilor noștri, trebuie ca R. Moldova și România să rămână pe drumul nostru comun, cel european. Avantajele integrării în Uniunea Europeană se văd limpede în cazul nostru – salariul minim în România este de aproape 10 ori mai mare astăzi, iar punctul de pensie de aproape 4 ori mai mare. Și acestea sunt doar câteva exemple. Sondajele ne arată că tot mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova înțeleg aceste beneficii, iar acest an electoral este crucial pentru țările noastre” a declarat Ciucă.

Potrivit lui, idealurile PNL îi fac pe membrii acestui partid să treacă Prutul cu fiecare ocazie și să ajute cetățenii din R. Moldova.

”Din convingere și responsabilitate pentru memoria a tot ceea ce a însemnat idealul PNL, am trecut și vom trece Prutul ori de câte ori va fi nevoie, Ne bucurăm că facem parte din cel mai vechi partid politic din Uniunea Europeană, pentru că ducem mai departe lupta celor care nu au vrut nimic altceva decât libertate. Asta înseamnă să fii liberal, să vrei libertate, să vrei libertate înseamnă să faci ceea ce crezi că este mai bine prin forțele proprii, să iei decizia cum vrei  să te dezvolți, unde vrei să ajungi, cum îți pui în valoare resursele, si umane și materiale” a precizat președintele PNL.

La rândul său, președintele PNL Diaspora R. Moldova, secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, a declarat că PNL are datoria de a apăra democrația în fața războiului hibrid lansat de Rusia împotriva R. Moldova.

”Anul 2024 va fi un an important atât pentru România, cît și pentru R. Moldova, vor fi organizate alegeri atât în stânga, cât și în dreapta Prutului, iar mizele istorice sunt fabuloase din punct de vedere al simbolurilor care ne pot defini viitorul comun. Supuși unor presiuni constante din partea celor care nu-și doresc sub nicio formă liniște și bună stare în această parte a Europei, noi, liberalii, avem datoria istorică de a apăra democrația în fața furiei războiului hibrid pe care îl resimt cetățenii R. Moldova. Partidul Național Liberal a fost întotdeauna alături de Republica Moldova. Mereu și mereu, noi, liberalii, am fost aici, de fiecare dată când a fost nevoie de noi. Am ajutat și vom sprijini în continuare parcursul european al Republicii Moldova. Aceasta este misiunea noastră istorică, asumată la detaliu” a spus Adrian Dupu.

La eveniment a fost prezent și eurodeputatul Rareș Bogdan, președintele PNL Diaspora, care și-a exprimat dorința ca R. Moldova să devină cel de-al 28-lea stat membru al Uniunii Europene.

”Pentru ca R. Moldova să ajungă în situația de țară candidat, să înceapă negocierile de aderare, într-un ritm cu mult mai alert decât oricare alt stat, și sigur, eu am spus la Strasbourg în fața comisarilor europeni, președintelui Parlamentului European că mi-aș dori enorm, cu Maia Sandu și Igor Grosu de față și 705 parlamentari, ca cel de-al 28-lea stat care să înlocuiască regatul Marii Britanii care a ales să plece din Europa comună, să fie R. Moldova. Europa are nevoie de R. Moldova, iar R. Moldova se poate reuni cu România în Uniunea Europeană și cred ca așa va fi mult mai curând, decât sunt cei care urăsc parcursul european al R. Moldova” a declarat europarlamentarul.

La rândul său, primarul orașului Leova și lider al Partidului LOC, Alexandru Bujorean, a vorbit despre importanța PNL pentru România și pentru Basarabia. El a amintit că național-liberalii au instituit monarhia constituțională și au ridicat România la rang de regat, că a obținut independența României în 1877 și că a scos Țara din criza în care a căzut în 1929. 

”PNL a jucat un rol important și aici, în Basarabia. Noi avem regiuni în R. Moldova pe care le numim sensibile, locuite preponderent de minorități etnice, vorbitoare de limbă rusă și simpatizante ale rușilor. O astfel de regiune este Găgăuzia. Păi să știți că atunci când în Basarabia a venit puterea regală, evident, ei s-au opus. PNL și exponenții săi au mers în Găgăuzia și i-au convins să facă un singur lucru, să deschidă în fiecare localitate din Găgăuzia câte o școală românească. În 22 de ani de putere regală, 65% din găgăuzi vorbeau limba română. Cele mai votate partide în Găgăuzia erau PNL și PNȚ. Înseamnă că se poate” a declarat Bujorean.

Potrivit lui, atunci când spunem că PNL este un partid istoric, nu este adevărul până la capăt, întrucât PNL este însăși istoria României Mari. Primarul de Leova a adus sincere mulțumiri pentru tot suportul necondiționat pe care îl oferă România și PNL și și-a cerut iertare ”din numele unor mancurți care au fost în guvernele precedente” pentru că au primit ajutoare din partea României, inclusiv în perioada pandemică sub podul de la Telecentru, ca să nu se cunoască în centrul Chișinăului că România a venit cu acest suport.

”Noi vom fi întotdeauna alături de PNL, pentru că în R. Moldova săgeata liberală a străpuns tot ceea ce-i roșu și va străpunge și tot ceea ce-i auriu. Așa a fost și așa va fi” a conchis Bujorean.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.