VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Parlamentul a organizat consultări publice pentru definitivarea pachetului de legi privind activitatea SIS

La Parlament au fost organizate consultări publice pentru definitivarea pachetului de legi care vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Ședința a avut loc în contextul recomandărilor expuse de Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția).

În avizul Comisiei de la Veneția sunt enunțate mai multe aspecte care țin de atribuțiile SIS, mandatul de securitate, controlul parlamentar și cel extern. În cadrul acestor consultări publice, ne propunem să identificăm soluții pentru ca să adoptăm o lege corectă, care să apere securitatea statului și să nu permită abuzuri”, a menționat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

Proiectul legii privind Serviciul de Informații și Securitate are scopul de a asigura independența instituției. Documentul va reglementa detaliat atribuțiile, obligațiile și drepturile SIS, fiind stabilite clar categoriile de fapte, riscuri și amenințări, care prezintă un pericol deosebit pentru securitatea națională. De asemenea, modificările la Legea privind statutul ofițerului de informații și securitate vizează schimbarea unor condiții ce țin de angajare. În același timp, proiectul Legii privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă are scopul de a delimita competențele SIS și de a le ajusta la standardele serviciilor speciale din țările cu democrație consolidată.

Comisia de la Veneția s-a expus pe 13 martie asupra proiectului de lege care se referă la extinderea atribuțiilor SIS. Experții susțin că este imperativ ca rolul, funcțiile, atribuțiile și atribuțiile agențiilor de securitate să fie clar definite și delimitate de legislația care le-a instituit sau de Constituție. Comisia a remarcat că SIS-ului i se acordă competențe foarte extinse și nedefinite, inclusiv un rol aparent de executare, fără a oferi căi de atac sau explicații legale clare cu privire la consecințele sau sancțiunile juridice.

Experții de la Veneția susțin că există riscul de subordonare politică a directorului SIS, or, anterior, Comisia a recomandat ca numirea șefului și adjunctului acestei instituții să fie apolitică și pe criterii clare.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.