VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Igor Grosu: Dragoste din partea Kremlinului față de Chișinău n-a fost niciodată. Ei ne tratează ca pe o gubernie de-a lor, ca pe o țară de mâna a doua

Vocea Basarabiei: Kremlinul a elaborat un plan secret pentru a destabiliza situația din R. Moldova. Despre aceasta a scris CNN, făcând referire la protestele care au loc în ultima perioadă în țară. Potrivit publicației, serviciul FSB al Rusiei a elaborat un plan cu opțiuni detaliate de destabilizare a Republicii Moldova. Mai mulți membri și simpatizanți ai „Mișcării Pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”, s-au adunat periodic în capitală pentru a scanda împotriva puterii politice de la Chișinău. Ce au însemnat și ce mai înseamnă pentru guvernare aceste acțiuni de protest în inima orașului.

Vocea Basarabiei: Ce au însemnat și ce mai înseamnă aceste acțiuni de protest în inima Chișinăului, organizate pe această platformă, dar inițiator acolo rămâne a fi Partidul „Șor”?

Igor Grosu: După mine, ele au eșuat. Mai sunt încercări, izbucniri, da, manipulează oamenii, pe unii îi cumpără, căci protestele sunt plătite, nu sunt proteste veritabile.

Vocea Basarabiei: De unde au atâția bani ca să fie plătite?

Igor Grosu: Da, aici trebuie să intervenim la niște legi, să mai îngreunăm sau să facem mai complicată sarcina de a aduce banii, că bănuiesc eu că banii sunt aduși din exterior, fie că sunt aduși din banii cei furați de fugari sau sunt aduși de FSB prin rețeaua lor de agentură. Trebuie să mai analizăm, să vedem unde să intervenim ca să facem cât mai riscantă această preocupare, iar cei care se lasă folosiți sau implicați în astfel de transferuri să știe că riscă să plătească cu libertatea, cu buzunarul ș.a.m.d.

Aceasta-i companie privată, care-i aparține acestui bandit, nu este a statului Republica Moldova. Deci, ei au administrat-o atât de prost intenționat, deliberat, scoțând bani și dând, împrumutând, probabil nu-i exclus și finanțând toate aceste proteste și toate pomenile pe care le dădeau.

Vocea Basarabiei: Ilan Șor mai are afaceri astăzi în Republica Moldova?

Igor Grosu: Păi dacă tot m-ați întrebat de zborurile care sunt acum anulate, în denumirea companiei de care spuneți dvs. cuvântul „Moldova” este de prisos. Aceasta-i companie privată, care-i aparține acestui bandit, nu este a statului Republica Moldova. Deci, ei au administrat-o atât de prost intenționat, deliberat, scoțând bani și dând, împrumutând, probabil nu-i exclus și finanțând toate aceste proteste și toate pomenile pe care le dădeau. Deci, ei intenționat au băgat compania aceasta în probleme, ea are grave probleme financiare, de proastă administrare, nu de securitate a zborurilor, nu de povești de acestea, pentru că alte companii (să nu le dau numele) turcești, austriece sau poloneze zboară bine-mersi; sunt companii private autohtone care zboară bine-mersi și probleme de securitate a zborurilor nu invocă nimeni. Ei încearcă cumva să folosească paravanul acesta că, vezi Doamne, sunt probleme de securitate, dar nu este așa. Acum, din câte înțeleg, Autoritatea Aeronautică încearcă să coopereze cu alte companii aeriene ca pasagerii să fie orientați sau să aibă oferta și să poată apela la alte companii, o să lucrăm în continuare la preluarea definitivă a aeroportului. Știu că APP lucrează ca să prea definitiv aeroportul, poartă discuții…

Vocea Basarabiei: Cât mai durează?

Igor Grosu: Eu cred că o să mai dureze ceva timp, nu atât de mult, purtăm discuții cu alte companii. În cadrul vizitei mele oficiale în Irlanda am avut o astfel de discuție cu o companie cunoscută, nu am să-i fac publicitate acum, că nu am voie, dar discutăm, am înțeles că e mai aproape a veni pe la Iași.

Vocea Basarabiei: Dar ce se întâmplă, acum tot mai mulți cetățeni din Republica Moldova trec Prutul și iau de acolo zboruri ca să ajungă la destinație?

Igor Grosu: Da, pentru tipul de companii low-cost, dar noi înțelegem ce decizii trebuie să fie luate la capitolul crearea condițiilor, ca aceste companii să treacă Prutul, muncim la îndeplinirea acestor condiții și apropierea momentului când vor putea veni la aeroportul nostru.

Bandiții niciodată nu au făcut lucruri care să fie în favoarea cetățenilor, chiar atunci când au plătit pentru a se deplasa, ei au plătit pentru a destabiliza, pentru a bloca, pentru a crea animozități.

Vocea Basarabiei: Dar aceste acțiuni credeți că se fac tot în scopul ca să crească nemulțumirea cetățenilor și să revolte că nu poate PAS guverna eficient?

Igor Grosu: Bandiții niciodată nu au făcut lucruri care să fie în favoarea cetățenilor, chiar atunci când au plătit pentru a se deplasa, ei au plătit pentru a destabiliza, pentru a bloca, pentru a crea animozități. Nu poate fi pusă problema bunei intenții a unor criminali, nu poate fi, scopul lor e să destabilizeze situația, în speranța că rușii au să înainteze spre Odesa. Nu mai înaintează nimeni spre Odesa, ei iau bine bătaie acolo pe linia de contact, poporul ucrainean îi ține la distanță, unicul lucru ce le-a rămas sunt pericolele de ordin hibrid, încercări de a destabiliza situația, tot felul de alarme false ș.a.m.d., dar le cam expiră instrumentariul.

Vocea Basarabiei: Haideți să vorbim despre destabilizarea Republicii Moldova și câte riscuri, amenințări ar exista ca totuși să se ajungă la un scenariu trist și foarte trist pentru Republica Moldova. Iată, Rusia a elaborat un plan secret pentru a destabiliza situația din Moldova, despre aceasta a scris inclusiv CNN, făcând referire la protestele care au loc în ultima perioadă în Republica Moldova. Și această publicație străină mai spune că serviciul FSB al Federației Ruse a elaborat un plan cu opțiuni detaliate de destabilizare a Republicii Moldova, l-ați văzut și dvs., deja planul acesta a apărut în spațiul public. Ne îngrozim când citim, de la biserică până la ONG-uri și partide care…

Igor Grosu: E bine că a apărut planul acesta ca să ne spulberăm cumva iluziile despre marea prietenie și dragoste, în special, dragoste din partea Kremlinului față de Chișinău. N-a fost niciodată, deci să nu ne mai facem iluzii, ei ne tratează ca pe o gubernie de-a lor, ca pe o țară de mâna a doua, o periferie, care-i în capul lor bolnav de imperialism și velikorusism ș.a.m.d., adică ei cred că acolo sunt niște periferici care trebuie să fie sub ei și atât. Așadar, cu cât mai repede uităm de iluzia aceasta a frăției și a marii prietenii, cu atât mai ușor noi o să ne apucăm de instituțiile noastre ca să le consolidăm, să facem ordine la noi și să ajungem într-un viitor foarte apropiat membri ai Uniunii Europene. Și-au dat arama pe față, noi cumva arama asta o vedeam demult, dar acum ea apare în toată splendoarea ei, instituțiile noastre știu ce să facă, fac lucrul acesta, ați văzut, i-au luat pe sus și pe aceștia care au venit cu instrucțiuni foarte clare, au arătat cât de cinică este abordarea, dacă până acum, în toamnă mizau pe oameni sărmani pe care poți să-i manipulezi și să-i scoți, acum, în iarnă-primăvară au schimbat abordarea, încă mai cinică, mizează pe bandiți, persoane cu antecedente penale, persoane care erau date în căutare pe interior, grupuri criminale. Deci caută bandiți care pentru bani să facă acțiuni violente împotriva poliției. Slavă Domnului vedem că din ce în ce mai mult și mai mult instituțiile noastre demonstrează caracter, demonstrează reziliență, pot, au capacități să anticipeze, să descurajeze și să acționeze astfel ca să fie ei luați prin surprindere, dar nu noi.

La nivel înalt, eu nu văd cum să discutăm noi cu o conducere care comite atrocități și crime împotriva poporului ucrainean. Eu nu văd, ce să discutăm noi, ei să-mi spună că acolo îi „operațiune specială” și eu să le spun că acolo-i genocid?

Vocea Basarabiei: Dar mai e nevoie de dialog între Chișinău și Moscova, mă refer la dialog la nivel înalt, pentru că deocamdată toată cooperare se bazează doar pe funcționalitatea misiunii diplomatice a Moldovei în Moscova?

Igor Grosu: Eu cred că e suficient așa, la nivel diplomatic trebuie să continuăm să dialogăm, pentru că avem cetățenii noștri acolo, au ei cetățenii lor aici; la nivelul chestiunilor de ordin umanitar noi trebuie să continuăm dialogul, să facem schimb de note atunci când ceva nu este clar ș.a.m.d. La nivel înalt, eu nu văd cum să discutăm noi cu o conducere care comite atrocități și crime împotriva poporului ucrainean. Eu nu văd, ce să discutăm noi, ei să-mi spună că acolo îi „operațiune specială” și eu să le spun că acolo-i genocid? La momentul de față, eu nu văd ce am putea noi discuta.

Vocea Basarabiei: Șeful diplomației, Nicu Popescu, vorbea că ar putea să fie sancționați anumiți demnitari ruși. Care ar putea să fie acea listă?

Igor Grosu: Cei care sunt vizați în anchete internaționale. Iată, ați văzut Curtea Penală Internațională a venit cu o decizie foarte curajoasă săptămâna trecută și cei care sunt responsabili de ordinele pe care le dădeau, de organizarea ocupării, bombardării, strămutării, că nu vorbim numai de populația civilă, vorbim de copii, de cei care maltratau…

Vocea Basarabiei: Bine, dar acum ne dăm seama, Vladimir Putin nu preconiza să ajungă în vizită la Chișinău?

Igor Grosu: Dar nu contează ca el să vină aici, noi tare nici nu ardem de dorul să-l vedem aici. E vorba de o decizie, de un semnal politic foarte clar și țările semnatare ale acestei convenții care se pune în aplicare, inclusiv noi, pentru că am semnat și susținem astfel de decizii. Sigur că asta îi deranjează enorm la nivel de imagine, la nivel de atitudine din partea liderilor celor mai importante țări, dar lucrurilor trebuie de spus pe nume, acestea-s atrocități, acestea-s crime.

Pe dimensiune economică, cine mai reușește să ajungă să facă comerț, vă dați seama că după ultimele interdicții pe frontiera poloneză drumul de parcurs e și mai mare, logistica e și mai scumpă.

Vocea Basarabiei: Deci despre o cooperare bilaterală astăzi nu putem vorbi?

Igor Grosu: Ea are loc la nivelul la care are loc.

Vocea Basarabiei: Nici pe dimensiune economică…

Igor Grosu: Pe dimensiune economică, cine mai reușește să ajungă să facă comerț, vă dați seama că după ultimele interdicții pe frontiera poloneză drumul de parcurs e și mai mare, logistica e și mai scumpă, trebuie în țările baltice să ajungă transportatorii, fiindcă Marea Neagră e blocată din cauza războiului, nu-mi imaginez cum prin Turcia de Nord, țările Caucazului, e ceva foarte greu de imaginat.

Vocea Basarabiei: Dar asta înseamnă că Republica Moldova ia parte și la toate sancțiunile pe care Occidentul le impune Federației Ruse?

Igor Grosu: Eu nu știu dacă la toate, dar la majoritatea noi ne-am aliniat. Acum nu am o statistică exactă, dar, da, noi ne-am aliniat și nu au fost probleme de nealiniere, nu țin eu minte să fi fost astfel de polemici, pentru că, da, condamnăm războiul, da, se fac atrocități, se comit crime de război și ele trebuie sancționate, ele trebuie condamnate, iar cei care dau ordine trebuie să știe că sunt pasibili, poate nu acum imediat, că stau ascunși acolo, dar alți criminali de război după al Doilea Război Mondial au fost găsiți după hăt zeci și zeci de ani, când deja erau la o vârstă respectabilă și credeau că nimeni nu-i mai găsește, dar îi găseau prin America Latină și prin alte țări ascunși.

Vocea Basarabiei: Apropo, au fost elucidate cazurile de survolare a spațiului aerian al Republicii Moldova de către rachetele rusești?

Igor Grosu: Din câte știu, ei nu recunosc în continuare, o fac pe mortul în păpușoi, că asta nu-i lor, că să le prezentăm dovezi, că să le dăm informații suplimentare. E un comportament lipsit de respect față de Republica Moldova, iar pretinsa deschidere că ei vor să coopereze este o fățărnicie, o ipocrizie care nu mai ține la cei din Republica Moldova, la noi deja nu mai ține.

Vocea Basarabiei: Demnitarii din Federația Rusă spun că tot ce întreprinde astăzi Republica Moldova e la indicația Occidentului…

Igor Grosu: Ei judecă numai în astfel de parametri, ei așa cred că nu poate o țară mică sau mare să fie independentă în decizia sa, ei nu judecă în parametri de aceștia și atunci când tu ieși din astfel de parametri, ei apriori te consideră dușman. Ei chiar și atunci când au recunoscut, nu public, noi am făcut schimbarea în 2010, în 2020, 2021 am făcut-o prin alegeri, nu chiar cele corecte, pentru că era inegală lupta, instrumentariul administrativ era la socialiști, la „copiii” lor, ei atunci nu public, dar au zis: „Da, aici s-au luptat în condiții inegale și ei au câștigat”, dar asta nu înseamnă că noi am căpătat mai mult respect în raport cu ei, noi am devenit în ochii lor mai independenți, necontrolabili în sensul în care ei să spună: „Haideți repede să rezolvăm conflictul transnistrean, haideți repede în 3 luni…” Noi ne punem întrebarea: „Cum poți să rezolvi un asemenea conflict în 3 luni?” Asta până la război. Sau cu gazul, așa, pe nepusă masă, 60% nu mai este. Și noi ne întrebam ce s-a întâmplat, noi plăteam la timp și plăteam în avans, chiar niște condiții pe care altor guvernări nu le impuneau, dar de unde găseam, de unde economiseam, dar plăteam la timp. Toate gesturile acestea nu au fost apreciate și nu aveau cum să fie apreciate, pentru că e vorba de un expansionism de acesta lezat, rănit, care încă se mai gândește să restabilească nu știu ce imperiu, nu mai ține, gata, imperiile care au murit sunt moarte. Ele sunt numai pentru istorici, ca să fie analizate.

Vocea Basarabiei: Dle Grosu, și totuși, Republica Moldova are două zone unde situația este destul de delicată, ne referim la regiunea transnistreană și la UTA Gagauz-Yeri. Iată, în sudul Moldovei, în Găgăuzia urmează să aibă loc alegeri, alegerea bașcanului. Apropo, partidele proeuropene în acea regiune, acolo nu sunt acceptate sau de ce?

Igor Grosu: Noi nu avem candidați acolo, n-o să participăm, dar pentru noi sunt foarte importante aceste alegeri. Sunt importante, în primul rând din punctul de vedere al corectitudinii desfășurării acestui scrutin, pentru că nu este vorba doar de alegerile pentru unitatea teritorială administrativă, este vorba de un exercițiu democratic electoral care trebuie să fie cât mai transparent, cât mai corect și va conta inclusiv la evaluările pe care țara noastră le va primi atunci când se va evalua gradul nostru de pregătire pentru a deschide negocierile. De aceea știu că și Comisia Electorală Centrală, și partenerii internaționali și-au manifestat deschiderea către Comisia Electorală din UTAG să îi asiste tehnic, logistic, să monitorizeze foarte atent care este comportamentul actorilor electorali, difuzorilor media, cât de corect oferă platforma pentru candidați, deci este un element foarte important.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.