VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Până în 2030, jumătate din energia termică urmează să provină din surse regenerabile

Cel puțin 50 la sută din energia termică urmează să provină, până în 2030, din surse de energie regenerabile sau să fie creat un sistem centralizat de încălzire care să producă peste 75% din energia termică să fie în bază de cogenerare, adică simultan energie electrică și energie termică. Sunt prevederi ce se regăsesc în directivele europene, pe care Republica Moldova le-a transpus în legislația națională și care au fost discutate în cadrul unui atelier.  

Discuțiile, organizate de Ministerul Energiei, Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă și Secretariatul Comunității Energetice, s-au referit la soluții de încălzire a locuințelor și oficiilor în contextul agendei de decarbonizare și atingerii neutralității climatice zero înainte de anul 2050, care este termenul propus în cadrul UE.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a precizat că centralele de termoficare din țările europene deja integrează soluții, precum prelucrarea deșeurilor, centrale pe bază de biomasă, biocombustibil, stocarea apei calde încălzite de soare vara, și că Republica Moldova se fac deja primii pași în această direcție, la Bălți și Chișinău.

“Tradițional, peste 40% din tot gazul pe care îl importăm se consumă în sistemele centralizate de încălzire, dar despre acest sector se vorbește destul de puțin. Mai avem centrale care ard direct gazul, o tehnologie ineficientă. Scopul nostru principal e să punem accent pe decarbonizare, lucru care pe termen lung ne va ajuta să integrăm mai multă energie regenerabilă, care, în final, va permite reducerea costurilor”, a declarat ministrul Victor Parlicov.

Directorul Secretariatului Comunității Energetice, Artur Lorkovski, a spus că instituția pe care o reprezintă va ajuta în continuare Republica Moldova în ceea ce privește dezvoltarea cadrului legal și de reglementare. Dar a amintit că decarbonizarea presupune și obligația sectorului energetic de a reduce volumele de gaze cu efect de seră emise în atmosferă.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.