VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mesajul Biroului politici de reintegrare de Ziua Internațională a Drepturilor Omului

Sâmbătă, 10 decembrie, marcăm 74 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, document care servește drept pilon fundamental pentru valorile de libertate, democrație și demnitate umană, transpuse în Constituția R. Moldova și în cadrul normativ național.

„Această zi reamintește tuturor că drepturile omului sunt universale, indivizibile, inalienabile, interdependente și puternic interconectate. Anul curent, marcat dramatic de războiul violent din țara vecină, Ucraina, și consecințele foarte grave ale acestuia, au readus mai mult decât oricând pe agenda publică, în vizorul decidenților și a partenerilor internaționali necesitatea acordării unei atenții maxime drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, eforturilor de restabilire/ protejare a valorilor universal garantate și consacrate.

În contextul noilor provocări și vulnerabilități, alături de alte state, Republica Moldova a fost nevoită să-și ajusteze măsurile și pârghiile de intervenție promptă pentru a gestiona în mod optim riscurile și amenințările iminente, a evita situațiile de escaladare, a oferi toate formele de asistență disponibilă persoanelor refugiate, persecutate și a căror drepturi au fost lezate.

Pe parcursul anului 2022, Biroul politici de reintegrare, în colaborare cu instituțiile naționale competente, promotorii drepturilor omului și partenerii externi relevanți, a întreprins eforturi sporite și ferme pentru a interveni cu toate măsurile de suport posibile/ disponibile, pe cazuri individuale și de rezonanță, cu utilizarea tuturor platformelor de dialog existente și a potențialului actorilor internaționali, în vederea apărării/ restabilirii drepturilor fundamentale ale omului, protejării valorilor democratice, consolidării statului de drept, onorării obligațiilor pozitive ale autorităților constituționale în raport cu cetățenii săi, pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Vom continua să intensificăm eforturile și să perfecționăm mecanismele de intervenție pentru a sprijini multidimensional persoanele aflate în dificultate și care necesită sprijinul corespunzător, astfel încât să fie îmbunătățită situația respectării drepturilor omului și să fie garantate instrumentele internațional recunoscute, inclusiv în localitățile de pe teritoriul țării, afectate de nereglementarea conflictului transnistrean și aflate în afara controlului efectiv din partea autorităților împuternicite prin lege”, se menționează în comunicatul emis de biroul politici de reintegrare.

Ziua Internațională a Drepturilor Omului nu are doar o semnificație aniversară sau simbolică, ci servește și un bun prilej pentru ca fiecare dintre noi să reflecteze asupra rolului pe care îl poate avea la el acasă, în comunitate/ societate, locul de muncă, în țară, astfel încât să aducă o plus valoare și o contribuție activă în procesul de respectare a normelor de drept constituțional/ internațional, drepturilor şi libertăților fundamentale ale omului şi cetățeanului.

Drepturile omului și valorile democratice constituie fundamentul legalității, echității, demnității, libertății, prosperității, păcii și al armoniei umane.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.