VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

LIVE TEXT/ Secțiile de votare, închise: În opt localități din Moldova nu s-a trecut pragul electoral

Update (22:00). În opt localități din Moldova nu s-a trecut pragul electoral, întrucât este înregistrată o prezență la urne la vot sub 25%. Despre aceasta a anunțat președinta CEC, Angela Caraman.

Potrivit ei, este vorba despre: satul Sămănanca din raionul Orhei, Cunicea, r-nul Florești, comuna Nicolaevca, Florești, satul Chirsova din Găgăuzia, satul Aluatul din Taraclia, satul Cotovscoe din UTA Găgăuzia, comuna Salcia din Taraclia și satul Chioselia Rusă din Găgăuzia.

„Conform codului electoral alegerile pot fi considerate valabile dacă la ele participă mai mult de o pătrime dintre alegătorii înscriși în listele electorale, în cazul în care în anumite circumscripții această prezență este mai mică, CEC dispune organizarea în termen de două săptămâni a alegerilor repetate cu aceleași candidaturi, consilii și birouri electorale”, a precizat președinta CEC.

Update: La ora 21:00, secțiile de votare deschise pentru alegerile locale generale de duminică s-au închis. De acum începe numărarea voturilor, în prezența observatorilor acreditați.

Potrivit datelor oferite de Comisia Electorală Centrală (CEC), prezența preliminară, la închiderea secțiilor de votare, a fost de 1,147 milioane de cetățeni, adică puțin peste 41% dintre cetățenii cu drept de vot.

Update: În nouă localități din țară alegerile ar putea fi declarate nule întrucât este înregistrată o prezență la vot sub 25%. Datele au fost prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

La această oră constatăm că, în 9 din cele 898 de localități din țară, avem o prezență la urne de sub 25%. Reiterăm că, în condițiile Codului electoral, alegerile pot fi considerate valabile în anumite circumscripții dacă la ele au participat mai puțin de 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale”, precizează CEC.

Update (19.00): Până la ora 19.00, peste un milion 100 de mii de moldoveni și-au exercitat dreptul la vot. Cifra reprezintă 40% din numărul total al alegătorilor înscriși în registrul alegătorilor – 2 758 000.

”Constatăm că din 898 de primării, în 9 localități avem o prezență de sub 25% și reamintim că legea electorală prevede că acolo unde nu se întrunește pragul de prezență, alegerile urmează a fi declarate nevalabile”, a declarat președinta CEC, Angela Caraman.  

În municipiul Chișinău, prezența la urne este, la această oră, de 39%. Cei mai activi alegători sunt cei din satul Pocrovca, raionul Dondușeni, unde rata este de 77%.

Update (18.00): Aproximativ 39 la sută dintre moldovenii înscriși în listele de vot au participat până acum la scrutinul local. Este vorba despre un număr de aproximativ un milion 100 de mii de votanți.

Cea mai mică rată, de 33%, se înregistrează în raioanele Cimișlia și Basarabeasca. În Chișinău și Bălți rata este de 37% și, respectiv, 35 la sută. Cea mai înaltă cotă, de 48%, se înregistrează în raionul Dondușeni, urmat de Ocnița, cu 45 la sută.

Update (17.00): Până la ora 17.00, la secțiile de votare din țară s-au prezentat la urne un milion de moldoveni, ceea ce reprezintă 36% din numărul total de alegători. În Chișinău și Bălți se menține cea mai redusă rată, de 33 și, respectiv, 32 la sută. Cea mai înaltă cotă, de 45%, se înregistrează în raionul Dondușeni, urmat de raioanele Șoldănești și Ocnița, cu 42 și, respectiv, 41%.

Update: 15:15 Din numărul total de 898 de localități, în 820 de localități rata de participare la alegeri a depășit pragul de 25%, astfel preventiv alegerile pot fi declarate valabile.

„Din numărul total de 898 de localități, în 820 de localități este deja înregistrată o rată de participare de peste 25 de procente, cea ce permite să anunțăm un rezultat preventiv că în aceste localități alegerile pot fi declarate valabile ”, a declarat Angelica Caraman, președinta CEC în cadrul unui briefing de presă.

În conformitate cu Codul electoral, alegerile sunt valabile dacă este înregistrată o prezență de peste 25% dintre alegători.

Localitatea cu cea mai ridicată prezență la vot este Pocrovca, raionul Dondușeni unde, până la această oră, se atestă o rată de circa 67 la sută.

Update: Până la această oră, prezența la urne este de aproape 29 la sută, ceea ce înseamnă că aproximativ 800 de mii de moldoveni au venit la vot.

Cea mai mare prezență, de 37%, la urne se înregistrează în raionul Dondușeni, iar cei mai pasivi sunt în municipiul Bălți, unde rata este de 24 la sută, iar în Chișinău prezența este de 25%.

Update (ora 14.15): Observatorii Promo-LEX au raportat, până la ora 14.00, 314 incidente înregistrate în secțiile de votare sau pe teritoriul acestora. În 45 de situații este vorba despre încălcări privind procedura de vota și încălcarea secretului la vot, cum ar fi fotografierea buletinelor.

De asemenea, Promo-LEX a constata și 36 de situații când în biroul electoral a fost întreruptă înregistrarea video, iar în alte 11 cazuri au fost raportate acțiuni de agitație electorală chiar în birou sau pe teritoriul secției.  

Update (ora 13.00): Peste 610 mii de moldoveni s-au prezentat la urne până la ora 13.00. Este vorba despre o prezență de aproximativ 23%. Descreșterea este cu aproximativ trei puncte procentuale față de scrutinul din 2019.

Cei mai activi votanți sunt în raioanele Rezina, Ocnița și Dondușeni, acolo unde prezența la vot este de 30%. Ce mai mică rată, de 18%, este înregistrată în municipiul Chișinău și Bălți, dar și în Ungheni, Cahul și Găgăuzia, unde prezența este de 20%.

Update (ora 12.15): Președinta Maia Sandu și-a exercitat dreptul la vot. Șefa statului a declarat că a votat „pentru oameni în care am încredere că vor munci cinstit, responsabil, dedicat pentru binele chișinăuienilor”

„Am votat, așa cum fac mereu, fiindcă democrația se ține pe votul nostru. Vreau să-i îndemn cu acestă ocazie pe cetățenii R. Moldova să meargă la vot pentru că votul înseamnă puterea poporului, și noi cu toții vrem să trăim într-o țară și în localități care sunt guvernate de puterea poporului. Am votat pentru oameni în care am încredere că vor munci cinstit, responsabil, dedicat pentru binele chișinăuienilor. Am votat pentru oameni care vor pune umărul ca împreună să realizăm proiecte de integrare europeană a R. Moldova. Integrarea europeană înseamnă pace, respect pentru fiecare cetățean al țării noastre, și bunăstare, a declarat Maia Sandu.

Update (ora 12.00): Aproximativ jumătate de milion de moldoveni s-au prezentat la urne până la ora 12.00. Este vorba despre o prezență de 18%. Descreșterea este cu aproximativ trei puncte procentuale față de scrutinul din 2019.

Cei mai activi votanți continuă să în raioanele Rezina și Dondușeni, acolo unde prezența la vot este de peste 24%. Urmează alegătorii din raioanele Ocnița și Șoldănești, acolo unde până la ora 12 prezența la urne era de 23%. Printre cei mai pasivi alegători, așa cum s-a întâmplat și la scrutinele electorale la această oră, sunt cei din municipiul Chișinău și Bălți, unde prezența era de puțin peste 14% și Ungheni, Cahul și Găgăuzia, unde cota este de 16%.

Update (ora 10.30): Prezența vot a moldovenilor a trecut de 10%, conform situației de la ora 10.30. Monitorizările Comisiei Electorale Centrale arată că aproximativ 280 de mii de alegători au mers deja la urne.

Cei mai activi votanți sunt cei din raioanele Rezina și Dondușeni, acolo unde prezența la vot a fost de peste 15%. Urmează alegătorii din raioanele Ocnița și Șoldănești, acolo unde până la ora 10.30 prezența la urne era de 14%. Printre cei mai pasivi alegători, așa cum s-a întâmplat și la scrutinele electorale la această oră, sunt cei din municipiul Chișinău, unde prezența era de puțin peste 7,6%, Bălți – 8,3%, Ungheni – 9,5% și Cahul – 9,8%.

Datele CEC mai arată că fiecare al doilea votant care până la această oră și-a exercitat dreptul la vot sunt persoanele care au mai mult de 55 de ani. Astfel, cota alegătorilor care au între 56 și 75 de ani este de peste 53%.

Update: Observatorii Asociației Promo-LEX au înregistrat, până la ora 09.00, peste 140 de incidente în secțiile de votare din țară. Dintre acestea, 44 au fost deja examinate de către organizație. Observatorii au constat trei cazuri în care alegătorii au fotografiat buletinul de vot. Este vorba despre birouri din orașul Comrat și din Capitală. De asemenea, asociația a mai constatat și trei cazuri de afișaj electoral în preajma secțiilor, lucru interzis în ziua laegerilor.

Potrivit directorului de programe al Promo-LEX, Nicolae Panfil, în secțiile din țară au mai fost înregistrate și 10 cazuri de sistarea înregistrărilor video în secțiile de votare, iar în alte șapte sesizări, observatorii au semnalat deficiențe ale sistemului informațional electronic ”Alegeri” din secțiile de votare.

De asemenea, de dimineață, Asociația Promo-LEX a precizat că patru observatori nu au avut acces în secții, restricția fiind impusă de membrii biroului. Ulterior, însă, experții au putut intra în birouri, după ce li -sa explicat că încalcă regulamentele stabilite de CEC.

Observatorii Promo-LEX se află în toate secțiile din Chișinău și Bălți și în 602 birouri din țară. De asemenea, asociația are și 71 de echipe mobile.

Duminică, 5 noiembrie, în Republica Moldova au loc alegeri locale generale. Peste 2,7 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege primarii și consilierii din toate localitățile, cu excepția celor aflate sub controlul administrației nerecunoscute din Transnistria. Secțiile de votare sunt deschise de la ora 07:00 dimineața până la ora 21:00.

Update: Până la ora 9.00, s-au prezentat la urnele de vot aproape 100 de mii de persoane, sau peste 4% din alegători.

Update: Candidatul PAS la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Lilian Carp, și-a exercitat dreptul la vot.

„Am votat pentru un oraș mai confortabil, in care proiectele implementate să nu fie de mântuială, care la prima ploaie scoate în evidență neajunsurile. Am votat pentru un oraș în care să avem curți bine amenajate, pentru transport public modern și pentru normalitatea care trebuie să se întoarcă în municipiul Chișinău”, a declarat Lilian Carp la ieșirea din secția de votare.

Update: În două localități din UTA Găgăuzia, Chioselia Rusă și Cotovscoe nu vor fi organizate astăzi alegeri locale, anunță Comisia Electorală Centrală (CEC). Se întâmplă după ce în cursa electorală, pentru funcțiile de primar în aceste localități a fost înregistrat câte un singur concurent electoral din partea partidului „Șansă”, retras din cursă.

„Trebuie să anunțăm că în două localități: Chioselia Rusă și Cotovscoe, din Autonomia Găgăuză, nu vor avea loc alegeri pentru funcția de primar, iar în satul Cealâc, raionul Taraclia, alegătorii nu vor participa la alegerile pentru consiliul local. În aceste localități a fost înregistrat câte un singur candidat, concurent electoral, în cazul căruia a fost dispusă anularea înregistrării”, a declarat președinta CEC, Angelica Caraman într-un briefing de presă.

De asemenea, potrivit CEC, în 45 de localități din țară a fost înregistrat câte un singur candidat la funcția de primar. În alte 21 de localități participă doar câte un singur concurent electoral pentru funcția de consilier local.

În cadrul acestui scrutin vor fi aleși pentru un mandat de patru ani 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești). Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC) au fost înregistrați 57 396 de candidați la funcția de primar și de consilier în consiliile locale din partea a 35 de partide politice și a unui bloc electoral, precum și 1 174 de candidați independenți.

Cu două zile înaintea scrutinului, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus anularea înregistrării concurenților electorali desemnați de partidul politic „Șansă”. În dreptul tuturor candidaților acestei formațiuni este aplicată ștampila cu mențiunea „Retras”.

Pentru alegerile de astăzi au fost constituite 1 958 de secții de votare, și au fost tipărite peste 7 milioane 600 de mii de buletine de vot. În Chișinău și suburbii au fost amenajate 305 secții de votare. În acest an, în fiecare secție de votare este instalat un sistem de monitorizare video.

La scrutin au dreptul să participe la vot cetățenii care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani. Cetățenii pot vota cu buletinul de identitate, inclusiv provizoriu, care confirmă domiciliul sau reședința temporară pe teritoriul secției de votare în care sunt arondați.

Alegătorul care din motive de sănătate sau alte motive temeinice nu se poate deplasa la secția de votare poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă.

O premieră pentru aceste alegeri este și faptul că alegătorii care și-au stabilit domiciliul sau reședința temporară într-o altă circumscripție cu mai puțin de 3 luni înainte de ziua alegerilor nu vor putea vota conform acestei adrese la alegerile locale de duminică. Astfel, au dreptul să voteze alegătorii care și-au stabilit până la data de 5 august domiciliul sau reședința temporară în circumscripția în care au loc alegerile.

Studenții și elevii cu drept de vot, vor putea participa la scrutin chiar dacă și-au schimbat domiciliul sau reședința temporară după 5 august. Totodată, cetățenii R. Moldova aflați peste hotare vor putea vota la acest scrutin doar dacă se vor întoarce în țară.

Alegerile locale generale de astăzi vor fi monitorizate de peste 1500 de observatori naționali și internaționali.

Pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.