VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În aprilie, prețurile medii de consum au crescut cu 3,5%, în comparație cu situația de acum un an, arată datele BNS

În luna aprilie, rata anuală a inflației în Republica Moldova a înregistrat nivelul de 3,5%. Datele Biroului Național de Statistică relevă că prețurile au crescut cel mai mult la produsele nealimentare, înregistrând o creștere de 7%. Concomitent, prețurile produselor alimentare au crescut cu 3,8%, în timp ce serviciile oferite populației au înregistrat o scădere de 2,6%.

Între produsele alimentare, fructele au înregistrat cea mai mare creștere de preț, cu 18,8%, urmate de ouăle de găină și legume. În schimb, uleiul vegetal s-a ieftinit semnificativ cu 15,9%, iar zahărul cu 6,6%. În categoria produselor nealimentare, au crescut prețurile la încălțăminte, îmbrăcăminte și medicamente, transmite Moldova 1.

În ceea ce privește serviciile, prețurile la apa potabilă și canalizare au crescut cu 10,6%, iar tarifele la transportul de pasageri au înregistrat o creștere de 25,9%. În contrast, tarifele la gaze naturale au înregistrat o scădere semnificativă de 50,6%, iar tarifele la încălzirea centrală și energia electrică au scăzut cu 39,9%, respectiv 23,7%.

Totodată, în luna aprilie 2024 față de luna martie 2024, a fost înregistrată o inflație de 1,8%, care a fost sub nivelul inflației înregistrate în Turcia (3,2%), depășind totodată nivelul inflației marcate în alte țări analizate: Cipru (1,5%), Slovenia și Polonia (câte 1,0%), Estonia (0,9%), Spania, Țările de Jos, Macedonia, Croația (câte 0,7%), Islanda (0,6%), Portugalia, Germania, Franța (0,5%), Elveția și Georgia (0,3%), Luxemburg și Italia (câte 0,2%).

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.