VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului la ortodocșii de stil vechi

Astăzi este lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului ținut de ortodocșii de stil vechi. E ultima zi înaintea unui post de 40 de zile, în care creștinii mai pot mânca de dulce. Postul Crăciunului, care alături de Postul Învierii, este cel mai important din tot anul, va începe mâine, 28 noiembrie, și se va încheia pe 6 ianuarie, la miezul nopții.

În ziua de 7 ianuarie, ortodocșii de stil vechi vor putea, de Nașterea Domnului, să se înfrupte din bucățile de dulce, după ce au ținut un post care nu se referă doar din abținerea de la mâncăruri, ci și la purificarea spirituală și apropierea de Dumnezeu.

În afara faptului că oamenii trebuie să se abțină de la carne, brânză, pește, ouă, ulei și multe alte alimente, aceștia trebuie să se roage zilnic, să fie mai aproape de Dumnezeu, să își iubească aproapele mai mult și să fie în conexiune cu divinitatea. În timpul acestui post, prima mare sărbătoare este pe 4 decembrie, ziua când Maica Domnului a intrat în templul din Ierusalim, sărbătoare numită în popor Vovidenia sau Ovidenia. Între această sărbătoare și până în săptămâna dinaintea Crăciunului, în zilele de sâmbătă și duminică, este dezlegare la pește, ulei și vin.

Postul Nasterii Domnului a fost instituit în sec. IV-V, mai târziu decât Postul Sfintelor Paști. Uniformizarea duratei postului, de 40 de zile, s-a făcut însă abia în secolul al XII-lea, în cadrul unui sinod din Constantinopol, ținut în anul 1166, în vremea patriarhului Luca Chrysoverghi.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.