VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Expert: Şantajul energetic al lui Putin împotriva UE a coborât cota Gazprom-ului pe piața europeană la 7%

Situația actuală arată că concernul rus „Gazprom” a înregistrat o scădere semnificativă a cotei sale de piață în Europa în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale. Cota Gazprom-ului pe piaţa europeană de gaze a coborât la 7%, pe când în anii precedenţi era de 40-45%. Datele se conțin într-o analiză efectuată de expertul în energetică Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori la SA „Moldovagaz”,

Potrivit lui Tofilat, dacă anterior Gazprom exporta anual circa 150-180 mlrd m3 de gaze către UE, atunci în 2022 a livrat doar 62,2 mlrd m3, iar în anul curent (9 luni) – doar 16,5 mlrd m3.

După ce gazoductele Nord Stream 1 şi 2 au fost distruse de câteva explozii „misterioase”, iar asupra conductei Yamal-Europe au fost impuse sancţiuni, Gazprom mai are doar 2 coridoare prin care tranzitează gaze spre UE – prin Ucraina şi Turkstream, precizează expertul.

„Şantajul energetic a lui Putin împotriva UE a început în anul 2021, înainte de război. Pe de o parte, Gazprom a încetat să mai vândă gaze la bursă şi a redus livrările la 29% din piaţă (faţă de 40-45% în anii precedenţi). Iar pe de altă parte, la fel în toamna lui 2021, Gazprom şi-a golit depozitele subterane de gaz pe care le deţinea în UE (Haidach din Austria, Rehden şi Katharina din Germania, Bergenmeer din Olanda). Ca urmare, în octombrie 2021 preţul gazelor la bursele europene pentru prima dată în istorie a ajuns la 2000 dolari. Aceasta a fost „contribuția” Gazprom-ului, dictată de la Kremlin, la scumpirea gazelor nu doar în Europa, dar şi în întreaga lume”, susține Sergiu Tofilat.

Tofilat afirmă că Europa nu a îngheţat de frig, aşa cum se aştepta Putin. În schimb, Gazprom în prezent este abia pe locul 4 după volumele livrate pe piaţa UE. Pentru 9 luni din anul 2023 consumul de gaze în UE a constituit 230,1 mlrd. metri cubi.

Principalele surse de gaze pentru UE sunt următoarele: LNG (gaz natural lichefiat) – 39%; Norvegia -28%; ţările Africii de Nord -11,4%; Gazprom – 7,2%; Azerbaijan – 3,9%; alţi furnizori, inclusiv UK – 3,7%.

Această schimbare semnificativă în peisajul energetic european indică o diversificare a surselor de aprovizionare, reducând dependența de gigantul rus Gazprom.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.