VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Dan Barna: „Acum R. Moldova e cam cum era România înainte de 2007 și e important ca și la următoarele alegeri să păstrați direcția europeană” / VIDEO

Vocea Basarabiei: Deputatul de la București Dan Barna, vicepreședintele Camerei Deputaților, prim-vicepreședinte al Partidului Uniunea Salvați România, aflat într-o vizită de lucru la Chișinău în componența unei delegații, este musafirul Vocii Basarabiei. Mulțumim mult că ați găsit timp să ajungeți la noi și să avem această discuție focusată, mai întâi de toate, pe cooperarea moldo-română, dar și pe felul cum ar reuși și poate România să ajute Republica Moldova pe calea integrării europene. Sunteți la Chișinău pentru prima dată după ce Republica Moldova a obținut acest statut de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană, cum definiți astăzi cooperarea dintre Chișinău și București?

Dan Barna: Mulțumesc pentru invitație și salut pe toți cei care ne privesc, pe toți românii de aici din Basarabia, din Republica Moldova, cum vrem să-i spunem. E o plăcere și o bucurie să fiu acum la Chișinău, este deja a 10-11-a vizită de când tot vin, dar acum că sunteți țară candidată e o bucurie în plus și cumva mă bucur și eu un pic din reușita aceasta, pentru că au fost eforturi importante ale colegilor mei europarlamentari USR la Bruxelles care s-au asigurat, și în unele momente s-au asigurat pe bună dreptate, că și Moldova era în anumite documente și în anumite rezoluții, pentru că dată fiind situația din Ucraina, toată preocuparea și concentrarea firească atunci era pe Ucraina și prin eforturile – și știu ce spun exact – prin eforturile colegilor noștri, Moldova a apărut și ea în aceste rezoluții și iată rezultatul s-a văzut, al muncii voastre, în primul rând.

Vocea Basarabiei: Dar e geopolitica cea care a ajutat și Republica Moldova să ajungă în această listă scurtă a celor care își doresc integrarea europeană?

Dan Barna: Dacă e să privim în această tragedie care e războiul, dacă este să găsim și un pic de bine pentru Republica Moldova este exact faptul acesta că practic s-au deschis niște porți la Bruxelles care altfel s-ar fi târâit mult mai greu, dacă nu ar fi fost această situație. Adică în acest context poate s-au ars niște etape și deschiderea Bruxelles-ului și Uniunii Europene față de Republica Moldova e mult mai bună acum. Și de asta și folosesc oportunitatea s-o spun și aici, e foarte important, acum Republica Moldova e cam cum era România înainte de 2007, de aceea e important ca și la următoarele alegeri să păstrați direcția europeană, pentru că dacă la următoarele alegeri Republica Moldova iarăși trage de cârmă și o ia iarăși spre pro-Rusia și spre partidele din zona aceea, aruncați la gunoi eforturile pe care le-ați făcut cu toții ca țară ani de zile ca să ajungeți în etapa asta, să fiți invitați.

Vocea Basarabiei: Dl Barna, dar în România a fost găsit un consens național, toate formațiunile politice au căzut de acord că integrarea euroatlantică e calea pe care trebuie să se îndrepte România, în Republica Moldova acest consens național, deocamdată, nu e consolidat.

Dan Barna: Dar ultimul rezultat electoral arată că o bucată majoritară din cetățenii moldoveni, și eu cred că dacă ar fi întrebați marea majoritate, mult mai largă decât voturile pe care le-a luat Maia Sandu sau PAS, ar spune că, da, direcția este spre Uniunea Europeană, pentru că acele condiții de viață, calitatea traiului sunt mult mai bune în România acum nu datorită guvernărilor, pentru că în acești 32 de ani de după revoluție cea mai mare parte au fost continuatorii comuniștilor, a fost PSD-ul la guvernare.

Vocea Basarabiei: Deci, aderarea la UE și NATO a făcut România să aibă bunăstare?

Dan Barna: Trecerea la alt nivel de trai și România e un model acum pentru mulți cetățeni din Republica Moldova, care văd că e mai bine în România. Da, e mai bine în România, dar beneficiul vine din acel 2007, când am devenit membri ai Uniunii Europene. O Moldovă în Uniunea Europeană va face niște pași care nu vor mai putea fi dați înapoi, asta e marea miză.

Vocea Basarabiei: Dar ca să ajungă Moldova în UE trebuie să existe această unitate pe interior, pentru că și în Găgăuzia se crede că vectorul politicii externe ar trebui să fie cel care apropie Moldova de Rusia, la Tiraspol, peste Nistru, și acolo spiritele spun că o aprofundare a cooperării moldo-ruse ar trebui să ducă regiunea transnistreană mai aproape de Federația Rusă.

Dan Barna: Categoric sunt probleme de geo-vecinătate mai complexe în cazul Moldovei decât al României, e o realitate. În egală măsură, eu cred foarte mult, și asta am văzut studiind istoria (este o pasiune de-a mea), oamenii rezonează cu bunăstarea. În momentul în care Republica Moldova ar intra în Uniunea Europeană, și va intra în Uniunea Europeană(!), sunt încrezător…

Vocea Basarabiei: În câți ani?

Dan Barna: Îmi e greu să fac acum acest pariu, sper cât mai repede. În momentul în care bunăstarea și nivelul de trai vor crește, sunt convins că și aceste regiuni din zona de graniță, cetățenii de acolo vor privi cu alți ochi acest lucru, adică dincolo de simpatiile istorice, care au și ele logica lor, bunăstarea, sentimentul respectiv că al tău copil este cumva într-o poziție mai bună decât ai fost tu ca părinte, cred că e cel mai important lucru când vorbim de fiecare om în parte, indiferent de limba pe care o vorbește.

Vocea Basarabiei: Dar această bunăstare vine în Republica Moldova, în România, în oricare alt stat atunci când se face o reformă bună în justiție. Despre importanța reformei în justiție și alte reforme, pentru că sunt și condiționalități, atunci când Republica Moldova a ajuns să fie țară candidată are și 7-9 condiționalități importante pe care trebuie să le îndeplinească.

Dan Barna: Exact acesta a fost subiectul discuțiilor pe care le-am avut astăzi și cu dna președintă Maia Sandu, și cu președintele parlamentului, dl Grosu. Sunt aici împreună cu Cătălin Drulă, actualul președinte al USR, și am venit tocmai pentru a discuta aceste aspecte și a încerca să vedem la fața locului, discutând chiar cu oamenii care au cea mai bună cunoaștere a situației, să vedem cum putem să ajutăm, unde e nevoie de ajutor, ce tip de probleme sunt în momentul de față cruciale pentru parcursul acesta european al Moldovei.

Vocea Basarabiei: Ați identificat acest tip de probleme?

Dan Barna: Da, dincolo de criza energetică, care este problema zero, problema prioritară în momentul acesta…

Vocea Basarabiei: Și care afectează cetățenii Republicii Moldova, și nu doar cetățenii acestui stat.

Dan Barna: Care afectează și România, care ne afectează pe toți. Și unde am discutat cum și în ce măsură poate să contribuie România, să sprijine Moldova în această luptă cu un preț extraordinar al energiei și asta a fost o discuție separată. În special cu dna președintă Sandu am abordat exact problema acestor reforme în justiție, în administrație, probleme care se regăsesc pe această foaie de parcurs pe care trebuie s-o realizați și de asta era mesajul pe care l-am transmis acum câteva clipe cetățenilor din Moldova. E foarte importantă păstrarea direcției europene, aveți acum o perspectivă de câțiva ani, 4-5 ani în care, dacă lucrurile se întâmplă și funcționează, porțile vor fi deschise tocmai în geopolitica, care a generat pentru Moldova un moment istoric, acum chiar este un moment istoric, pentru că s-a deblocat o situație care părea fără ieșire.

Vocea Basarabiei: Dacă rămânem la reforma în justiție, în România DNA a arătat cât de bine poate să funcționeze o instituție a statului, ca cetățenii să recâștige încrederea cât de cât în justiție. Credeți că e o situație similară cu ceea ce trebuie să se întâmple și în Republica Moldova? De ani buni există câteva dosare de rezonanță, justiția e chemată să finalizeze aceste dosare, e greu, unii spun că nu e imposibil, dar credeți că e asemănător cu ce a trebuit să facă România și ce trebuie să facă Republica Moldova pe acest sector?

Dan Barna: Știți, se spune că istoria are prostul obicei de a se repeta. Nu e fundamental diferit. Am văzut acum că aveți în fruntea Procuraturii Anticorupție o persoană care după prima lună, cel puțin și din evaluările interlocutorilor mei de astăzi, sunt semne încurajatoare că lucrurile vor merge, dar, da, va fi o luptă grea, va fi o luptă și cu un sistem de magistrați, de judecători care au istoric niște probleme de integritate. Și asta va fi marea provocare dacă în ansamblu în societate și în sistemul de justiție există suficientă voință de reformă, pentru că dincolo de voința liderilor e nevoie de o resursă, și aici cumva cred că e un subiect de care s-a lovit și România, dar într-o măsură mai mică decât Republica Moldova – plecarea tinerilor. Pentru că, de fapt, ceea ce a schimbat în România lucrurile a fost tocmai faptul că niște generații au intrat în justiție fără umbra lui Rodica Stănoiu și perioadele celea sinistre de după revoluție. Faptul că am avut norocul unor generații de magistrați lăsați să gândească liber a făcut să vină niște succese, acum și noi facem pași înapoi, actualele legi ale justiției la București, prezentate în parlament de ministrul Predoiu sunt niște pași înapoi evidenți de la ceea ce înseamnă independența justiției.

Vocea Basarabiei: Așa îi considerați dvs., că sunteți în opoziție și trebuie să-i criticați?

Dan Barna: Nu trebuie să-i critic. În momentul în care se politizează evident, tu restrângi controlul, adică renunți, ai un bloc din procurori și adjuncți, renunți la adjuncți și poți decide, adică în momentul în care pui puterea în mâna la 2-3 oameni numiți politic, acesta-i efectul, adică se baronizează în momentul în care controlul nu mai este unul cumva mai larg un pic, în care poți să mai ai o diferență de opinii, o dezbatere pe direcție și pe decizie, adică îi dai puterea unui singur om pe care îl controlezi prin numire politică, nu poți să zici că ai alt rezultat, adică nu-i o chestiune de critică, critica obiectivă e necesară.

Vocea Basarabiei: Apropo, împotriva corupției trebuie să lupte politicul au justiția?

Dan Barna: Ambele. Nu există Zorro în justiție, adică toți sunt corupți și este unul, pentru că acela n-are nicio șansă. Experiențele USR la guvernare arată exact asta, după cele opt luni și jumătate de guvernare, am fost dați afară de la guvern de către președintele de guvern, de către președintele Iohannis tocmai pentru că dorința noastră de a reforma și de a schimba lucrurile aducea un deranj într-un sistem obișnuit să stea liniștit cuplat la banul public. Or, asta și continuăm. Deci, da, lupta cu corupția va fi foarte grea, inclusiv în Moldova, cu acest sistem îmbătrânit și corupt și vor fi mulți oameni și în justiție, și în politic care nu vor ca lucrurile să se schimbe, sunt foarte mulțumiți cu actuala stare de lucruri în care aproape totul e controlat.

Vocea Basarabiei: Dar politicienii din opoziție din Republica Moldova insistă că toamna va fi una fierbinte, ei mizează, cel mai probabil, și pe organizarea acțiunilor de protest, pe de altă parte, mai există și această rezistență în sistemul justiției și atunci cât de hotărâți și câte posibilități au cei de la guvernare să mențină încrederea cetățeanului în ceea ce fac cei de la putere?

Dan Barna: Vedem din ceea ce citesc în presă, nu-mi permit să fac judecăți de valoare despre protestele de aici, dar înțeleg că multe sunt proteste instrumentate, adică sunt proteste făcute de protestatari care primesc o „stipendie”, se duc, țipă, pleacă acasă liniștiți, ca la serviciu. Adică în momentul de față n-am văzut mișcări autentice de stradă împotriva acestui guvern care totuși duce Moldova spre Uniunea Europeană, un deziderat pe care generațiile de tineri l-au avut. De asta spuneam că e foarte important ca tinerii să opteze, să și rămână și să lupte aici pentru Republica Moldova, tocmai pentru că acum e o speranță. Dacă în vremea lui Dodon și a altor președinți clar orientați pro-Est, unde nu era nicio perspectivă și atunci normal că-ți luai rucsacul și plecai în România, Germania sau oriunde în Vest, acum Moldova are o speranță prin Maia Sandu și prin această invitație de a deveni membri ai Uniunii Europene, e țară candidată, dar în egală măsură tinerii și persoanele active, persoanele care vor o Moldovă modernă, o țară ca afară, ca să folosim un slogan care s-a strigat în România pe stradă, trebuie să-și bage pielea la saramură și să vină să tragă pentru țara lor.

Vocea Basarabiei: Apropo, bunăstarea poate să vină în Republica Moldova din moment ce există acest război în imediata vecinătate? Ne referim la invazia rusă în Ucraina, se suprapun atâtea crize: criza energetică, criza economică, criza pandemică.

Dan Barna: Acest război, după cum arată lucrurile, nu va dura veșnic, cred că se va încheia într-un fel sau altul. Miza și proiectul de țară, de aderare la Uniunea Europeană sunt infinit mai importante, pentru că asta dă perspectiva pe următorii zeci de ani cel puțin. (…)

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.