VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Azerbaidjanul a lansat bombardamente asupra Armeniei. Autoritățile din Armenia raportează morți și răniți

S-au înregistrat noi ciocniri între trupele azere și armene, într-o reluare a ostilităților vechi de zeci de ani legate de teritoriul disputat Nagorno-Karabah, informează marți dimineață agențiile de presă din Rusia. Armenia a cerut ca Rusia să intervină militar de urgență pentru a pune capăt „agresiunii azere împotriva teritoriului său suveran”, potrivit Europa Liberă.

Armata armeană a informat marți dimineața devreme că forțele azere folosesc artilerie, drone de luptă și arme automate pentru a lovi pozițiile sale de-a lungul diferitelor secțiuni de la granița Armeniei cu Azerbaidjanul. Ministerul Apărării de la Erevan a declarat că bombardamentele „intensive” au început la scurt timp după miezul nopții. „Schimbul intens de focuri de armă continuă”, a declarat o oră mai târziu purtătorul de cuvânt al ministerului, Aram Torosian.

Într-o altă actualizare, Torosian a declarat că luptele continuau fără încetare începând cu ora locală 4 dimineața. „Forțele armate armene dau [inamicului] un răspuns adecvat și îndeplinesc sarcinile de luptă stabilite pentru ele”, a spus el.

Torosian a adăugat că au suferit pierderi, dar nu a oferit cifre. El a mai spus că „în unele zone” trupele azere încearcă să avanseze spre teritoriul armean.

Marți, după declanșarea luptelor, Armenia a făcut apel la Rusia pentru o intervenție militară urgentă, ca răspuns la ceea ce a numit agresiunea azeră împotriva teritoriului său suveran.

În timpul unei reuniuni de urgență prezidate de prim-ministrul Nikol Pașinian, Consiliul de Securitate al Armeniei a decis să ceară Moscovei să invoce și să „pună în aplicare” articolele relevante ale unui tratat ruso-armean privind apărarea reciprocă.

Rusia, care are o bază militară în Armenia, nu a răspuns deocamdată cererii și nici nu a avut vreo reacție față de noile ciocniri armate. Parte din trupele Rusiei au fost redistribuite mai aproape de granița dintre Armenia și Azerbaidjan după războiul din 2020 din Nagorno-Karabah.

Putin și Pașinian s-au întâlnit săptămâna trecută în marja unui forum economic desfășurat în orașul rusesc Vladivostok. În cadrul forumului, premierul armean a avertizat că Azerbaidjanul ar putea provoca în curând o nouă escaladare în zona de conflict din Nagorno-Karabah.

După Vladimir Putin, premierul armean Nikol Pașinian i-a sunat pe președintele Franței, Emmanuel Macron, și pe secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, pentru a discuta situația. Blinken a îndemnat la încetarea imediată a ostilităților de inițierea cărora cele două părți se acuză reciproc.

Conflictul a izbucnit pentru prima dată la sfârșitul anilor 1980, când ambele părți se aflau sub dominație sovietică, iar forțele armenești au capturat teritoriu în apropiere de Nagorno-Karabah – recunoscut de mult timp la nivel internațional ca teritoriu al Azerbaidjanului, dar cu o numeroasă populație armeană.
Azerbaidjanul a recâștigat aceste teritorii în luptele din 2020, care s-au încheiat cu un armistițiu mediat de Rusia.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.