VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Concurs pentru proiectarea şi construcția unor noi centrale electrice în R. Moldova

Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) a anunţat concurs pentru proiectarea, furnizarea, instalarea și punerea în funcțiune a două noi centrale de cogenerare, bazate pe Motoare cu Combustie Internă pe Gaz (GICE), în Chișinău, scrie Mold-Street.

Instalaţiile ar urma să aibă o capacitate de producție de cel puțin 43 Gcal/h de energie termică și capacitatea corespunzătoare de producere a energiei electrice la randamentul necesar .

Potrivit anunţului, ofertanţii ar urma să facă proiectarea, furnizarea, instalarea și punerea în funcțiune a unei noi centrale de cogenerare bazată pe GICE CET Sursa 3 – pe teritoriul CET Sursa 2 existentă, adică pe teritoriul fostei CET-1, acum parte a Termoelectrica.

De aemenea, se prevede şi proiectarea, furnizarea, instalarea și punerea în funcțiune a unei noi centrale de cogenerare bazată pe GICE HP Vest – pe teritoriul actualei Centrale termice Vest din Chişinău, la fel parte a Termoelectrica.

Perioada de construcție este estimată la 26 de luni de la data Intrării în vigoare, adică Antreprenorul va atinge Finalizarea Facilităților în termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare, iar Testul de garanție al Facilităților va fi finalizat cu succes în 60 de zile de la data intrării în vigoare.

Anterior, UCIPE a anunţat şi un concurs pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru instalații noi de înaltă eficiență de producere a energiei termice și electrice pentru Termoelectrica.

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, acesta este un pas pentru pregătirea unor investiții importante – construirea unei centrale noi moderne de cogenerare de înaltă eficiență, care să devină principala sursă de producere a energiei termice pentru mun. Chișinău și o importantă sursă de producere a energiei electrice în sistemul energetic național.

Toate acestea sunt parte ale celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2), finanțat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (Grupul Băncii Mondiale). Valoarea totală a finanţării este de 92 milioane de dolari în perioada 2020-2025.

În conceptul Strategiei Energetice a Republicii Moldova până în anul 2050, prezentat recent de conducerea Ministerului Infrastructurii este prevăzută construcția de centrale electrice, bazată pe tehnologia flexibilă cu motoare cu ardere internă, cu o capacitate între 80 și 100 MW, pentru creșterea capacităților de echilibrare / balansare a sistemului electroenergetic și integrarea unei capacități mai mari a surselor regenerabile de energie, dar şi construcția unei centrale electrice de cogenerare, pe baza tehnologiei flexibile, bazată pe ciclu combinat gaze-abur, cu un randament electric de peste 55% și o capacitate de cel puțin 250 MW.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.