VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Care este diferența între cutremurele din Turcia și cele din Vrancea. Explicațiile cercetătorilor în Fizica Pământului

Peste 5000 de oameni au murit în Turcia și Siria în cutremurele de luni, 6 februarie, potrivit bilanțului actualizat, și mulți alții au fost răniți. Bilanțul tragediei continuă să crească iar echipele de salvatori lucrează din greu pentru a-i salva pe cei rămași în viață printre dărâmături, dar se confruntă și cu temperaturi care au coborât mult sub punctul de îngheț.

Cercetătorii de la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) arată că principala diferență între cutremurele care s-au produs luni în Turcia și cele care produc în zona seismică Vrancea este că cele din Turcia au fost de suprafață, în timp ce în România au loc în general cutremure de adâncime. De aici și amploarea distrugerilor, care este mult mai mare în cazul seismelor de suprafață. Lucrul pe care îl au în comun cele două tipuri de cutremure este faptul că ele nu pot fi prezise, potrivit lui Mircea Radulian, cercetător INFP, scrie Digi24.

„Este o deosebire destul de mare între ceea ce se întâmplă în Turcia în momentul de față și ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor în Vrancea. Gradul de avariere și pierderi de vieți omenești este semnificativ mai mare în Turcia, având în vedere că fenomenul care a apărut aici este de o mare amploare. În România, cea mai mare problemă este a cutremurelor din Vrancea. E o deosebire însă între ceea ce se întâmplă în Vrancea și ce se întâmplă în alte zone, cum ar fi Turcia, pentru că sunt cutremure de adâncime. Fiind cutremure de adâncime, ele au efecte mai mici, comparativ cu cutremurele de suprafață – cel puțin pentru zona unde produc, cele de suprafață produc pagube foarte mari, după cum s-a întâmplat acum în Turcia. Cutremurele de adâncime sunt mai puțin periculoase, însă au totuși efecte destul de mari la distanță mare, cum ar fi Bucureștiul, Iașiul”, a explicat Mircea Radulian, cercetător INFP, marți, într-o intervenție la Digi24.

El a catalogat activitatea seismică din România, în aces moment, ca fiind normală, o perioadă de „calm seismic”.

„România se află de mai mult timp într-o perioadă de activitate moderată și slabă. Se știe că Vrancea are perioade mai calme, care pot să ajungă la câteva zeci de ani, dar sunt și perioadele active, în care apar cutremurele mari.”

Un astfel de cutremur mare „se va produce cu siguranță”, potrivit cercetătorului, însă nu poate fi prezis momentul.

„Ca să facem prognoze este foarte dificil. Știm cu toții că producerea cutremurelor din Vrancea nu este foarte periodică, nu este regulată. Sunt perioade în care nu sunt cutremure mari, însă cu siguranță în viitor vom avea și cutremure mai mari. Din date pur statistice, pe o perioadă de câteva secole, în general apar cam două-trei cutremure peste magnitudine 7 pe secol. Deci, dacă ne gândim pur statistic, trebuie să avem în vedere că există această posibilitate”, a subliniat Mircea Radulian, reluând că mișcările seismice nu pot fi prevăzute.

Citește și: UPDATE/ Încă un cutremur a lovit marți Turcia. Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria a ajuns la aproape 5000 de morţi şi continuă să crească

Citește și: Cinci cutremure în decurs de două ore în zona seismică Vrancea. Cel mai puternic a avut magnitudinea de 4,5

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.