VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Alexei Buzu: Prin sistemul de compensații ne-am propus să ajutăm mai întâi gospodăriile cu venituri mici, care în mare parte sunt din zona rurală

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează, vom încerca să aflăm mai multă informație despre ajutorul pe care autoritățile doresc și pot, și trebuie să-l ofere cetățenilor în perioada sezonului rece. Iată de ce l-am invitat la Vocea Basarabiei pe ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu. Bine ați revenit la Vocea Basarabiei!

Alexei Buzu: Bine v-am regăsit!

Vocea Basarabiei: Mai întâi, vreau să ne spuneți foarte clar – e același program „Ajutor la contor” sau totuși ați schimbat denumirea și astăzi mai mult se vorbește despre „integrarea ajutorului pentru perioada rece a anului”? De ce ați dorit sau a trebuit să fie modificat și care sunt nuanțele?

Alexei Buzu: Până în acest an, am avut două programe în care ajutam gospodăriile din Republica Moldova în perioada rece a anului. Un program mai vechi era „Ajutorul pentru perioada rece a anului”, așa-numitul APRA, care avea mai mult de 15 ani. De la criza gazelor, când prețul la sursa de energie a crescut de aproximativ 7 ori, guvernul a creat un nou program – „Ajutor la contor”. Prin intermediul acelui program, gospodăriile primeau compensații în factură, deci suportul din partea guvernului nu era în formă monetară, dar în factură. Ceea ce am făcut noi în acest an este că am integrat ambele programe într-un singur program. Asta înseamnă că cetățenii Republicii Moldova, în funcție de sursa de energie pe care o utilizează vor primi compensația cea mai potrivită. Altfel spus, dacă avem gospodării care în mod preponderent se încălzesc cu sursă solidă – lemne, cărbune -, atunci aceste gospodării vor fi eligibile pentru compensația monetară, așa-numita APRA, care în acest an va fi de 800 de lei. Anul trecut, ea a avut o valoare de 700 de lei, guvernul a crescut această compensație cu 60%.

Vocea Basarabiei: Dle ministru, dar din discuția pe care o am cu cetățenii, mai ales cei care nu au resurse de gaze, ei spun că lemnele anul trecut puteau fi procurate cu până la o mie de lei, în acest an costă 1.500 și chiar mai mult de 1.500 pentru 1 metru ster?

Alexei Buzu: Noi am consultat prețul pentru un metru ster și el variază, dar aveți dreptate, prețul la lemne a crescut. Noi am încercat prin această compensație să susținem gospodăriile cu venituri mici și scopul compensației nu este de a acoperi tot costul…

Vocea Basarabiei: Dar nu se folosește doar un metru ster, se folosește mai mult?

Alexei Buzu: Această plată este monetară, gospodăriile care se vor califica pentru această compensație vor primi timp de 5 luni de zile câte 800 de lei în fiecare lună. Consumul mediu pe care noi l-am estimat este de aproximativ 1 metru ster de lemn sau echivalentul lui și atunci prin această compensație noi încercăm să acoperim creșterea de preț, nu costul total al sursei de energie.

Acei cetățeni care doresc să beneficieze de compensația monetară trebuie să se adreseze la asistentul social din localitate, cu buletinul de identitate și cu o factură, să îndeplinească acel formular, care este destul de simplu, nu durează mai mult de 15 minute să-l completezi și, în funcție de veniturile pe care le are acea gospodărie…

Vocea Basarabiei: Dar cum o să oferiți acești bani? Unii cred că prin intermediul cardului, dar nu toată lumea are carduri.

Alexei Buzu: În primul rând, toți cetățenii care doresc să beneficieze de compensații trebuie să se înregistreze în sistemul de compensații – compensații.gov.md. Acei cetățeni care doresc să beneficieze de compensația monetară trebuie să se adreseze la asistentul social din localitate, cu buletinul de identitate și cu o factură, să îndeplinească acel formular, care este destul de simplu, nu durează mai mult de 15 minute să-l completezi și, în funcție de veniturile pe care le are acea gospodărie, familia în cauză va afla pe 26 noiembrie dacă se califică sau nu, pentru că perioada în care gospodăriile pot să se înregistreze în sistem este de pe 1 până pe 25 noiembrie, dacă aceștia doresc să beneficieze de compensații pentru luna noiembrie.

Vocea Basarabiei: Și atunci o să vină asistentul social și o să-i ofere acești 800 de lei în fiecare lună?

Alexei Buzu: Sunt două condiții esențiale pentru ca o gospodărie să beneficieze de acel suport monetar. În primul rând, sursa principală de încălzire trebuie să fie cu surse de energie solidă, deci, lemne, cărbune și, în al doilea rând, gospodăria trebuie să aibă venituri mici. Noi am calculat orientativ per persoană din mediul rural venitul disponibil pentru o persoană ar fi nu mai mic de 3.900 de lei, în zona urbană – de 4.600 de lei. Prin sistemul de compensații trebuie să ajutăm, întâi și întâi, gospodăriile cu venituri mici, gospodării care în mare parte vor fi din zona rurală. Dacă gospodăria se califică pentru această plată, sunt două modalități – dacă solicitantul are un card bancar, aceste surse vor fi transferate pe cardul bancar sau modalitatea mai simplă este să meargă la poștă. Asistentul social va comunica acest lucru, beneficiarul va merge la poștă și își va ridica acești bani.  

Vocea Basarabiei: Dar asistentul social este obligat să-i spună dacă el este eligibil și a fost trecut în lista categoriei de persoane care beneficiază?

Alexei Buzu: După 26 noiembrie, pentru că avem o perioadă de 25 de zile, în cadrul sistemului noi verificăm mai multe surse de date.

Vocea Basarabiei: Și acest venit pe care l-ați anunțat dvs. trebuie să fie per gospodărie sau per persoană?

Alexei Buzu: Per persoană care locuiește în acea gospodărie.

Vocea Basarabiei: Și acolo unde sunt mai mulți copii, pentru că ar putea să existe o familie cu 1 copil, alta cu 3 copii, altă familie cu 5 copii?

Alexei Buzu: Păi, noi în modelul nostru logic identificăm câte persoane sunt în cadrul gospodăriei, care este venitul lor, în funcție de numărul de copii, cu siguranță venitul se va împărți la numărul de membri din gospodărie, inclusiv dacă în cadrul gospodăriei locuiește o persoană cu dizabilități din venitul disponibil se vor sustrage anumite cheltuieli mai mari, pentru că dorim să țintim mai bine și acele gospodării.

Pe 26 noiembrie beneficiarii vor putea afla care este categoria de vulnerabilitate și dacă se califică pentru APRA sau pentru altă formă de compensație în factură.

Vocea Basarabiei: Acest formular va fi procesat până în data de 25 noiembrie?

Alexei Buzu: Până în 25, pentru că pe 26 noiembrie beneficiarii vor putea afla care este categoria de vulnerabilitate și dacă se califică pentru APRA sau pentru altă formă de compensație în factură.

Vocea Basarabiei: Dar cunoașteți sau deocamdată nu cunoașteți, trebuie să așteptați data de 25 noiembrie, ca să cunoașteți numărul exact al acestor gospodării?

Alexei Buzu: Avem anumite modelări pe care le-am făcut, noi estimăm un număr de aproximativ 250 de mii de beneficiari, o să vedem deja ce ne vor spune cifrele.

Vocea Basarabiei: Dar în total câți sunt, dacă ziceți că doar 250 de mii de gospodării nimeresc sub incidența acestei decizii?

Alexei Buzu: Dintr-un milion 200 de mii de gospodării, anul trecut de compensații au beneficiat aproximativ 760 de mii de gospodării.

Vocea Basarabiei: Și unde s-au pomenit celelalte gospodării care nu se regăsesc aici, în aceste 250 de mii?

Alexei Buzu: Care au primit anul trecut?

Nicio gospodărie care nu va depune solicitare în sistemul de compensații nu va beneficia de ajutor!

Vocea Basarabiei: Da.

Alexei Buzu: Cel puțin jumătate din ei au primit și anul trecut, dar este foarte important, acesta este un program care depinde de veniturile gospodăriei și de consumul de energie și de asta este important ca toți cetățenii să se înregistreze. Acesta este un mesaj foarte important, chiar dacă cetățenii care au depus dosarul pentru APRA în acest an și au primit un răspuns pozitiv, aceste persoane trebuie încă o dată să facă această solicitare. De ce? Pentru că noi APRA am crescut-o la 800 de lei și ei trebuie încă o dată să facă această solicitare și în fiecare an va fi necesar acest lucru, pentru că în fiecare an se schimbă componența familiei, se schimbă veniturile, ele cresc, ele scad; consumul de energie variază. Și atunci, în fiecare an pentru toți cetățenii care doresc să beneficieze de compensații va fi această obligație. Procesul este unul simplu, nu este unul complicat, dar oricum trebuie să fie depus acest efort, întrucât nicio gospodărie care nu va depune solicitare în sistemul de compensații nu va beneficia. Deci, toate gospodăriile care nu vor depune, nu vor beneficia.

Vocea Basarabiei: Cum se verifică veniturile, pentru că a fost o problemă și anul trecut, probabil rămâne o problemă și pentru acest an?

Alexei Buzu: Determinarea veniturilor este mereu o provocare într-o societate unde avem un nivel atât de înalt al informalității. Totodată, noi avem această obligație de a utiliza banul public cu maximă diligență și ceea ce facem noi și ceea ce am făcut inclusiv în acest an este că noi am încercat să integrăm sistemul de compensații cu alte sisteme care există în Republica Moldova. La momentul actual vom utiliza surse din, cel puțin, 9 alte sisteme.

Vocea Basarabiei: Care sunt altele 9?

Alexei Buzu: Noi vom putea verifica toate veniturile pe care le-au declarat persoanele la Fisc, toate veniturile pe care le primesc persoanele de la Casa Națională de Asigurări Sociale; vom putea vedea toate datele de la Cadastru, datele de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, datele de la Inspectoratul de Stat al Muncii, datele de la birourile de credit, datele de la Registrul populației, ca să vedem adresa, să vedem componența familiei ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Aceste date sunt centralizate sau trebuie fiecare instituție să vă ofere această informație?

Alexei Buzu: Noi am lucrat pe perioada ultimei jumătăți de an ca să asigurăm această conexiune și de aceea avem nevoie de aceste 25 de zile, pentru că pentru unele surse de date durează mai mult. Spre exemplu, noi am lucrat cu toate universitățile pentru a încerca să avem o bază de date a tuturor studenților și dacă cineva declară că în cadrul gospodăriei există un student, într-un fel, acestei gospodării nu-i va fi imputat un anumit venit. Dacă într-o gospodărie există, bunăoară, o persoană de 24 de ani, se declară că este șomer sau nu muncește, sistemul automat îi va imputa cel puțin un salariu minim, un venit echivalent al unui salariu minim. Și asta este o sursă importantă de date după care toți cetățenii vor declara venitul pe propria răspundere, după care noi avem toate datele cu privire la consumul istoric. Deci, noi am lucrat cu toți furnizorii de energie din Republica Moldova, am sistematizat toate datele de la ei, ca să înțelegeți, există o echipă la Ministerul Muncii și Protecției Sociale care de luni de zile nu a văzut lumina soarelui, pentru că lucrează asiduu ca să asigure un proces cât mai simplu posibil de conexiune și dacă vom avea situații precum că gospodăria sau solicitantul declară un venit de 6.000 de lei, de exemplu, dar noi vedem de la furnizori un consum istoric de 15.000 de lei, în sistem de va declanșa un proces prin care această persoană nu va putea primi un grad de vulnerabilitate energetică înalt, pentru că există anumite întrebări, bunăoară: cum poți la un venit de 6.000 de lei declarat să achiți o factură de 15.000?

Toți cetățenii care vor întâmpina anumite dificultăți în procesul de înregistrare, pot suna la 080005000, acolo avem o echipă de aproximativ 15 persoane care pot să explice, pot să ghideze, pot să ofere suport cetățenilor și, dacă există asemenea situații, ele vor fi clarificate cu detalii suplimentare.

Vocea Basarabiei: Și acest lucru îi va fi explicat fiecărui cetățean în parte?

Alexei Buzu: Exact! Avem o echipă de suport tehnic, toți cetățenii, care începând de astăzi și până la 25 noiembrie vor întâmpina anumite dificultăți în procesul de înregistrare, pot suna la 080005000, acolo avem o echipă de aproximativ 15 persoane care pot să explice, pot să ghideze, pot să ofere suport cetățenilor și, dacă există asemenea situații, ele vor fi clarificate cu detalii suplimentare.

Vocea Basarabiei: Dar iată pentru că încercați să faceți această ordine și echitate în societate, să vă întreb – au fost cazuri care v-au întristat anul trecut, că lumea nu a fost destul de onestă, cineva a încercat să trișeze, să exagereze atunci când a completat acest formular?

Alexei Buzu: Noi am făcut câteva verificări în luna decembrie și am văzut că o parte din cetățeni au sub-declarat anumite venituri, plus la asta, anul trecut conexiunea cu anumite date, spre exemplu, Cadastru, bunuri, apartamente a durat mai mult decât am planificat, o să vedeți că în luna decembrie a anului trecut am avut cu 3-4% gospodării mai puține care au trecut din „foarte vulnerabil” în „mediu”, anume din această cauză. Și am făcut verificări adiționale după ce am încheiat sezonul rece al anului și am constatat că, de fapt, veniturile declarate de cetățeni în sistem pe propria răspundere au fost mai mari decât veniturile pe care noi am putut să le verificăm în oricare alte surse de date oficiale. Deci, majoritatea cetățenilor au declarat într-un mod onest care le sunt veniturile, noi avem acele filtre și încurajăm în continuare toți cetățenii să declare onest, să consume cât mai judicios și eficient sursa de energie, pentru că în continuare aceasta este mult prea scumpă.

Vocea Basarabiei: Dl ministru, dar să înțelegem că există și un număr anume de gospodării care nu vor fi ajutate deloc, pentru că se consideră că ar avea bani suficienți în familie?

Alexei Buzu: Da.

Vocea Basarabiei: Și câte ar fi aceste gospodării?

Alexei Buzu: Numărul lor variază. În primul rând, toate gospodăriile care nu se vor înregistra, ele nu vor beneficia de compensații.

Vocea Basarabiei: Deci, e obligatoriu să fie înregistrate?

Alexei Buzu: Da, e obligatoriu. Noi estimăm că o parte din gospodării, o parte de cetățeni nu vor opta, pentru că chiar dacă prețul în continuare este unul ridicat, aceste gospodării au venituri suficiente ca să acopere întregul consum.

Nu este posibil să obții compensații, dacă în acea gospodărie nu locuiește nimeni și nu se consumă o anumită energie…

Vocea Basarabiei: Dar măcar cât la sută din populație?

Alexei Buzu: Cred, nu știu, 10-15 la sută din gospodăriile din Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Dar dacă până la Anul Nou va fi un tarif și după Anul Nou alt tarif, ce se întâmplă?

Alexei Buzu: Modul în care funcționează sistemul de compensații este că noi vom comunica un tarif-plafon pe care gospodăriile, în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică pe care îl au, îl vor achita în final. Și atunci, diferența de pe piață și acel plafon va fi acoperită de către guvern.

Vocea Basarabiei: Ce se cunoaște? Că peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova sunt plecați peste hotare, mulți dintre ei au spații locative aici, în Republica Moldova, anul trecut, dacă au reușit să completeze formularul, le-ați oferit și lor compensații, anul acesta ați spus că veți fi mai riguroși și…

Alexei Buzu: Nu este atât de simplu. Când vom solicita în complexitate această solicitare, solicitantul va depune codul personal și numărul unic pe care îl are cu furnizorul de energie. Și atunci, noi încercăm să vedem câte persoane sunt în acea gospodărie la adresa respectivă și care a fost consumul istoric. Deci, nu este mai complicat atunci când completează o persoană din afara țării, dacă nu există…

Vocea Basarabiei: …are un frate, o soră, o verișoară…

Alexei Buzu: Atunci, acea gospodărie va completa în funcție de veniturile care sunt acolo și consumul istoric. Deci, nu este posibil să obții compensații, dacă în acea gospodărie nu locuiește nimeni și nu se consumă o anumită energie, asta am vrut să spun.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.