VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Soroca: Optimism, națiune, și spor la muncă! Maia Sandu este primul președinte care ne reprezintă

Parlamentul European a votat în această săptămână o rezoluție prin care recomandă începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la sfârșitul acestui an. Autoritățile țării au salutat decizia celor 448 de europarlamentari care au votat pentru și spun că o consideră drept o recunoaștere a progreselor Republicii Moldova pe calea integrării europene, exprimându-și speranța că deja în decembrie Consiliul European va permite începerea negocierilor de aderare. Despre o Moldovă europeană care poate fi construită împreună vorbim la acest sfârșit de săptămână.

* * *

„Cetățenii Republicii Moldova își doresc să trăiască în libertate și în democrație, iar noi, europarlamentarii, vrem să le transmitem foarte clar: într-o zi, Republica Moldova va fi membru al Uniunii Europene și cetățenii săi vor avea exact aceleași drepturi și oportunități ca toți cetățenii din celelalte 27 de state membre ale Uniunii Europene”, a anunțat unul din inițiatorii rezoluției votate la Bruxelles, eurodeputatul român Siegfried Mureșan într-o postare pe rețelele de socializare. Despre speranțele și dorințele moldovenilor, Vocea Basarabiei a discutat cu oamenii întâlniți la întâmplare în orașul Soroca, pe care i-a întrebat: încotro, Republica Moldova?

– Încotro, Moldova? Spre Uniunea Europeană, cu oamenii care gândesc pozitiv, cu oamenii care știu încotro să mergem nu din auzite, dar din văzute, fiindcă omul nostru este de așa natură că el trebuie mai bine o dată să vadă decât de 100 de ori să audă. Nu știu cum se poate de făcut asta, cum am putea lua grupuri de moldoveni și să-i ducem în una din țările Uniunii Europene. Nu știu cum, dar probabil foarte mult depinde de copiii și de nepoții acestor oameni care astăzi mai stau la gânduri, încotro să mergem – la stânga sau la dreapta. 

Vocea Basarabiei: Cât de politizate sunt subiectele acestea când e vorba despre viitorul Republicii Moldova?

– Ele sunt politizate în mare măsură în perioada electorală. Noi la Soroca avem o problemă, eu am făcut o listă pentru cine nu aș vota la alegerile locale, eu nu aș vota pentru candidatul care ar promite construcția stației de epurare, fiindcă asta este o temă electorală, exact la fel nu aș vota un partid care ne-ar promite integrarea în Uniunea Europeană, fiindcă nu depinde de noi, depinde de alți factori, inclusiv de factorii externi. Fisura care există în societate un pic s-a mai micșorat, adică cum aveam înainte alianțe-beton, beton armat, beton de ciment 700, 500, nu știu care, deja se consolidează. Cel puțin la noi la Soroca, eu cred că dacă ar fi un referendum, ideea europeană ar prinde și ar lua o cifră mai mare decât alte direcții.

Fisurile din societate s-au micșorat, iar adepții integrării UE au devenit mai mulți

Victor Cobăsneanu, jurnalist, Soroca

Vocea Basarabiei: Dar cât de pregătită este Republica Moldova pentru a accede în Uniunea Europeană?

– Republica Moldova chiar la ziua de astăzi este mai bine pregătită de integrarea în Uniunea Europeană decât a fost cândva Bulgaria și chiar din foarte multe puncte de vedere, în opinia mea, am fost în Bulgaria, Republica Moldova este mai frumoasă, mai bogată și mai bună.  

Vocea Basarabiei: Și chiar nu are teme pe acasă de făcut?

– Păi are teme, și țările care sunt membre au teme încă nerezolvate. Este imposibil și incorect să credem că Republica Moldova va rezolva aceste teme de una singură. Nu, numai în cadrul Uniunii Europene prin proiecte, prin bani europeni, prin ajutoare. Nu este Republica Moldova țara care, știți, Voronin avea o idee și de la Voronin pe urmă a fost preluată și de alți lideri politici că Republica Moldova trebuie să construiască Europa acasă și pe urmă să adere. Nu este corect, nu poate Republica Moldova să construiască de una singură Europa la dânsa acasă. De ce celelalte țări au construit Europa cu ajutorul banilor europeni, al granturilor și ajutoarelor și de ce noi ar trebui să ne-o construim singuri? Nu, numai cu ajutorul acestei mari familii.

Vocea Basarabiei: Sprijin din partea partenerilor externi vine pentru Republica Moldova, dar cetățeanul chiar să nu-și dea seama unde sunt folosiți acești bani din asistența externă?

– Cetățeanul dorește exemplu, are școli, grădinițe, dar actuala guvernare prea puțin vorbește despre asta.

Vocea Basarabiei: Copiii merg la aceste grădinițe, la aceste școli, populația merge pe aceste drumuri care se renovează?

– Da, dar au fost la putere oameni care spuneau că aceste drumuri ne-au fost construite, pentru că, chipurile, noi, moldovenii, suntem datori ceva după asta americanilor, adică americanii nu întâmplător au construit drumuri de la Chișinău la Soroca, au ei ceva, un scop ascuns. Autoritățile trebuie să demonstreze oamenilor că nu au americanii nici un scop ascuns, iarăși vorbesc despre sindromul primei învățătoare, adică trebuie să explice, poate câteodată de două ori, de trei ori, dacă n-a înțeles din prima, ce înseamnă aceste ajutoare, ce înseamnă granturile venite din țările europene sau din America.

Vocea Basarabiei: Depopularea Republicii Moldova ce consecințe va avea?

– Depopularea Republicii Moldova este un proces logic, fiindcă fiecare trăiește acolo unde dorește și dacă cineva a plecat, eu sunt pesimist că se va mai întoarce vreodată înapoi, văzând cum trăiește lumea acolo. Este de ajuns să mergi o dată la nepoți sau la copiii tăi, care trăiesc, de exemplu, în Germania sau în Polonia, ca să înțelegi că există și altă viață decât cum e în Republica Moldova. Există viață și noi avem una ca s-o trăim bine, moldoveanul nu este foarte pretențios la condiții, dar măcar cât de cât. Știți câte școli din Republica Moldova au veceurile în curte…

Vadim Șterbate, jurnalist, Soroca

Actualul președinte este mai ferm în deciziile luate, nu se supune și ne reprezintă cu demnitate

Vocea Basarabiei: Agenda cetățeanului coincide cu agenda politicianului, agenda guvernanților coincide cu agenda cetățenilor?

– Câteodată coincide, câteodată nu coincide. Maia Sandu este Maia Sandu și PAS-ul este PAS-ul. Maia Sandu este primul președinte mai ferm în deciziile pe care le ia, chiar dacă este o femeie mai firavă și mai gingașă, ea a demonstrat calități de care n-au dat dovadă bărbații președinți. Adică, aceia se mai încovoiau în fața țarului, aveau frici, dna Maia Sandu astăzi ne reprezintă cu demnitate. Consider că este un președinte care știe să-și impună punctul de vedere și știe cum să capete și a căpătat respectul celor de peste hotare. Ea, măcar din punct de vedere formal, a declarat că este președintele tuturor, dar nu cred că poți fi în egală măsură și președintele lui Dodon, și președintele lui Cobăsneanu, adică fiecare vede prin prisma lui. Eu o consider președintele meu, nu cred că Dodon o consideră președintele lui și multă altă lume decât Dodon nu o consideră că este președintele care îi reprezintă.

Vocea Basarabiei: Ce-și dorește opoziția, iată, în aceste condiții?

– Opoziția din parlament își dorește să revină la putere. Dodon doar a spus că „dacă noi venim la putere”, eu spun un exemplu simplu, „se va deschide cursa Chișinău-Moscova”. Adică, omul trebuie să audă ceea ce dorește, nu ceea ce se poate, ce este posibil și ce este imposibil, trebuie „să-i pui macaroane pe urechi”, care îți aduc voturi. 

Vocea Basarabiei: Și dacă aceste forțe ar veni să guverneze, ce viitor ar avea Republica Moldova?

– Eu nu știu ce viitor ar avea Republica Moldova și dacă începem negocierile cu Uniunea Europeană și să zicem că totul rămâne în picioare, adică și alegerile prezidențiale la anul, parlamentare peste doi ani, eu nu știu ce se întâmplă peste doi ani, dacă în Republica Moldova vine la guvernare cineva din opoziție.

Cu actuala opoziție la guvernare, parcursul european va intra în impas

Vocea Basarabiei: Dar ce poate să se întâmple?

– Poate să schimbe cursul, pot să facă un referendum în care să spună că noi vrem cu Uniunea Vamală și atunci ne întoarcem acolo de unde ne-am pornit. Adică, dacă avem norocul să câștige Ucraina, drumul este ireversibil, dar dacă Ucraina pierde sau, Doamne ferește, războiul dintre Rusia și Ucraina se transformă într-un război de lungă durată, cum este cel dintre Israel și Palestina, eu cred că și noi o să fim într-o situație suspendată de lungă durată.

Vocea Basarabiei: V-am întrebat ce-și dorește opoziția din parlament, dar ce-și dorește opoziția extraparlamentară, care se autointitulează pro-europeană?

– În mod normal, orice fel de opoziție, inclusiv opoziția din Republica Moldova din afara parlamentului, își dorește un lucru care este normal, să vină la putere în mod normal, în mod anormal, nu știu. Știți că este bun acel soldat care vrea să devină general, așa și aici, este foarte de aplaudat politicianul care vrea să devină prima persoană în stat sau liderul unui partid parlamentar. Este de aplaudat, cum vor ajunge la aceasta, rămâne o problemă. Și probabil nu se face o listă comună, fiindcă fiecare dintre ei se socoate un mic Napoleon și cine ar fi Napoleon-1, 2, 3, 4 nu știu, probabil acesta este unul din lucrurile importante care nu le permite să facă o forță, să spunem o forță din opoziție PAS-ului, fiindcă dreapta rămâne răzlețită, și ea rămâne nu răzlețită, dar foarte răzlețită, adică eroul lui Caragiale a trăit, trăiește și mă tem că o să mai trăiască încă foarte multă vreme în Basarabia noastră. Eu pentru cine votez la alegerile locale?

Anatol Șapovalov, antreprenor, Soroca

Vocea Basarabiei: În 7 ani, ce va reuși Republica Moldova, pentru că în 2030 s-a anunțat că Republica Moldova ar putea să ajungă țară membră UE?

– Eu consider că, dacă lucrurile merg la fel, Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană mai devreme decât în 2030, datorită factorului extern. Republica Moldova este prea mică, ca să rezolve de una singură așa probleme, noi depindem de ceea ce se întâmplă în lumea, fiindcă dacă spunea cineva cu 3 ani în urmă că între Rusia și Ucraina va fi război, i s-ar fi spus că este nebun. Așa e și acum, noi nu știm ce se va întâmpla mâine care ar putea să recroiască lumea, cum avem șanse să aderăm la Uniunea Europeană, așa avem șanse să rămânem în afara acestui proces și să aderăm la altă uniune, dacă mai-marii lumii decid într-un fel sau altul.

Vocea Basarabiei: Ucraina și Republica Moldova la pachet pe calea integrării europene?

– Nu știu cum va fi acest pachet și dacă Uniunea Europeană are nevoie de două țări cu atâtea probleme. Eu aș vrea ca să fie și Ucraina, și Republica Moldova, dar vedeți că câteodată Ucraina nu dorește împreună cu Republica Moldova, adică de ce Moldova ar specula pe problemele Ucrainei? Lucrul acesta nu-mi prea place mie și nu-mi prea place că, în ultimul timp, când Ucraina publică lista țărilor prietene, Republica Moldova și România nu se regăsesc pe această listă. Adică, de ce Ucraina ar dori în Uniunea Europeană cu Republica Moldova? Nu văd de ce, fiindcă ei consideră că pe spatele lor, pe războiul lor mergem și noi în casa mare a Uniunii Europene. Noi suntem mici și problemele noastre sunt incomparabil mai mici ca ale Ucrainei, Uniunea Europeană ne-ar absorbi fără nicio problemă, 2-3 milioane la acele peste 500 de milioane care sunt acum în Uniunea Europeană este mai puțin decât o picătură în mare. Altă problemă este Ucraina, o țară mare, o țară care automat ar deveni una dintre cele mai mari și mai influente în Uniunea Europeană, pe când Republica Moldova este mică, noi mai avem și factorul românesc, suntem un popor, ca atare vedeți că în Uniunea Europeană sunt mai multe țări care vin dintr-un lagăr antirusesc, adică, care nu au cochetat foarte mult cu rușii chiar în diferite perioade istorice, noi cu România suntem țări din altă categorie. Aceeași Bulgarie la un moment dat era considerată un corp străin în Uniunea Europeană, adică atunci s-a speculat iarăși pe probleme externe, că Elțin mai cădea de pe poduri și Uniunea Europeană a decis să ia atunci Bulgaria care nici pe departe, nici 20 la sută măcar nu era mai pregătită decât actuala Republică Moldova de a adera, dar au primit-o, au închis ochii. Sper și eu că vor închide ochii la Republica Moldova și ne vor primi mai degrabă decât în 2030.

Vocea Basarabiei: Dar cum se zice, mai bine cu demnitate decât cu umilință?

– Dar noi avem demnitate, chiar dacă noi nu exteriorizăm demnitatea, fiecare dintre noi este și orgolios, și are și demnitate. Ar fi important să nu fim trufași, să nu avem prea multă părere bună despre noi că suntem cei mai buni, cei mai frumoși și cei mai deștepți.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, în vizită la Soroca. Astăzi discutăm despre viitorul european al țării. Cât de mult își doresc cetățenii ca să fie europenizată țara și localitatea, dar mai ales să se ajungă la acele standarde, cu cine și cum se ajunge?

– Poate mai puțini cetățeni înțeleg sau spun că vor în Europa și în Uniunea Europeană, în schimb, ei vor standarde de viață care, de fapt, sunt sinonime cu Uniunea Europeană. Deci, ei vor salarii mai bune, vor justiție corectă, vor servicii medicale oneste, practic toate acestea se regăsesc în valorile europene pe care unii mai puțin le cunosc, dar alții înțeleg că e același lucru.

Vocea Basarabiei: A dori și a aștepta cineva să facă, să le aducă nu se bate cap în cap?

– Se bate foarte tare cap în cap, dar noi așa suntem învățați, să fie brigadierul care să aducă, iar noi să stăm și să așteptăm ca să ne spună ce să facem, și noi să facem. Chestia asta sovietică, post-sovietică a rămas la noi, dar, de fapt, ca să ai un oraș curat nu poți să aștepți să facă doar autoritățile sau doar Direcția gospodăriei locativ-comunale, sau doar nu știu cine, în primul rând, tu nu arunci gunoiul după poarta ta, în primul rând, tu ai grijă și nu arunci la intrarea în pădure. Și iată așa, dacă fiecare s-ar strădui, ar deveni Europa fără să aștepți anumite chestii legale sau birocratice.

Vocea Basarabiei: Dar cât de mult încearcă cetățeanul și vrea să se implice în luarea deciziilor, în a pune și el umărul la implementarea unui proiect?

– Poate un pic mai puțin, dar aici este o problemă inclusiv a autorităților, au fost câteva încercări la nivel chiar de Soroca anumite proiecte pentru crearea consiliilor participative, pentru implicarea cetățenilor, autoritățile, deși pentru bifă declarau că sunt deschise, dar până la urmă în realitate mai puțin, inclusiv propunerile, de exemplu, care veneau fie le ignorau, fiindcă nu sunt ale lor, pur și simplu că ei îs învățați sau că deocamdată aveau majoritatea și la raion, și la municipiu aveau majoritatea și lor nu le trebuiau alte opinii, lor le era totuna de altcineva.

Vocea Basarabiei: Majoritatea fiind?…

– Socialistă, pe de o parte, la municipiu și socialist-democrată în primii doi ani și ceva la raion și mai apoi socialist-Platforma DA în ceilalți doi ani la raion. Și ei având majoritatea practic mai puțin țineau cont, dar ar fi fost bine măcar să încerce sau să arate – uite, de ce nu suntem de acord cu opinia asta, să spună argumente, dar ei pur și simplu ignorau și mergeau mai departe. Și atunci, cum poți motiva cetățenii ca să mai vină și să se implice cu soluții? La noi se dădeau și se mai dau și acum „cetățeni de onoare”, practic merge pe un conveier și la stânga, și la dreapta și avem mai mulți „cetățeni de onoare ai orașului Soroca” decât are un municipiu ca Bucureștiul, de exemplu. În cazul dat, noi veniserăm cu idei: „Oameni buni, nu dați la stânga și la dreapta, nu dați pe interese politice”, au spus: „Bine, hai să schimbăm regulamentul”. Au făcut o comisie, au chemat inclusiv din partea societății civile, membri ai comisiei pentru regulament, consilieri, s-a găsit cât de cât o soluție de compromis, chiar dacă nu era cea mai reușită probabil, dar oricum de compromis, fiindcă au mai fost niște idei acolo, dar nu le-au acceptat, ca până la urmă nici acestea de compromis să nu le voteze în cadrul consiliului. Atunci care a fost rostul ca timp de 2-3 luni să activeze comisia, să vină cu propuneri, să ia inclusiv idei de la județele înfrățite din România, de exemplu, cu care este înfrățită Soroca, dacă ele nu au fost acceptate și noi avem o listă întreagă de „cetățeni de onoare” și astfel se devalorizează, pentru că cu adevărat „cetățeni de onoare” ar fi bine să-i numeri pe degete și să fie inclusiv pentru niște merite deosebite, dar nu din cauză că a fost președinte de partid sau a votat vicepreședintele, sau a făcut niște chestii și hai să-i mulțumim.

Vocea Basarabiei: Dar cât de dăunătoare este această politizare excesivă în societatea moldavă, ca Republica Moldova să poată merge ferm pe acest drum de integrare europeană?

– E dăunătoare, fiindcă în cazul dat uneori se apreciază anumite persoane, inclusiv datorită faptului că au aceleași convingeri politice, chiar dacă fac lucruri rele și, invers, de fapt, ar trebui persoane care pot să fie din opoziție sau au altă opțiune politică, dar fac lucruri bune pentru societate. Și în cazul acesta la noi mai bine e al nostru, și în cazul acesta e vorba nu doar de autorități, dar și de cetățeni, „ei, acesta-i al nostru, chiar dacă e implicat în ceva, lasă că-i al nostru”, dar, de fapt, mai bine să ai încredere și să ai relații cu un cetățean care are alte idei complet decât tine, dar este pe aceeași undă de idei de la curățenie la corupție și la multe altele decât invers, că-i de-al nostru sau că-i de-al lor, dar fură și-i implicat în corupție.

Vocea Basarabiei: Admiteți că s-ar putea totuși toate forțele politice să se adune la o masă de negocieri și să spună că viitorul Republicii Moldova este în UE?

– Viitorul Republicii Moldova este în UE și bine ar fi ca Soroca să devină al doilea Snagov, și anume la Soroca să fie acea întâlnire a tuturor forțelor politice să discute acest lucru. Mă tem că n-o să fie din motiv că unele partide politice sută la sută sunt finanțate de Federația Rusă sau prin intermediari și ele nu au acest interes, dar cel puțin partida pro-națională, hai să-i spunem așa, chiar dacă au alte opinii și pot fi și de stânga, și de centru-dreapta, dacă s-ar uni și ar fi măcar 80 la sută din partide care nu-s controlate de oligarhi, de exemplu, sau din aceștia care-s mai păguboși, să spunem așa, ar fi bine și Soroca i-ar aștepta pe toți. Chiar în Cetatea Sorocii, de exemplu, să fie semnată această convenție de la Soroca, ca să mergem doar înainte, și nu doi pași înainte și unu înapoi, ba la dreapta, ba la stânga și tot pe loc stăm sau coborâm la vale.

Vocea Basarabiei: Mai este multă lume care nu înțelege ce înseamnă integrare în Uniunea Europeană?

– Mai este, pentru că totuși ce se vorbește la nivel oficial și cu termeni birocratici îi una, dar omului trebuie să-i lămurești mai pe înțelesul lui și să-i lămurești cu niște chestii, cu exemple, uite cum e. Și asta cel mai ușor ar fi de făcut, ai luat și ai încărcat azi un autocar de 50 de oameni dintr-un sat și du-i la Suceava, du-i la Iași, du-i să vadă și să vorbească cu oameni de teapa lor, care au același limbaj și să vadă cum s-au schimbat. Nu înseamnă că Uniunea Europeană e o utopie și acolo totu-i bine și umblă câinii cu colaci în coadă, sunt și acolo probleme, dar anumite chestii importante s-au rezolvat și pot fi rezolvate astfel și la noi.

Vocea Basarabiei: Dar credeți că e pregătită Republica Moldova să adere la UE?

– Părerea mea e că nici România poate nu era pregătită sută la sută ca să adere la UE, dar a fost dorință politică și s-a integrat, și mai apoi anumite probleme sau anumite lucruri care au rămas în urmă s-au rezolvat pe parcurs și s-au completat. Fix așa și Republica Moldova nu este pregătită, dar Republica Moldova e atât de mică și atât îi de ușor, doar dorință să fie și să fie o justiție corectă și atunci problemele s-ar rezolva.

Vocea Basarabiei: Asta voiam să întreb, ca cetățean de la firul ierbii, care credeți că sunt temele nefăcute de către autorități, de către stat?

– Partea justiției e cea mai importantă, pentru că dacă s-ar face justiție, automat s-ar rezolva și anumite părți de la corupție, de la cumpărări de locuri, de mai puțină meritocrație și mai mult partea politică. Cred că asta ar fi o lecție foarte importantă și dacă dăm această lecție măcar pe un 6 tras de coadă, pe un 7, să fie satisfăcător ca să trecem și mai apoi cred că se va rezolva mai ușor.

Vocea Basarabiei: Eșecul acestei reforme în sectorul judiciar înseamnă o piedică pe calea integrării europene și dacă e o restanță, atunci va fi mai greu?

– E o piedică și e o restanță, dar totuși aici trebuie implicată chirurgia și de lăsat deocamdată terapia și alte chestii la care să ne întoarcem mai pe urmă.

Vocea Basarabiei: Cum?

– Aici ar trebui specialiștii să spună. Aici ar fi bine totuși juriștii, inclusiv cei care au experiență europeană, să vină cu o soluție care să fie în același timp și legală, și să rezolve această problemă, și să deznoade acest nod.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, în vizită la Soroca. Și încercăm să aflăm de la dvs. care vă sunt păsurile, năzuințele, speranțele de ce le legați?

– Evident că de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: De ce?

– Pentru un viitor mai prosper, pentru afirmarea poporului nostru în lume.

Vocea Basarabiei: Cât de ușor îi va fi Republicii Moldova să ajungă în Uniunea Europeană și ce trebuie să facă cei care guvernează, cetățenii?

– Cetățenii trebuie să-și schimbe mentalitatea și atitudinea.

Vocea Basarabiei: Asta-i cel mai greu.

– Cu asta trebuie să lucrăm. Guvernanții să-și facă formări la nivel european și, la rândul lor, să instruiască poporul.

Vocea Basarabiei: Și năzuințele acestea ca Republica Moldova să ajungă în Uniunea Europeană țin de schimbarea condițiilor de trai – să existe condiții decente, să nu întârzie prosperitatea, bunăstarea, dar o să vină Bruxelles-ul sau cineva din alte capitale să facă ordine aici?

– Nu! Poporul nostru trebuie să o facă.

Vocea Basarabiei: Cum?

– Păi, o parte din reforme sunt începute, numai că noi trebuie să avem un schimb cu Uniunea Europeană, ca ai noștri cetățenii să-și poată vinde marfa, ca să aibă venituri. Noi nu putem vinde decât produse agricole.

Vocea Basarabiei: Pe piața UE ajung peste 70 la sută din mărfurile care se produc aici în Moldova.

– Da, noi ascultăm la Știri informațiile. Populația noastră să aibă acces mai ușor la vânzarea acestor mărfuri, căci în caz că nu au venit, ei intră în depresie și oamenii au fost nevoiți, chiar au abandonat, și pământul îi în paragină.

Vocea Basarabiei: Și dacă au venit greutăți multe, oamenii și-au făcut geamantanele și au plecat?

– Au plecat, pentru că nu aveau venit ca să-și asigure familiile și în cazul acesta, ca să nu se apuce de lucruri urâte, au fost nevoiți să ia calea străinătății. Acolo au găsit un nivel de viață mai bun care le asigură necesitățile și ei nu mai revin. Mulți s-au dus cu gândul să revină, dar nu mai revin, că aici nu-i stabilitate.

Vocea Basarabiei: Și dacă se depopulează statul, consecințele vor fi și mai grave, pentru că nu vor ajunge brațe de muncă, dacă nu vor ajunge brațe de muncă, nu vor fi vărsări în buget?

– Probabil că o parte din lucrările agricole vor fi înlocuite cu utilaj mai modern, ca să nu mai trebuiască atâta lucru manual, dar evident că este nevoie de forță de muncă. Cine a rămas? Persoanele în vârstă, dar persoanele care ar trebui să fie forța de muncă îs duși, îs duși…

Vocea Basarabiei: V-ați gândit vreodată să plecați? Aveți pe cineva care-i plecat? 

– Eu nu m-am gândit să plec, dar cunosc foarte mulți plecați și rămân casele părăsite, și nu se mai întorc.

Vocea Basarabiei: Și dacă se fac condiții de trai bune, se îmbunătățește infrastructura, serviciile publice devin de calitate, un salariu motivant se oferă, atunci credeți că mai există încă posibilitate ca unii să revină?

– Cred că da, pentru că ei vin în vizită și dorul ista de casă îi mistuie. Asta e.

Vocea Basarabiei: Vine iarna, cum v-ați pregătit de sezonul rece?

– Noi suntem conectați la gazoduct, pensiile pe care le avem ne ajung ca să achităm, așa că sperăm că guvernanții noștri tot ne asigură că vor fi surse de gaz alternative și să avem căldură în casă.

Vocea Basarabiei: Dar care vă sunt fricile cele mai mari, de ce vă este cel mai mult teamă?

– Mă tem de război cel mai mult. Bătrânii noștri ziceau așa: „Să se facă pâinea și să fie pace, că pe celelalte le depășim”.

Vocea Basarabiei: Dar acest război din vecinătatea Republicii Moldova cum vă afectează?

– Emoțional mai mult, pentru că riscul e mare și pentru Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Și Republica Moldova în UE cu regiunea transnistreană? Credeți că vor fi capabile autoritățile să găsească o soluție pentru problema transnistreană?

– Când apar probleme, trebuie să fie și soluții, nu există problemă fără soluție. Cu Transnistria împreună, în Uniunea Europeană. 

Vocea Basarabiei: Dar problema asta e de 31 de ani?

– Ei, au fost bube și mai vechi, dar dacă este voință, se tratează.

Vocea Basarabiei: Și ușor se vor reunifica cele două maluri ale Nistrului?

– Dacă n-ar fu altă mână mai voinică, s-ar soluționa, poporul nu-i cu nimic vinovat. Acolo îs liderii politici, care își fac pe seama Transnistriei capital politic, economic, dar poporul suferă.

Vocea Basarabiei: Vă este clar ce-și dorește Federația Rusă de la Republica Moldova?

– Da, mi-e clar. Păi, evident că ei nu vor să-și piardă influența din această zonă, vor ca și în continuare Republica Moldova să fie sub influența lor, dar noi ca popor suntem vorbitori de limba română, și un popor dăinuie în lume prin limbă. Noi credem că Moldova trebuie să fie în Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Dar cine vă insuflă încredere din clasa politică?

– În primul rând, dna președintă, pentru că ceea ce n-au făcut mulți în toți anii care au fost, ea, curajoasă, o spune la nivel internațional și a obținut susținerea statelor europene, fără susținere e foarte greu, că în ‘92 Moldova era singură, dacă azi Ucraina are susținere, și ce era pentru Moldova să stea în față, nu era ușor. Îmi pare rău pentru faptul că forțele de dreapta îs 99 la număr. La ce derutează poporul? Să se unească în numele unei cauze, nu în numele unui fotoliu, că dezbină poporul acesta derutat. Unica dorință pe care o am e ca ei să se unească acolo sus, dacă cu adevărat vor să rămână în istorie și vor un bine acestui popor, dar așa, pentru fotolii – nu face.

Trebuie să fim mai energici, mai productivi și mai uniți pentru o integrare mai rapidă în UE

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem aici, la Soroca, astăzi în căutarea opiniilor despre direcția corectă pe care trebuie să o ia Republica Moldova.

– Optimism, națiune, și spor la muncă! Pentru ca să urnim carul acesta din loc, pentru ca să avem succese trebuie să muncim conștiincios și să avem gândul acesta al unirii, să ne unim, să fim niște oameni care dau dovadă de cultură și dau dovadă de energia asta care să-i molipsească și pe cei care sunt peste hotare, să se întoarcă acasă și să aibă și ei aici un loc de muncă, să fie în rând cu noi toți.

Vocea Basarabiei: Iată și dvs. insistați pe ideea că ar trebui societatea să fie mai unită, mai coagulată, dar ce se observă, deocamdată totuși e o dezbinare și această dezbinare face ca dezvoltarea țării să bată uneori și pasul pe loc?

– Din păcate, au rămas foarte mulți concetățeni de-ai noștri care au încă ideile trecutului și care nu se pot dezbăra încă de acele deprinderi. Într-un cuvânt, la noi se spune așa: „așteaptă brigadierul să le dea nareadul”, dar trebuie ca lumea singură să se informeze, în primul rând, să pună mintea în mișcare pentru a reuși.

Vocea Basarabiei: Puteți să ne spuneți dacă cetățenii Republicii Moldova s-au obișnuit să trăiască în democrație, în libertate?

– Cred că majoritatea da, deoarece multă lume călătorește, multă lume are rude, copii, nepoți peste hotare și aceștia trebuie să vină cu idei noi, idei inovative, care să pună în mișcare mintea celor care stau acasă aici, dar eu cred că mulți conaționali conștientizează faptul că trebuie să mergem în Europa, trebuie să muncim ca în Europa și trebuie să fim uniți la noi acasă și să ridicăm țara asta, și să fim mult mai productivi aici, să avem spiritul acesta de al nostru, adică nu facem pentru cineva, dar facem pentru noi, pentru copiii, pentru nepoții noștri. Ce lăsăm – asta o să avem.

Vocea Basarabiei: Credeți că și-a făcut tema pentru acasă Republica Moldova pentru aderare la Uniunea Europeană?

– Eu cred că Uniunea Europeană încă ne mai face multe concesii, mai suntem încă repetenți la unele, dar suntem favorizați din considerentul că vede optimismul Maiei Sandu, optimismul oamenilor, al tinerilor aceștia care sunt aici și care vor să urnească carul acesta din loc.

Vocea Basarabiei: Dar ce a făcut Maia Sandu?

– Maia Sandu atâtea vizite, atâtea promovări a făcut peste hotare, atâtea schimbări, atâta luptă duce pentru a ajusta justiția la standardele Uniunii Europene.

Vocea Basarabiei: Dar aici s-a ajuns într-un colaps, pentru că acum e în impas această reformă în sectorul justiției?

– Eu socot că pentru ca să faci o reformă în sectorul justiție trebuie să-i concediezi pe toți și să iei alți oameni noi, altfel nu faci, fiindcă cu oamenii vechi, oamenii vechi, mai ales din justiție au avut fiecare casta lor, procurorii – a lor, judecătorii – a lor, avocații – a lor. Și este foarte greu, ei au trăit în lumea lor, ei n-au fost cu noi, ei au fost cu buzunarul lor, dar acum eu cred că tendințele sunt altele. Văd că deja unii judecători tineri se conformează, văd unii procurori care deja gândesc altfel și asta mă face să fiu optimist, desigur, în justiție. 

Vocea Basarabiei: Dar lumea insistă că e nevoie de schimbări și în sănătate, și în educație, și în domeniul social, și în agricultură, și în administrația publică?

– Atunci când va fi erodată corupția, atunci se vor schimba foarte multe lucruri, dna Valentina, fiindcă – de ce să ne ascundem după deget? – este puțină corupție și în învățământ, și în medicină, ne-am ciocnit peste tot, iar atunci când va dispărea negativismul acesta, atunci lumea o să fie puțin mai altfel, și mai bună, și o să se ridice, într-un cuvânt, profesionalismul, fiindcă medicul pune prea puțin accent pe profesionalism, eu mă uit peste hotare care-i atitudinea.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, la Soroca. Discutăm despre traiul în țară, cum se trăiește astăzi în Republica Moldova, ce perspectivă are țara ca să se dezvolte?

– Eu spun că se trăiește bine. Eu nu fac parte din grupul celor pesimiști, chiar și iarna, atunci când, mă rog, a dat de greu mai multă lume, dar ne-a ajutat statul, am primit compensații, eu cred că lumea trebuie să înțeleagă prin ce perioadă grea trece acum Moldova.

Vocea Basarabiei: Cât de ușor credeți că e de atins acest deziderat de integrare europeană?

– Este încă mult de muncit, noi avem speranța că totuși vom adera la Uniunea Europeană, conducerea țării face tot posibilul pentru asta, dar cred că sprijinul societății civile este foarte necesar pentru a merge înainte.

Vocea Basarabiei: Dar e pregătită Moldova ca să facă acest pas?

– Probabil că toate cele 9 condiționalități nu sunt îndeplinite și mai este foarte multă muncă și foarte multă rezistență din partea unor forțe care nu-și doresc viitor european.

Vocea Basarabiei: Care-s aceste forțe?

– Păi, toți șoriștii, socialiștii, comuniștii, dar și toți ceilalți care parcă sunt proeuropeni, dar, de fapt, promovează cu totul, cu totul alte valori. Omului de la țară îi este înrădăcinată ideea că înainte era mai bine. Cu cine era mai bine? Că pe timpul lui Dodon, că pe timpul lui Voronin, că pâinea era atât sau atât, dar, de fapt, nu-și dă seama de toate schimbările care au loc, nu stă nimeni pe loc, noi mergem înainte, doar tineretul, cred eu, care este plecat, mai poate influența pe cei rămași acasă cu gândurile spre Rusia.

Vocea Basarabiei: Dar relația cu cei de la Moscova cum ar trebui s-o stabilească autoritățile republicii?

– În contextul evenimentelor de astăzi este greu să ai niște relații prietenești, așa cum au fost poate altădată, este exclus, dar, mă rog, poate relațiile economice trebuie menținute, așa cum au fost, și dacă Rusia își va schimba atitudinea, dar e greu de spus, mie îmi face impresia că cei din Rusia sunt cu totul întunecați de politica rusească, astfel că nu văd adevărul. Una vedem noi și cu totul altfel tratează ei problema chiar a războiului din Ucraina, ne dorim să trăim într-o lume cu pace, cu bună înțelegere cu toți vecinii noștri, fie cei din Europa sau chiar și cei de la Răsărit, dar să-și schimbe politica. 

Vocea Basarabiei: Mai e nevoie de a fi soluționată problema transnistreană, credeți că va fi cu putință ca cele două maluri ale Nistrului să se reintegreze?

– Noi ne-am dori desigur, dar nu știu dacă mai există posibilitatea de reunificare a acestor două maluri, deși avem foarte mulți concetățeni de-ai noștri care trăiesc acolo, dar nu au posibilitatea și ei să lupte sau să ceară într-atât încât să fie o Moldovă integră. Ne-am dori și cred că o să se depună încă mult efort și multă susținere din partea conducerii, poate și din partea Uniunii Europene pentru a redeveni Moldova de altă dată. Eu cred în președinta țării, Maia Sandu, care ne reprezintă cu demnitate peste tot în lume, să-i dea Dumnezeu multă insistență, putere ca să ducă această mare dorință a noastră până la sfârșit.

* * *

Voci adunate la Soroca. Amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în vara anului trecut. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la Uniunea Europeană, țara trebuie să îndeplinească cele 9 recomandări emise de Comisia Europeană. Domeniile unde sunt așteptate schimbări sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului. În exclusivitate pentru Vocea Basarabiei premierul Dorin Recean a spus că decizia Uniunii Europene înseamnă și o recunoaștere a progreselor pe calea integrării europene și și-a exprimat speranța că deja în decembrie, la sfârșitul acestui an Consiliul European va da undă verde începerii negocierilor de aderare.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.