VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Israelul, oficial în stare de război. Urmează acțiuni militare de anvergură

Update: Cabinetul de securitate al Israelului a declarat oficial stare de război în urma atacurilor grupării extremiste palestiniene Hamas, permiţând „paşi militari de anvergură”, a anunţat Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Biroul lui Netanyahu a precizat că războiul, care a făcut aproximativ 800 de morţi de ambele părţi, a fost „impus Israelului printr-un atac terorist criminal din Gaza”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat într-o nouă adresare că vor fi descoperite toate locațiile unde sunt ascunși teroriștii palestinieni și le va transforma în „moloz”.

„Toate locurile în care Hamas are sediul, în acest oraș al răului, toate locurile în care Hamas se ascunde, din care acționează, le vom transforma într-o grămadă de moloz. Le spun oamenilor din Gaza: ieșiți de acolo acum, pentru că suntem pe cale să acționăm peste tot cu toată forța noastră”, a declarat Netanyahu.

Între timp, Forțele de Apărare Israeliene au transmis că avioanele de luptă au lovit trei sedii militare ale organizațiilor teroriste din Fâșia Gaza.

„Au fost lovite sedii militare aparținând organizației teroriste Hamas utilizate pentru dirijarea terorii, precum și sedii militare aparținând organizației teroriste Jihad Islamic care au fost utilizate în timpul operațiunilor recente și sedii militare suplimentare aparținând organizației teroriste Jihad Islamic care au fost utilizate de către forțele de rachete ale organizației teroriste”, a declarat Armata Israeliană.

Update: Unul dintre liderii grupării islamiste Hamas, Aiman Younis, a fost ucis în urma unui atac al Armatei de Apărare a Israelului, transmit unele publicații din Israel, citate de presa ucraineană și rusă.

Cadavrul lui Younis ar fi fost găsi sub ruinele casei sale din Fâșia Gaza, care a fost ținta unui atac al militarilor israelieni.

Anterior, s-a raportat că armata israeliană a atacat sediul serviciilor de informații Hamas, precum și complexul militar al forțelor aeriene ale mișcării din Fâșia Gaza. Publicația Haaretz, citând armata, a precizat că armata israeliană a atacat peste noapte 426 de ținte Hamas în Fâșia Gaza.

Între timp, Autoritatea Palestiniană a prezentat un memorandum prin care solicită o reuniune de urgență a Ligii Arabe la nivel de miniștri de externe.

Solicitarea pentru această reuniune vine ca urmare a „agresiunii israeliene brutale și continue împotriva poporului palestinian”.

Update: Armata israeliană continuă să lovească pozițiile Hamas din Fâșia Gaza, regiune practic asediată, și să elimine militanții islamiști de pe teritoriul național. Bilanțul victimelor din Israel a crescut la cel puțin 300 de morți, iar al răniților la peste 1.800. De asemenea, în jur de 750 de persoane sunt date dispărute. O cifră similară a pierderilor ar fi înregistrată și de palestinieni.

Între timp, premierul Benjamin Netanyahu i-a avertizat duminică pe israelieni că „se angajează într-un război lung și dificil”.

„Prima fază se va încheia […] cu eliminarea marii majorități a forțelor inamice care s-au infiltrat pe teritoriul nostru”, a declarat șeful guvernului într-o declarație făcută duminică dimineața.

În timp ce forțele israeliene de apărare avansau în sud și eliberau localitățile, la nord, dinspre Liban, au intervenit luptătorii grupării Hezbollahul, care au efectuat deja atacuri cu tunuri și racheteîn zona Shebaa, iar forțele israeliene au răspuns cu tiruri de artilerie și drone, asupra unor poziții ale grupării din Liban.

Autoritățile de la Tel Aviv au anunțat că încă se confruntă cu Hamas în opt zone în care luptătorii palestinieni s-au infiltrat după atacul de sâmbătă dimineață. Forțele de Apărare ale Israelului au recâștigat controlul asupra a 22 de locații din sud, care au fost invadate de militanții Hamas.

O noapte cu lupte grele și bombardamente în Israel și Fâșia Gaza dintre forțele militare israeliene și militanții grupării Hamas. Autoritățile din Tel-Aviv, acolo unde la fel au avut loc lupte terestre și atacuri aeriene, anunță că au încheiat prima fază a operațiunii de distrugere a forțelor inamice ale grupării islamiste Hamas. Până acum, Israelul a raportat cel puțin 300 de morți și peste 1800 de răniți.

Forțele Israeliene anunță că localitățile din sudul țării, ocupate anterior de luptătorii islamiști, au fost eliberate. Totodată, Israelul instituie treptat și o așa-zisă blocadă a Fâșiei Gaza. În regiune a fost întreruptă furnizarea energiei electrice și livrarea de combustibil și alte bunuri. De asemenea, Gaza a fost anunțată drept sonă militară închisă.

Declarații în acest sens au fost făcute de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care pe parcursul nopții a venit cu mai multe adresări în fața poporului. Demnitarul a amenințat, într-o adresare publică, că va face una cu pământul locurile din Fâșia Gaza unde se ascund militanții Hamas și i-a îndemnat pe locuitorii regiunii să plece de acolo acum.

“Vom răzbuna această zi întunecată. Vom transforma fiecare loc în care Hamas se ascunde în ruine. Fac un apel către locuitorii Fâșiei Gaza – plecați de acolo imediat. Vom lupta până la moarte, ne vom răzbuna pentru această zi neagră adusă Israelului și poporului său”, a declarat Netanyahu.

Anunțul a fost făcut și după ce președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat deschis că va susține plenar acțiunile Israelului și va oferi orice ajutor necesar.

Amintim, sâmbătă dimineața, Gruparea Hamas a atacat Israelul într-o operațiune masivă de tip terorist cu mii de rachete lansate, și o invazie terestră.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.