VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Ion Prisăcaru, economist: La partea de venituri se fură greu, prin salarii în plic, prin eschivarea de la plata impozitelor, practic tot sistemul este afectat

Vocea Basarabiei: Astăzi discutăm cu dl Ion Prisăcaru. De profesie este economist, a fost șef al Inspectoratului Principal de Stat, așa se numea atunci instituția, asta a fost în 2013, actualmente este Serviciul Fiscal de Stat. Sunteți antreprenor?

Ion Prisăcaru: Da, ceea ce am fost o mare parte a vieții. 

Vocea Basarabiei: Și pe lângă toate, aveți și un hobby, scrieți și versuri, ați publicat și mai multe cărți, chiar aici, la Vocea Basarabiei, ați adus 4 cărți. Acestea sunt toate cele care au văzut lumina tiparului?

Ion Prisăcaru: Vă mulțumesc, dna Valentina, pentru invitație! De mult nu am avut ocazia să ies în fața spectatorului, telespectatorului, v-am adus doar cărțile care sunt, eu spun așa, de suflet. Aici sunt aforismele mele o carte, poeziile, melodiile, eseurile pe care le-am scris și le mai scriu.

Vocea Basarabiei: Apropo despre eseuri ați spus că e o carte care a apărut în 2011, dar că tot ceea ce ați publicat atunci este valabil și pentru astăzi și eu am zis că o să pornim această discuție, întrebându-vă, pentru că suntem în ajunul aniversării a 32-a de la proclamarea independenței, ce gust are independența pentru statul Republica Moldova, pentru cetățenii acestui stat?

Ion Prisăcaru: Independența, dacă e să facem o retrospectivă, s-a pornit cu gust dulce, dar astăzi are un gust amar.

Vocea Basarabiei: De ce?

Ion Prisăcaru: Pentru că situația care este la acest moment în țara noastră, în primul rând, ne face să ne simțim neîmpliniți și, practic, nu ne-am dus departe de unde am pornit. Marea problemă a societății noastre este anume educația. S-a distrus un sistem care era și s-a schimbat cu unul nou, dar iarăși fără o claritate, unde vrem să ajungem. Și mai mult ca atât, dacă vorbim de educație, toate guvernele, dacă se schimba oleacă orientarea de la Est la Vest, tot ce a fost, a fost rău, începem de la zero și iată așa s-a făcut de-a lungul anilor un pas înainte și doi pași înapoi și astăzi suntem în aceeași situație.

Vocea Basarabiei: Până la urmă, geopolitica a fost de vină, iresponsabilitatea, incompetența, necunoașterea? Ce a fost, în opinia dvs.?

Ion Prisăcaru: Problema este mult mai gravă, am creat un sistem, o nouă clasă, să spunem, o nouă clasă de așa-numiți capitaliști moldoveni ori autohtoni, clasă bazată iarăși pe aceeași economie și pe furt și de-a lungul anilor s-a furat averea statului. Toți care au ajuns la guvernare au gustat din această bucățică, din averea statului și nu numai din avuția care era proprietatea statului, dar inclusiv din contul populației.

Vocea Basarabiei: Și ce au făcut instituțiile de drept, dacă s-a furat atât de mult?

Ion Prisăcaru: Aici, de asemenea, eu am spus că criza-i în toate domeniile, inclusiv în domeniul ce ține de drept. Omul, lăcomia asta, banul care a apărut la o pătură socială din societate a distrus sistemul vechi de drept, necreând un alt sistem care să aibă pe masă legea, dar corupția este unul din motivele care ne-au adus la situația în care suntem astăzi. Și astăzi, spre regret, nu știu de ce se vorbește doar despre corupție, se pune accentul pe corupție, că ea ar fi vina la toate. Nu! Politicile macroeconomice care au lipsit, au lipsit politicile macroeconomice și de aceea n-am avut, s-a distrus domeniul productiv.

La guvernare au fost și oameni săraci, însă repede au luat boala banului, oameni care în viața lor nu și-au câștigat banul prin muncă

Vocea Basarabiei: Dl Prisăcaru, dvs. ați putea să ne spuneți totuși cine au fost persoanele care au reușit să se îmbogățească repede și mult?

Ion Prisăcaru: Păi nu vreau să dau nume, dar practic toți cei care au fost la guvernare, pentru că au venit la guvernare oameni săraci, să spunem așa, și s-au îmbolnăvit foarte repede de boala banului, oameni care în viața lor nu și-au câștigat banul prin muncă, avuția nu au muncit-o, dar le-a venit ușor. Eu niciodată n-o să înțeleg și nu cred, nu știu ce business trebuie să ai ca în țara noastră să îți permiți să cumperi o mașină, de pildă, și s-o achiți imediat cu 100-200.000 de euro și chiar mai scump. Mă scuzați, de 25 de ani și eu sunt tot în business. Da, nu zic, mi-am făcut casă, masă, dar să-mi cumpăr așa mașini nu-mi pot permite ori ceasuri de care aud, ori haine nu știu de care și multe alte lucruri. Banul pe care îl muncești nu se cheltuie așa, dar cei care au câștigat bani ușor, au fost cei care au lucrat la stat și în paralel s-a creat deja și clasa ceea ce businessmeni moldoveni, care au luat exemplu. Dacă cei de la conducere fură, de ce să nu furăm și noi? Și pe parcursul anilor s-a educat în memoria colectivă deja anume că nu trebuie să contribui cu ceva la stat, dar trebuie să ceri de la stat și de-a lungul anilor s-au eschivat de la plata impozitelor, oamenii – de la impozitarea veniturilor pe care le obțineau și astăzi continuă.

Vocea Basarabiei: Dar câtă evaziune fiscală credeți că s-a făcut în Republica Moldova?

Ion Prisăcaru: Eu am studii referitoare la acest subiect, inclusiv am participat și în colectiv, și individual am făcut studii și am vorbit încă de un buget care se fură. Asta la partea de venituri se fură, iată, prin salarii în plic, prin eschivarea de la plata impozitelor; dacă e salariul în plic, înseamnă că acolo este eschivare și de la plata impozitului pe venit, și de la impozitul din salariu, și fondul social, și poliță medicală acolo-i, dacă e impozitul pe venit înseamnă că și tranzacțiile nu toate se reflectă, și TVA, și când ne uităm practic tot sistemul de impozite este afectat. Și problema nu-i atât de complicat ca să fie soluționată, dar nu a fost și nu există voință politică. Fiindcă, vă spun deja în cunoștință de cauză, am implementat riscurile de evaziune fiscală, despre care astăzi nu prea se vorbește, nu se dorește să se utilizeze acest instrument.

Vocea Basarabiei: Dar de ce credeți că nu s-ar dori să fie folosit acest instrument?

Ion Prisăcaru: Dar nu se dorește. În primul rând, voință politică nu există, iar cei care vin și conduc cu instituțiile corespunzătoare nu au pregătirea necesară.

Vocea Basarabiei: Ce ar însemna aceste riscuri?

Ion Prisăcaru: Riscurile care imediat, automatizat astăzi se poate de scos în evidență întreprinderile care au cea mai mare pondere în evaziunea fiscală și pe capitole, direct pe impozite chiar.

Vocea Basarabiei: Și acestea ar fi întreprinderile de stat?

Ion Prisăcaru: Nu, de ce? Eu vorbesc în general, în mare parte întreprinderile care, iată, achită salariile în plic, e foarte ușor de scos în evidență întreprinderile unde se achită salariile cât de cât corect și imediat le vezi pe domenii. Astăzi, sistemul informațional pe care îl deține Fiscul îi permite să scoată în evidență pe fiecare domeniu. De pildă, să luăm construcția de apartamente, luăm toate companiile care construiesc apartamente, iarăși, după cod, sistemul informațional prelucrează datele și scoate toate companiile și-ți arată că acesta dintr-un leu achită la buget 10 bănuți, aista – 5, iar aista – 0,0000…, nu găsești o altă cifră decât zero. Mai departe, tot sistemul dă informația, salariul mediu la acel care-i cu 10 bănuți corespunzător, de exemplu, îi 7.000 de lei, dar te uiți așa în jos și la acesta de jos îi 600 de lei ș.a.m.d. Acesta are profit la sfârșit de an, dar ăstălalt nu are profit, acesta mai plătește și TVA, dar ăstălalt nu plătește TVA corespunzător care stă cel mai jos. Apoi ce nu-i clar, unde să te duci? Trebuie să te duci să deranjezi toată lumea? Cu acest scop am implementat acest mecanism.

Vocea Basarabiei: Ați vorbit despre construcții, sunt foarte multe domenii, și în comerț, și în… 

Ion Prisăcaru: Dar orișiunde, deja în comerț e cu mult mai gravă situația.

Vocea Basarabiei: De ce ziceți că e mai gravă?

Ion Prisăcaru: Pentru că acolo sunt mai mulți bani cash și parcă se pare că-s mărunți bani acolo, dar dacă ne uităm la domeniul comerțului în general, dvs. cred că v-ați confruntat nu o dată că vă duceți și faceți procurări și ce de fiecare dată vă înmână bonul de plată, aparatul de casă se utilizează? Nu în toate cazurile, în multe cazuri nu se utilizează. 

Vocea Basarabiei: Dar dvs. ați văzut și reacția deținătorilor de patente, cât de înverșunată a fost această atitudine pe care o manifestau acești deținători de patente și încă unii și până astăzi până în ruptul capului insistă că nu ar trebui să elibereze bonuri de plată?

Ion Prisăcaru: Nu deținătorii de patente fac asta, deținătorii de patente sunt utilizați de alte persoane care stau în spate și care îi folosesc pe deținătorii de patente.

Vocea Basarabiei: Așa este…

Ion Prisăcaru: Ei le procură patentele și prin intermediul lor își legalizează vânzările, arătând în evidența lor un bănuț, dar poate nici pe acela nu-l arată. Corespunzător, rezultatul. Și asta o fac întreprinderile mari, importatorii cei mai mari utilizează și pe intern mai folosesc…

Vocea Basarabiei: Dar de ce nu au reușit autoritățile până astăzi să facă ordine în acest domeniu?

Ion Prisăcaru: Dar nici astăzi nu-i soluționată…

Vocea Basarabiei: Bine, astăzi este o tentativă, dar de ce până astăzi guvernările totuși…

Ion Prisăcaru: …că iarăși aceeași voință nu a existat, au ieșit în stradă, le trebuie voturi. Totu-i problema politică, că mergem pe piață, avem alegeri locale, avem alegeri prezidențiale, avem alegeri parlamentare și din 5 ani în 2 nu avem alegeri, dar dacă să luăm că guvernează câte 4 ani, apoi doar un an ei au cât de cât mai liber.

Vocea Basarabiei: Dle Prisăcaru, nu dorește un guvern, nu dorește al doilea, al treilea, al patrulea, dar s-au perindat aproape 20 de cabinete de miniștri și chiar niciunul nu a avut o intenție serioasă să facă ordine?

Ion Prisăcaru: Au fost încercări, am atins problema cu averea statului, dacă a fost furată, îmi amintesc pur și simplu de asta, așa, din memorie că a fost o tentativă să se facă ordine cu averea statului. Regretatul, Dumnezeu să-l ierte, prim-ministrul Ion Ciubuc a emis o hotărâre să facă o inventariere, să facă o evaluare, să știe statul ce patrimoniu are. Vreau să vă spun că până în ziua de azi nu s-a mai făcut și altă încercare nu a mai făcut nimeni. 

Cum să nu se fure, dacă avem imobile la întreprinderile de stat care costă poate sute de milioane de lei, dar ele stau în contabilitate, sunt reflectate la un 5.000 de lei?

Vocea Basarabiei: Deci și acum e haos?

Ion Prisăcaru: Și acum e haos. Și acum în întreprinderile de stat, în instituțiile publice îi jale ce avem. Cum să nu se fure, dacă avem imobile la întreprinderile de stat care costă poate sute de milioane de lei, dar ele stau în contabilitate, sunt reflectate la un 5.000 de lei? În centrul Chișinăului avem imobile la întreprinderi de stat, nu vreau să vin cu exemple, pentru că sunt auditor financiar, cunosc din prima sursă și nu vreau să numesc, poate știu și de la clienții mei multe informații. Și iată nu s-a dorit să se facă un registru al proprietății de stat, am încercat, la diferite guverne le-am sugerat, că nu pot sta liniștit, deja ai mei acasă îmi spun: „Tăticu’, îți ajunge, lasă, ce îți trebuie mai mult ca la alții?”. Am scris inclusiv la guvernul anterior Gavrilița, personal dnei prim-ministru, am scris și dlui președinte al parlamentului, în particular le scriu, că nu vreau să ies, să mă arăt că-s mai deștept…

Vocea Basarabiei: Despre ce, că e nevoie de un registru al proprietăților?

Ion Prisăcaru: Nu, de început a face ordine cu proprietatea statului care a mai rămas, că am făcut, am publicat prin mass-media, în orice caz, pe pagina mea de Facebook – Averea statului sau cât a mai rămas de furat. Dacă vă este interesant, citiți, că acolo sunt și exemple. 

Vocea Basarabiei: Dar vreau acum să exemplificați.

Ion Prisăcaru: V-am dat exemplu, nu s-a dorit. În primul rând, trebuia din start – ce este al statului la nivel de țară, la nivel de municipalitățile pe care le avem ce avere au, inclusiv terenuri, dacă avem hârtii de valoare, ce are statul, în general, ce are în țară și ce proprietăți are peste hotare. De exemplu, de ce s-a întâmplat situația de la Odesa?

Vocea Basarabiei: Cu proprietățile Republicii Moldova în Ucraina…

Ion Prisăcaru: De aceea că până în ziua de azi nu avem un registru al proprietății statului, nu a fost evaluată la prețurile de piață proprietatea statului. Dacă noi nu știm ce avem, omul în gospodăria sa știe ce are cred că, da, și-i interesat ca să știe?

Vocea Basarabiei: Dl Prisăcaru, dacă nu se cunoaște proprietatea, dacă nu se cunoaște averea, dacă…

Ion Prisăcaru: În apele tulburi se prinde peștele mai bine.

Vocea Basarabiei: Și atunci cum se construiește statul acesta?

Ion Prisăcaru: Păi, statul se construiește și el nu se mai se construiește, de aceea v-am spus că suntem acolo de unde ne-am pornit.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.