VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Dumitru Pîntea: Anul acesta pentru proiecte în sectorul de afaceri a fost alocat un buget fără precedent / VIDEO

Întreprinderile mici joacă un rol esențial în construirea economiilor moderne, iar Republica Moldova este ajutată în continuare în dezvoltarea acestora. Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) va lucra pe principii noi, cu procese moderne de luare a deciziilor și cu un buget majorat de Guvern. Detalii aflați de la Dumitru Pîntea, director interimar al ODA.

Vocea Basarabiei: Sunt 15 ani de când a fost creat acest mecanism de a încuraja dezvoltarea economiei și, mai ales, practicarea afacerilor în Republica Moldova. Haideți să vedem – de ce a fost nevoie să fie rebotezată această instituție și ce înseamnă să obții această nouă numire doar sau să prevadă și mai multe mecanisme care pot fi puse în funcțiune?

Dumitru Pîntea: La cei 15 ani pe care i-a marcat ODIMM-ul încă în luna mai țin să menționez că, istoric vorbind, statul tot timpul a venit cu anumite mecanisme, instituții de suport pentru mediul antreprenorial. De fapt, ODIMM-ul, în 2007, a fost creat pe platforma unui fond de dezvoltare pentru antreprenoriat și un fond de garantare a creditelor, conjugând într-o singură instituție mai multe instrumente. Ulterior, pas cu pas, au apărut programe, în funcție de politicile economice care erau la momentul respectiv sau în funcție de interesele pe care le aveau guvernările care au fost. Astfel am ajuns ca în anul 2022 să fie o instituție destul de mare atât din perspectiva instrumentelor pe care le administrează, cât și din perspectiva bugetelor care sunt puse la dispoziția mediului antreprenorial.

Vocea Basarabiei: Și totuși, atenția se focusează către întreprinderile private?

Dumitru Pîntea: Păi, evident, misiunea organizației noastre este de a lucra și de a susține dezvoltarea mediului privat, a mediului de afaceri, atât întreprinderi mici și mijlocii, cât, eventual, prin anumite instrumente și alte companii care trec de această dimensiune, dar, dacă ne uităm la economia noastră, în 90 și ceva la sută sunt întreprinderile mici și mijlocii, pentru că așa este economia noastră. Aici însă trebuie să spunem că noi nu țintim doar companiile mari prin extinderea acestui mandat, țintim și persoanele fizice cu care lucrăm pentru a crește apetitul investițional al lor, pentru a crește educația lor antreprenorială ca, eventual, să se lanseze într-o afacere. Deci, nu vorbim doar de IMM-uri, vorbim atât de persoane fizice, cât și alte tipuri de companii.

Vocea Basarabiei: Bugetul e destul de măricel, este un buget chiar mare, asta spun experții cu care am discutat și spun că ar putea să fie totuși un fel de stimulent pentru a extinde segmentul celor care beneficiază de proiecte. Haideți să ne spuneți dvs. care sunt direcțiile principale care trebuie dezvoltate și unde vedeți dvs. potențial nevalorificat până la această oră și care e bugetul.

Dumitru Pîntea: Evident, anul acesta pentru organizația noastră și, în general, pentru dimensiunea sectorului de afaceri a fost alocat un buget fără precedent. Inițial, prin Legea bugetului de stat pentru 2022 au fost alocate circa 140 de milioane de lei, ulterior, la rectificarea din primăvară s-au mai alocat 200 de milioane de lei suplimentar și iată chiar acum, zilele astea, a fost prezentat proiectul unei noi rectificări a bugetului de stat și pentru dimensiunea antreprenoriatului mai este prevăzută încă o sumă de 200 de milioane de lei. Deja urmează de văzut cine și cum va implementa aceste resurse financiare.

Vocea Basarabiei: De ce ziceți „urmează de văzut cine și cum le va implementa”?

Dumitru Pîntea: Pentru că trebuie de determinat întâi ce mecanism, ce instrument de susținere a antreprenoriatului va fi implementat în baza acestor resurse financiare. Sunt deja anumite calcule și mecanisme pe care le-am setat, urmează deja cu Ministerul Economiei să decidem, pentru că ei sunt cei care dezvoltă politicile, iar noi le implementăm.

Vocea Basarabiei: Bine, dar și bugetul trebuie executat până la finele anului și ar trebui într-un fel de urgentat toată procedura?

Dumitru Pîntea: Evident. Eu voiam doar să completez faptul că pe lângă banii de la bugetul de stat, că aici vorbim de bani publici alocați pentru organizația noastră, beneficiem și de suportul mai multor parteneri externi. Noi avem încheiat un acord, de fapt, Ministerul Economiei are un acord cu Banca Mondială, un acord de 50 și ceva de milioane de dolari pentru dezvoltarea mediului de afaceri. Acolo sunt stipulate mai multe măsuri, dintre care circa 20 de milioane de dolari pe următorii cinci ani sunt prevăzuți pentru organizația noastră, pentru a capitaliza fondul de garantare a creditelor și pentru a susține instrumentul de creștere și internaționalizare a întreprinderilor autohtone. În același timp, suntem în negocieri cu un nou acord cu Delegația Uniunii Europene, un acord de 10 milioane de euro pentru următorii ani, mai avem susținerea celor de la Agenția germană de dezvoltare, Agenția Statelor Unite de dezvoltare. Deci, practic, bugetul care ne este alocat din surse publice este suplimentat cu resurse de la parteneri, astfel încât noi anul acesta chiar avem o ofertă financiară destul de mare pentru mediul de afaceri.

Vocea Basarabiei: Care este în expresie bănească această cifră?

Dumitru Pîntea: În expresie bănească ar fi circa jumătate de miliard de lei, fără acele 200 de milioane, care zilele astea se discută a fi suplimentate pentru dimensiunea mediului de afaceri. O sumă fără precedent, dacă ne uităm cu ce suport venea anterior statul până acum pe dimensiunea antreprenoriatului. Important, ați menționat de soldurile care se acumulează, de resursele financiare care se acumulează și care trebuie executate până la final de an, aici trebuie să menționăm că organizația noastră este una specifică, pentru că modelul de implementare a proiectelor investiționale ține cont de calendarul pe care antreprenorii și-l setează. Și să vă dau un exemplu: un beneficiar poate avea o decizie pozitivă de a obține un grant, spre exemplu, în luna noiembrie, dar el decide să cheltuie acești bani abia în luna mai…

Vocea Basarabiei: În doi ani…

Dumitru Pîntea: Bun, doi ani este prea mult, sunt anumite prevederi în contract, în termen de un an de zile, el ar trebui să execute banii respectivi.

Vocea Basarabiei: Dar am înțeles că se depășește acest termen?

Dumitru Pîntea: Ciclul investițional de implementare a proiectelor trece de granițele unui an bugetar, respectiv acesta este și unul din motivele pentru care soldurile la final de an ale organizației noastre se transferă pe anul următor și nu se întorc la bugetul de stat și, chiar dacă avem solduri, acestea pot să fie solduri contractate deja, deci deja pe ele sunt angajamente cu antreprenorii, dar banii încă nu sunt debursați, pentru că pentru unele programe debursarea are loc după implementarea proiectului investițional din surse proprii și atunci așteptăm antreprenorul. Deci, faptul că există solduri asta nu neapărat înseamnă că nu s-a lucrat pentru banii ceia, de multe ori ei sunt contractați. Deja în acest an avem o execuție în primul semestru de două ori mai mare decât tot anul trecut.

Vocea Basarabiei: Anul trecut a fost și pandemie, au fost afectate și o bună parte din afaceri, anul acesta totuși mai relaxantă a fost situația.

Dumitru Pîntea: Eu aș spune că în primul trimestru, când s-a început criza din Ucraina, apetitul investițional s-a prăbușit pe toată economia, nu le ardea antreprenorilor de a-și dezvolta afacerile…

Vocea Basarabiei: Nu aveau siguranță că afacerile se pot dezvolta…

Dumitru Pîntea: Sigur, evident, și atunci mai degrabă intenția lor era să-și prezerve afacerea, iar instrumentele noastre fiind instrumente dedicate investițiilor, practic nu se pliau peste necesitățile lor la momentul respectiv și în primul trimestru cereri din partea antreprenorilor practic n-au fost deloc. Ulterior, deja începând cu trimestrul doi, venind cu instrumente mai bine adaptate pentru necesitățile actuale, am început să avem cerere pentru programele noastre și acum chiar mergem într-un ritm destul de accelerat și vedem că banii care au fost alocați de la bugetul de stat o să-i contractăm până la final de an.

Vocea Basarabiei: Bani sunt mulți, există doritori suficienți ca să poată să absoarbă aceste sume de care dispuneți?

Dumitru Pîntea: Da, este o întrebare foarte bună, dar aici trebuie să începem a explica celor care ne urmăresc în detaliu ce înseamnă Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Iarăși, istoric vorbind au fost câteva instrumente, programe destinate mai degrabă unor categorii de populație pentru a le reabilita economic, cum ar fi migranții, tinerii, femeile.

Vocea Basarabiei: Migranții, PARE 1+1, un leu de la stat – un leu de la cetățean, Femei în afaceri, Start tineri

Dumitru Pîntea: Exact! Și atunci o bună parte din antreprenori nu aveau acces la programele noastre, pentru că trebuia să fii tânăr, femeie, migrant ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Da, să corespunzi criteriilor pe care le înainta organizația.

Dumitru Pîntea: În același timp, aceste programe erau destinate debutanților, celor care se lansează în afaceri și de multe ori compania nu trebuia să aibă o perioadă mai mare de doi ani din momentul când a fost fondată. Deci, iarăși, și mai mult era îngrădit accesul antreprenorilor și, practic, doar un mic procent din toți antreprenorii erau eligibili la programele respective. Acum, noi am venit cu o dezvoltare de instrumente, le-am ajustat pe cele precedente pentru a elimina toate vulnerabilitățile care erau, le-am completat pe unele cu noi componente.

Vocea Basarabiei: O să discutăm pentru fiecare categorie.

Dumitru Pîntea: Am venit cu programe care țintesc deja toți antreprenorii și toți sunt eligibili, evident, am crescut și grupul potențialilor beneficiari. Iată chiar recent, pe data de 9 august, am lansat programul „Retehnologizare și eficiență energetică”, un program de granturi de până la două milioane de lei, unde sunt eligibili toți antreprenorii autohtoni.

Vocea Basarabiei: Întrebarea mea era – dacă există atâția antreprenori, câți bani puteți oferi dvs.?

Dumitru Pîntea: Aici voiam să ajung. Prin faptul că am ajustat instrumentele noastre, am extins paleta de instrumente și faptul că acum toți sunt eligibili, cererea este mult mai mare decât era anterior și la moment vedem cerere suficientă pentru a executa banii care ne-au fost alocați pentru anul 2022, cel puțin pentru a-i contracta până la final de an, deoarece doar programul de retehnologizare și eficiență energetică vine cu o soluție la criza care este în prezent. Deci, în programul respectiv finanțăm instalarea de surse alternative de energie…

Vocea Basarabiei: Investiții pentru energia verde?

Dumitru Pîntea: Da, sau echiparea cu utilaje mai eficiente energetic cu obiectivul final de a reduce factura lunară la energie. La momentul actual este cerere mare de instalare de panouri solare, spre exemplu. Și noi finanțăm aceste activități și de la lansare deja avem un număr destul de bun de cereri care au fost depuse la noi. Și încă un aspect foarte important ce ține de capacitatea de a aloca resursele care ne-au fost destinate ține de faptul că, prin reforma pe care am realizat-o, am redus semnificativ timpul de așteptare din momentul depunerii și până în momentul deciziei. Anterior, antreprenorii puteau să aștepte 3-4 luni, erau cazuri chiar și câte 6 luni până primeau o decizie. Vă dați seama cât de lung era acel ciclu. Acum, noi avem antreprenori care au depus la început de august și deja au primit deciziile.

Vocea Basarabiei: Dle Pîntea, Republica Moldova e un stat mic și lucrurile repede se răspândesc în societate. Am discutat și eu cu foarte mulți beneficiari ai programelor fostului ODIM, actualmente, ODA. Știți că contează foarte mult credibilitatea instituției, dar eu am întâlnit beneficiari care au spus că și pe pile, și pe culoarea politică a ochilor s-au repartizat bani pentru implementarea anumitor programe. OK, dacă va fi nevoie, pot să vă spun și cazurile concrete, dar cât de mult contează, totuși, să aveți această credibilitate din partea tuturor celor care sunt gata astăzi să se implice în dezvoltarea economiei prin acest antreprenoriat?

Dumitru Pîntea: Credibilitatea este foarte importantă din mai multe perspective. Pe de o parte, este important să demonstrăm statului, Ministerului Economiei ale căror politici noi le implementăm și cetățenilor că instituția poate administra corect niște resurse financiare și poate contribui la dezvoltarea economică. Pe de altă parte, trebuie să demonstrăm credibilitate partenerilor externi, care vin să susțină antreprenoriatul nostru.

Vocea Basarabiei: Finanțatorii…

Dumitru Pîntea: Da, finanțatorilor care vin să suplimenteze resursele financiare și, nu în ultimul rând, trebuie să demonstrăm credibilitate antreprenorilor, ca ei să aibă curajul să aplice un proiect investițional, ca ei să aibă curajul și înțelegerea că vor fi tratați corect în raport cu ceilalți și, în final, ideile cele mai bune cu adevărat vor fi câștigătoare.

Vocea Basarabiei: Se pare că e ușor să completezi un formular sau de la un click distanță, gata, devii eligibil, dar eu iarăși vă zic din ceea ce discut cu cei care intenționează să obțină finanțări sau cei care deja au o experiență și cunosc de acolo din culise ceea ce se întâmplă atunci când ai nevoie să obții acești bani pentru a-ți dezvolta afacerea. Aici vreau să vă aduc cu gândul. Totuși, cât de mult o să țineți cont de transparență, ca lumea să nu aibă interpretări că, uite, doar dacă ai o relație bună cu șeful sau cu cineva de acolo ai posibilitate să obții bani?

Dumitru Pîntea: Evident, noi nu venim doar cu vorbe, dar deja sunt fapte concrete pe mecanismul de implementare a programelor și mecanismul de selectare a proiectelor investiționale. Procesul de aplicare este totalmente online și în momentul aplicării nu se interacționează cu persoane de la organizația noastră, am redus semnificativ lista de documente care trebuie atașate prin faptul că deja alte instituții ale statului au acele documente și noi le obținem de la acele instituții și, practic, antreprenorul doar vine să prezinte ideea de afaceri într-un formular și o trimite la noi. Ulterior, procesul de primire și procesare a dosarelor a fost despărțit de procesul de evaluare, deci este o direcție care primește dosarele și o altă direcție care le evaluează. Acum, direcția care le evaluează face acest lucru din mai multe perspective: evaluează din perspectiva conformității afacerii cu criteriile de vizibilitate, din perspectiva viabilității afacerii, impactului pe care poate să-l aducă pentru dezvoltarea economică, din perspectiva concentrării și apartenenței la unele grupuri economice, financiare, pentru că aici este un aspect foarte important la care am să mă refer un pic mai târziu. Deci face o evaluare complexă și de risc și, ulterior, evaluările și concluziile respective sunt transmise unui comitet extern format din membri independenți. Astfel, deciziile de finanțare vor fi luate în afara organizației noastre de acel comitet independent.

Vocea Basarabiei: Această reorganizare a fost necesară inclusiv pentru a nu apărea suspiciuni că cineva poate, iar altcineva nu poate?

Dumitru Pîntea: Când spunem „membri independenți”, ne referim la faptul că ei sunt independenți de mediul politic și mediul operațional intern al organizației.

Vocea Basarabiei: Teoretic sună frumos.

Dumitru Pîntea: Da… Săptămâna viitoare lansăm procesul de selectare a acestor 5 membri independenți. Procedura de evaluare a lor va fi făcută publică, ea se bazează pe o evaluare Fit and Proper. Deci, testul Fit and Proper, care la nivel mondial prezintă cele mai bune practici de evaluare a persoanelor din punctul de vedere al independenței, reputației și calificării. Și vom miza pe faptul ca acele persoane să fie de o credibilitate mare și de o expertiză deosebită, așa cum este nevoie.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.