VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Zelenski și Lavrov, schimb de replici dure la distanță în Consiliul de Securitate ONU

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, s-au angajat miercuri într-un schimb de replici la distanţă în faţa Consiliului de Securitate al ONU, cu privire la dreptul de veto al Rusiei.

Zelenski a acuzat Rusia că „blochează” orice reglementare a conflictului din Ucraina, iar Lavrov acuză conducerea de la Kiev de „rasism” și „neonazism”. „Este imposibil de oprit acest război pentru că toate eforturile se confruntă cu vetoul agresorului sau al celor care îl susţin pe agresor”, a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs de excepţie, în persoană, în faţa Consiliului de Securitate, în prezenţa ambasadorului Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia.

Îmbrăcat în ţinuta sa kaki, șeful statului ucrainean a cerut Naţiunilor Unite să retragă Rusiei dreptul de veto în Consiliul de Securitate, legat de scaunul său de membru permanent moştenit de la URSS victorioasă în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Volodimir Zelenski a vorbit despre o reformă majoră necesară în prezent, deoarece „dreptul de veto în mâinile agresorului blochează ONU”, scris AFP, potrivit digi24.ro.

Lavrov acuză Ucraina de „neonazism” După ce preşedintele ucrainean a părăsit Consiliul, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a intrat în sala unde tocmai vorbise omologul său american, Antony Blinken. Serghei Lavrov, care a fost multă vreme ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite, i-a răspuns preşedintelui ucrainean că dreptul de veto este un instrument juridic „legitim” conferit celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie şi Franţa).

„Folosirea dreptului de veto este un instrument absolut legitim stipulat în Carta Naţiunilor Unite cu obiectivul de a preveni luarea unor decizii care conduc la destrămarea” ONU, a apărat ministrul rus. Timp de aproximativ douăzeci de minute, el s-a angajat într-o diatribă violentă împotriva Ucrainei, pe care a acuzat-o încă o dată că a promulgat legi „rasiste” împotriva ruşilor şi că se află în mâinile „neonaziştilor”.

Cum poate fi modificată Carta ONU Orice reformă a Consiliului de Securitate, în special în ceea ce priveşte drepturile membrilor permanenţi, este o iluzie.

Amendamentele la Carta Naţiunilor Unite trebuie adoptate cu votul a cel puţin două treimi din membrii Adunării Generale şi apoi ratificate de două treimi dintre membrii ONU, printre care cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.