VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Vitali Gavrouc: R. Moldova a supraviețuit cu demnitate și reziliență în perioadă de criză și ne propunem să ajungem în UE

Vocea Basarabiei: Astăzi vom discuta cu deputatul Vitali Gavrouc. Vitali Gavrouc a fost ales pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, a ocupat locul 70 în lista candidaților, este muzician, atunci activa la un conservator din Federația Rusă, din Moscova. D-lui este reprezentantul Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice, artist de profesie, cunoaște mai multe limbi, 6 limbi străine: germana, italiana, franceza, spaniola, engleza, rusa. La jumătate de mandat, bine ați revenit la Vocea Basarabiei!

Vitali Gavrouc: Bine v-am regăsit!

Vocea Basarabiei: La jumătate de mandat de guvernare, opoziția vă critică, și critica este una vehementă, cetățenii au păreri împărțite, unii laudă Partidul Acțiune și Solidaritate și acțiunile pe care le-a întreprins și le întreprinde, alții mai sunt rezervați, mai sunt și din cei care critică. Dvs. ce ne puteți spune astăzi, dacă ar fi așa, în câteva propoziții, să facem bilanțul acestor 2 ani de când PAS-ul a venit la guvernare? Mai mult treceți la capitolul reușite pașii pe care i-ați făcut sau există încă și momente care vă pun pe gânduri și vă fac să fiți și mai mobilizați, ca să puteți să rezolvați o parte din problemele cu care se confruntă cetățenii?

Vitali Gavrouc: Da, desigur, la 2 ani de guvernare am putea trage anumite concluzii și desigur că avem și reușite, avem și chestii la care mai avem să lucrăm, dar trebuie să înțelegem că acești 2 ani au fost foarte complicați, istoric vorbind, geopolitic vorbind, pentru Republica Moldova, pentru că atunci când am venit la guvernare nu era nici războiul din Ucraina, nu era nici criza energetică. Respectiv, toate resursele care au fost identificate prin eficiența în decizii și în executiv au fost redirecționate spre rezolvarea crizei. De fapt, guvernarea PAS cumva a îndeplinit funcția asta de pompier într-o situația extraordinară de criză și în acest context aș spune că cea mai importantă reușită este că Republica Moldova a supraviețuit ca stat și a supraviețuit cu demnitate, cu reziliență. Eu cred că noi am consolidat într-o măsură mai mare societatea, acum se va consolida și opinia publică referitor la ceea ce vorbeam noi de divizarea societății pe anumite aspecte, acum vom consolida această opinie înspre direcția clară a Republicii Moldova, care este Uniunea Europeană. Și în acest sens am avut o dovadă clară pe 21 mai, când practic toată țară într-un avânt a văzut ce înseamnă un miting adevărat în susținerea unei idei, a văzut oameni luminoși, a văzut oameni absolut siguri în viitorul lor și, desigur, toată lumea înțelege că este nevoie de foarte multă muncă.

Toate investițiile Uniunii Europene și României în Republica Moldova încep să dea roade, inclusiv în regiunile care istoric erau mai tentate să fie orientate spre Est.

Vocea Basarabiei: IPRE a făcut un sondaj și l-a dat publicității, rezultatele acestei cercetări arată că aproximativ 60 la sută din cei intervievați ar susține acest drum de integrare europeană, dar peste 30 la sută – nu. Despre ce vorbește acest lucru? Iată, dvs. ziceți că reușiți să consolidați o societate dezbinată…

Vitali Gavrouc: Da, vreau să spun că este o mică revenire de la cifrele care erau anterior, dar noi țintim să avem cifre și mai mari, noi ne-am dori și o coagulare a forțelor politice în acest sens și asta încă nu ne-a reușit sută la sută. Nu știu dacă este vina PAS-ului atunci când alte forțe politice susțin țara agresoare, Rusia, aici noi încercăm să le cerem opinia, să le cerem să se expună mereu. Probabil există și anumit resentiment în societate, care a fost, de fapt, încercările să demoleze societatea cu propaganda au fost de mulți-mulți ani și este o muncă enormă ca să readucem într-un făgaș de normalitate percepția societății și, probabil, aceste partide (nu le dau numele) sunt ancorate pe electoratul lor și avem aici restanțe, dar eu sunt sigur că acest procent a crescut și va crește în continuare, pentru că încep să dea roade toate investițiile Uniunii Europene și României în Republica Moldova, inclusiv în regiunile care istoric erau mai tentate să fie orientate spre Est. Eu cred că între timp vom culege roadele și unei percepții de schimbare, deci, schimbarea mentalității, în special la cei tineri.

Vocea Basarabiei: De câte ori ați fost în sudul Moldovei, în UTA Găgăuzia, de când sunteți ales al poporului?

Vitali Gavrouc: Am fost de foarte multe ori, am fost și la televiziuni, am dat interviuri, cred că de 5-6 ori numai…

Vocea Basarabiei: Dar din discuțiile cu localnicii de acolo, cum ați aprecia percepția lor referitoare la vectorul politicii externe?

Vitali Gavrouc: Am un sentiment încă contradictoriu, dar cred că primele schimbări deja se simt, în special când vorbesc cu cei din generația tânără. Și vreau să vă spun că o dovadă clară a acestei schimbări este concursul mare la Liceul român „Mihai Eminescu” de la Comrat, unde se construiesc mereu blocuri noi și nu ajung locuri pentru cei care vor să studieze în limba română, care înțeleg o perspectivă clară, în contextul Republicii Moldova, dar și în contextul viitorului Moldovei.

Vocea Basarabiei: Dar scrutinul local pentru alegerea bașcanului ce impresie v-a lăsat?

Vitali Gavrouc: La acest capitol s-a expus CEC, s-au expus autoritățile competente, noi, ca partid politic, nu putem să ne expunem, să dăm anumite catalogări, dar eu cred că impresia a fost nu cea mai bună și aici încă avem de lucrat cu societatea. Eu chiar și în interviu acolo, la sud, am spus că noi ne dorim alegeri corecte, așa încât voi, deci locuitorii din zona respectivă, să-și decidă viitorul, și acolo au fost implicați factori, aș spune eu, nu politici, dar în contextul deciziei Curții Constituționale, factori mai mult criminali din zona politicului, respectiv avem aici restanțe foarte mari, avem încă de lucrat și cu societatea, dar și…

Vocea Basarabiei: Dar oare dacă PAS ar fi avut un candidat pentru alegerea bașcanului, nu ar fi încercat să schimbe ușor-ușor percepția alegătorilor de acolo?

Vitali Gavrouc: Bine, este o zonă încă foarte complicată, încă este destul de complicat…

Vocea Basarabiei: Și v-a fost frică să propuneți un candidat?

Vitali Gavrouc: Nu este vorba de frică, este vorba că ar fi complicat de identificat un candidat care să aibă notorietatea și ponderea necesară ca să fie perceput de societate ca un candidat puternic.

Vocea Basarabiei: Bine, dar nu neapărat trebuia să identificați un învingător, trebuia un participant să fie, ca să poată promova mesajele partidului de guvernare?

Vitali Gavrouc: Eu cred că la alegerile următoare vom avea un candidat și va fi unul puternic, și probabil și învingătorul. La momentul actual, probabil, nu sunt analist politic, dar cred că PAS-ul nu s-ar asocia cu o persoană care doar să participe de dragul participării și cred că ar trebui să fie un candidat puternic și, spuneam, din păcate, această divizare în societate, care inclusiv o vedem și pe filiera regională, încă ea persistă și noi lucrăm în această direcție, noi lucrăm inclusiv la implicarea tinerilor în politică și dacă această implicare va crește această divizare va scădea, inclusiv în raioanele de sud.     

Vocea Basarabiei: Dar mergeți și la nord, pentru că, dacă nu greșesc, sunteți responsabil ca și deputat de raionul Glodeni?

Vitali Gavrouc: De raionul Glodeni, da.

Noi, unii la alții trebuie să ne ridicăm standardele și împreună să aspirăm spre Uniunea Europeană!

Vocea Basarabiei: Să ne spuneți dacă sunt mari diferențe între ceea ce aflați de acolo, de la Glodeni, și ceea ce ați aflat la Comrat.

Vitali Gavrouc: Bine, Glodeniul poate nu-i atât de complicat ca sudul țării. Este un raion în care avem atât populație vorbitoare de română, care este majoritară, avem chiar sate românești/românești, sunt și sate ucrainene, rusești, dar, iarăși, noi trebuie să construim o identitate a unui cetățean al Republicii Moldova, viitor cetățean al Uniunii Europene, așa încât oamenii să nu o perceapă prin prisma identității etnice, ca toate comunitățile etnice să se considere parte a societății noastre și eu cred că în raioanele de nord asta reușește mai bine, asta se vede inclusiv prin realizarea cu succes a proiectelor din cadrul „Satului European” și proiectele care țin de agricultură, de exporturi, pentru că oamenii din nord care exportau tradițional spre Federația Rusă foarte mult s-au orientat spre Uniunea Europeană și într-un mod excepțional și-au organizat producția agricolă, deci au sădit livezi extraordinare după tehnologii moderne. Asta se vede, probabil mergeți și dvs. acolo și vedeți schimbările de la nord și asta influențează mult asupra mentalității. Există procese pe care le ghidează politicul, dar politicul este emanația societății și, respectiv, noi unii la alții trebuie să ne ridicăm standardele și împreună să aspirăm spre Uniunea Europeană, iar aceste standarde cresc. Și iarăși, cum vorbeam, situația financiară este la fel de importantă, dar ea are un rol secundar și oricum omul când vede că este o predictibilitate în munca lui de zi cu zi și aici este legătura directă cu exportul, ceea ce spuneam, atunci se schimbă foarte repede și mentalitatea.

Vocea Basarabiei: Dvs. ați avut o ședere de câți ani în Federația Rusă?

Vitali Gavrouc: Aproape 16 ani.

Vocea Basarabiei: Și iată, concluzia dvs., totuși, de ce s-a ajuns ca Rusia și Ucraina să fie acum în relații pe muchie de cuțit? Pentru că această invazie rusă pornită în februarie 2022 se răsfrânge, are efecte și asupra situației din Republica Moldova. Ați spus că mai sunt politicieni care nu vor să spună foarte clar cine este agresor, cine este cel care luptă pentru ca să-și apere independența, integritatea, suveranitatea, ce le spuneți cetățenilor, mai ales celor care cred că viitorul Moldovei mai poate să fie alături de Rusia? 

Vitali Gavrouc: Dacă o să mă întorc la prima parte a întrebării dvs., în Federația Rusă, iarăși, eu voi da aprecieri nu ca istoric, dar mai mult din perspectiva personală, eu cred că lucrurile au început să degradeze mult mai devreme. Vorbim de anii 2000, 2005, 2010 și au fost evenimente de însemnătate epocală, care pentru mine au fost ca niște indicatori că situația va degrada în continuare. Prin anii 2011-2012 au fost închise primele mass-media independente, deci era vorba de RIA Novosti, adică ele nu au fost închise, au fost reorganizate și făcute servile. Și după asta, pe an ce trecea, aveam tot mai multe elemente ale acestei degradări a unei democrații care de-abia se înfiripa. Știm că Federația Rusă a avut și un salt economic datorită prețurilor contextuale la petrol, respectiv această degradare a ajuns acolo unde a ajuns, ea nu se oprește în mod natural. Avem exemple în istorie, avem Reichul german, deci avem toate regimurile acestea autoritare care încet-încet deraiază într-un regim dictatorial și tot așa. Respectiv, eu personal nu puteam ști care ar fi deznodământul și în ce direcție s-ar fi dezvoltat situația, dar ceva de genul unui război intern pe extern se întrevedea într-un viitor și asta s-a întâmplat, din păcate. Și deja nu este o apreciere morală pe care eu am dreptul s-o dau de ce societatea rusă nu a reușit să coaguleze forțele sănătoase ca să fie suficient de puternice ca să ridice vocea împotriva regimului, probabil sunt și elemente care țin de mentalitate, geopolitică, istorie, tradiții, sunt chestii în care nu mă bag eu ca expert. Asta s-a întâmplat, forțele politice au fost distruse una câte una, jurnaliștii independenți știm că au fost neutralizați, omorâți ș.a.m.d.

Aveam totuși o speranță că dacă există oameni cu verticalitate, ei la un moment dat vor avea forța să lupte cu acest regim de la Kremlin.

Vocea Basarabiei: Bine, dar dvs. ca intelectual ați continuat cu șederea în Federația Rusă, în capitala Rusiei?

Vitali Gavrouc: Da, dar vreau să spun că aveam totuși o speranță că dacă există oameni cu verticalitate, ei la un moment dat vor avea forța să lupte cu acest regim. În domeniul artelor poate ar fi mai puțin vizibilă această opoziție față de regim, dar, oricum, eu cred că ea există, iarăși, eu și acum nu fac aprecieri tranșante despre societate, pentru că cunosc foarte multă lume de acolo și eu îmi dau seama că ei trăiesc într-o societate care este aproape de un regim de închisoare, de fapt, de asta nu vreau să dau aprecieri oamenilor.

Vocea Basarabiei: Dar mai păstrați legăturile cu reprezentanții intelectualității?

Vitali Gavrouc: Desigur că le păstrez. Vreau să spun că foarte multă lume a plecat, mulți muzicieni sunt acum peste hotare, mulți sunt în așa-numita migrație internă, dar mă tem să nu ajungă la un moment în care să nu mai poată fi într-o migrație internă, vor fi nevoiți să se expună și atunci alegerea morală care stă în fața fiecărui om nu mă dau eu s-o judec, întrucât nu ar fi corect. Dar eu sunt sigur că într-un mod sau în altul această situație se va încheia cu victoria forțelor sănătoase, cu o victorie a civilizației, a Vestului și dacă vor fi trase concluzii corecte care să nu mai repete aceste greșeli, pentru că, de fapt, probabil au fost greșeli și din partea comunității internaționale care n-a întreprins anumiți pași ca să vadă la timp anumite derapaje și să acționeze, dar desigur trebuia poate mai multă acțiune și din partea societății ruse.

Rusia este o țară enormă și niște cataclisme sociale și politice în interiorul acestui imens teritoriu ar putea să aducă repercusiuni grave pentru toate țările adiacente, dar nu numai.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. sincer credeți că cetățenii de acolo ar avea putere și curaj să lupte pentru ca și în Rusia să fie democrație și libertate?

Vitali Gavrouc: Eu sunt sigur că acolo sunt oameni care sunt gata să lupte, dar experimentele sociale arată că schimbarea mentalității în direcția unor robi durează ani și la fel durează ani tratamentul de această mentalitate. Respectiv, eu sper foarte mult că într-un final se va porni cel puțin acest tratament social, noi am văzut cu a trecut Germania nazistă, câți ani i-a luat ca să revină în sânul mentalității europene și câți ani a luat ca Germania să-și revină economic și acum vedem că Germania este un exemplu de urmat pentru foarte multe țări. Sper asta să se întâmple și în Rusia, pentru că Rusia este o țară enormă și niște cataclisme sociale și politice în interiorul acestui imens teritoriu ar putea să aducă repercusiuni grave pentru toate țările adiacente, dar nu numai.

Vocea Basarabiei: Dar din observațiile dvs., biserica și rolul pe care îl joacă Biserica Rusiei în acest timp de când e vorba despre invazia rusă în Ucraina, rolul Bisericii Ruse, rolul Bisericii Ucrainene, distanțarea Bisericii Ucrainene de Biserica Rusă?

Vitali Gavrouc: Bine, Biserica Rusă are probabil aceleași probleme pe care le-a avut institutul bisericii în orice țară a lumii. Dacă se urma un principiu laic al statelor, probabil și biserica se dezvolta într-un alt mod.

Vocea Basarabiei: Despărțirea bisericii de stat…

Vitali Gavrouc: Da. Noi vedem cum bisericile europene devin mult mai aproape de cetățeni, devin cumva niște spații prietenoase, din păcate, în Federația Rusă ele sunt oglinda societății, deci unei societăți patriarhale și construite pe verticală și eu nici nu știu care ar fi atitudinea oamenilor față de biserică, având în vedere faptul că biserica a început să susțină deschis războiul, a început să susțină deschis omuciderea și aici chiar nu vreau să comentez, pentru că sunt subiecte foarte sensibile și oamenii cred că, inclusiv pe linia religiei, vor trece la o credință lăuntrică, internă și se vor distanța de institutul bisericii.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.