VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Medicii moldoveni au utilizat, în premieră, o metodologie nouă în tratarea unui anevrism gigantic

În premieră, medicii endovasculari de la Spitalul ”Timofei Moșneaga” au realizat cu succes o intervenție privind tratarea anevrismului prin utilizarea unei noi metodologii. Doctorii au folosit metoda EVAR (endovascular aneurysm repair) combinată cu protezare deschisă femuro-femurală în rezolvarea unui anevrism gigantic de aortă (12 cm).

”Pacientul de 60 de ani suferea de anevrism gigant de aortă cu anatomie dificilă pentru un caz obișnuit de endoprotezare. De aceea am asociat metodei EVAR, care este minim-invazivă și metoda chirurgicală deschisă – protezare femuro-femurală în sala hybrid a spitalului. Astfel intervenția a fost mai puțin traumatică pentru pacient, decât ar fi în cazul protezării deschise de aortă” a precizat șeful Cabinetului chirurgie endovasculară și cardiologie intervențională, Sorin Barat.

Precizăm, anevrismul de aortă este o dilatare patologică a unui segment al aortei, cu o tendință către expansiune și ruptură, afectând toate segmentele aortei. Anevrismul poate interveni atunci când diametrul segmentului dilatat depășește cu 50% diametrul normal al zonei respective. Metoda EVAR, care presupune implantarea unei endoproteze prin intermediul unor incizii mici în artera femurală.

Bărbatul a fost externat la domiciliu în stare satisfăcătoare. Succesul acestei operații deschide noi perspective în tratamentul anevrismelor de aortă și consolidează poziția SCR ”Timofei Moșneaga” ca un centru de excelență în chirurgia vasculară. Totodată, recent, au fost realizate încă două intervenții chirurgicale utilizând metoda EVAR.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.