VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vlad Batrîncea: Trebuie să excludem orice posibilitate de a atrage Moldova în scenarii periculoase

Vocea Basarabiei: Astăzi vorbim cu dl Vlad Batrîncea, care este vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, tot dumnealui este secretar executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Vom pune în discuție mai multe subiecte de actualitate, pentru că pe moment se creează impresia că există un ping-pong între guvernare și opoziție și cetățeanului îi vine foarte greu să înțeleagă cine și despre ce adevăr vorbește, cine și de ce are mai multă dreptate și de ce trebuie să fie crezut. O să încercăm să vorbim mai întâi despre aceste declarații pe care le-a făcut președinta Maia Sandu. Ea a exprimat îngrijorări și în societate deja există anumite temeri că situația ar putea să iasă de sub control. Șefa statului a anunțat într-o conferință de presă că, potrivit informațiilor serviciilor secrete ucrainene și celor ale Serviciului de Informații și Securitate, Rusia ar putea pune la cale destabilizarea Republicii Moldova. Dvs. cum ați înțeles aceste îngrijorări pe care le-a exprimat președinta Maia Sandu, dle Batrîncea?

Vlad Batrîncea: Da, evident că acest subiect a trezit foarte multe polemici în societate și în teritorii, oamenii sunt foarte deranjați, dar, totodată, noi imediat am reacționat public și am făcut un apel la calm și am sugerat guvernării, dnei Sandu și întregii guvernării să aducă mai mult calm în societate. Astăzi, oamenii, într-adevăr, o duc foarte greu și, totodată, guvernarea are un rol important în perioada de criză să consolideze societatea și să aducă pacea. Slavă Domnului că am avut pace pe parcursul ultimului an, acest lucru l-am simțit în Chișinău și în declarațiile publice ale celor din regiunea transnistreană.

Este foarte bine că există dialog, cel puțin la nivel guvernamental, între Chișinău și Tiraspol și este foarte necesar să menținem dialogul și să nu admitem sub nicio formă atragerea Republicii Moldova în provocări. Având statutul de neutralitate și având bunul-simț, având responsabilitate față de propriii cetățeni, noi trebuie să excludem orice posibilitatea de a atrage Moldova în scenarii periculoase.

Totodată, mesajul dnei Sandu este unul deosebit de responsabil. În ce sens? Noi considerăm că, dacă există asemenea precedente, avem instituțiile statului și orice informație la care se face trimitere trebuie să fie făcută publică, dacă există date concrete. Or, dacă nu se prezintă aceste date, noi ne rezervăm dreptul de a califica aceste acțiuni ca un nou paravan pentru a schimba guvernul, pentru a realiza anumite interese politice.

Vocea Basarabiei: Dar care ar fi aceste interese politice?

Vlad Batrîncea: Noi, iată, haideți să fim foarte și foarte obiectivi, există o nemulțumire mare în societate, în rândul populației, oamenii o duc din ce în ce mai greu, există o nemulțumire foarte clară vizavi de actul guvernării, există cerințe din partea societății, oamenii vor schimbări, oamenii vor alegeri anticipate, oamenii vor resetarea acestui parlament, oamenii vor un guvern responsabil, pregătit, care va fi gata să-și asume soluțiile și să vină cu aceste soluții. Însă, cu părere de rău, un an de zile Republica Moldova a devenit ostatica aceleiași propagande, dacă doriți, că, uite, noi nu putem să facem nimic pe motiv că…, noi nu putem să facem nimic pe motiv că… Totodată, chiar și având situația cu războiul din Ucraina, în emisiunea precedentă am discutat cu dvs., dna Ursu, am adus exemple ce au făcut polonezii, românii, bulgarii, deci țările care efectiv și eficient încearcă să administreze treburile publice.

Noi, cu părere de rău, suntem ostatici ai veșnicului pericol, guvernarea în loc să vină cu soluții și în loc să vină cu mesaje de consolidare a societății, a clasei politice, vine doar cu mesaje pline de ură, de război și caută fel de fel de vinovați în aceste probleme.

Vocea Basarabiei: O să discutăm și despre ură, și despre neînțelegeri, despre toate, dar tocmai am primit și declarația pe care a făcut-o șeful diplomației ruse. Dl Lavrov a spus că autoritățile de la Chișinău încearcă să folosească retorica antirusă pentru a evita acuzațiile de eșec în politica internă”. Nu se suprapun declarațiile dvs. cu declarațiile dlui Lavrov?

Vlad Batrîncea: Eu nu reușesc să urmăresc toate declarațiile, și mesajele mele sau gândurile mele îmi aparțin mie, dar, totodată, dacă este să facem trimitere la sursele externe, eu pot să fac trimitere la surse externe, dar la Ministerul de Externe al României, al Statelor Unite, la Departamentul de Stat, al Marii Britanii, care fiind întrebați, au zis că ei nu au date conform cărora există asemenea scenariu în raport cu Republica Moldova. Și trebuie să credem aceste state, că totuși au servicii pregătite, de intelligence, diferite servicii și totuși dumnealor sunt mai bine informați. În această situație, când și partenerii noștri importanți, de care doriți, occidentali, de la Răsărit zic că nu sesizează aceste pericole, de ce noi înșine încercăm să isterizăm populația și să creăm o senzație că, uite, este pericol iminent. Or, dacă este, haideți să admitem că el este, înseamnă că trebuie să existe informații, trebuie să existe acțiuni, Republica Moldova are instituții, iar dacă aceste instituții nu fac nimic ori nu sunt în stare, ori nu văd ce trebuie să combată, la noi apare concluzia că, într-adevăr, se mimează un anumit pericol pentru a se menține la guvernare. Or, noi asistăm paralel cu dvs. și cu întreaga societate la acest procedeu cu schimbarea guvernului, cu împărțirea funcțiilor, noi știm că deja în partidul de guvernare sunt mai multe probleme interne, unii zic că reforma justiției a eșuat, alții zic că cu infrastructura și cu procurările din sectorul energetic sunt întrebări, adică sunt probleme evidente. Și eu nu vorbesc doar de astăzi și de declarația dlui Lavrov, pe care n-am citit-o, eu vorbesc că un an practic pe noi ne alimentează cu aceleași abordări, că este pericol. Noi mai bine de un an trăim în stare de urgență.

Și cum este folosită această stare de urgență? Miliarde de lei din banul public alocați și cheltuiți cu mari semne de întrebare, foarte dubios. De aceea guvernarea trebuie să fie foarte transparentă, responsabilă și să aducă, să furnizeze în societate liniște și calm. Și dacă sunt asemenea scenarii, să facă tot ce este posibil pentru a menține calmul, echilibrul și pentru a nu admite aceste scenarii.

Dacă apare un mesaj public la nivel de șef de stat, acest mesaj practic aduce frică în societate, se blochează mediul de afaceri, oamenii încep a se gândi unde să plece din țară, astfel și mai mult destabilizăm situația în propria țară.

Vocea Basarabiei: Dar calmul, liniștea și predictibilitatea trebuie să fie asigurate și de opoziție, că opoziția e parte a acestei societăți?

Vlad Batrîncea: De acord. Și noi prima dată am votat introducerea stării de urgență, noi cu colegii noștri din teritorii am fost pe prima linie în primirea refugiaților, noi am contribuit la pace și la liniște, dar după asta, când nouă ni s-a propus a doua, a treia, a patra, a cincea oară prelungirea stării de urgență noi am spus că ceva nu merge bine și nu poate statul, având parlamentul și guvernul funcțional, să țină cetățenii propriei țări în suspans permanent, în stare de urgență. Dna Gavrilița a declarat în ultima apariție în parlament cu prelungirea stării de urgență că această stare de urgență va fi folosită doar pentru a regula problemele din sectorul energetic și a zis că în nicio formă nu va fi folosită acea stare de urgență în lupte politice ori în acțiuni antidemocratice. Și, uitați-vă, vineri seara se închid 6 televiziuni, fără a avea temeiuri juridice clare, și mai multe, eu pot să vă aduc o sumedenie de exemple, zeci de decizii ale comisiei respective pe situații excepționale foarte dubioase. Or, ei sunt o guvernare care are și președinte de țară, și majoritate parlamentară, și tot guvernul și au totul la dispoziție, de aceea noi am și început cu introducerea stării de urgență, dar am văzut că ea se folosește totalmente în alte scopuri decât cele care erau de la bun început.

Vocea Basarabiei: Haideți să vă întreb altfel atunci – există riscuri și amenințări la adresa securității Republicii Moldova din moment ce în imediata vecinătate de aproape un an de zile e acest război ruso-ucrainean?

Vlad Batrîncea: La sigur există mai multe riscuri pentru Republica Moldova, la sigur noi trebuie să asigurăm tot ce e necesar ca Republica Moldova să aibă parte de neutralitate, de stabilitate, ca noi cumva fiind o țară mică, pașnică, neutră, să nu fim atrași în orice jocuri, indiferent de unde vin ele. Apropo, guvernarea noastră așa a și început, primele două luni de după 24 februarie foarte corect și foarte bine s-a vorbit – suntem stat neutru, avem grijă de treburile noastre interne, nu avem ambiții de careva natură, de aceea lăsați-ne, vă rugăm, în pace. Sunt organisme mari internaționale, sunt țări mari, las’ să-și clarifice între ele relațiile lor, noi nu suntem concurentul lor, nu avem ambiții geopolitice. Dar după asta ceva s-a întâmplat și de la Moldova se cer deja declarații dure, sancțiuni, anumiți pași care până la urmă creează pentru noi, pentru statul nostru mic, creează mai multe pericole și ne fac cumva parte a unor jocuri unde noi chiar riscăm să intrăm în scenarii neplăcute.

Vocea Basarabiei: Dar guvernarea zice că și opoziția ar fi parte a jocurilor Federației Ruse și iată de aici există această neînțelegere.

Vlad Batrîncea: Să prezinte informații, să fie concreți, să procedeze în conformitate cu legea, în conformitate cu normele naționale și internaționale. Or, în afară de declarații noi nu am văzut nicio faptă și, totodată, nu poate guvernarea să spună că orice protest împotriva lor din start este o mână a nu știu cui pentru a destabiliza. Oamenii, într-adevăr, sunt nemulțumiți oamenii, într-adevăr, vor să protesteze, oamenii, într-adevăr, vor ceva schimbări. Oamenii au tot dreptul, ei au ales o guvernare care a venit cu promisiuni. Cum dvs. credeți, ce cred 300 de mii de pensionari care au votat cu PAS-ul despre această guvernare care a majorat vârsta de pensionare, ori ce cred despre această guvernare medicii și pedagogii?

Vocea Basarabiei: Dar de ce această guvernare a majorat? Vârsta de pensionare a majorat-o încă cabinetul dlui Filip.

Vlad Batrîncea: După care în 2020 noi am revenit la…

Vocea Basarabiei: Eu îmi amintesc, dar Curtea Constituțională a zis că nu

Vlad Batrîncea: Și după care claritatea a făcut-o PAS-ul prin proiect de lege, este public pe site-ul parlamentului.

Vocea Basarabiei: Dar asta nu înseamnă că PAS-ul a majorat cenzul de vârstă?

Vlad Batrîncea: Proiectul de lege a fost prezentat de PAS în parlament într-o ședință publică deschisă, acest proiect de majorare a vârstei de pensionare a avut avizul pozitiv al guvernului Gavrilița, au fost foarte multe discuții aprinse și în parlament, și în societate și a fost votat acest proiect. De la tribuna centrală el a fost prezentat de către dl Dan Perciun, adică întreaga țară a văzut acest lucru.

Vocea Basarabiei: Eu îmi amintesc foarte clar că pe timpul guvernului Filip s-a făcut reforma în sistemul social.

Vlad Batrîncea: După care ea a fost anulată…

Vocea Basarabiei: Dar îmi amintesc că a fost și o sesizare la Curtea Constituțională

Vlad Batrîncea: Eu înțeleg la ce vreți să vă referiți. Curtea Constituțională s-a referit la altă ședință, la alte subiecte, dar nu la vârsta de pensionare. La vârsta de pensionare nici Curtea Constituțională nu a riscat să se pronunțe, totuși este un subiect social prea sensibil, dar până la urmă acest subiect ține de voința politică și de guvernarea care este gata să asigure totuși… Uitați-vă că speranța vieții în Republica Moldova este așa cum este și este în degradare, dar încă să majorezi vârsta de pensionare. Și așa practic fiecare al doilea bărbat nu ajunge la vârsta de pensionare, cu majorarea vârstei.

Vocea Basarabiei: Dar pe de altă parte, dvs. știți foarte bine, că sunteți de mulți ani în parlament, acum lucrează un angajat pentru un pensionar și acest raport trebuie să pună pe gânduri politicienii, indiferent din ce tabără fac parte.

Vlad Batrîncea: Aveți perfectă dreptate. Noi avem chiar mai puțin de un angajat pentru un pensionar, asta, într-adevăr, e o tragedie pentru țară, dar noi am pus aceste întrebări și în campania electorală – iată, voi promiteți pensia minimală de 2.000 de lei, voi promiteți foarte multe cetățenilor, de unde o să luați bani, cum o să puteți, știind realitățile financiare din Republica Moldova? Cum poți să promiți ceea ce este irealizabil? PAS-ul a făcut zeci de promisiuni irealizabile. Sunt în cunoștință de cauză și pot să vă aduc multe alte exemple, închiderea universităților…

Vocea Basarabiei: O să ajungem și la asta, e importantă și reforma universitară, dar să rămânem la pensionari. Dvs. ziceți că e nevoie să fie scăzut cenzul de vârstă, dar atunci se mărește și mai mult armata aceasta a vârstnicilor și vor trebui să beneficieze de pensii, de unde bani?

Vlad Batrîncea: Până la urmă, noi am prezentat foarte multe argumente în plen, cu cifre. Deci, speranța vieții și așa ca să înțelegeți, speranța vieții este o problemă pentru Republica Moldova, cel puțin fiecare al doilea bărbat nu ajunge la vârsta de pensionare, dar toată viața este plătitor de taxe, el contribuie la fondul respectiv și el nu ajunge fizic.

Vocea Basarabiei: Trebuie de îmbunătățit condițiile de trai, eu nu cred că acum dacă se ajunge la concluzia că trebuie să fie micșorată vârsta de pensionare se rezolvă problemele.

Vlad Batrîncea: Evident că trebuie de început cu economia națională și noi am criticat foarte argumentat și am venit cu multe inițiative economice și în acest parlament și ziceam că guvernul Gavrilița practic la capitolul economie, Ministerul Economiei n-are nicio performanță, niciun proiect cât de cât solid, care să demonstreze că, uite, aceștia au un plan de dezvoltare economică. Și, până la urmă, noi am criticat foarte mult ministrul care a plecat, a venit dl Alaiba, ministrul economiei dl Alaiba, cred că este clar de la sine…

Vocea Basarabiei: E colegul dvs. din parlament…

Vlad Batrîncea: Foarte bine, dar eu nu aș pretinde la funcția de ministru al economiei, de aceea că n-o să fac față, dar să accept orice funcție de dragul funcției, nu este bine. În fine, uitați-vă, el este destul de transparent astăzi, petrece foarte mult timp din orele de serviciu pe rețelele de socializare, dar în afară de lupta cu „jalobnîie knighi”, care a spus că trebuie anulate, că sunt anacronice, în afară de introducerea unor servicii electronice, care și așa astăzi există, noi nu n-am văzut niciun proiect economic convingător, care să ne arate că guvernarea a propus și uite de unde o să avem noi creșterea economică.

Evident că fără creștere economică, fără crearea locurilor de muncă bine plătite, noi nu ne putem aștepta la fondul respectiv, CNAS, și nu ne putem aștepta la pensii, dar, totodată, noi revenim în anumite realități, au venit la guvernare, au promis, și nu fac.

Vocea Basarabiei: Este adevărat, în Republica Moldova problema măririi pensiei este o problemă foarte vulnerabilă și lumea acum își dă seama că e foarte greu să supraviețuiești mai ales pe timp de crize, pe timp de iarnă, cu 2 mii, cu 3 mii, cu 4, cu 5, cu 6 mii de lei pensie, pentru că facturile ard buzunarele. Dvs. ziceți că cei de la putere ar fi trebuit să identifice surse mai multe ca să poată…

Vlad Batrîncea: …să dezvolte economia, să dezvolte propriul stat, capacitățile statului și să ajute cetățenii.

Vocea Basarabiei: Dar pe timpul când era PSRM la guvernare cu cât s-au indexat pensiile?

Vlad Batrîncea: În primul rând, eu pot să vă zic că în timpul nostru inflația era sub control.

Vocea Basarabiei: Nu era război, nu erau crizele acestea…

Vlad Batrîncea: Era criza pandemică, abia a început, care era o încercare foarte dificilă și atunci foarte mult s-a manipulat că guvernul Chicu, PSRM-ul nu fac nimic pentru a combate această criză pandemică, deși am adus medicamente, vaccinuri, am majorat cu 70 la sută salariul medicilor.

Vocea Basarabiei: Cu cât ați indexat pensia atunci?

Vlad Batrîncea: Pot să vă zic că atunci când inflația era la nivel de 3-4% am introdus primul an, că am avut doar un an de zile, după asta au fost destabilizări politice, stradale, de care doriți, am introdus ca instrument indexarea dublă, considerând că așa este mult mai eficient și am majorat o dată cu 4,6 și a doua oară cu 1,4%. Totodată, pentru a diferenția pensionarii, că sunt pensionari cu pensii mici și sunt pensionari cu pensii mari, am operat încă un instrument – două sume unice pentru cei cu pensia sub 3 mii de lei. De ce am mers cu două sume? De aceea că dacă am fi introdus acești bani în indexare ar fi fost nevoie de indexat și pentru acei cu pensii de 10, 15 și mai multe mii de lei. De aceea am operat anumite instrumente, am intervenit pentru acei cu pensii sub 3 mii de lei, care-s absoluta majoritate. Și am început a lucra, am majorat salariile medicilor și ale pedagogilor, dar, cu părere de rău, cineva a zis că lucrurile merg urât, gazul este scump, electricitatea este scumpă, socialiștii nu pot, venim noi și facem mai bine.

Vocea Basarabiei: Eu am vorbit cu foarte mulți vârstnici și unii din ei îmi spuneau că au avut adaos 50 de lei, 100 de lei, 200, 300 de lei și oricum era o sumă infimă pentru necesitățile pe care le are o bună parte din segmentul acestei populații.

Vlad Batrîncea: Înțelegem foarte bine. Eu pot să vă aduc un exemplu când eram noi într-o perioadă stabilă și când am avut măcar o perioadă fiind guvernul Greceanîi, care a…

Vocea Basarabiei: Aceasta a fost în alte timpuri.

Vlad Batrîncea: Și atunci au fost crize, în 2008 – criza economică mondială și multe crize au fost și atunci, dar, oricum, când este un guvern profesionist sunt și rezultate.

Vocea Basarabiei: Acum, guvernul totuși a promis că va fi o majorare cu 14 la sută. E o diferență între ceea ce s-a făcut atunci și ce se face acum?

Vlad Batrîncea: Iarăși, vedeți sunt abordări nu din partea…

Vocea Basarabiei: Da, pentru că inflația e mare, l-am auzit pe guvernatorul Băncii Naționale, care a vorbit despre această problemă.

Vlad Batrîncea: Există o normă legală. Iată, dacă dvs. spuneți că tot politicienii sunt responsabili, eu sunt de acord aici cu dvs.

Vocea Basarabiei: Toți politicienii sunteți responsabili.

Vlad Batrîncea: Și este de bun-simț ca guvernarea în perioada de criză să consulte și partidele de opoziție, și noi am demonstrat că putem contribui, dar, cu părere de rău, n-avem cu cine discuta. Dar ca să nu intrăm în detalii politice și să nu dăm aprecieri politice, există o normă legală. Ce înseamnă indexare? Aducerea pensiei, salariului la nivelul inflației.

Iată avem inflație de 30 la sută, deci cu 30 la sută se majorează masa bănească. Deci, guvernul colectează impozite mai multe, TVA, impozite sunt introduse în prețul fiecărui produs alimentar ș.a.m.d. Oamenii plătesc aceste impozite, oamenii achită pentru tot cu 30 la sută mai mult. Indexarea prevede ca normă legală că trebuie aduse imediat în concordanță cu această inflație salariile și pensiile.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. credeți că sunt bani în buget, și nu se dorește ca să fie ajutorați oamenii?

Vlad Batrîncea: Aici nu este vorba de binefacere, de caritate, aici nu este vorba de partide politice, fă ceea ce trebuie să faci conform legii și atâta tot.

Dacă nu sunt bani, haideți să ne gândim unde ajung banii cetățenilor? Poate prin situații excepționale, miliarde de lei în Energocom-ul condus de dl Spînu și achiziții cu secret comercial a acelorași surse energetice la preț mai mare decât prețul de piață? Și aceste miliarde de lei, în opinia noastră, dacă ar gestionate profesionist, responsabil, transparent, poate ar fi suficiente pentru a indexa pensiile și a majora salariile.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.