VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vasile Grădinaru, deputat: Încercăm să scoatem orice activitate comercială din acest cerc vicios al economiei tenebre

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează discutăm cu deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, partid aflat la guvernare cu 63 de mandate, dl Vasile Grădinaru, d-lui face parte din Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități. Mulțumim mult că ați revenit la Vocea Basarabiei!

Vasile Grădinaru: Mulțumesc pentru invitație, vin cu drag.

Vocea Basarabiei: Dle deputat, să pornim de la aceste nemulțumiri care se fac prezente în societate și am observat că în ultimul timp cel mai mult își revendică drepturile patentarii, deținătorii de patente și o parte din fermieri. Să vorbim despre aceste două segmente importante ale societății, pentru că și ei își aduc contribuția la dezvoltarea economiei. Cum ați defini dvs. această situație în care s-au pomenit, în primul rând, deținătorii de patente?

Vasile Grădinaru: Cred că vreo 10 ani am activat și eu în bază de patentă, deci sunt în cunoștință de cauză și cunosc toate aceste subiecte nu din presă, ci din realitate. Activitatea în bază de patentă este o activitate pentru persoanele fizice care desfășoară o activitate micuță și, respectiv, principala lor libertate, dacă putem să spunem așa, sau diferență dintre ei și agenții economici era faptul că ei nu foloseau aparatele de casă și control. Acest lucru, da, simplifica cumva activitatea economică, dar pe de altă parte, lăsa două goluri imense și este vorba de încălcarea dreptului consumatorului, pentru că consumatorul odată ce a beneficiat de servicii sau de produse achiziționate de la patentari nu avea bonul de plată sau nu avea alt document prin care să confirme achiziția și să-și înainteze pretențiile conform Legii privind drepturile consumatorului și al doilea aspect este că, prin intermediul patentelor, se recurgea la evaziuni fiscale, era folosită ca o bază neagră, în fondul căreia erau aruncate mai mult servicii și produse cu valoare joasă, iar apoi de la patentari se vindeau cu un adaos foarte înalt, pentru că patentarii nu depun declarații pe venit. Această tendință a început cu mai mulți ani în urmă, de mai multe ori s-a încercat să se pună capăt activității în bază de patentă, și nu pentru toate genurile de activitate, pentru unele genuri de activitate și, respectiv, de fiecare dată nu s-a avut suficient curaj. Noi am venit cu această propunere, acest lucru era preconizat să se întâmple încă la începutul anului, la 1 ianuarie, eu și alți colegi care cunoaștem acest domeniu am insistat ca să prelungim până la sfârșitul lunii iunie, ca să le mai dăm o posibilitate în plus patentarilor să treacă la acțiune independentă sau altă formă de organizare și doi să venim cu un suport către ei. Astăzi, probabil, patentarii cunosc că vor primi 10 mii de lei ajutor financiar pentru achiziționarea aparatelor de casă.

Fostele guvernări au politizat problema patentelor, noi oferim însă o nouă etapă de dezvoltare și chiar subvenționări

Vocea Basarabiei: Dar aici au apărut, să zic așa, două interpretări, pe de o parte, că cineva ar fi interesat să vândă aceste aparate de casă și să își acumuleze niște bani și că acești exponenți ar fi exponenții partidului de guvernământ și e o impunere, pe de altă parte, eu aud și de la mulți deținători de patentă – de ce nu s-a făcut o delimitare, totuși cine din patentari fac evaziuni fiscale, pentru că ei consideră că nu toți sunt cei care ar cădea sub incidența, că trec pe lista celor care fac evaziuni fiscale, iar pe de altă parte, am vorbit cu oamenii care vând la piață ceea ce cresc în gospodăriile lor. De exemplu, și-au făcut sere pe banii pe care i-au câștigat peste hotare sau aici au adunat ban cu ban și au reușit să-și construiască 2-3 sere, ei merg la piață, comercializează producția din gospodăria lor, dimineața roșiile pot fi vândute cu 20 de lei kilogramul, seara – cu 5 lei kilogramul, verdețurile sau alte mărfuri din gospodărie iarăși dimineața au un preț, seara se dau aproape pe degeaba, așa cum zic ei. Și ei cad sub incidența acestei reguli de rând cu cei care, de exemplu, aduc mărfuri de peste hotare și la vamă declară una, dar profitul este cu totul altul, astfel, ei cred că e o nedreptate, e o inechitate. S-a descurcat guvernarea în ghemul acesta de probleme?

Vasile Grădinaru: Nu stau lucrurile așa cum spuneți dvs., este total diferit. Haideți să pornim întâi și-ntâi de la facilități, pentru că noi ne-am referit acum la efortul guvernului de a încuraja și de a ajuta aceste persoane ca să nu devină o activitate complicată pentru patentari. Deci, pe lângă faptul că li s-au acordat acești bani pentru a-și procura aparate de casă, li s-a făcut și posibilitatea ca interacțiunea dintre fosta persoană fizică, acum activitate independentă cu statul va fi doar o dată în an, atunci când va merge și va depune declarația. De anumite declarații ei au fost exonerați și, respectiv, toată informația va fi prelucrată de către Inspectoratul Fiscal, iar persoana fizică va merge o singură dată în an la Inspectoratul Fiscal, va depune declarația și va lua sumele care vor trebui să fie achitate.

Vocea Basarabiei: Aparatul de casă sau aceste 10 mii de lei li se oferă după ce își înregistrează întreprinderea?

Vasile Grădinaru: Da, după. Regulamentul încă era în lucru, nu știu exact acum care este regulamentul, dar acesta era conceptul, că după ce se înregistrează li se vor da acești bani. Nu pot să vă spun acum exact la ce etapă este regulamentul, pentru că era în lucru la guvern, dar de la o zi la alta trebuie să fie elaborat și pus în aplicare. Esențial este că îi vor primi – 1, procedura va rămâne la fel de simplificată – 2 și al treilea aspect este că trebuie să facem deosebire între ceea ce ați spus dvs., între cei care activează permanent și cei care activează ocazional. Deci, pentru cei care activează permanent este activitate independentă și asta o știu și proprietarii piețelor din Chișinău și cei din teritoriu, și asta o știu și persoanele administrației publice locale responsabile de administrații, ei îi știu pe cei care activează permanent și îi știu pe cei care au comerț ocazional, și pentru ei sunt organizate aceste târguri, și pentru ei sunt organizate aceste suprafețe în care ei vin și vând și lor nu li se va solicita această acțiune independentă. Deci, nu li se va solicita, din contra, dacă vă aduceți aminte, ministrul Bolea a venit cu un pachet de modificări pentru ca să facilităm mai mult această activitate pentru cei care cresc în grădina lor, în serele lor anumite produse, și aceasta nu este activitate de zi cu zi. Dacă produce anul împrejur roșii și castraveți și vinde anul împrejur, aceasta este activitate economică.

Vocea Basarabiei: Dar nu prea sunt din cei care produc anul împrejur, e o muncă sezonieră, totuși.

Vasile Grădinaru: Păi asta și spun. Și atunci când asta este o activitate mică de familie, aceasta este supusă altor reguli și este reglementată de altă legislație. De aceea este bine să nu confundăm și să nu ne panicăm. Mai mult ca atât, ministrul economiei merge în teritoriu și le explică oamenilor și este bine ca oamenii să înțeleagă esența acestor prevederi și cine sunt subiecții acestor prevederi, pentru că nu se va răsfrânge asupra tuturor celor care activează în domeniul comerțului, dacă vorbim de comerț.

Vocea Basarabiei: Se mai fac auzite zvonuri că și proprietarii piețelor ar avea interese, și ei încearcă să incite spiritele și să-i trimită la proteste sau să discute cu autoritățile cei care ar fi mai vocali.

Vasile Grădinaru: Este evident, din păcate, în Republica Moldova se încearcă să se politizeze orice subiect, chiar dacă acesta aduce plusvaloare și eu vă spuneam că despre conceptul de închidere a activității pe bază de patentă se discută de 10 ani de zile cel puțin. Și fiecare guvernare încearcă să pună capăt acestei activități și de fiecare dată intervine politicul, diferiți actori politici încearcă să valorifice acest subiect pentru a-l folosi politic, dar dacă ne uităm astăzi și impactul, eu, dacă nu greșesc că acum nu am cifrele pe masă, astăzi avem în jur de 5 mii de patentari, deci impactul nici nu este atât de mare, pentru că de principiu toți ceilalți au trecut pe anumite categorii de activități, pentru că, iarăși, dacă luăm activitatea de patentă dacă depășește 1 milion 200 de mii rulajul, dacă îmi amintesc bine, oricum trebuie să treci în altă activitate. Deci, asta iarăși este pentru o microactivitate, nu pentru o activitate mai mare, în situația în care avansezi, crești, oricum trebuie să treci la altă activitate. De principiu, impactul nu este atât de mare, dar și spuneam, noi încercăm să ajutăm, nu procedăm cum au procedat guvernările precedente care doar îi puneau într-o situație, dar am venit să simplificăm procesul ca să nu se complice, am venit cu un ajutor financiar, am venit cu ajutor de consultare din partea Inspectoratului Fiscal și din partea Ministerului Economiei și încercăm să-i ajutăm și să muncim corect, pentru că de fiecare dată când vin oamenii din afară, vin și ne spun: „uitați-vă cât e de bine în afară”, dar niciodată nimeni nu spune: „uitați-vă cât e de bine se colectează impozitele și taxele în afară”, pentru că tot ce vedeți în afară se face din banii contribuabililor, banii nu cad din cer.

Vocea Basarabiei: Eu îmi amintesc la Strășeni discutam cu mai multe persoane care au revenit din Italia după o ședere de lungă durată și spuneau că acolo nimic nu se cumpără dacă nu i se dă bonul de casă, totul este luat la evidență. Dvs. ziceți că 5 mii de comercianți nu e mult, eu zic că e mult pentru Republica Moldova. Unii dintre ei ce spun? Că prin aceste acțiuni guvernarea încearcă să sugereze că trebuie să-și ia valiza și să plece în străinătate, pentru că nu au posibilitate să activeze acasă.

Vasile Grădinaru: Nu poți folosi subiectul că atunci când ești rugat să activezi într-o formă legală corectă, statul vine și-ți spune să pleci în afară. Îndemnul nostru este, în genere, toată activitatea să treacă pe alb și nu este vorba doar de comerț, este vorba de toate domeniile și noi în toate domeniile încercăm să scoatem activitatea din domeniul tenebru, economia tenebră s-o trecem în economie albă. Și spun încă o dată, dacă noi am fi venit cu obligații financiare sau cheltuieli financiare suplimentare, atunci ar fi putut fi acuzat acest aspect, dar noi nu venim cu solicitări financiare suplimentare deloc. Deci, nimic nu se complică, chiar și acel aparat de casă pe care trebuia să-l procure și pe acela noi li-l dăm și vor plăti impozite exact în limita în care au avut încasări, din încasările pe care le au, dacă nu greșesc, 1% este impozitul pe care trebuie să-l plătească, și atât. Și nu văd care ar fi motivul disputei, pentru că dacă s-ar fi complicat sistemul de contabilitate, dar ar fi avut nevoie de contabil, dacă ar fi avut nevoie de cheltuieli sau nu știu ce, aș fi înțeles, dar nimic nu s-a schimbat.

Vocea Basarabiei: Ce mă surprinde pe mine? Că nu se găsesc cel puțin 10-20 de persoane să spună: „Oameni buni, noi acceptăm ceea ce propun cei de la guvernare și vrem pe parcursul a jumătate de an să le arătăm unde au greșit ei sau unde nu am avut noi dreptate”. Și atunci ar fi poate că mult mai convingător, că dacă tot se prelungește termenul, oricum, odată și odată tot la asta trebuie să se ajungă. Iată ce a arătat, că de la 1 ianuarie și până astăzi încă lumea fie că nu a înțeles, fie că se opune, fie că există această rezistență și uneori această rezistență, așa cum aflu și eu pe la piețele raionale, este impusă de cei care au interese să facă evaziune fiscală, pentru că nu neapărat comerciantul acesta mic se gândește că trebuie să amăgească statul și să nu verse plățile fiscale în pușculița statului?

Vasile Grădinaru: Deci, spuneam încă o dată, acest lucru este de mult, se întâmplă și de mult deja patentarii trec în activitate independentă, acest lucru se întâmplă, în momentul în care depășești aceasta și nimic nu se întâmplă deosebit, eu cunosc oameni care activează în piețe de mult deja cu aparat de casă și nu au nicio problemă, continuă să activeze cum activau, nu este un impact financiar fiscal deosebit ș.a.m.d. Acest impact va fi doar asupra celor care într-adevăr săvârșeau evaziuni fiscale. Da, el va avea impact pentru cei care foloseau patentele pentru anumite activități tenebre, dar pentru cei care au avut activitate până acum în patentă, iar acum va fi în baza activității individuale în care vor merge o dată în an la stat și vor plăti un procent din toată afacerea, mie nu mi se pare deloc nici împovărător financiar și nici ca procedură. Și atunci apare întrebarea – de ce apare această rezistență? Această rezistență încearcă a se folosi de către cei care încearcă să folosească acest aspect sub formă politică și nicidecum pe bune.

Guvernarea are obligația să le explice cetățenilor care este viitorul lor, încotro ne mișcăm și care sunt beneficiile reformelor economice

Vocea Basarabiei: Pe termen mediu și lung ar trebui și unii din acești comercianți care activează în bază de patentă să-și pună întrebarea, că va veni anul când va trebui să iasă la pensie și atunci iar va spune că nu am pensie mare, pentru că o să se învinuiască pe el, pentru că nu a vrut să accepte să joace conform regulilor legale, sau o să învinuiască iar statul că e impotent și nu se gândește la cei care ajung la vârsta de pensionare?

Vasile Grădinaru: Din păcate, educația economică și juridică a societății noastre este cea care este și nu putem să învinuim cetățenii pentru asta. De aceea guvernarea are obligația să meargă și să le explice inclusiv aceste aspecte cetățenilor, ca ei să înțeleagă care este viitorul lor, încotro ne mișcăm și care vor fi beneficiile acestor reforme economice…

Vocea Basarabiei: Iar pe de altă parte, sunt și formațiuni politice care insistă pe lângă guvernare că poate e bine să mai prelungească un pic acest termen și să nu ia prin surprindere, pentru că se apropie și alegerile locale, și PAS ar putea să piardă din încrederea cetățenilor, dacă merge pe acest drum cu insistență.

Vasile Grădinaru: Nu este surprindere, este vorba, dacă nu greșesc, repet, nu risc acum să stabilesc termene, dar cred că de 10 ani se discută. Spuneam, termenul limită a fost stabilit la 1 ianuarie 2023, eu și colegii mei am insistat ca să mai oferim încă jumătate de an, dar de fiecare dată, nu știu de ce, se mai solicită încă și încă, și încă, oricum am oferit această jumătate de an, oricum am oferit anumite pârghii economice, simplificări de procese și cred că acum este deja momentul și suntem pregătiți pentru acest proces.

Vocea Basarabiei: 1 iulie este data limită când deținătorii de patentă mai pot să-și prelungească activitatea în baza formei vechi, da?

Vasile Grădinaru: Da, deci, de la 1 iulie va trebui să înceapă activitatea nouă. Eu cunosc că ministrul economiei merge în teritoriu și vorbește cu oamenii, eu cunosc că inspectoratele fiscale fac ședințe cu administratorii piețelor și cu comercianții care activează acolo, le explică care sunt beneficiile acestor modificări și care este procedura de trecere la această nouă activitate, pentru ca oamenilor să le fie mai simplu. Eu vă spuneam că am activat vreo 10 ani în acest domeniu și niciodată, dar niciodată în acea perioadă nu am văzut un reprezentant al Fiscului să vină să explice oamenilor anumite modificări, indiferent din care domeniu ar fi fost ele, niciodată n-am văzut ca ministrul să meargă în piețe să le explice oamenilor care sunt avantajele unor modificări legislative. Noi avem curajul să ieșim în fața oamenilor, noi ieșim în fața oamenilor și le explicăm tot ceea ce trebuie ei să cunoască pentru ca să nu aibă frică față de anumite frici neargumentate în fața unor reforme.

Vocea Basarabiei: Dar știți care sunt cele mai mari frici? Să admitem că mulți dintre ei se vor conforma și vor respecta legea, dar bănuiesc că imediat după asta vor fi multe și foarte multe controale inopinate și atunci ar putea să-i pedepsească, să le pună amenzi, să le pună penalități, că încă nu respectă întru totul legea.

Vasile Grădinaru: Tocmai asta este încă un avantaj atunci când ai această activitate independentă, ori imediat asupra lor se expune această Lege nr. 131 din 2012 sau nr. 121 din 2012, dacă nu greșesc, privind controlul de stat, unde este clar prescris modalitatea cum sunt efectuate controalele în activitatea economică, respectiv acolo sunt stabilite norme care, pe de o parte, să protejeze inclusiv agentul economic și care să prescrie clar care este procedura de control, ori activând în bază de patentă aceste prescripții nu existau. Și atunci, da, într-adevăr, era inclusiv posibilitate de abuz, acum ei sunt protejați prin lege de acest aspect, iar în ceea ce ține de faptul că Inspectoratul Fiscal să nu abuzeze, pentru aceasta există guvernare, noi avem o activitate continuă și eu personal am discutat cu dl director referitor la acel aspect ca atunci când inspectorii fiscali merg cu verificări, să verifice exact ceea ce este scris în declarație, pentru că eu știu că pe parcursul anilor inspectorii fiscali vin să verifice un aspect de activitate economică, după care intră și verifică tot ce vrei, numai nu ceea pentru ce el a fost delegat.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.