VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Valentina Casian, primar: Cu cetățenii trebuie să lucrezi pe parcursul întregului mandat, ei trebuie să fie implicați în tot ceea ce se întâmplă în comunitate

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vom vorbi despre administrația publică locală, un domeniu important și foarte important. În această campanie electorală s-a vorbit despre cine merită să fie primar, care sunt competențele primarului, ce înseamnă să faci o promisiune ca ulterior să ai și acoperire, în primul rând, bănească, ca să poți îndeplini această promisiune sau aceste promisiuni, care se fac în campania electorală, despre relația primarului cu aleșii locali, despre relația guvernării locale cu cea de nivel național, despre toate acestea, dar și despre alte subiecte astăzi vom discuta cu dna Valentina Casian. Dna Valentina Casian este primara municipiului Strășeni din anul 2011, 12 ani stă la cârma acestui municipiu Strășeni de aici, din preajma Chișinăului, este membră a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, membră a Comitetului de Monitorizare al Consiliului Europei, este președinta Asociației Primarilor din Strășeni, tot dumneaei este și vicepreședinta Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova. Comisia Electorală Centrală ne-a anunțat că în Republica Moldova au fost aleși 895 primari, deși știu că erau 898 de primării, înseamnă că încă 3 primari urmează să fie aleși?

Valentina Casian: Urmează să fie aleși, probabil și în situația când un primar, dacă e ales în funcție de președinte de raion, așa cum se planifică, de exemplu, și în Strășeni să se întâmple, evident că acolo se vor desfășura iarăși alegeri locale. Iar noi, cei care am câștigat votul, încrederea cetățenilor din primul tur, ne-am apucat de lucru și ne-am propus să continuăm toate acele lucruri pe care le-am început pe parcursul celor 12 ani și ne dorim ca să continuăm.

Vocea Basarabiei: Candidații independenți sunt pe locul 3 în topul numeric, partidele fruntașe s-a anunțat deja că este Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Socialiștilor, dar totuși surprinde creșterea numărului independenților, și independenți sunt și cei care au obținut acest mandat fiind în fruntea municipalităților, în municipii e un număr mai mare de locuitori, eu nu știu cât s-ar raporta la populația din Republica Moldova aceste rezultate pe care le-au obținut primarii având acest statut de candidat independent în aceste alegeri, dar totuși raportat la populația pe care o are Republica Moldova bănuiesc că e o cifră care trebuie să pună pe gânduri.

Valentina Casian: Este un număr în creștere și de primari independenți, și de consilieri independenți. Eu astăzi o să vorbesc despre ceea ce se întâmplă deja de mai mulți ani în localitatea noastră, în municipiul Strășeni. Chiar și de această dată numărul cel mai mare de voturi l-au obținut candidații la funcția de consilier independent.

Vocea Basarabiei: Dar cum se explică acest lucru, că independenții acumulează cele mai multe sufragii, parcă ar fi nevoie și de o apartenență politică, pentru că un partid totuși înseamnă mai mult?

Valentina Casian: Un partid înseamnă mai mult, un partid înseamnă o unitate, o solidaritate atunci când este vorba de implementarea strategiilor, de dezvoltarea localității, dar în situația noastră eu am candidat și de această dată independent, mai multe partide care nu și-au înaintat candidatul, inclusiv Partidul Acțiune și Solidaritate nu și-a înaintat candidatul la aceste alegeri a primarului.

Cetățenii sunt implicați astăzi în comunitatea noastră și în procesul decizional. Ei sunt alături de administrație pe tot parcursul și asta mă bucură. Asta ne dă rezultate, aceasta este cheia succesului.

Vocea Basarabiei: Pentru că știau că e Valentina Casian și are toate șansele să câștige următorul mandat…

Valentina Casian: În campania electorală și-au declarat susținerea aceste partide și noi pe parcursul celor 4 ani sper cu toții împreună să promovăm interesul general al comunității, interesul cetățeanului, și nu interesul de partid. Aceasta este cel mai important. Dacă în mandatul 2011-2015 am avut situații când interesul de partid era prioritar celui general al comunității, astăzi noi avem deja o altă situație în comunitate și mă bucur că decizia o iau cetățenii, cetățenii sunt implicați astăzi în comunitatea noastră și în procesul decizional, și în procesul de realizare a proiectelor, participă și atunci când se recepționează o lucrare, ei sunt alături de administrație pe tot parcursul și asta mă bucură. Asta ne dă rezultate, aceasta este cheia succesului.

Vocea Basarabiei: Deci, interacțiunea, comunicarea, transparența, toate fac să crească încrederea cetățenilor în cei care le guvernează localitățile? Și totuși,  poate e bine mai întâi să ne referim un pic la competențele primarului. Știți de ce? Pentru că am urmărit foarte multe reacții ale cetățenilor, ei fiind întrebați după ce și-au exercitat dreptul la vot: „Cunoașteți competențele primarului? Ce așteptări aveți de la acei care reprezintă administrația publică locală?”, mulți dintre ei spuneau – pensii, salarii, să nu ne plece copiii peste hotare. Chiar să nu cunoască cetățeanul care sunt competențele primarului?

Valentina Casian: Avem categoria de cetățeni care nu cunosc, într-adevăr, că există competențe ale autorităților locale, care sunt stipulate în Legea nr. 436, dar sunt și competențe ale autorităților centrale, dar rolul nostru este ca să explicăm cetățeanului ce putem face noi. Eu nu fac parte din categoria celor care am venit în fața oamenilor în campania electorală și am făcut promisiuni, nu. Cu cetățenii trebuie să lucrezi pe parcursul întregului mandat, ei trebuie să fii implicat în tot ce se întâmplă în comunitate. Astfel crește responsabilitatea și a cetățeanului față de tot ce se întâmplă în localitatea noastră, de tot ce se realizează, nu se distruge, nu se vandalizează și, pe de altă parte, crește și responsabilitatea autorității publice locale, pentru că noi, fiind mai aproape de cetățeni și fiind în această interacțiune continuă cu ei, avem o responsabilitatea în fața lor, tot ce am început împreună să ducem la bun sfârșit împreună.

Cu cetățenii trebuie să lucrezi pe parcursul întregului mandat, ei trebuie să fii implicat în tot ce se întâmplă în comunitate.

Vocea Basarabiei: Scopul dvs. este ca să modernizați și mai mult comunitatea, să-i implicați și pe cetățeni ca să nu fie și ei indiferenți, că dacă ei sunt indiferenți, atunci multe lucruri nu sunt păstrate de către cei care au o altă atitudine decât cea responsabilă pe care trebuie s-o aibă fiecare cetățean, dar sunt iată și asemenea oameni care ziceau că ei au votat pentru pensii și salarii și, eventual, ar putea să vină, să bată la primăriei și să zică: „Eu v-am dat votul, eu insistă să îmi măriți pensia, să am un salariu mai mare”.

Valentina Casian: Aveți perfectă dreptate și în cadrul adunărilor, pentru că multă lume mă întreba la ce mai organizez aceste adunări în campania electorală, dacă atâta am interacționat cu lumea și adunări peste adunări, în fiecare săptămână. Atunci când încep un proiect, inițial noi desfășurăm o adunare, luăm o decizie împreună cu cetățenii acestui sector, după care demarăm lucrările. Dar am decis totuși să interacționez cu lumea, mai mult ca atât, am acumulat semnăturile, și nu doar atâtea semnături cât este prevăzut de Codul electoral, dar am acumulat de 3 ori mai mult, pentru că mi-am dorit să văd care este atmosfera în comunitatea noastră și am văzut o deschidere, o sinceritate din partea cetățenilor, și am continuat acest lucru în cadrul adunărilor. Alături de mine au fost și reprezentanții tuturor partidelor care au declarat că mă susțin, și candidații la funcția de consilier independent. Ei au mers alături de mine la adunări. Important e cetățeanul să-i cunoască și eu apreciez acest lucru, când cetățenii aleg omul, și nu aleg partidul. Asta spuneam la fiecare adunare: „Să votați pe cei care au interacționat cel mai mult cu dvs., să votați pe cei care au fost cei mai implicați în dezvoltarea comunității, care au fost cei mai activi. Votați pe cei care au capacități, pentru că un om care nu are studii, nu are capacități nu are cum să elaboreze un proiect de decizie, nu are cum să administreze o comunitate, deci să se pună accentul și pe capacitatea celor care vin în consiliu, dar și a primarului care vine să administreze această comunitate. Mulți spun că nu-i nevoie ca primarul să aibă studii superioare. Da, legislația prevede, nu-i neapărat să ai studii superioare, dar cum poți să ceri de la un funcționar public, de la un specialist care este cu studii superioare să ceri să facă un anumit volum de lucru, o calitate a acestui lucru, dacă tu nu știi ce să ceri de la el? Mai mult ca atât, tu trebuie să cunoști practic toate domeniile, vorbesc aici și de contabilitate, vorbesc și de arhitectură și de reglementare a regimului funciar, și perceptor fiscal, deci, ca să poți controla, trebuie, în primul rând, tu să pătrunzi în esență și să înțelegi ce trebuie să facă acești specialiști ca să le evaluezi activitatea lor și să poți să ridici autoritatea sau să poți tu să te ridici personal împreună cu aparatul care te asistă în procesul de administrare la înălțimea încrederii pe care cetățeanul ți-o acordă în ziua alegerilor locale. Asta-i foarte important.

Aici am vrut să ajung. Nu toți cetățenii cunosc care sunt competențele noastre, dar un om care a pășit pragul primăriei sau a telefonat, sau a înaintat un demers – asta am discutat-o cu toți angajații – niciodată să nu obțină un răspuns negativ, niciodată să nu plece din primărie dacă problema lui nu este soluționată.

Vocea Basarabiei: O să revenim și la spiritul de echipă, pentru că este important ca să se creeze această atmosferă lucrativă ca fiecare să-și cunoască domeniul de care este responsabil, ca nu cumva de fiecare dată să fie trimis cetățeanul anume la primar, pentru că are specialiști care sunt responsabili de anumite domenii și, cel mai probabil, ei trebuie să explice situația într-un domeniu sau altul cetățenilor. Dar vă întrebam: ce le spuneți oamenilor care vin la Valentina Casian și vin cu probleme care nu țin de competența administrației publice locale?

Valentina Casian: Aici am vrut să ajung. Nu toți cetățenii cunosc care sunt competențele noastre, dar un om care a pășit pragul primăriei sau a telefonat, sau a înaintat un demers – asta am discutat-o cu toți angajații – niciodată să nu obțină un răspuns negativ, niciodată să nu plece din primărie dacă problema lui nu este soluționată. Deci, noi trebuie să vedem care este instituția centrală competentă și să-l ajutăm pe acest cetățean ca mai departe demersul sau solicitarea lui să ajungă la instituțiile care pot să rezolve această întrebare. Noi practicăm acest lucru prin intermediul ghișeului unic pe care l-am creat în cadrul primăriei și încercăm să lucrăm cât mai mult cu societatea, pentru că omul, până la urmă, trebuie să fie mulțumit de tot ceea ce înseamnă administrația publică locală și de aici, de fapt, se pornește și încrederea lui. Dacă nu-i rezolvi problema, indiferent de competența cui ține – autorităților locale sau centrale -, dacă nu i-o rezolvi, atunci și încredere nu mai este în autoritate.

Vocea Basarabiei: Și totuși, la Strășeni poate nu e atât de vizibil, dar în multe localități eu întâlnesc oameni care spun: „L-am ales, am ales-o, să fie bun(ă) să facă, pentru că e dator/datoare, dacă nu era votul meu nu ar fi câștigat, dar așa oricum trebuie să știe că eu i-am fost votantul, i-am oferit acest sprijin ca să obțină mandatul, să-mi dea, să-mi facă, să-mi aducă”.

Valentina Casian: Această categorie de cetățeni a fost întotdeauna. De când administrez localitatea, sunt foarte mulți care vin și spun: „Eu v-am votat, veniți să ne faceți drumul acolo unde locuiesc și lumină”, dar cetățenilor trebuie și să le explici că bugetul pe care noi îl avem nu este suficient ca să implementăm toate proiectele, tot ce ține de infrastructură, de apă și sanitație, de drumuri, de iluminat public stradal. Noi le facem concomitent și facem asta cu implicarea cetățenilor. La Strășeni, orice proiect care se implementează este cu implicarea cetățenilor. Și asta ne bucură, pentru că noi avem un succes aici, nu este vorba doar de participare în procesul decizional, este vorba și de participare financiară în proiectele de infrastructură. Probabil că acesta este un element-cheie, un element foarte important. Mai mult ca atât, și diaspora, toți cei care sunt plecați, dar care încă nu au uitat de locul de unde s-au pornit sunt cei care mă ajută, m-au sprijinit chiar și în această campanie electorală, m-au ajutat să sensibilizăm populația. Da, ei sunt acolo, dar indiferent de faptul că se află la distanță, lor le pasă de cei care au rămas acasă și mă ajută în acest proces de sensibilizare a populației, pentru că trebuie să fie ales omul cu capacități de a administra și de a adopta o decizie.

Capacitatea de a planifica resursele financiare în așa fel ca să pot gestiona cele mai importante domenii este foarte importantă pentru un primar.

Vocea Basarabiei: Pentru toate proiectele e nevoie de bani și mai ales de mari investiții, bani întotdeauna nu ajung și nici nu știm dacă degrabă vor ajunge bani pentru toate proiectele pe care le așteaptă să fie implementate cetățenii. Să vorbim despre cum se formează bugetul și ce faceți dvs. atunci când în buget nu există suficiente mijloace financiare ca să rezolvați o problemă?

Valentina Casian: O să pornesc de la capacități. Capacitatea de a planifica resursele financiare în așa fel ca să pot gestiona cele mai importante domenii. Eu mă refer, în primul rând, la instituțiile de educație timpurie și instituțiile de educație extrașcolară, care sunt în gestiunea noastră, dar în același timp implementez și proiecte de infrastructură, pentru că, chiar dacă bugetele noastre sunt austere, oricum noi trebuie să ne asumăm și acea parte de dezvoltare a comunității noastre. Noi planificăm proiecte și din sursele bugetului local, din sursele bugetului național și surse externe.

Vocea Basarabiei: Cum se creează bugetul la Strășeni?

Valentina Casian: Bugetul se aprobă în luna decembrie, până la data de 10, dar noi începem să lucrăm asupra bugetului în luna mai-iunie împreună cu directorii tuturor instituțiilor din subordine. Acum o să trecem la etapa, nu știu, anul acesta probabil că se va întârzia în legătura cu faptul că trebuie să urmeze prima ședință de constituire a consiliului, după care va urma și o ședință, vor fi create comisiile de specialitate și numai după aceste două ședințe ale consiliului va urma o altă ședință cu toate subiectele comunității și aprobarea bugetului.

Vocea Basarabiei: Până la sfârșitul anului, oricum e nevoie să fie create aceste structuri…

Valentina Casian: Da, neapărat. Sunt comisii de specialitate în cadrul Consiliului municipal Strășeni. Până atunci pregătim și vom supune audierilor publice bugetul pe care îl avem, Planul de dezvoltare a localității pentru anul 2024, care la fel se elaborează și se consultă cu cetățenii și administrațiile locale.

Noi aprobăm bugetul fără deficit de buget, anterior se aprobau bugetele cu deficit și apoi acesta era acoperit din vânzarea terenurilor, noi nu practicăm acest lucru, deci partea de venituri este egală cu partea de cheltuieli

Vocea Basarabiei: În 2023 ce buget ați avut?

Valentina Casian: Am avut 80 de milioane.

Vocea Basarabiei: Și pentru anul viitor cât credeți că trebuie să aveți?

Valentina Casian: Acum va fi mai mare, e în creștere și noi vom opta pentru a crește veniturile proprii care să rămână la bugetul local. Cetățeanul astăzi nu cunoaște că din impozitul pe venit din salariul persoanei fizice rămâne doar 50 la sută, din impozitul pe venit al persoanei juridice nu rămâne absolut niciun leu. Am vrut să comunic că doar o parte din venituri rămân la nivel local, iar tot ce ține de activitatea agenților economici din comunitate, absolut toate impozitele se acumulează la nivel central. Lucrurile acestea trebuie explicate cetățenilor, pentru că tot ce ține de impozitul rutier, impozitul pe venit al persoanei juridice, toate aceste impozite se acumulează la nivel central și, totodată, explicăm că avem resurse, transferuri cu destinație specială, o parte din acești bani vin în teritoriu pentru întreținerea instituțiilor de educație timpurile și extrașcolară.

Vocea Basarabiei: Deci, cât se duce din municipiul Strășeni și cât se întoarce? E mare diferența?

Valentina Casian: Este mare diferența. Noi înțelegem că sunt localități unde nu sunt agenți economici și capacitatea administrativă este una care lasă de dorit, nu au capacitate, trebuie să achiți salarii, trebuie să ai specialiști foarte buni pe care să-i motivezi să rămână în localitate să lucreze. Pentru ca să se întâmple acest lucru mai este de lucrat.

Vocea Basarabiei: Ați spus că pentru anul trecut 80 de milioane, da?

Valentina Casian: Da!

Vocea Basarabiei: Și pentru 2024 vreți cât să aveți?

Valentina Casian: Noi vrem să depășim suma de 100 de milioane…

Vocea Basarabiei: Din aceste 80 de milioane din acest an câte au venit de la centru și câte ați reușit dvs.?

Valentina Casian: Noi vorbim acum despre bugetul local. Din bugetul național sau vă referiți la transferul cu destinație specială?

Vocea Basarabiei: Este în jur de 60 la sută din buget, care au venit cu destinație specială pentru instituțiile de educație timpurie.

Valentina Casian: Acum v-am dat niște cifre estimative – 80 sau 100, am vrut să spun că bugetul este în creștere, pentru că și taxele locale sunt diferite, ele la fel urmează să fie aprobate acum odată cu aprobarea bugetului, dar și impozitul, odată cu creșterea salariului și impozitul pe venit din salariu este în creștere, de aceea noi sperăm că și în anul 2024 vom avea această capacitate administrativă. Acesta este un factor care arată raportul între veniturile proprii și cheltuielile pe care noi le avem și să demonstrăm că avem această capacitate de a administra treburile locale în comunitatea noastră.

Vocea Basarabiei: Și cheltuielile la cât se ridică?

Valentina Casian: Noi aprobăm bugetul fără deficit de buget, anterior se aprobau bugetele cu deficit și apoi acesta era acoperit din vânzarea terenurilor, noi nu practicăm acest lucru, deci partea de venituri este egală cu partea de cheltuieli.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.