VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Siegfried Mureșan, europarlamentar: Republica Moldova este astăzi cu mult mai puternică decât cei care vor să o destabilizeze

Vocea Basarabiei: Astăzi îl avem invitat pe dl Siegfried Mureșan, europarlamentar, șeful delegației Parlamentului European în Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova. Mulțumim mult că ați găsit timp să ajungeți la Vocea Basarabiei!

Siegfried Mureșan: Mulțumesc pentru invitație, mă bucur că suntem din nou împreună!

Vocea Basarabiei: Avem un bun prilej să vorbim despre relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, inclusiv în contextul schimbării guvernului de la Chișinău. Apropo, pentru dvs. a fost o surpriză schimbarea guvernului?

Siegfried Mureșan: Cred că a fost o surpriză pentru oameni, dar acești oameni au înțeles că noul guvern va duce mai departe proiectele pe care vechiul guvern le-a început.

Cred că vechiul guvern a făcut multe lucruri bune pentru oameni și, în ciuda tuturor dificultăților, Republica Moldova a trecut prin două ierni complicate mai bine decât alte țări. În ciuda tuturor dificultăților, fostul guvern a gestionat crizele, acum, tocmai pentru că partea cea mai grea este în urma noastră, trebuie să privim spre viitor și noul guvern trebuie să dea oamenilor o perspectivă, trebuie să fie garantată siguranța și securitatea cetățenilor și să dea o perspectivă de dezvoltare și cred că va fi bine.

Vocea Basarabiei: Crizele sunt gestionate, dar provocări mai sunt și riscuri, și amenințări, și despre acest lucru se vorbește cu insistență în ultimul timp. Cum credeți dvs., de ce ar fi interesate anumite forțe să destabilizeze situația din Republica Moldova?

Siegfried Mureșan: În primul rând, ceea ce oamenii din Republica Moldova au spus la ultimele alegeri produce teamă chiar și în cele mai înalte cercuri din Federația Rusă. Oamenii din Republica Moldova la ultimele alegeri au spus: „Vrem modernizarea Republicii Moldova, vrem să trăim ca în țările dezvoltate, vrem un stat care să servească cetățeanul, o lege care să fie clară, care să fie aplicată, hoții și corupții să fie trași la răspundere, vrem dreptate, vrem libertate, vrem libertate de exprimare, vrem să trăim în Republica Moldova cum trăiesc oamenii în Europa, în Uniunea Europeană”.

Și toate aceste lucruri ce țin de lumea civilizată sunt exact pe dos față de ceea ce Federația Rusă vrea, Rusia vrea cetățeni slabi, șantajabili, controlabili, manipulabili. În Republica Moldova oamenii au spus: „Vrem să fim puternici, vrem să fim pe propriile noastre picioare și vrem ca noi să decidem direcția în care merge Republica Moldova” și e clar că Rusia vrea să țină Republica Moldova în zona sa de influență, slabă, controlabilă, șantajabilă, or pentru oamenii din Republica Moldova acest lucru nu e bun și oamenii vor altceva.

Vocea Basarabiei: Dar chiar și la un an de la invazia rusă în Ucraina credeți că cei de la Moscova sunt preocupați la modul cel mai serios și de realitățile din Republica Moldova? Totuși au și ei acum de adus pacea în această regiune, nu?

Siegfried Mureșan: Ei au adus războiul, Rusia a adus războiul în această regiune, nu cred că Rusia vrea să aducă pacea.

Vocea Basarabiei: Dar ar trebui, într-un final, oricum să se negocieze și pacea?

Siegfried Mureșan: Ar trebui, dar la momentul de față decizia de a aduce pacea n-o poate lua decât cel care a adus războiul. Dacă Rusia dorește încetarea războiului, să-și retragă ostașii, să-și retragă trupele din Ucraina, pe care a invadat-o în mod ilegal și în mod ilegitim. La un an de la începutul războiului vedem că Rusia nu și-a atins niciun obiectiv. Cine a crezut că Rusia este atotputernică, s-a înșelat. Vedem că Rusia are multe slăbiciuni și vedem că Rusia pierde acest război din punct de vedere militar, îl pierde din punct de vedere economic, îl pierde din punct de vedere politic.

Astăzi, Rusia este mai izolată decât oricând pe scena lumii și, mai ales, îl pierde din punct de vedere moral, căci oamenii peste tot în lume văd crimele produse, crimele de război, atacurile asupra civililor, și acest lucru este de neiertat.

Vocea Basarabiei: Dar toate aceste pachete de sancțiuni, pe care le-a aplicat Occidentul în relația cu Federația Rusă, de ce nu trezesc la viață Kremlinul?

Siegfried Mureșan: Păi am aplicat nouă valuri de sancțiuni până acum și știam că unele vor produce efect pe termen scurt, unele vor produce efect pe termen mediu și lung, vedem deja cum Rusia nu mai are acces la tehnologii, la produse din Europa de Vest, economia Rusiei se va bloca; vedem că nu au suficiente piese pentru avioane. Ca atare, dacă se strică o piesă pe un avion, trebuie să dezmembreze un alt avion și să ia piesa, vedem cum le lipsesc piese de la tot felul de echipamente, fiindcă ei nu dețin tehnologie, economia Rusiei nu s-a modernizat în ultimii 20-30 de ani, tehnologiile sunt în Europa, în Statele Unite ale Americii, în câteva țări din Asia, produsele din Rusia sunt primitive, ei depind de noi.

Au putut supraviețui un an cu sancțiuni, dar economia Rusiei va fi afectată tot mai mult de aceste sancțiuni, în plus vedem că prețul la gaz pe piața europeană a scăzut mult deja în ultima perioadă, este de 5 ori mai mic acum, decât a fost în luna august; prețul la gaz astăzi pe piața europeană este mai mic decât a fost la începutul războiului și este mai mic decât oricând în ultimele 18 luni.

Înseamnă că chiar și cei care mai cumpără gaz din Federația Rusă plătesc puțin pe el și pușculița Kremlinului nu se umple așa cum ei și-ar dori-o, vor trebui să vândă din rezervele de aur pentru a plăti pensii și salarii. Sunt absolut convins că, în timp ce economia Europei vedem că se dezvoltă, economia Rusiei va intra într-un declin și mai puternic în următorii ani. Faptul că economia Europei se dezvoltă e o veste bună și pentru oamenii din Republica Moldova, căci cea mai mare parte a comerțului Republicii Moldova se face cu Uniunea Europeană în momentul de față și dacă economia europeană crește, ca fi o tot mai mare cerere de produse moldovenești putem exporta tot mai multe produse moldovenești spre Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: O să vorbim despre piața de desfacere, dar vreau să vă mai întreb părerea dvs. referitoare la planul pe care l-ar avea Rusia referitor la destabilizarea situației. Despre acest scenariu a vorbit liderul de la Kiev acolo în Occident, după care și președinta Maia Sandu s-a arătat îngrijorată de acest scenariu. La modul serios credeți că e capabilă Moscova să aplice un asemenea scenariu în Republica Moldova?

Siegfried Mureșan: Cred că președinta Maia Sandu a explicat foarte bine cum vede situația și cred că trebuie să ascultăm, să urmărim declarația Domniei Sale de la începutul acestei săptămâni și s-o înțelegem cu adevărat, nu să încercăm să facem un titlu fără a o înțelege cu adevărat. Eu am urmărit declarația și am înțeles…

Vocea Basarabiei: La conferința de la München, președinta Maia Sandu a vorbit despre amenințările la adresa securității Republicii Moldova.

Siegfried Mureșan: Exact. Deci, a vorbit despre eventuale planuri, eventuale tentative de destabilizare a Republicii Moldova, dar am văzut, aceste tentative în ultimele luni le-am văzut, au încercat din nou un protest. Deci, da, există oameni care și-ar dori ca Republica Moldova să fie condusă altfel, dar am văzut chiar la protestul de astăzi că autoritățile au gestionat situația foarte bine. Am văzut că situația a fost sub control și am văzut că Republica Moldova este astăzi mai puternică decât cei care vor să o destabilizeze. Autoritățile, poliția au gestionat foarte bine situația, nu a escaladat, nu au fost provocări și din această tentativă de protest s-a văzut foarte clar – și aceasta-i concluzia pe care o tragem – autoritățile controlează situația, eventuale tentative de destabilizare au eșuat până acum și cred că vor eșua și de acum încolo.

Vocea Basarabiei: Și totuși, opoziția din parlament nu ascunde că aceste acțiuni de protest trebuie să ducă către alegeri parlamentare anticipate. Chiar credeți că ar fi capabilă opoziția din Legislativul Republicii Moldova să declanșeze alegeri parlamentare anticipate?

Siegfried Mureșan: Nu! Răspunsul scurt este: opoziția din Parlamentul Republicii Moldova nu este capabilă să declanșeze alegeri parlamentare anticipate.

Sunt absolut convins că acest parlament își va duce la final mandatul cu care a fost încredințat de către oameni, de către cetățeni și sunt absolut convins că această majoritate parlamentară stabilă, la vedere, proeuropeană, primul parlament de mult timp în Republica Moldova cu o majoritate parlamentară clară, transparentă, la vedere care să corespundă voinței oamenilor.

Acest parlament și această configurația va lucra în bune condiții până la alegerile la termen, nu vor fi alegeri parlamentare anticipate.

Vocea Basarabiei: Dvs. știți foarte bine ce înseamnă probleme economice și cum să fie soluționate problemele economice. Iată, printre revendicări, ceea ce ne spun adversarii guvernării e ca statul să achite facturile. Puteți să le explicați cetățenilor, ce înseamnă ca statul să achite facturile?

Siegfried Mureșan: În primul rând, aș dori să felicit autoritățile pentru modul în care au compensat și au pregătit schemele de compensare anul acesta pentru oamenii care au avut nevoie de ajutor.

Vocea Basarabiei: Practic toate familiile sunt ajutate.

Siegfried Mureșan: Deja anul trecut, guvernul a spus: „Vrem să ajutăm oamenii la creșterea prețurilor”. În alte țări din lume, oamenii au fost lăsați singuri cu povara facturilor, în Republica Moldova și iarna trecută, și iarna aceasta guvernul a intervenit și a ajutat. Anul acesta, schemele au fost chiar mai bine pregătite și sprijinul a venit la oamenii care au avut nevoie. Deci, guvernul a ajutat, iar Uniunea Europeană, de asemenea, a pus la dispoziția guvernului fonduri europene semnificative, pentru ca guvernul să poată achita populația, categoriile vulnerabile. Deci, ajutor s-a dat și e foarte bine că s-a dat, și sumele în ansamblul lor au fost mari, de la nivelul Uniunii Europene s-au anunțat la finalul anului 250 de milioane de euro sprijin financiar pentru criza energetică, 105 milioane au mers direct în bugetul Republicii Moldova, pentru ca guvernul să poată pune banii la dispoziția oamenilor imediat, direct acolo unde e nevoie. Încă 145 de milioane de euro sunt pe drum și vor veni în cursul acestui an. Deci, guvernul a făcut ce a putut.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. admiteți că dacă eventual ar putea să ajungă la guvernare, ei ar acoperi aceste cheltuieli?

Siegfried Mureșan: Cu siguranță, nu! Oamenii trebuie să înțeleagă că cei care organizează protestele nu le organizează pentru cetățeni, le organizează pentru ei înșiși. Oameni politici, diferite personaje care sunt certate cu legea nu vor guverna niciodată pentru interesul cetățeanului, nu vor guverna niciodată pentru oameni. Oamenii trebuie să știe că, din păcate, cei care au fost aduși la proteste au fost instrumentalizați de câteva căpetenii și acest lucru trebuie condamnat. Când oameni amărâți, m-am uitat și eu la proteste, au fost oameni în vârstă, oameni amărâți, care au fost manipulați, care au fost duși acolo cu promisiuni deșarte, și acest lucru nu e omenește, frumos făcut. Deci, eu sunt absolut convins că cei care conduc protestele nu vor binele cetățenilor, vor doar bine pentru ei.

Vocea Basarabiei: Dar proteste se organizează și în spațiul Uniunii Europene. Iată, puteți să găsiți asemănări sau diferențe?

Siegfried Mureșan: Sigur că da, pot să găsesc diferențe, asemănări nu prea pot să găsesc. Acesta nu a fost un protest care să reflecte voința majorității cetățenilor Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Bine, și în țările Uniunii Europene nu vin majoritatea.

Siegfried Mureșan: Da, dar oamenii merg pentru diferite cauze, de bunăvoie, din convingere. Aici, la cum am văzut oamenii, la cum am văzut organizarea nu prea mi se pare că oamenii au mers de bunăvoie, entuziasmați, cu zâmbetul pe buze la proteste. Uitându-mă pe fața lor, mulți nu prea știau exact de ce vin, ce cer, au fost manipulați, instrumentalizați, și asta nu trebuie făcut.

Vocea Basarabiei: Dar organizatorii acestor proteste spun că nu mai este atât de democratică guvernarea de la Chișinău și că încearcă, totuși, să stranguleze aceste acțiuni de protest.

Siegfried Mureșan: În primul rând, o guvernare democratică înseamnă alegeri libere și democratice. Acest lucru a avut loc în Republica Moldova, toată lumea știe că oamenii au mers liber la vot și au ales liber ca țara să fie condusă mai bine decât a fost condusă în trecut, ca Republica Moldova să nu mai fie ținută pe loc așa cum au ținut-o politicienii trecutului. Alegeri libere și democratice am avut în Republica Moldova, a rezultat un parlament liber…

Vocea Basarabiei: Dl Lavrov, șeful diplomației ruse, a spus altceva despre alegerile din Republica Moldova.

Siegfried Mureșan: Păi, dacă el spune pe dos față de mine, este exact confirmarea că eu am dreptate. Orice spune dl Lavrov, priviți, e exact pe dos față de cum e adevărul. Deci, când dl Lavrov vă spune că-i albă, întoarceți pe dos și știți cum e adevărul. Alegerile au fost libere și democratice, există o majoritate parlamentară clară, transparentă, la vedere, pe care guvernul se sprijină în mod clar și transparent. În trecut, majoritățile parlamentare erau făcute ad-hoc și nu erau transparente, cred că acum Republica Moldova este condusă mai democratic și mai transparent decât oricând de la independența sa.

Vocea Basarabiei: Guvernul condus de Dorin Recean, care a fost învestit recent, potrivit programului de activitate, vrea ca Moldova să fie prosperă, sigură și europeană, are mai multe obiective fundamentale, care au fost stabilite pornind de la așteptările cetățenilor Republicii Moldova și ținând cont de provocările majore cu care se confruntă statul și cetățeanul și, iată, printre principalele obiective – deschiderea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană și accelerarea procesului de integrare europeană. Haideți să vorbim la modul cel mai serios, astăzi unde se află Republica Moldova pe acest drum de integrare europeană? Pentru că, pe de o parte, am văzut raportul care a fost recent dat publicității și acolo se arăta că Republica Moldova ar avea multe restanțe și chiar s-a spus că Ucraina și Georgia ar fi înaintea Republicii Moldova. Dvs. unde situați astăzi Republica Moldova pe această cale de eurointegrare?

Siegfried Mureșan: În ultimul an s-au întâmplat lucruri pe calea de eurointegrare a Republicii Moldova pe care niciunul dintre noi nu le-am crezut posibile în doar un an de zile. Când veneam la dvs. și discutam cu presa liberă din Republica Moldova în urmă cu doi ani de zile, mă întrebați mereu – și când vom depune cerere de aderare la Uniunea Europeană? Asta ne preocupa pe toți – când depunem cerere?

Cererea s-a depus în luna martie și în iunie deja următorul pas foarte important s-a întâmplat – Republica Moldova a primi statut de stat-candidat pentru aderare.

Vocea Basarabiei: Dar se zice că pe fundalul acestei nenorociri din imediata vecinătate, pentru că acest război are anumite lucruri care au ajutat și Ucraina, și Republica Moldova ca să depună cererile de aderare.

Siegfried Mureșan: S-au întâmplat lucruri bune și trebuie să le recunoaștem. Care e legătura cu războiul? Păi, legătura este în favoarea Republicii Moldova. Toată Europa a văzut, în primele săptămâni de la începutul războiului, cum cetățenii Republicii Moldova au deschis casele, au deschis brațele, porțile pentru oamenii din Ucraina care aveau nevoie de ajutor, care aveau nevoie de sprijin și acest lucru a fost apreciat.

Vocea Basarabiei: Refugiații sunt cei care au fugit din calea războiului din Ucraina.

Siegfried Mureșan: Oameni din Ucraina ale căror case au fost bombardate, care s-au refugiat aici și toată Europa a văzut că Republica Moldova a acționat pe baza valorilor europene – de a ajuta aproapele când are nevoie de ajutor, de a deschide casa. Și asta a dus la câștigarea încrederii. De aceea, Uniunea Europeană a spus: „Dacă Republica Moldova vrea să se apropie, să se integreze în Uniunea Europeană, avem obligația să-i întindem o mână și să facem acest lucru”.

De aceea, în doar 3 luni de zile, din martie până în iunie, am reușit să acordăm Republicii Moldova statutul de stat-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pentru alte țări care au aderat la Uniunea Europeană a durat ani de zile, inclusiv pentru România, de la momentul la care s-a depus cererea până la momentul în care am primit statutul de stat-candidat.

Guvernul a primit o listă de 9 reforme, 9 recomandări din partea Comisiei Europene pe care trebuie să le implementeze.

Vocea Basarabiei: Astăzi unde se află Republica Moldova, ținând cont că împreună cu Ucraina vrea să parcurgă acest drum, și Georgia își dorește exact acest parcurs?

Siegfried Mureșan: Astăzi, Republica Moldova se ocupă de îndeplinirea acestor 9 recomandări. Eu cred că ele vor fi îndeplinite în cursul acestui an și cu cât mai repede, cu atât mai bine. După aceea, Comisia Europeană are obligația să evalueze implementarea acestor reforme și are obligația să-i spună Republicii Moldova ce urmează și când. Guvernul spune, pe bună dreptate, că începerea negocierilor de aderare e anul acesta. Eu cred că guvernul are dreptate și eu cred la fel că obiectivul nostru trebuie să fie ca Republica Moldova să treacă cât de repede în următoarea etapă și să înceapă negocierile de aderare.

Vocea Basarabiei: Dar n-o să insistați ca tema de acasă să fie făcută, și tema de acasă nu e chiar atât de ușoară, provocări sunt multe, ne referim la reforma în justiție și lupta împotriva corupției și, dacă nu vor fi livrate rezultate, cel mai probabil va fi foarte greu să insiști pe lângă Bruxelles că se bifează îndeplinirea acestor recomandări?

Siegfried Mureșan: Să fim optimiști! Sunt 9 reforme și eu cred că premierul Recean cu echipa sa, cu guvernul de miniștri vor îndeplini aceste 9 reforme. S-au făcut deja lucruri bune până acum pe aceste 9 reforme, le vor finaliza și după aceea vom merge împreună la Bruxelles și vom spune Comisiei Europene: „Spuneți-ne când intrăm în etapa următoare”. Și dacă reformele sunt îndeplinite, Comisia Europeană trebuie să le evalueze, dacă concluzia e pozitivă, vor începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Știm cu toții că procesul e unul complicat, dar e important ce este în etapa următoare. Ca atare s-au întâmplat lucruri bune, reformele sunt în curs de implementare și cred că vom deschide negocierile.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. aveți o imagine clară ce se întâmplă în justiția Republicii Moldova astăzi?

Siegfried Mureșan: Am o imagine? Cred că mult timp nimeni nu a avut o imagine clară cu privire la ce se întâmplă în justiția din Republica Moldova și cred că oamenii mult timp au simțit că în Republica Moldova nu domnește legea, că procurorii și judecătorii în trecut nu aplicau legea egal pentru toți, că erau oameni care comiteau acte de corupție, dar nu erau trași la răspundere. Furtul miliardului. Unde sunt cei vinovați, unde-i miliardul? Cred că noi toți am simțit că justiția în Republica Moldova nu funcționa bine.

Acum vedem un plan clar de punere a justiției din Republica Moldova pe un făgaș corect – să vină procurori corecți, cinstiți, independenți; să vină judecători corecți, cinstiți, independenți. Mi-aș dori ca lucrul acesta să se întâmple de azi pe mâine? Sigur că da, dar durează.

Au început procesele, a început tot procesul de selecție – procurori, judecători. Există voință, și asta n-a existat niciodată până acum, asta-i diferența.

Vocea Basarabiei: Există voință, dar există și rezistență pe interior.

Siegfried Mureșan: Aveți dreptate. Tocmai de aceea procesul durează și tocmai de aceea e atât de important ca pe cei care vor să facă bine să-i susținem, să-i încurajăm, nu să îi descurajăm, să nu povestim toată ziua că reformele nu se pot face, că vor eșua. Eu cred că ele vor reuși. Da, durează mai mult timp, și eu mi-aș fi dorit să fie totul terminat până ieri, dar vedem că se mișcă lucruri care nu s-au întâmplat și nu s-au mișcat niciodată până acum.

Vocea Basarabiei: Și în lupta împotriva corupției tot se văd rezultate?

Siegfried Mureșan: Pentru lupta împotriva corupției e nevoie de o justiție cu adevărat puternică, independentă, curajoasă, care să poată face cazuri de mare corupție, e nevoie de procurori bine pregătiți, de judecători bine pregătiți, echidistanți. Noi, în România, am reușit să avem condamnări la nivel înalt de miniștri, foști miniștri, foști prim-miniștri în anii 2011-2012, la 5 ani după aderarea la Uniunea Europeană. Vă spun următorul lucru pe baza experienței din România, lucrurile au mers și în România mai încet decât ne-am dorit, dar direcția a fost clară și, la un moment dat, s-au întâmplat și au fost ireversibile, chiar dacă și în România au mai fost inclusiv oameni politici la guvernare care au încercat să întoarcă lucrurile în justiție, dar nu s-au mai putut întoarce după ce justiția s-a emancipat și s-a pus pe picioare. Sunt convins că același lucru se va întâmpla și în Republica Moldova, durează tocmai din cauza faptului că ceea ce ați spus e corect – există rezistență și e o luptă pentru justiție între cei care vor justiție dreaptă și cei care vor justiție nedreaptă. Dar așa cum în România au câștigat cei care au vrut o justiție reformată, la fel cred că va fi și în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Dar vedeți că iarăși ne referim la tabăra opoziției, care susține că justiția este una televizată și că e o răzbunare cu adversarii politici, și că aceasta nu tocmai ar însemna o luptă adevărată împotriva corupției? Și din mediul de experți mai aud și alte idei, că ar fi bine poate puterea și guvernarea să se așeze la o masă și să discute cum ar trebui promovată această reformă în justiție.

Siegfried Mureșan: Ați spus două lucruri importante. În primul rând, rolul opoziției este să critice guvernarea. Ca atare, cetățeanul trebuie să știe că niciodată ceea ce spune opoziția nu trebuie crezut în totalitate și nu trebuie luat pe nemestecate. Orice un guvern va face, opoziția va spune că e rău și va critica guvernul. Oamenii trebuie să asculte ce spun politicienii, să-și formeze propria opinie, trebuie să vadă fapte, trebuie să evalueze faptele, dar nu poți să fii captivul unei opoziții care își va hrăni doar propriul interes. Interesul opoziției este să cadă guvernul și atunci opoziția va spune tot timpul că guvernul face rău, chiar și când guvernul face bine. Asta legat de primul aspect pe care l-ați spus. Legat de cel de-al doilea – dacă trebuie să se așeze la masă guvernul și opoziția? Guvernul și opoziția se pot așeza la masă doar când își doresc același lucru.

Dacă opoziția și-ar dori o justiție puternică, atunci aș spune că da, să se așeze la masă guvernul și opoziția și, chiar dacă au păreri diferite pe detalii, vor ajunge la un consens, la un compromis. Însă eu cred că opoziția din Republica Moldova a dovedit în ultimii ani, socialiștii, comuniștii, pro-rușii că doresc o Republică Moldova slabă, o justiție slabă, acaparată. Ca atare nu văd cum cineva care vrea să ducă țara înainte se poate înțelege cu cineva care vrea să ducă țara înapoi.

Sunt convins că dacă cei care vor să ducă țara înainte s-ar pune de acord cu cei care vor să țină țara pe loc Republica Moldova ar fi frânată. Ca atare, eu cred că actuala opoziție ar fi o frână în calea modernizării Republicii Moldova și e mai bine să nu tragem această frână, să lăsăm opoziția în opoziție și să lăsăm guvernarea să-și facă treaba. Dacă opoziția ar avea un cuvânt de spus, sunt sigur că guvernarea ar fi mai lentă și ajutoarele pentru oameni, inclusiv în economie, în energie nu ar fi venit așa cum au venit, inclusiv în iarna aceasta.

Vocea Basarabiei: Dl Mureșan, dar eu îmi amintesc că în România, totuși, puterea și opoziția au stat la aceeași masă de negocieri atunci când au decis că România trebuie să se integreze în spațiul euroatlantic și la Snagov și puterea, și opoziția au exprimat aceeași voință politică.

Siegfried Mureșan: Ceea ce spuneți dvs. este corect. În România, la jumătatea anilor ’90, cele două partide principale de atunci au spus: „Ne punem de acord că vrem să mergem spre Uniunea Europeană și spre NATO”. Asta a fost voința atunci, or, în momentul de față, eu în Republica Moldova văd un partid de guvernare care spune: „Vrem ca Republica Moldova să se dezvolte, să meargă în Uniunea Europeană” și văd opoziția care spune că vrea altceva. Să spună opoziția clar că se distanțează de Federația Rusă, că vrea integrarea europeană și să facă, să susțină acest lucru și după aceea discutăm, să vedem întâi opoziția condamnând clar invazia ilegală și ilegitimă a Federației Ruse, să vedem opoziția condamnând războiul, condamnând atacul, să vedem opoziția spunând: „Ucraina trebuie ajutată cu tot ce se poate, Federația Rusă trebuie sancționată”. Când opoziția se poziționează corect și clar, și fără echivoc în acest conflict, atunci înseamnă că există numitor comun pentru o acțiune comună între guvernare și opoziție, până atunci, orice cerere a opoziției de a dialoga cu guvernul are un singur obiectiv – să frâneze Republica Moldova și să îngrădească spațiul de acțiune al guvernului și asta nu e bine pentru oameni.

Vocea Basarabiei: Dar dacă opoziția își dorește atât de mult frâiele puterii, ce atitudinea ar avea Occidentul față de Republica Moldova, pentru că atunci când vorbesc cu exponenții din tabăra opoziției, ei spun că inclusiv din Occident vin mesajele că, indiferent ce culoare politică va fi în Republica Moldova la guvernare, Occidentul o să ajute statul și cetățenii?

Siegfried Mureșan: Aici trebuie spuse două lucruri importante. Uniunea Europeană dorește să ajute cetățenii Republicii Moldova, acesta este cel mai important lucru. Și Uniunea Europeană va dori să ajute și în viitor în orice condiții cetățenii Republicii Moldova, dar am văzut în ultimii ani că o guvernare proastă de oameni politici care guvernează doar în propriul interes ține Republica Moldova pe loc și ne aducem aminte că Uniunea Europeană punea la dispoziție fonduri europene Republicii Moldova și guvernele din trecut nu reușeau să îndeplinească condiționalitățile și banii erau blocați. De câte ori am discutat în trecut despre faptul că a doua tranșă era blocată, a treia tranșă era pierdută, banii nu veneau, Republica Moldova pierdea bani pe care noi în Uniunea Europeană îi aveam la dispoziție pentru Republica Moldova, și Republica Moldova îi pierdea, fiindcă politicienii nu reușeau să-și facă temele. Și acest lucru s-a schimbat în bine.

Vocea Basarabiei: Dar, probabil, și atitudinea Ucrainei ar fi alta față de Republica Moldova în caz că ar avea o altă guvernare, cu alte viziuni decât cele proeuropene?

Siegfried Mureșan: Să ne înțelegem și să ne uităm spre Belarus. Dacă în plus față de dictatorul Lukașenko în Belarus Kremlinul ar avea un regim pro-rus în Republica Moldova ar fi pentru noi toți mai rău. În primul rând, ar fi mai rău pentru cetățenii Republicii Moldova.

Nu mi se pare că oamenilor din Belarus le merge astăzi mai bine decât le merge oamenilor în Republica Moldova. Viața în democrație e întotdeauna mai bună decât viața în dictatură și asta oamenii trebuie să știe și trebuie să aprecieze acest lucru chiar și când trăim în democrație, că atunci când suntem în dictatură e prea târziu.

Și vreau să zic următorul lucru, ca să dau răspunsuri foarte clare: deci, da, Uniunea Europeană va vrea tot timpul să ajute Republica Moldova, dar dacă Republica Moldova va fi condusă de oameni politici care nu își respectă cuvântul dat și nu fac pentru oameni, atunci Republica Moldova va pierde ajutorul european.

Și vă spun că în ultimul an ajutorul european a venit atât de consistent și datorită credibilității, încrederii de care actuala guvernare proeuropeană și președinta – și trebuie spus acest lucru – se bucură la nivel european. Dacă Republica Moldova ar fi fost astăzi condusă de fostul președinte care n-avea nicio deschidere, care izolase Republica Moldova, astăzi Republica Moldova nu ar fi primit sprijinul pe care îl primește, nu ar fi fost bani pentru compensările oamenilor în această iarnă, că doar nu credeți că Vladimir Putin ar fi trimis bani cetățenilor Republicii Moldova pentru compensări în această iarnă. Nici poveste! Rușii n-au trimis ajutor și nu vor trimite niciodată.

Vocea Basarabiei: Dar ce ne puteți spune despre imaginea Maiei Sandu pe plan internațional?

Siegfried Mureșan: Cred că oamenii simt și văd că imaginea președintei Republicii Moldova este foarte bună pe plan internațional, că este apreciată, că reușește să obțină sprijin pentru Republica Moldova și, de pildă, în luna iunie va avea loc o reuniune importantă aici a acelei comunități politice europene, vor veni peste 40 de președinți de țări la Chișinău, primiți și găzduiți de președinta Republicii Moldova. Ei nu ar fi venit, dacă nu au încredere în președinta Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Dl Mureșan, dar ce părere aveți dvs. despre cei care zic că Maia Sandu ar putea să fie președinta României?

Siegfried Mureșan: În primul rând, cel mai mult contează ce spune Maia Sandu despre viitorul Domniei Sale. Și am văzut că dumneaei a spus foarte clar, și m-am bucurat că a spus foarte clar, că e președinta Republicii Moldova și că sunt lucruri de făcut aici și vrea să facă lucruri pentru cetățenii Republicii Moldova. Cred că oamenii vor avea de câștigat de pe urma faptului că ea dorește să se implice și să ajute mai mult aici. Ca atare, dumneaei știe care e planul și ce are de făcut, eu nu îmi voi da cu părerea, dar mă bucur să văd capacitatea de luptă, dorința de implicare, oricât ar fi de greu, aici pentru oameni, avem alegeri prezidențiale curând în Republica Moldova și cred că e nevoie de dumneaei aici.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.