VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Sergiu Aga, consilier: Încă n-am văzut un răspuns în privința celor care au primit pungi de bani la proteste, să fie neputința politică și guvernamentală?

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează, discutăm cu Sergiu Aga, care este parohul Bisericii Ortodoxe Românești din Orhei. Tot d-lui a fost și mai este consilier local în municipiul Orhei. De fapt, d-lui este și consilier municipal, și consilier raional. Ați exercitat aceste mandate concomitent, așa înțeleg?

Sergiu Aga: Așa este!

Vocea Basarabiei: Dar ce înseamnă să fii consilier și, mai ales, independent la Orhei?

Sergiu Aga: Ce ar însemna a fi consilier la Orhei, mai ales independent? Am fost, din păcate, o voce singulară, care a fost cumva în opoziția administrației locale cvasi-acaparate de către un singur partid, am fost o voce care a adus puțină lumină din câte s-au întâmplat în Consiliul municipal și Consiliul raional.

Vocea Basarabiei: Dar cât întuneric e acolo, dacă vorbiți că ați adus puțină lumină?

Sergiu Aga: În principiu, ceea ce ține de transparență în administrațiile publice locale, de când eu sunt consilier este absolut întunecat.

Vocea Basarabiei: Și niciodată nu ați știut ce prevede o decizie, de ce se adoptă?

Sergiu Aga: În calitate de consilier, am cunoscut multe dintre deciziile care urmau a fi votate doar cu 5 minute înainte de comisii, pentru că majoritatea întrebărilor spinoase, aș zice eu, nu erau aduse în atenție în timpul prevăzut de către lege, și anume cu 3 zile înainte de ședințele extraordinare și cu 5 zile înainte de ședințele ordinare.

Vocea Basarabiei: Și totuși, formarea și executarea bugetului trebuia să fie cunoscută și de Sergiu Aga?

Sergiu Aga: Absolut. Dacă vorbim despre transparență, ziceam că nu prea a existat la Orhei, dacă vorbim despre consultările publice, acelea au fost mimate, doar dacă nu considerăm cumva că portalurile orhei.md, or.md, cele ale Consiliului municipal și al primăriei ar fi fost, într-adevăr, vizualizate de către întreaga opinie publică, care s-ar fi putut expune chiar și în vânzarea internatului de la Orhei, chiar și în alte probleme care, într-adevăr, ar fi necesitat a fi discutate cu orheienii, pentru că multe dintre probleme chiar era necesar de a fi discutate, de a fi evaluate, de a fi raportate către întreaga populație a Orheiului. Da, a fost un experiment, care, din păcate, este perpetuu acolo și cumva suntem doar martori la ceea ce se întâmplă, fără a putea avea un deznodământ democratic pe care ni-l dorim.

Vocea Basarabiei: Dvs. vorbiți despre transparență, că e nevoie să fie cunoscută orice acțiune care se întreprindede către cetățean, în primul rând, pentru că cetățeanul e cel care are nevoie să-și cunoască banul său, pentru că e contribuabil și are dreptul să cunoască ce fac aleșii locali, aleșii municipali, aleșii raionali? Unii se întreabă – totuși, de unde veneau bani în buget?

Sergiu Aga: Bani în buget, ca să exemplificăm prin drumurile care se fac acum și lucrurile care s-au făcut, există în buget, s-au vândut foarte multe pământuri în Orhei. Numai în anul 2023 s-au vândut peste 15 hectare de pământ, care au însumat aproape încă un buget al orașului, deci o suprafață enormă de pământ care ar fi făcut gelos, bănuiesc, și Chișinăului sau alte localități ale Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Și credeți că alte raioane, alte municipii nu puteau să-și vândă și ele pământuri ca să încaseze bani la buget?

Sergiu Aga: Eu bănuiesc că în alte localități, în alte comune există și o strategie de a face cumva un plan general urbanistic care să fie, într-adevăr, necesar, util orășenilor sau celor din comune pentru ca să fie dezvoltată echilibrat, armonios o întreagă regiune a orașului. Bine, nu este o problemă să vinzi pământurile, e chiar benefic, aș zice, dar atâta timp cât nu există o transparență clară ce vei face cu banii și faci ca acești bani să fie cheltuiți în campanie electorală pentru drumuri făcute de multe ori de proastă calitate. Am asistat neputincios cum se așternea asfaltul pe ploaie, efectiv pe apa care era băltoace se punea numai ca să fie tăiată cordeluța înaintea alegerilor. Și așa s-au întâmplat toate lucrările care s-au făcut în pripă, vorbim despre Grădinița nr. 2, la care a fost tăiată cordeluța înainte de alegeri, dar, de fapt, pe interior ea este în construcție, deci au făcut fațada pe dinafară. Același lucru s-a întâmplat și mai înainte, dacă vă aduceți aminte la alegerile de la Bălți și a fost utilizat acest moment cu o altă grădiniță, nr. 12. Dna Tauber a fost pe la Orhei pe la Grădinița nr. 12, s-a afișat că, iată, merg lucrările, s-au tăiat cordeluțele, dar în principiu această grădiniță, care a fost reparată inclusiv cu banii care au venit de la guvern în 2019, au fost niște negocieri, dacă vă aduceți aminte, au venit 16 milioane de lei pentru Grădinița nr. 12, s-au cheltuit și iată că nici în ziua de astăzi, după ce 1 an de zile copiii frecventează această grădiniță, ea nu este dată în exploatare. Același lucru se întâmplă și la Grădinița nr. 2, iarăși în campanie în care a fost dl Verejanu în 2019, la Grădinița nr. 6 s-a lucrat și noaptea întreagă pentru ca să fie tăiată cordeluța înainte de a fi sâmbăta tăcerii din acel moment. Cam așa stau lucrurile, se fac lucrurile în pripă, se fac de mântuială, numai ca cineva să ia acest element de PR necesar la momentul respectiv.

Vocea Basarabiei: Și totuși, a crescut mulțumirea multor localnici pentru ceea ce s-a făcut și cum se administrează treburile în Orhei?

Sergiu Aga: Ca să înțelegeți, nu pun nicio vină asupra orheienilor care, într-adevăr, sunt în lipsă de conștiință asupra lucrurilor care se întâmplă, pentru ei poate este mai important să aibă o bucată de asfalt sau o porțiune de asfalt în fața porții, pentru că el îi motivează cu ideea că n-au avut 30 de ani, dar trebuie să înțeleagă că acel asfalt este luat din banii lui, din banii care sunt în bugetul orașului.

Nici autoritățile centrale, nici autoritățile locale din Republica Moldova în acești 30 de ani nu au investit în educația politică și civică a populației,

Vocea Basarabiei: De ce nu înțelege cetățeanul că acolo e și contribuția lui?

Sergiu Aga: Pentru că nici autoritățile centrale, nici autoritățile locale din Republica Moldova în acești 30 de ani nu au investit în educația politică și civică a populației, toți au avut nevoie de niște oameni slab dezvoltați sub acest aspect, ca să le fie utili și folositori la alegeri sau în contexte de acest gen. Și astfel experimentul socio-politic de la Orhei este relevant pentru toate localitățile. Ați văzut cum se multiplică în Găgăuzia, la Bălți, peste tot? Deci, cine crede că numai orheienii sunt azi părtași la o asemenea lipsă de demnitate greșesc foarte mult, pentru că noi suntem exponenții unei societăți post-sovietice sărace, cu necesități mai mult punctuale, materiale și după aceea ne aducem aminte de valori care, din păcate, nu s-au transmis nici generațiilor viitoare, iată o să vedem, care au mai rămas, într-adevăr, fideli unor valori au plecat peste hotare, își împlinesc cumva viața trăind într-o Europă civilizată. Mulți zic că Europa poate e libertină, dar toți acolo pleacă și tot de acolo trimit bani părinților lor care au rămas aici.

Suntem exponenții unei societăți post-sovietice sărace, cu necesități mai mult materiale și după aceea ne aducem aminte de valori care, din păcate, nu s-au transmis nici generațiilor viitoare

Vocea Basarabiei: Dvs. vorbiți despre experimentul acesta care s-a extins, dacă fenomenul lua o amploare și mai mare și ajungea la nivel național, atunci ce se întâmpla pe palma asta de pământ?

Sergiu Aga: Eu cred că deja e cam târziu, și voi spune aici niște lucruri care poate vor durea, poate eventual și guvernarea, pentru că în acești 4 ani noi am fost evitați, până și premierul Recean a fost la Orhei, i s-a închis ușa în nas și au rămas toți cu o întrebare: Cum va riposta premierul țării la obrăznicia autorităților publice locale? Noi n-am văzut un răspuns, noi n-am văzut un răspuns în privința celor care au primit pungi de bani în protestele care s-au organizat la Chișinău, noi nu am văzut răspunsuri la multe-multe activități și, din păcate, acestea sunt niște rezultate ale neputinței noastre, inclusiv politice, inclusiv guvernamentale.

Noi n-am văzut un răspuns în privința celor care au primit pungi de bani la proteste, iar acestea sunt rezultatele neputinței noastre politice și guvernamentale

Vocea Basarabiei: Deci, iarăși e reproșul la adresa instituțiilor care nu sunt funcționale în stat?

Sergiu Aga: Eu vă dau un simplu exemplu: discuția despre reorganizarea teritorială a Republicii Moldova, pentru care ar fi trebuit să vină la Orhei, cred eu, noi am fost special ocoliți ca să meargă la Telenești. Oamenii aceștia de la centru s-au temut a merge la Orhei ca să apuce, într-adevăr, problema de coadă și să discute cu adevărat care sunt problemele esențiale la Orhei, pentru că astăzi, în momentul electoral, deja cumva e prea târziu. Și atunci se fac abuzuri și de cealaltă parte, atunci când scoți un candidat iată ajuns prin mecanisme necinstite, nu doar acum din două săptămâni, nu doar de două luni, dar de 4 ani cumva împământenite acolo, mie mi se pare cumva incorect, ar fi trebuit să existe consecvență, ar fi trebuit să existe dorință de a schimba lucrurile, pentru că ele iată se înmulțesc, se multiplică. Și poate nu e un reproș la adresa guvernanților, e un reproș la adresa noastră, a tuturor, pentru că noi cumva ne-am făcut părtași la acest lucru tăcând, lăsând să se petreacă lucrurile așa, de la sine.

Vocea Basarabiei: Și totuși, trebuie să vă întreb despre corupere politică, despre cetățeanul care, necunoscând cine o să-l reprezinte în următorii 4 ani la nivel de primar, la nivel de consilier, pe dânsul nu-l interesează, cum s-a putut iată să se voteze pentru o persoană care a fost propulsată, propusă cu două zile înainte ca cetățeanul să meargă la urna de vot și ea să obțină majoritatea?

Sergiu Aga: Ca să înțelegeți, aici nu-i vorba de o persoană, aici e vorba de o ideologie, aici e vorba despre un gând care s-a materializat poate la un nivel, aș zice eu ca preot, de sectă, pentru că au existat multe elemente care erau para-religioase cumva, o persoană care, până au ajuns într-atât încât să-l pună pe un om în holograme ca să vorbească cu cetățenii orheieni și noi cumva să credem, să spunem: „O, da, a fost dl Ilan Șor și a vorbit”. Era vorba de o hologramă, dar mulți dintre ei au crezut. Deci, atât de corupți suntem în a judeca, în a fi critici, încât este până la limita absurdului. Cum au ajuns să creadă? Au ajuns să creadă într-o idee care tot timpul li se aduce în față, iată, spre exemplu, vineri înainte de alegeri, ca să înțelegeți la ce anvergură mare s-a făcut, la ce anvergură a existat în Orhei, în care au adus cu camioanele televizoare în toate colțurile Orheiului, iar lumea era adusă efectiv ca la, nu știu, ca la ceva parcă s-ar fi întâmplat apocalipsă, venea lumea să vadă aceleași imagini, cu un cântec sovietic din acela din care li se povestea, e vorba de o ideologie, care cumva este alimentată de bani necinstiți, este alimentată de grupări obscure, care nu mai înțelegi de unde vin, cum pleacă, care e alimentată de niște oameni care nu sunt orheieni. Ne-am uitat acum peste niște fotografii ale celor care ne reprezintă, nici un orheian. Nici un orheian!

Vocea Basarabiei: Adică au fost aduși din alte localități?

Sergiu Aga: Toți de la Chișinău, din Găgăuzia, toți erau, toată elita Orheiului, între ei nu există niciun orheian, ca să înțelegeți.

Vocea Basarabiei: E un paradox.

Sergiu Aga: E un paradox care, repet, Orheiul nu este de vină pentru ce se întâmplă, pentru că Orheiul rămâne a fi, și eu îl consider ca un oraș exemplu, sau a existat un oraș exemplu de patriotism, de valori, care, iată, din păcate, poate fi adus prin asemenea experimente, la fel ca și Chișinăul, numai că aici trebuie mai multe resurse probabil, la fel ca și Găgăuzia, la fel ca și Bălțiul. Ce ne mai trebuie ca să înțelegem?

Vocea Basarabiei: Dar la Chișinău de această dată s-a vorbit mai puțin despre corupere politică, mai mult s-a vorbit în alte regiuni decât aici, în capitală?

Sergiu Aga: Sincer, nu m-a preocupat foarte mult situația Chișinăului, altor localități, decât în ceea ce atinge cumva Orheiul, chiar am luptat pentru Orhei și vom continua să facem acest lucru.

Vocea Basarabiei: Ce înseamnă corupere politică, dvs. fiind acolo în epicentrul acestor fărădelegi?

Sergiu Aga: Corupere politică, ca să înțelegeți, primăria, Consiliul raional au devenit un fel de cuib politic, chiar și acum, după ce s-a discutat că este scos Partidul „Șor” în afara legii, stă emblema Partidului „Șor” în fața primăriei. Eu nu înțeleg de ce autoritățile statului, atât timp cât au adus la nivel de Curte Constituțională această problemă, blazonul acestei entități politice, care ar fi trebuit să fie anihilate, stă în fața primăriei ca un stindard al confruntării celor de acolo cu cei de la centru. De fapt, cam asta a fost, sub acest…

Vocea Basarabiei: Deci, neputința autorităților?

Sergiu Aga: Eu nu știu, adică sunt lucruri pe care nu le cunosc, la un moment dat mă gândeam că poate e un blat, mă gândeam la un moment dat de ce nu? Eu nu înțeleg, eu nu am explicații.

Vocea Basarabiei: Despre coruperea alegătorului, să ne povestiți pe înțelesul tuturor.

Sergiu Aga: Coruperea alegătorului, însăși ideea că atunci când se dau anumite resurse sau bani din fondul de rezervă sau alimente pentru oameni bătrâni și cumva se induce în eroare cel care primește lucrurile acestea, că acestea ar fi la inițiativa lui Ilan Șor sau atunci când se vorbește, se fac drumurile din bugetul orașului și se spune că la inițiativa lui Ilan Șor, atunci când se dă pentru parcul Orheiului, se dă 11 milioane și se mai adaugă fără licitații, fără anumite lucruri în conformitate cu legislația, se spune că e la inițiativa unui om, atunci cu siguranță este vorba despre corupere. Eu înțeleg că poți să spui orice, dar atunci când portalurile primăriei sau portalul Consiliului raional vorbesc aceleași lucruri – asta nu înseamnă altceva decât corupere.

Vocea Basarabiei: Eu am urmărit acțiunile de binefacere pe care le faceți dvs., familiile la care ajungeți dvs., și ceea ce faceți dvs. nu are impact în comparație cu ceea ce fac iată acești politicieni?

Sergiu Aga: Asta e diferența – intenția. Niciodată nu am dat ajutoare oamenilor fără să spun de unde e sursa. Dacă vorbim despre partenerii noștri din străinătate, am spus că, uite, de acolo vine, nu mi-am asumat politic nici un lucru și astfel în ziua de astăzi eu pot să-mi dau seama că foarte mulți din biserica mea, pentru că n-am făcut propagandă în biserică, au votat exact pe aceiași oameni de care spunem că i-au corupt. Deci este foarte important să spui că dacă banul este al autorității publice locale, nu faci o imixtiune dintr-un personaj sau o persoană când banii îs ai tuturor. Asta e o mare greșeală, să spui că, de fapt, cumva mixtiunea, cuvintele acestea ambalate sub forma dată, și ele care au pornit din 2015 la Orhei, într-adevăr, ne-au făcut prizonierii unor ideologii și unor gânduri care sunt departe de realitate.

Vocea Basarabiei: Și în următorii 4 ani tot prizonieri rămân cetățenii de acolo?

Sergiu Aga: Lucrurile am văzut că s-ar putea schimba cumva la raion, pentru că acolo primăriile unde spațiile sunt mai mici, unde bugetele sunt mai austere, limitate, nu au reușit să transpună această poveste prin fapte care ar putea fi transmise pentru fiecare sat la toată națiunea, pentru că ați văzut că din Orhei, ei au plătit foarte multe reclame care au ajuns pe masa fiecărui cetățean din Republica Moldova: „Uite, dle, acolo în Orhei se face, acolo se taie” și credeți-mă că tot ceea ce s-a plătit pentru reclamă și ajunge la Bălți, la Soroca, la Cahul, ele nu au arătat că, de fapt, drumurile care sunt făcute – sunt prost făcute, sunt necoordonate cu „Apă Canal”, care, de fapt, pun asfalt și după aceea trebuie să-l spargă, pentru că refulează canalizarea. Deci, acolo arată doar lucrurile frumoase și sunt plătite, sunt investiți o mulțime de bani în promovare, pentru PR.

Vocea Basarabiei: De unde sunt banii, din bugetul administrației publice?

Sergiu Aga: Aici lucrurile un pic sunt în neștiința mea, pentru că nu dau, nu există asemenea linie de buget în care să spună că, uite…

Vocea Basarabiei: Dar vedeți că a prins această idee, OrheiLand, ComratLand, acum BălțiLand?

Orheiul probabil este singura localitate din Republica Moldova care are până la 28 de salvamari pe un iaz, plătiți cu peste un milion de lei

Sergiu Aga: Da, e arhicunoscuta pâine și circ, panem et circenses, cum ziceau romanii, și dacă veți observa că toate drumurile care duc la OrheiLand sunt într-adevăr frumoase, floricele de-o parte, de alta, autocare care mii și mii de oameni care sunt aduși acolo. Și autoritățile au privit neputincioase, ei și ce dacă vin oamenii să se distreze? Nu e o problemă să se distreze, dar pe lângă faptul că fac o presiune asupra APL-ului, pentru că oamenii trebuie să lase foarte multe gunoaie pe acolo, mulți dintre ei vin pe malul iazului de acolo, în care noi suntem, Orheiul probabil este singura localitate din Republica Moldova care are până la 28 de salvamari pe un iaz, ca să vă dați seama, și avem peste un milion de lei plătiți pentru salvamari, 8 dintre ei stau pe toată perioada anului, inclusiv iarna, iar alți 20 vin în perioada estivală. Și n-am văzut, sincer, doar niște bătrâni acolo stând pe niște laițe, stau și păzesc, oamenii vin de acolo, din Transnistria, aduși, consumă alcool pe malul iazului, sunt lucruri care, într-adevăr, transformă Orheiul într-un fel de carte de vizită doar pentru ceea ce se dorește. Și iată ziceam că autocarele poluează aerul, vin acolo, fac ambuteiaje, și oamenii doar sunt mulțumiți cu ideea că, uite, ne-au dat niște cârnați după ce ne-au vorbit, vineri le-au vorbit și le-au dat cârnați, e atât de demoralizant. Și mă întreabă: de ce te implici ca preot?

Vocea Basarabiei: Am și eu întrebarea aceasta?

Sergiu Aga: Păi, dle, asta e o chestie de morală, până la urmă, de demnitate umană, care ar trebui să-l afecteze inclusiv pe preot.

Vocea Basarabiei: Dar întrebarea mea era dacă eventual am putea vorbi despre prizonierat și în următorii 4 ani? Da, și ați spus că totuși un pic la consiliul…

Sergiu Aga: …La oraș, lucrurile ar putea să fie un pic altfel, deși acolo ține foarte mult despre ideea cum vor putea să negocieze cei de la PAS, cum vor putea să ajungă la compromisuri cu ceilalți exponenți politici, pentru că, din fericire, există deja o coloristică politică mai diversă și în contextul dat toate căile sunt…

Eu cred că PAS ar trebui să dialogheze cu toți cei care sunt în afara partidului.

Vocea Basarabiei: Dar, în opinia dvs., cine cu cine ar trebui să dialogheze, ca să se facă o coaliție?

Sergiu Aga: În cazul de față, eu cred că PAS-ul ar trebui să dialogheze cu toți cei care sunt în afara partidului. Acum cum e? FASM sau cum îi zic ei? Pentru că nici nu mai știi cum îi cheamă. Deci ar trebui să dialogheze cu toți, pentru că suntem localnici, nu vorbim despre deziderate politice la nivel național, noi vorbim despre salvarea Orheiului.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.