VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Nicolae Panfil: Sper că dovezile de corupere a alegătorilor au niște dosare în spate care vor fi clarificate în judecată

Vocea Basarabiei: Duminică, 5 noiembrie, vor avea loc alegeri locale generale, alegeri ce se vor desfășura într-o singură zi pe întreg teritoriul Republicii Moldova, excepție și de această dată fac localitățile aflate sub controlul ilegal al Tiraspolului. În cele ce urmează, vorbim despre cum s-a desfășurat această campanie electorală și cum va fi organizat scrutinul în ziua alegerilor cu dl Nicolae Panfil, care este director de program la Promo-LEX. Promo-LEX este o organizație care de mulți ani monitorizează scrutinele electorale, indiferent de ce gen sunt ele – alegeri locale, alegeri parlamentare sau alegeri prezidențiale. Bine ați revenit la Vocea Basarabiei!

Nicolae Panfil: Bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: Ați prezentat 4 rapoarte. Am putea astăzi să tragem câteva concluzii și să ne spuneți ce e bine, ce e mai puțin bine și ce nu e deloc bine în Republica Moldova, pentru că ce se crede, că totuși această campanie electorală a fost și mai rămâne a fi una dintre cele mai neclare din istoria tânărului stat Republica Moldova? Nu s-a mai întâmplat niciodată așa ceva ca acum – să se vorbească mult și foarte mult, în primul rând, despre bani, despre banii care vin din exterior, despre banii care se folosesc pentru coruperea alegătorilor. Ce ne spuneți dvs.?

Nicolae Panfil: Da, vreau să încep prin a menționa că această campanie este a 25-a, dacă am numărat noi corect, din 2009 încoace, de când observăm și cred că la experiența pe care o avem pot să repet încă o dată ceea ce am spus recent: și pentru mine este o campanie electorală unică, o campanie în care vedem niște fenomene, vedem niște scheme de care nu am auzit să fi fost în alte părți. Într-adevăr, astăzi am prezentat al patrulea raport de monitorizare, practic am constatat în fiecare raport mai multe probleme, unele dintre ele cronice, altele cronice, dar cu anumite laturi sau substraturi noi. Dintre problemele cronice pe care le-am avut și în trecut, dar oricum era o speranță că odată cu un nou Cod electoral, parcă am adoptat acest cod ca să încercăm să arătăm că pășim cu dreptul înainte, dar totuși abuzul de resurse administrative este o tendință pregnantă în campania electorală.

Abuzul de resurse administrative rămâne o tendință pregnantă în campania electorală

Vocea Basarabiei: Dar până la resursele administrative care se folosesc poate e bine să spunem că totuși s-au mai schimbat regulile jocului și în timpul jocului?

Nicolae Panfil: Da, ajungem și acolo. Încerc să le punctez mai întâi, după care intrăm în detalii și discutăm eventual fiecare aspect. Sigur că un alt aspect de care menționați dvs. este și această schimbare a regulilor jocului în timpul jocului și aceasta s-a manifestat atât prin adoptarea unor proiecte de legi practic la începutul perioadei electorale sau chiar la începutul campaniei electorale în care s-a încercat a pune anumite restricții pentru anumite categorii de persoane, iarăși pentru a preveni, așa cum spuneau legiuitorii, anumite fenomene-problemă, dar și implicarea Comisiei pentru Situații Excepționale în campania electorală, care practic de două ori deja în această perioadă s-a implicat, deși noi am spus-o ferm în hotărârea parlamentului când s-a decis prelungirea stării de urgență, deci s-a spus clar că starea de urgență nu va afecta organizarea alegerilor și iată că avem inversul, deja două hotărâri care spun contrariul, una cea din 4 octombrie când a fost adoptată o hotărâre prin care ca în oglindă s-a reflectat acea inițiativă parlamentară, acea inițiativă legală prin care au fost introduse totuși niște restricții pentru anumite categorii de persoane care erau vizate în dosarul Șor, să spunem așa, în situația Partidului Șor, care a fost declarat neconstituțional și iată a doua – zilele trecute cu acele 6 posturi de televiziune cărora le-a fost suspendată activitatea, iarăși în niște condiții neclare. Asta este reflectat și în raportul nostru, dar și alte organizații de media au vorbit despre acest aspect, în sensul că neclare, pentru că nu au fost prezentate suficiente argumente de facto, dar și considerente legale – ce anume s-a încălcat, când s-a încălcat, unde sunt rezultatele monitorizării, autoritățile au spus că sunt dovezi, sunt probe ș.a.m.d. Păi, prezentați-le! În campania electorală cu toții trebuie să fim mult mai transparenți și atenți, în special autoritățile centrale, autoritățile care au pârghiile și stau la butoane, și care pot să le acceseze, pentru că am spus-o de nenumărate ori: percepția despre alegeri poate fi ușor alterată. Noi avem constant în Republica Moldova o percepție că alegerile ar fi peste 60 la sută, uneori ajung și la 70 la sută că alegerile nu sunt libere și corecte. În realitate, dacă e să ne uităm după rapoartele de monitorizare, noi n-am avut astfel de constatări dramatice, pentru că foarte mult contează anume percepția. Este, dacă vreți, o comparație cu corupția, toată lumea crede că corupția este mama tuturor relelor și-i peste tot, dar dacă-i întrebi pe oameni când s-au confruntat cu corupție într-un domeniu sau altul, e mult, pentru că se vorbește și se exemplifică – am auzit la vecin, am auzit nu știu unde în sat ș.a.m.d. și atunci, oamenii înmulțesc aceste fenomene. E același lucru și în alegeri.

Sistarea activității celor 6 posturi de televiziune a avut loc în condiții neclare, nu au fost prezentate suficiente argumente

Vocea Basarabiei: Totuși, ceea ce s-a întâmplat până acum și se întâmplă, poate într-un fel să se regăsească în rapoarte unde va fi scris negru pe alb că aceste alegeri sunt parțial libere și corecte?

Nicolae Panfil: Haideți mai întâi să numim toate aspectele. Alt fenomen pe care dvs. la fel l-ați menționat este și acel, cum l-am numit noi „cu potențial de corupere a alegătorilor”, activități, acțiuni cu potențial de corupere, pentru că nu întotdeauna poți să spui până la capăt că, uite, a fost deja corupere, mai ales că ziua alegerilor încă nu s-a consumat, dar noi am arătat practic în toate rapoartele am avut exemple, cazuri, situații când ne-am pus acest semn de întrebare. Și iată, în special în ultimele două rapoarte avem destul de îngrijorătoare constatări în acest sens. Și dacă vorbim deschis și onest, cred că s-a vorbit deja destul de mult în presă despre asta, este vorba, într-adevăr, de acel fenomen pe care îl avem acum, faptul că Partidul Șor declarat neconstituțional practic s-a reinventat în alte partide politice care nu se ascund, ei și-au declarat suportul pentru acel partid. Partidul respectiv, „Șansa”, a îmbrățișat toate proiectele lui Ilan Șor și ale echipei sale. Deci, practic, noi ce am schimbat prin acea hotărâre a Curții Constituționale? Am dizolvat o entitate juridică, dar mai departe care sunt efectele?

Partidul respectiv, „Șansa”, a îmbrățișat toate proiectele lui Ilan Șor și ale echipei sale

Vocea Basarabiei: Adică s-a scos în afara legii o formațiune politică și asta încă nu înseamnă nimic, pentru că majoritatea celor care au reprezentat acel partid se regăsesc în alte formațiuni?

Nicolae Panfil: Exact. Și nu doar în una, dar în mai multe.

Vocea Basarabiei: Și atunci, ideea dvs. era că mai degrabă rămânea acea formațiune politică?

Nicolae Panfil: Nu, părerea mea este că hotărârea Curții Constituționale este justificată, n-am spus lucrul acesta, am spus doar că nu a fost suficient acel singur pas care s-a făcut, în sensul în care – unu la mână: iarăși este decizia cum este a Curții Constituționale, nu o discutăm, nu o comentăm, dar Curtea n-a indicat expres asupra a ceea ce ar trebui să se întâmple și cu persoanele respective. S-a audiat doar puțin despre acele persoane care au avut rolul de conducere în partid ș.a.m.d., iar atunci când parlamentul a încercat să vină cu o inițiativă și a zis că 5 ani de zile nu candidează nici consilieri, nici primari, nici cei care au fost în conducerea partidelor, păi, stați puțin – noi dintr-o extremă în alta ne aruncăm? Și atunci am participat la consultări și am spus parlamentului că s-ar putea întâmpla ca această măsură să fie declarată neproporțională, neconstituțională, ceea ce, până la urmă, s-a întâmplat și a fost criticată inclusiv de Comisia de la Veneția. Iată această, nu știu, lipsă de capacitate de a asculta, graba în care se fac lucrurile în ajunul perioadei electorale ne joacă festa, pentru că nu s-au întreprins, într-adevăr, măsuri pentru a asigura, în primul rând, climatul pentru ca alegerile să se desfășoare fără influențe din exterior, fără influențe excesive a banilor veniți din exterior. Or, doar schimbarea ștampilei nu a fost suficientă, deci au continuat să ajungă acele resurse și, din contra, acum noi ne uităm – partidul respectiv este al doilea după numărul de candidați în țară într-o perioadă uitați-vă cât de scurtă.

Nu au fost întreprinse măsuri pentru a asigura ca alegerile să se desfășoare fără influențe din exterior

Vocea Basarabiei: Și cum se explică acest lucru?

Nicolae Panfil: Dar cum se explică? Toată lumea știe se explică.

Vocea Basarabiei: Bine, și azi șeful SIS-ului ce a spus, că circa un miliard de lei au fost cheltuiți de grupul Șor?

Nicolae Panfil: Eu, ca să-mi continui gândul de mai devreme, vreau să spun în felul următor: sigur că opțiunea cea mai bună și pentru care noi optăm este că noi vrem să avem instituții puternice, instituții capabile să documenteze. Eu am spus-o de mai multe ori cred că în ultima perioadă, salutăm activismul instituțiilor statului, începând cu poliția, procuratura, iată, SIS-ul vedem, care vin cu anumite dovezi și încearcă să documenteze, dar noi trebuie să fim conștienți de faptul că ceea ce se întâmplă acum, totul se întâmplă dintr-un motiv electoral și totul este privit sau poate fi privit cu o mare doză de scepticism de către alți concurenți politici, de către cei care sunt vizați de aceste investigații ș.a.m.d. Dacă nu cumva se face în interesul guvernării, pentru că asta am fost noi obișnuiți foarte mulți ani, fiindcă atunci când se intervenea prin astfel de instituții, semnalul sau reflexul era că undeva este o ață care trage de aceste mâini și picioare, da? Eu tare vreau să cred și sper că aceste fapte sau aceste dovezi care sunt acum prezentate, într-adevăr, sunt niște dosare în spate, care au să ducă până la urmă la o clarificare în instanțele de judecată, pentru că noi avem nevoie de finalitate. De fiecare dată vorbim despre lucrul acesta, nu se finalizează, noi nu avem niciun dosar astăzi pe cazuri de corupere electorală finalizat în instanță.

În rapoarte Promo-LEX avem constatări destul de îngrijorătoare privind coruperea alegătorilor

Vocea Basarabiei: Iată, vedeți, aici parcă se pare că e un băț cu două capete? Pe de o parte, nu există niciun dosar care să fi avut un sfârșit, ca să fie clar și cetățeanului totuși cine e făptașul și ce pedeapsă i se aplică, pentru că ar fi comis ilegalități, iar pe de altă parte, și acei de la guvernare spun că și justiția e coruptă și, dacă acolo lucrurile nu stau bine, nu am avut cum să ne așteptăm la un sfârșit, un deznodământ, care ar putea să fi fost convingător pentru cetățean că, în baza buchiei și spiritului legii, este pedepsit cel care o încalcă. Pe de altă parte, totuși când se vorbește despre aceste sume mari și foarte mari și dacă se adeverește că acești bani vin din exterior și dacă se mai adeverește că acești bani (dar asta trebuie să fie probat) sunt direcționați special pentru a fi corupt alegătorul, și dacă cineva urmărește și scopul ca să fie compromis exercițiul electoral, atunci lucrurile duc mult-mult mai departe.

Nicolae Panfil: Exact așa cum spuneți dvs. și tocmai din această perspectivă spuneam că este o campanie total diferită și total neobișnuită. Este un context total diferit de ceea ce am avut anterior, noi suntem într-un context al țării, în general, foarte complicat și complex, nu putem să nu observăm sau să nu luăm și asta în calcul, chiar dacă vorbim despre alegeri locale, pentru că aceste alegeri locale vor preceda alegerile prezidențiale și parlamentare.

Vocea Basarabiei: Da, dar cetățeanul acum cât e de sigur el că știe cui să-i dea votul, ținând cont și de atâta informație din spațiul public, și de ceea ce spun instituțiile statului, și iată din ceea ce ați monitorizat dvs. și scrieți, și spuneți în aceste 4 rapoarte pe care le-ați prezentat până acum, credeți că opțiunea cetățeanului e mult mai clară pentru el?

Nicolae Panfil: Eu am o speranță și vreau să fim și optimiști, că fiind vorba totuși de alegeri locale, oamenii știu oamenii locului, gospodarii satului, oamenii care candidează acum, fie că au fost candidați, fie că nu au fost și sunt noi candidați, dar contez foarte mult pe acest aspect și atunci sper foarte mult că oamenii vor decide anume cunoscând persoana, cunoscând ce poate face persoana, ce a mai făcut, din ce echipă este sau cu ce echipă vine și că, de fapt, aceste influențe sau încercări de a influența asupra oamenilor cu resurse financiare sau cu alte metode de influență, fie ele resurse administrative sau de alt fel, nu vor ajuta sau nu vor fi de ajuns pentru a schimba opțiunea oamenilor. Dar iarăși este ceea ce vreau eu să cred, urmează să vedem ce o să se întâmple duminică, atunci când oamenii au să voteze.

Vocea Basarabiei: Asta o să aflăm luni, pentru că rezultatele totuși, cel puțin parțiale, vor fi date publicității la scurt timp după ce se închid secțiile de votare. Dvs. ați monitorizat și cum se cheltuie banii, și câți bani au partidele, și cât raportează la Comisia Electorală Centrală, există astăzi o claritate, o certitudine cine și cât cheltuie în campania electorală?

Nicolae Panfil: Există date pe care le prezintă partidele politice, mai bine zis, concurenții electorali la Comisia Electorală Centrală. Am apreciat sau am salutat faptul că s-au găsit, se pare, resurse pe interior la Comisia Electorală Centrală ca, totuși, să fie publicate rapoartele în termen, pentru că în raportul precedent au fost anumite probleme cu documentarea și cu identificarea acelor rapoarte ale partidelor. Este foarte importantă această transparență ca să putem să vedem, pentru că, iată, noi vorbim despre bani, bani, bani, influență ș.a.m.d., dar trebuie să vedem, de fapt, ce s-a făcut cu acești bani și atunci noi avem o metodologie, încercăm să vedem, OK, s-a raportat atât, noi avem o rețea de 40 de persoane în întreaga republică, observatori pe termen lung, o echipă la nivel central care sintetizează, analizează toate aceste date și încercăm să vedem care este diferența dintre ce s-a raportat și ce am văzut noi în teritoriu, pentru că încercăm să estimăm. Și iată chiar astăzi în conferința de presă colegii mei au prezentat și niște date în acest sens, noi am estimat pentru 24 de formațiuni politice și 23 de candidați independenți o sumă de circa 2.159.000 de lei ca fiind diferență față de ce au raportat acești concurenți electorali, adică undeva, cineva posibil că nu a raportat cât trebuie. Iarăși, noi nu suntem procuratură să acuzăm, nu suntem poliție să avem pârghii să documentăm exact cum o fac autoritățile, avem o metodologie care este transparentă, este clară, dar care oricum este o sumă mi se pare mare.

Statul poate să-i tragă la răspundere pe cei care au încălcat regulile de finanțare în campania electorală și după ani

Vocea Basarabiei: Dar și dvs. vorbiți în acest raport despre cheltuieli neraportate?

Nicolae Panfil: Exact la asta m-am și referit – 2.159.000 de lei.

Vocea Basarabiei: Da, și ziceți că ar trebui instituțiile statului…

Nicolae Panfil: Păi, uitați-vă, chiar ieri ați văzut și dvs., probabil, într-o dezbatere la un alt post TV, în care am întrebat unii concurenți electorali: „Dar de ce, mă rog, nu ați raportat una sau alta, sau a treia?” – „O, dar am uitat”, „O, dar n-am știut”, „O, dar nu eu” sau ceva de genul acesta.

Vocea Basarabiei: Și asta am văzut pe un platou TV unde erau doar 3 concurenți, dar

Nicolae Panfil: Și întrebările acestea le-am pus la toți, de fapt, sau la majoritatea dintre ei la care am găsit anumite aspecte de genul acesta. Și atunci, răspunsurile sunt diverse, dar rămâne ca anume prin astfel de întrebări și discuții în public, și eventual ulterior, dacă se mai sesizează și autoritățile, experții, Comisia Electorală Centrală la fel să-i întrebe de unde au apărut aceste diferențe și atunci, dacă nu pot dovedi, înseamnă că au fost implicați și niște bani nedeclarați.

Vocea Basarabiei: Dar până se află răspunsuri la aceste întrebări, cetățeanul trebuie să știe cui să-i dea votul?

Nicolae Panfil: Eu aș separa aceste două lucruri.

Vocea Basarabiei: De ce?

Nicolae Panfil: Pentru că aspectele legate de finanțarea campaniilor electorale nu au termen de prescripție. Deci, statul poate să-i tragă la răspundere pe cei care au încălcat regulile de finanțare în campania electorală și după ani de la campanie, ceea ce ați întrebat dvs. în prima parte – cetățenii cum să-și facă opinia? -, ele sunt legate între ele, dar nu este neapărat o legătură de genul că a căzut una, cade și cealaltă.

Vocea Basarabiei: Deci nu sunt dependente total?

Nicolae Panfil: Se trag în jos una pe alta sau se ridică una pe alta, în sensul că, dacă vine cineva cu bani și vrea să-ți influențeze votul, poate să te motiveze să te duci la vot și să votezi într-un anumit fel, dar nu este obligatoriu, pentru că poți să iei banii și să te duci să votezi în continuare cum vrei tu.

Vocea Basarabiei: Dar s-a zis că și acest lucru ar fi păgubos, că dacă iei banul, deja îți asumi și tu o parte a răspunderii că această corupere electorală este destul de vizibilă?

Nicolae Panfil: Este adevărat, este și acest lucru pedepsit de lege, oamenii trebuie să cunoască lucrul acesta și în acest sens iarăși un fenomen nou pe care nu l-am văzut în alte alegeri, dacă sunt adevărate acele exemple care au fost date în presă, cetățeni care au luat, chipurile, bani și apoi s-au dus la poliție și au spus că au luat și s-au căit pentru lucrul acesta. Deci, iarăși n-am mai văzut așa ceva și, respectiv, sper că este și acesta un semn de trezire cumva la cetățeni a unui simț al responsabilității.

Vocea Basarabiei: Dl Panfil, informația de ultimă oră e că Partidul „Șansa” a fost exclus din cursa electorală la decizia Comisiei pentru Situații Excepționale. Acest anunț a fost făcut chiar de șeful executivului, Dorin Recean, el a spus că Republica Moldova este ținta unui război hibrid, lansat de Federația Rusă prin intermediul grupărilor criminale conduse de politicianul condamnat penal Ilan Șor. Ce înseamnă acest lucru și cum va influența el atunci când vor trebui să fie făcute aceste rapoarte referitor la cum s-au organizat și cum s-au desfășurat aceste alegeri locale generale?

Nicolae Panfil: Da, era unul din scenariile care se vehiculau în spațiul public, în mediul, să spunem așa, persoanelor care urmăresc subiectul, dar sigur că eu ca observator, în primul rând, și ca membru al echipei n-aș vrea să mă expun personal acum, să spun un punct de vedere în acest sens, vreau să vedem care este nemijlocit textul acelei dispoziții a Comisiei pentru Situații Excepționale, chiar acum făceam refresh la pagina guvernului să văd dacă a apărut textul. Vom analiza, vom examina și vom ieși cu o poziție publică în acest sens, pentru că lucrurile trebuie să fie înțelese foarte bine, în profunzime, ca să poată ulterior fi clar explicate cetățenilor, fără a isteriza eventual societatea, dar, așa cum spuneam mai devreme, trebuie să ne așteptăm la anumite efecte, la anumite interpretări, la anumite riscuri care apar legate de această situație, pentru că suntem în alegeri, suntem în campania electorală, suntem practic la două zile de la ziua alegerilor și este o situație fără precedent.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.