VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Liviu Vovc: Dacă PAS ar avea curajul să spună: „Am greșit, am pus miza pe persoane cu lipsă de integritate”, cred că s-ar putea de restartat reforma justiției

Jurnalista Valentina Ursu a discutat în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție cu Liviu Vovc, secretar general al Platformei DA despre blocarea reformei justiției, despre parcursul european al Republicii Moldova, despre o posibilă destabilizare în țară, despre scoaterea Marinei Tauber din cursa electorală la Bălți, despre miza alegerilor locale, despre câți bani cheltuie o fracțiune politică, despre planurile urbanistice zonale, despre reforma administrativ-teritorială, dar și despre cum este văzută relația Moldovei cu Federația Rusă de către fostul deputat.

Vocea Basarabiei: O să vorbim cu fostul deputat Liviu Vovc, fruntaș al Platformei DA, secretar general al formațiunii. Mulțumim mult că ați dat curs invitației noastre să ajungeți la Vocea Basarabiei!

Liviu Vovc: Vă mulțumesc pentru invitație!

Vocea Basarabiei: A fost plăcerea noastră să vă invităm, ca să discutăm despre cum e să fii la putere și în opoziție, mai ales când ești în opoziție extraparlamentară, despre tema pe care trebuie s-o facă Republica Moldova după ce a obținut acest statut de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, iar lecția de acasă nu e ușoa, spun cei care guvernează, dar cel mai probabil o să spuneți și dvs. dacă se întârzie sau ar exista posibilități ca să fie îndeplinite și mai cu succes cele 9 recomandări pe care le așteaptă Bruxelles-ul de la Republica Moldova să fie onorate. O să vorbim despre ce se întâmplă în justiție, o să vorbim despre soarta Aeroportului Internațional Chișinău, pentru că ați fost preocupat și dvs. de soarta acestui activ strategic în Republica Moldova, dar o să pornim de la sondajele de opinie. Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, atunci 3 partide ar accede în parlament, acum mai sunt și alte cercetări sociologice care arată că 4 partide ar putea să intre. Pentru Partidul Platforma DA și-ar da votul aproape 1%. Despre ce spune acest lucru?

Liviu Vovc: Care sondaj?

Vocea Basarabiei: Pe cel din 9 martie l-am luat.

Liviu Vovc: A fost chiar recent prezentat un sondaj, acolo e vorba de 1,9%, dar nu e mare diferența între aceste două date. Este o problemă, deoarece ca urmare a ultimelor alegeri parlamentare partea proeuropeană a fost monopolizată de către actualul partid de guvernare.

Din păcate, vedem că nici ratingul partidului de guvernare nu este acel care a fost la alegeri, a scăzut, există foarte multe persoane dezamăgite, dar, cum se întâmplă după un divorț, nu vrei să alegi pe altcineva și, respectiv, numărul dezamăgiților este destul de mare la acest moment.

Vocea Basarabiei: De ce e dezamăgită populația Republicii Moldova sau ce o face să fie atât de dezamăgită?

Liviu Vovc: În ultimii doi ani, Republica Moldova a trecut prin mai multe crize – criză economică, criză energetică și, din păcate, fostul guvern nu a făcut față tuturor acestor probleme, am avut multe declarații greșite și inacțiuni din partea fostului ministru al economiei, am avut acțiuni greșite, pe care noi le-am criticat ale fostului ministru al infrastructurii, ceea ce a ridicat nivelul dezamăgirii în rândul societății. Or, noi încercam încă de atunci când veneam cu critici să-i atenționăm că orice greșeală a actualei guvernări va afecta vectorul european, dar dacă să revenim la sondaje situația cea mai tristă…

Vocea Basarabiei: O să vorbim mult despre integrarea europeană și dacă poate deveni un deziderat pentru întreaga societate, chiar dacă se vorbește că societatea e dezbinată, oricum trebuie să apară o idee care să consolideze această societate.

Problema cea mai mare la moment este că cresc în sondaje partidele de stânga, și nu de stânga ca viziune, dar reprezentanții Moscovei aici, în Republica Moldova. Iar scopul de bază al Platformei DA este să nu admitem ca în următorul parlament să fie o majoritate prorusă, întrucât în acest caz integrarea în Uniunea Europeană la sigur va fi stopată.

Liviu Vovc

Liviu Vovc: Anume din această cauză, în primul rând, noi ne pregătim de alegerile locale, în al doilea rând, noi încercăm să fim cât mai activi, să venim cu recomandări către guvernare, astfel ca să-și îmbunătățească actul guvernamental și, în același timp, venim cu critici acolo unde greșește, pentru că, dacă am fi fost auziți la momentul potrivit, multe din crizele din Republica Moldova nu s-ar fi întâmplat.

Vocea Basarabiei: Dacă ați fi fost auziți, asta înseamnă că nimeni nu v-a ascultat?

Liviu Vovc: Din păcate, Platforma DA pe parcursul acestor doi ani, ca partid extraparlamentar, am venit cu multe propuneri, cu multe atenționări pe diferite domenii, dar am fost auziți doar de fostul ministru al muncii și protecției sociale, dl Marcel Spatari, atunci când a fost adoptat regulamentul cu privire la calculul vulnerabilității persoanelor.

Vocea Basarabiei: Da, și îmi amintesc că a fost aici, la Vocea Basarabiei, și chiar a avut cuvinte de recunoștință la adresa Platformei DA.

Liviu Vovc: În rest, din păcate, nu am fost auziți. Dar să le luăm pe rând: reforma în justiție, atunci când au fost votate în parlament două persoane la Curtea Supremă de Justiție – Musteață și Plămădeală -, Dinu Plângău, președintele Platformei DA, a ieșit public înainte de aceasta și a îndemnat deputații să nu voteze pentru aceste persoane și a prezentat raportul SIS cu privire la Musteață. Dinu Plângău când era deputat, în 2019, a primit un raport de la SIS, unde erau scrise negru pe alb toate problemele acestei persoane și lipsa de integritate, însă PAS nu ne-a ascultat atunci și a votat pentru aceste două persoane, iar pentru a-și justifica votul au solicitat de la SIS un alt raport unde persoanele respective deja să fie imaculate. Iar acum ne-am trezit, la un an și ceva distanță, că reforma în justiție s-a blocat, iar persoanele pe care ei au pus miza că vor face reforma și-au dat demisia și au blocat întreg sistemul. Dacă am fi fost auziți atunci și nu s-ar fi mers pe astfel de acțiuni, eu cred că reforma în justiție era mult mai avansată decât este în situația de astăzi.

Vocea Basarabiei: Dar reieșind din situația actuală, cum vedeți dvs. deznodământul în acest important domeniu al justiției?

În opinia mea, în primul rând, partidul de guvernare ar trebui să-și ceară scuze de la judecătorii onești. Știu că în Republica Moldova există percepția că toți judecătorii sunt corupți, nu e așa, sunt și judecători onești care, într-adevăr, și-au dorit această reformă, însă când au văzut că guvernele se schimbă, puterea se schimbă, dar interesele rămân aceleași și se pune miză pe persoanele controversate din sistem, le-au forțat să-și unească forțele, să se unească cu judecătorii corupți, astfel ca să încerce să reziste.

Liviu Vovc

Vocea Basarabiei: Nu, se mai amintește de fiecare dată că nu ar trebui de aruncat săgeți cu critică la adresa tuturor angajaților din sistem.

Liviu Vovc: Dacă partidul de guvernare ar avea curajul să iasă public și să spună: „Da, am greșit, am pus miza pe persoane cu lipsă de integritate, dar totuși noi avem o dorință de a reforma acest sistem și invităm la dialog judecătorii, persoanele interesate ca să găsim soluția de a ieși din acest impas”, cred că s-ar putea de restartat această reformă cu alte turații și la următoarea ședință a judecătorilor să fie un alt deznodământ decât ceea ce s-a întâmplat la ultima.

Vocea Basarabiei: Ce spun exponenții guvernării? Că ar fi o rezistență mare pe interior și că aici e piedica cea mare ca să se poată depăși actuala stare.

Liviu Vovc: Rezistență există din două puncte de vedere. Judecătorii corupți e clar că nu doresc nicio implicare a politicului în sistem, iar judecătorii onești au văzut că ultimele acțiuni nu au fost pentru a reforma sistemul ca el să fie independent și apolitic, dar pentru a subordona sistemul și, respectiv, de aici există rezistență, pentru că cei care erau onești pe timpul lui Plahotniuc nu ar dori să vadă același lucru și în viitor, dar își doresc ca justiția, într-adevăr, să devină independentă de politic.

Vocea Basarabiei: Și vi-i clar acum cum se va găsi acest compromis sau această idee care ar putea să ducă mai departe reforma în justiție? Ați spus că ar trebui guvernarea oleacă să-și presoare cenușă pe creștet și să recunoască că ar fi greșit, deși aici a fost în studio și președinta Comisiei juridice numiri și imunități, Olesea Stamate, și a spus că cei de la putere astăzi chiar vor o adevărată curățenie în acest sistem și după asta să nu mai rămână restanțiere la capitolul reforma justiției, lupta împotriva corupției.

Liviu Vovc: Eu sunt de acord că reforma justiției trebuie să meargă înainte, dar este nevoie de a coopta oameni integri din sistem care să pună umărul la acest lucru, pentru că dacă vor merge, metaforic vorbind, cu tancul peste toți și au să taie capetele în stânga și în dreapta, fără a analiza care este bun și care este rău, va exista această rezistență și în continuare. Pot să vă dau un alt exemplu dintr-un alt domeniu, cu privire la patentare, unde a venit ministrul economiei și a spus că până la 1 iulie și mai mult nu vor mai fi patente, fără a încerca măcar să intre în esență, care sunt problemele, care sunt obiecțiile acestor persoane, pentru că n-au mai rămas atât de multe, dar pur și simplu când tu mergi în luptă directă niciodată n-o să câștige nimeni, este nevoie de a găsi consens și de a găsi soluțiile cele mai potrivite.

Vocea Basarabiei: Din observațiile dvs., acum ar fi o confruntare, un război între guvernare și justiție?

Liviu Vovc: Da. Se încearcă a cataliza procesele, a reporni procesul, însă atunci când încerci cu bâta să pornești procesele, mă tem că finalitatea nu va fi cea dorită.

Vocea Basarabiei: Dacă dvs. ați fi la guvernare astăzi, ce ați întreprinde?

Am spus, în primul rând, aș încerca să identific persoane integre din sistemul justiției cu care să putem să pornim acest proces, iar aceste persoane să poată influența pe interior opinia judecătorilor, pentru că la ședința judecătorilor au venit și persoane integre.

Liviu Vovc

Vocea Basarabiei: Ați urmărit Adunarea Generală?

Liviu Vovc: Parțial am urmărit-o…

Vocea Basarabiei: Și ce impresie v-a lăsat acea ședință?

Liviu Vovc: Au fost și persoane controversate, care au încercat să se erijeze în cele mai integre, dar au fost și persoane integre care au spus temerile lor cu privire la această reformă și că așteptările sunt triste din partea lor.

Vocea Basarabiei: Dar și aici este o percepție, o să ne spuneți dvs., greșită sau mai puțin greșită, pentru că, pe de o parte, se crede că în justiție a pătruns corupția, că e greu de dezrădăcinat și că trebuie făcută această evaluare care ar duce la curățenia din sistem, iar pe de altă parte, ați auzit măcar un magistrat să spună: „Da, eu recunosc, am avut păcate și mă retrag?”.

Liviu Vovc: N-o să recunoască nimeni. Pentru asta avem instituții care ar trebui să investigheze și să prezinte probe și întrebarea este către Procuratura Anticorupție și CNA, de ce nu acționează pentru a identifica aceste persoane și a le trage la răspundere, pentru că despre corupția din sistemul judecătoresc se vorbește și au fost multe nume făcute publice cu privire la judecătorii corupți.

Vocea Basarabiei: În opinia dvs., despre corupție trebuie să vorbească politicienii sau cei care reprezintă justiția?

Despre corupție ar trebui să vorbească instituțiile de anchetă, care investighează aceste lucruri, politicienii trebuie să vină cu politici astfel ca să stopeze acest flagel în justiție, dar chiar în toate domeniile ar trebui să fie oprit.

Vocea Basarabiei: Ziceam că sunt 9 recomandări, majoritatea dintre ele se referă la lupta împotriva corupției, reforma în justiție, deoligarhizare, adică jumătate cam ar ține de ceea ce se întâmplă astăzi în justiție. Dacă cumva se întârzie cu procesele, se tergiversează, atunci credeți că îi va fi mai greu Republicii Moldova să ceară de la Bruxelles începerea negocierilor pe capitole separate, pentru că următorul pas acesta este?

Liviu Vovc: Reforma justiției este o ancoră destul de mare pentru începea acestor negocieri și temerea mea este că acest proces de reformă n-o să se catalizeze în viitorul apropiat. Unica noastră soluție, și aceasta din păcate, este că Uniunea Europeană va mai închide ochii la anumite restanțe ale noastre și vor începe acest proces, la fel cum am primit și statutul de țară candidată, pentru că nu eram deloc pregătiți, dar doar în contextul războiului din Ucraina împreună cu Ucraina am primit acest statut.

Speranța mea este că acest proces va fi început din cauza situației geopolitice din zonă, iar pe parcurs să fie catalizat procesul și să reușim în viitorul apropiat să facem și această reformă din domeniul justiției.

Vocea Basarabiei: Să vorbim și despre parcursul european. În Republica Moldova ar fi înregistrate peste 60 de formațiuni politice, câte din aceste partide credeți astăzi că au ca prioritate integrarea europeană? Și dacă contează acest lucru, pentru că în alte țări s-a ajuns la un compromis atunci când a fost vorba ca statul să adere la Uniunea Europeană sau la Alianța Nord-Atlantică, toate forțele politice au căzut de acord, în Republica Moldova probabil lucrul acesta va fi mult mai dificil sau nici nu știu dacă ar putea să se întâmple așa ceva?

Liviu Vovc: Dna Ursu, haideți să înțelegem un lucru, și anume că din cele peste 60 de partide politice care există active sunt foarte puține, în multe din ele a rămas doar un lider cu ștampila de partid. În al doilea rând, dacă să luăm exemplul României, astfel de pact, din păcate, în Republica Moldova nu ar putea să se întâmple…

Vocea Basarabiei: Vă referiți la Pactul de la Snagov?

Liviu Vovc: Da, la Pactul de la Snagov. Pentru că la noi există partide care sunt sateliți ai Moscovei aici, în Republica Moldova, și nici nu se ascunde acest lucru. Avem Partidul Socialiștilor, Partidul „Șor”, care susțin deschis și acum mai nou am văzut că și deputatul transfug de la Partidul Socialiștilor, Nesterovschi, anunță că face și el un partid…

Vocea Basarabiei: Împreună cu colega sa, că sunt doi deputați transfugi…

Liviu Vovc: Și de asemenea își arată atașamentul față de reprezentanții politici de la Moscova. Cu aceste persoane la sigur n-o să poți semna un asemenea pact. În al doilea rând, există partide care se erijează ca partide proeuropene, însă, de fapt, există mare risc să fie proeuropene doar în cuvinte, dar în realitate să facă de asemenea jocul Moscovei. Și drept exemplu aș putea să vă dau partidul nou-format al primarului de Chișinău care, mai nou, este proeuropean.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.