VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Ilie Rotaru, avocat: Avem 30 de ani de când ne reformăm, dar în realitate degradăm

Vocea Basarabiei: Avocatul Ilie Rotaru și adjunctul Procurorului Interimar, Igor Demciucin, au fost singurii care s-au înscris la concursul pentru ocuparea funcției de Procuror General. Consiliul Superior al Procurorilor a extins termenul de depunere a dosarelor la funcția de Procuror General, după ce doar doi doritori s-au înscris în această cursă. Până pe 29 decembrie, doritorii pot depune dosarele de a participa la concursul pentru această funcție importantă în stat. Cererea lui Alexandru Stoianoglo, fost Procuror General, de anulare a concursului pentru funcția de Procuror General, a fost respinsă. Acesta este prilejul pentru care l-am invitat aici, în studiou pe domnul Ilie Rotaru. Bine ați venit la Vocea Basarabiei.

Ilie Rotaru: Bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: Mulțumim pentru disponibilitate și să ne povestiți de ce ați dorit să fiți Procuror General.

Ilie Rotaru: Mulțumesc pentru invitație. De ce doresc? Știți, îmi pare rău de soarta țării noastre. Cândva eu am luptat împotriva grupării criminale Poroșenco și echipa. Ulterior, locul acestei grupări l-a luat echipa lui Voronin – Plahotniuc. Ulterior, după ce a fugit Plahotniuc din țară, am gândit că ceva se va schimba. A fost declarația de stat capturat, a fost o declarație minunată. Eu am crezut că iată se începe ceva, dar n-a fost să fie.

Anterior, judecătorii care depindeau întru totul de Parlament și de puterea executivă, au fost nevoiți să se supună

Vocea Basarabiei: Dar iată ce înseamnă acea declarației de stat capturat și ce urma să fie după acea declarație?

Ilie Rotaru: Acea declarație a stabilit un fapt real care a existat în Republica Moldova, începând cu 2005, când Voronin și echipa la care s-a alăturat Plahotniuc, au început să acapareze puterea, sa lovească în sistemul justiției foarte dur. Până în 2007 încă a mai fost cum a fost, dar din 2007, chiar din 2006, la sfârșitul anului, echipa Voronin – Plahotniuc a început să acapareze acțiuni pentru a se îmbogăți personal și cu familiile lor. Știți că a fost format Centrul Național Anticorupție în 2002, ei băieții până în 2005 s-au pregătit, și în 2006 au început să acționeze. Și iată în 2005, în iulie, chiar în mai undeva, fiind administrator atunci la casa Gemenii, mi s-a spus că domnul Voronin și domnul Plahotniuc au decis că Gemenii trebuie să le aparțină.

Vocea Basarabiei: Totuși, există această neclaritate: chiar politicienii decid ceea ce trebuie să facă justiția și cei din acest sector judiciar important, atât de ușor se lasă aduși în buzunarul politicului?

Ilie Rotaru: Uitați-vă cine este în sistemul acesta, este așa numitul Institutul Magistraturii. Acolo toți nimeresc după o procedură specială, deci sunt feciori de-a cuiva, a deputaților, procurorilor, judecătorilor sau pentru anumite sume de bani. Deci, mai departe, sistemul e creat în așa fel… În 2003, comuniștii au schimbat legea, au lichidat sistemul profesionist de anchetatori, au creat Centrul Național Anticorupție și cel al Procuraturii Anticorupție, puțin mai târziu, și au numit acolo oameni care trebuiau să lucreze nemijlocit la indicațiile lor. Există informații că Voronin aduna într-un timp conducătorii instituțiilor procuraturii, fiecare în parte, și judecătoriilor și le-a spus: „voi trebuie să îndepliniți indicațiile”…

Vocea Basarabiei: Deci, atât de ușor s-au dat convinși, cei care lucrează în domeniu judiciar?

Ilie Rotaru: Poate ceva nou o să spun: nu există în sistemul public de stat, oameni mai dependenți de șefi, decât procurorii și judecătorii. Așa e creat sistemul.

Vocea Basarabiei: De ce?

Ilie Rotaru: Pentru că ei sunt numiți în ordinea respectivă.

Vocea Basarabiei: În stat sunt trei puteri: legislativă, executivă și judecătorească. Iar cea judecătorească trebuie să respecte buchia și spiritul legii…

Ilie Rotaru: Din 2001 a aparținut exclusiv Partidului Comuniștilor, care atunci au obținut 71 de mandate. Puteau face orice, au ales Președintele. Puterea executivă aparținea Partidului Comuniștilor. Domnul Voronin era Președintele în stat. L-au pus pe domnul Tarlev în funcție, că le-a ascultat doleanțele când era șef la Bucuria. Și ulterior, aveau puterea executivă și puterea judecătorească. Știți că domnul Voronin a zis ca judecătorii, mai ales cei de la judecătoria economică, au luat mită și, într-adevăr, până la domnul Voronin a fost o perioada de dezmăț, în general, în sistemul legat cu privatizările. Astăzi nimeni nu vorbește despre cum s-a efectuat privatizarea în Republica Moldova. Asta e o groapa mai aparte. De aceea, judecătorii care depindeau întru totul de Parlament și de puterea executivă, au fost nevoiți să se supună.

Vocea Basarabiei: Dar ce înseamnă au fost nevoiți ? De ce nu și-au depus mandatele, să spună că nu se poate activa?

Ilie Rotaru: Cândva, în Uniunea Sovietică am depus cererea și am plecat. Eu am fost judecător la Anenii Noi și mie mi s-a spus atunci că din proprie inițiativă, din sistemul judecătoresc al Uniunii Sovietice, nu poți pleca.

Vocea Basarabiei: Adică doar dacă te concediază?

Ilie Rotaru: Dacă mă concediază, da. Dar eu am scris cererea, am lăsat-o și am mers acasă și așteptam să vină să mă aresteze. N-au venit, din fericire.

Vocea Basarabiei: Totuși explicați Dumneavoastră, ce înseamnă această cârdășie între politic și justiție?

Ilie Rotaru: Noi avem o problemă colosală în sistemul politic. În primul rând, sistemul politic depinde de situația în care e astăzi Republica Moldova. În primul rând, din cauza problemei Transnistriei. Până nu rezolvăm problema Transnistriei, noi nu putem face alegeri cât de cât normale în țara noastră. De ce? Pentru că noi avem un Parlament, care se compune din partide care, la rândul lor sunt create, de cine? Cum se creează la noi un partid ? De ce nu se discută nimic?

Până nu rezolvăm problema Transnistriei, noi nu putem face alegeri cât de cât normale în țara noastră

Vocea Basarabiei: Mai întâi se caută liderul, și apoi se adună membrii?

Ilie Rotaru: Înainte, partidul trebuia constituit ca să nu aibă mai puțin de 4500 de membri. Acum poți să faci un partid cu o mie de membri, adică s-a simplificat modalitatea. Până atunci când trebuiau 4000 de membri și dacă omul avea 50 000 dolari, el făcea un partid. Deci, cum se făcea partidul: 100 de lei, acum se dau și 200 lei unui om, omul scria cerere ca el vrea să devina membru al partidului respectiv. După aceea, el lua banii și uita. Nimeni nu duce evidența cine este membru a partidelor. Însă acest lucru, PAS-ul l-a schimbat.

Vocea Basarabiei: Totuși, întrebarea mea era, de ce ați vrut să deveniți și mai doriți să deveniți Procuror General? Dar să mai fac o precizare: Ilie Rotaru este avocat, are gradul științific de doctor în drept, anterior a candidat pentru mai multe funcții publice, inclusiv pentru Procuror General, Președinte al Republicii Moldova, deputat, Avocatul Poporului, pentru judecător la Curtea Constituțională și peste tot nu a reușit să obțină sau să-și îndeplinească scopul.

Ilie Rotaru: Toate concursurile la care eu am participat, eram conștient și știam dinainte că ele sunt o mimare. Și acum, concursul acesta la funcția de Procuror General este o mimare. De ce? Pentru că prima dată, eu am participat la concursul pentru Procuror General, când a fost organizat de echipa lui Plahotniuc. Domnul Gurin, până la urmă, a câștigat concursul, cu toate că el era președintele grupului de organizare a concursului. Și eu m-am dus, datorită doamnei Anastasia Pascari, care era unul din judecătorii care aveau verticalitate și care n-a luat mită. Unul dintre puținii de pe acele timpuri și oamenii din sistem i-au spus că ,,Doamnă, la Institutul de Magistratura te facem șef, dacă pleci”. Ea le încurca tare și a plecat doamna. Deci, iată datorită ei, care a zis ,,hai vino, tu critici peste tot…” și așa mai departe, m-am dus, fiind conștient de ceea ce mă așteaptă acolo. Știți de ce ? Ca o sfidare eu atunci făceam… Eram sub ancheta, se examina cauza mea la comanda lui Plahotniuc, la domnul Dorin Dulghieru, la judecătoria Buiucani, care s-a examinat 5 ani.

Vocea Basarabiei: Am găsit aici informația. Pe 26 iunie 2017, printr-o decizie a judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Ilie Rotaru a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru escrocherie în proporții deosebit de mari, pe numele său fiind eliberat atunci mandat de arestare, iar el – anunțat în căutare.

Ilie Rotaru: Da, a fost și asta. Căutarea a fost anulată până la urmă, dar problema constă din aceea că dosarul acesta s-a examinat de domnul Dulghieru, la judecătoria Buiucani, timp de 5 ani. Timp de 5 ani, domnul Dulgheru a interogat un martor și o presupusă parte vătămată și a acuzării, timp de 5 ani. A respins toate demersurile apărării pentru numirea expertizei. Mă învinuiau ca am făcut excrocherii prin falsificare de documente. În dosar lipsesc o sumedenie de ordonanțe, inclusiv ordonanța de începere a urmăririi penale, ordonanța de punere sub învinuire. Ei acum, la Curtea de Apel, au falsificat o ordonanță, l-au pus pe domnul care a dus dosarul să semneze, și au inclus o ordonanțată a învinuirii…

Vocea Basarabiei: Acum stau și mă gândesc, dacă există acest conflict cu justiția, ați avut dreptul să depuneți dosarul?

Ilie Rotaru: Da, eu nu sunt condamnat definitiv, în primul rând. Eu știu informații, din ședința de azi a Consiliului Superior al Procurorilor, care nu trebuia să fie. Conform Regulamentului CSP, a fost o ședință ilegală.

Vocea Basarabiei: De ce?

Ilie Rotaru: Pentru că, conform Regulamentului, ei timp de 20 de zile, au dreptul să se adune, să hotărască pe cine admit și pe cine nu. Regulamentul ei l-au scris.

Vocea Basarabiei: 23 a fost ultima zi de depunere a dosarelor..

Ilie Rotaru: De depunere, da. Stați puțin, eu am dat anumite declarații, am îndeplinit un chestionar și l-am prezentat ieri sau alaltăieri, în baza căruia sa fiu verificat de Serviciul Secret de Informații și alte structuri. Ei au reușit să verifice și chestionarul meu? Ei nu puteau astăzi să se adune. De ce s-au adunat? Pentru că ei, iată, spun la toți: eu când am depus documentele, ei deja știau că în concursul acesta, am vrut să depun și eu, la ora 16:22. Cum a depus și domnul acesta, concurentul meu, Demciucin. El a depus în ultimele 5 minute. Dar el mai are o problemă și spun asta către Consiliul Superior al Procurorilor: el nu a fost la Comisia Medicală Specială, însă eu am fost. Comisia a fost numită pe data 23 la ora 14:00. Doamna profesor care a venit, psihiatrul, șef al Comisiei, a întârziat vreo 10 minute și ei și-au cerut scuze. Deci la Comisie noi am fost prezenți. Eu și încă un băiat care candidează pentru alte funcții la Procuratură. Am filmat tot. Eu așteptam, că știam că cineva mai este ca și concurent.

Vocea Basarabiei: Deci Dumneavoastră, ziceți că, din moment ce au existat două dosare, urma să aibă loc acest concurs?

Ilie Rotaru: Da, desigur, dar eu știu de acum că ei au prelungit termenul. Deci care e problema? În concursul acesta, nimeni nu trebuia să depună. Procurorii și judecătorii au primit indicații, toți sub sancțiuni cu dosar penal, că nu prezentăm nimeni documentele. Termenul pentru concurs expiră, ei așteaptă posibil, ca unii din ei, să treacă concursul vetting-ul, pre-vetting-ul pentru Curtea Supremă de Justiție. Domnul Munteanu s-a pregătit să se duca acolo, actualul Procuror General interimar. De ce el nu participă la concurs? Ei simt că gata, funia se strânge la par. Unii lideri vor … Iată domnul Gribincea, încă de acum circulă zvonul că el o să fie președintele Curții Supreme de Justiție, care nu are nici-o zi lucrată în sistemul judecătoresc. Asta e o altă problemă. Ei au schimbat special și Constituția.

Vocea Basarabiei: Constituția nu se schimba, dacă nu exista 2/3 din voturile deputaților.

Ilie Rotaru: Da, 67 sau 68 deputați. PAS a schimbat de două sau trei ori Constituția. Au schimbat Constituția, ca acel care dorește sa acceadă la Curtea Supremă, să nu se ceară 10 ani de stagiu de muncă în sistemul judecătoresc. Deci, domnul Gribincea nu are, domnul Muntean nu are asemenea stagiu și încă cineva acolo. Echipa este cunoscută, formata. Până acum au scris, pe banii europeni, fel de fel de tâmpenii despre reforma justiției, și domnul Ion Munteanu a fost unul dintre executori fideli a indicațiilor șefilor, să nu spun al cui mai precis, și ei acum își iau echipa…

Vocea Basarabiei: Este clar. Acum dumneavoastră, de ce ați insistat totuși să ajungeți în această funcție? Pot să citez din scrisoarea de motivație? „Procuratura este una dintre cele mai importante instituții ale oricărui stat contemporan. De activitatea acestei instituții depinde, în mare măsură starea economiei, nivelul protecției intereselor legale ale statului, nivelul protecției intereselor drepturilor și libertăților cetățenilor, nivelul criminalității în stat, eficiența efectivă a întregului sistem al justiției și a întregului aparat de stat al țării, încrederea cetățenilor in guvernare și viitor.

Ilie Rotaru: Deci ceea ce se întâmpla în Procuratură astăzi, mai ales în Procuratura PCCOCS… Eu m-am uitat în arhiva mea, am o sumedenie de dosare care au fost duse de procurorii anticorupție. Iată v-am prezentat 9 dosare. Cu PCCOCS nu am niciun dosar. De ce ? Acolo totul e secretizat, acolo e o echipă strânsă, adică din oameni de încredere și ei se ocupă acolo cu faptul dacă noi am studiat dosare pe care ei le-au făcut și le duc astăzi. Eu cred că ar fi o explozie colosală…

Vocea Basarabiei: Haideți să vorbim foarte clar. De ce doriți, v-ați propus să ajungeți în această funcție?

Ilie Rotaru: Eu am experiența de viată, am studii respective, din 2012, am studiat o sumedenie de dosare penale, care în marea majoritate, 70 și 8%, au fost fabricate.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.