VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Daniel Țonu, primar de Zâmbreni: Autoritățile trebuie să elaboreze un program național pentru a stopa exodul populației

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează discutăm cu cel mai longeviv, să zic așa, reprezentant al administrației publice din Republica Moldova, Daniel Țonu, care este la al șaptelea mandat de primar. Dle primar, bine ați venit la Vocea Basarabiei!

Daniel Țonu: Bine v-am găsit, dna Valentina! Numai că sunt unul dintre ei, că mai sunt vreo câțiva ca mine.

Vocea Basarabiei: Mai sunt? Cam câți ar mai fi?

Daniel Țonu: Deci, am rugat CALM-ul să ne facă o întrunire, eu cunosc vreo câțiva, colegul Gheorghe de la Corjova, dna Nina de la Budești, de la Calfa, cam aceștia, și da, colegul de la Cricova.

Vocea Basarabiei: Oricum, puteți fi numărați pe degete câți dintre dvs. ați început și ați continuat. Și cum s-ar explica faptul că v-ați dorit să nu aveți acest divorț de administrația publică locală?

Daniel Țonu: De fapt, eu în administrația publică locală sunt din 1990, sunt la al optulea mandat, un mandat am fost în cadrul Consiliului raional Ialoveni, așa că la primărie îs la al șaptelea, iar în administrația publică locală la al optulea mandat.

Vocea Basarabiei: La al optulea, 8 x 4 = 32 de ani, este și vârsta Republicii Moldova de la proclamarea independenței. Ce a însemnat și ce înseamnă administrația publică locală pentru stat și pentru cetățeni? Și de ce se crede că, totuși, prea puțină atenție i se acordă acestui domeniu, din moment ce parcă cei care conduc zic că vor să dezlege mâinile primarilor, că nu vor pe verticalitate să mențină puterea, că au conștientizat faptul că dacă administrația publică locală va avea această autonomie, inclusiv financiară, va putea să aducă mai ușor și mai repede prosperitate? Să ne spuneți dvs., iată, ce a fost bine și ce nu merge bine atunci când e vorba despre îmbunătățirea activității administrației publice.

Daniel Țonu: În campaniile electorale toate conducerile se lăudau că vor face ceea și cealaltă pentru primării, pentru administrațiile publice locale, iar după ce treceau alegerile uitau. Cei mai „îndrăzneți” și cei mai… au fost agrarienii, pe vremea lor…

Vocea Basarabiei: Iată că au ajuns să fie lăudați și agrarienii, da?

Daniel Țonu: Eu cuvântul „îndrăzneți” îl spun în ghilimele.

Vocea Basarabiei: Acum îmi dau seama.

Am fost invitat la o ședință a Comitetului executiv la care s-a hotărât că trebuie să plec din funcție, pentru că eu nu le eram pe plac la momentul acela la agrarieni

Daniel Țonu: Deci, dacă eu sunt unul din cei mai longevivi, păi sunt primarul care am fost eliberat, suspendat de cele mai multe ori, probabil am fost primul primar din Republica Moldova care printr-o hotărâre a Comitetului executiv, când erau agrarienii la putere, am fost eliberat din funcție, motivul era că pe deal vacile oamenilor nu aveau de unde să bea apă. Practic mă consideram, și așa eram la adunări, cel mai bun primar, dar am fost invitat la o ședință a Comitetului executiv la care s-a hotărât că trebuie să plec din funcție, pentru că eu nu le eram pe plac la momentul acela la agrarieni. Era o hotărâre ilegală și puteam să o contest, dar n-am contestat-o, dat fiind faptul că au urmat apoi alegerile și am fost reales de peste 80 la sută din alegătorii din comună.

Vocea Basarabiei: Dar cum obțineți și mențineți această încredere pe care o au cetățenii pentru acest primar Daniel Țonu?

Daniel Țonu: Așa mi-a dat soarta că practic n-am fost adeptul la nicio guvernare de când au fost forțele democratice. Deci, clar lucru că eu am fost la toate marile adunări naționale, am fost cu grupul din Zâmbreni și Găureni, am mers pe jos până în Piața Marii Adunări Naționale, la toate cele 3 adunări am fost, dar nu eram de acord cu unele idei de-ale lor și atunci când eu le ziceam în față lor nu le plăcea. Atunci eram cu forțele democratice, căci eram cu toții împotriva comuniștilor, când au venit comuniștii la putere, eu nu eram cu ei.

Vocea Basarabiei: Dar ați stat, să zic așa, la vorbă cu toți cei care au diriguit statul Republica Moldova?

Daniel Țonu: Nu numai că am stat la vorbă, eu am fost și la primire la președintele Voronin cu unele întrebări de lucru, la care îmi spuneam punctul de vedere, însă primprejurul lui, ca și acum sunt tot timpul așa oameni care stagnează, mimează că fac ceea ce trebuie, fiindcă cred eu că nici un conducător, fie de la Voronin și până acum, nici unul nu dorește răul țării noastre, toți doresc binele, dar se întâmplă așa că nu le reușește.

Vocea Basarabiei: Și acțiunile lor trebuie să vorbească că într-adevăr doresc binele acestei palme de pământ?

Daniel Țonu: Iată dacă noi acum, să zicem, parcă nu prea știm cine e pe lângă dna președinte, noi atunci știam cine-i pe lângă Voronin, cam cine este pe lângă Lucinschi, cine este pe lângă Snegur, iată pe lângă Voronin era așa-numitul, noi îi ziceam „micul Lenin”, Stepaniuc de la Costești.

Vocea Basarabiei: Și e de la dvs. din raion, da, responsabil de toată ideologia partidului.

Daniel Țonu: Responsabil de toată ideologia, la care, câștigând alegerile în 2003, președintelui judecătoriei i-a spus verde în ochi: „Vrei să mai lucrezi? – îi anulezi alegerile lui Țonu, pe care le-a câștigat din primul tur”. Președintele judecătoriei, Dumnezeu să-l ierte, că nu mai este, Grigore Pavlovici Lungu, un om de omenie, cumsecade, m-a chemat și mi-a spus: „Uite, mai am vreo câțiva ani până la pensie, dar tu nu o să te pierzi”. Într-adevăr, eu am lucrat după aceea în cadrul Consiliului raional, că eram și consilier, că pe vremea ceea se permitea să fii și primar, și consilier raional, și eu am lucrat în cadrul Consiliului raional atunci. Deci, eu vreau să spun că noi, primarii, depindem de conducerea țării, dar mare parte depinde de tine însuți, depinde de săteni, de încrederea lor, depinde de activul cu care muncești.

Noi, primarii, depindem de conducerea țării, dar mare parte depinde de tine însuți, depinde de săteni, de încrederea lor, depinde de activul cu care muncești.

Vocea Basarabiei: Dar cum ați reușit de fiecare dată să convingeți alegătorii din comuna dvs. că trebuie să vă dea votul, ce promisiuni ați făcut? Cât de importantă este promisiunea care se face în campania electorală, ca după asta să fie onorată?

Daniel Țonu: Promisiuni niciodată n-am făcut.

Vocea Basarabiei: Păi și cum ați câștigat funcția de primar, ați avut o platformă electorală?

Daniel Țonu: Întrebarea e că eu până a deveni primar am avut o activitate în satul meu de baștină, deci am fost implicat în lucruri multe la care sătenii știau și vedeau ce lucrări inițiam noi cu echipa.

Vocea Basarabiei: Ați fost profesor, ați fost agronom, ați fost…

Daniel Țonu: De toate, eu sunt pedagog, prima mea profesie este de pedagog, eu am absolvit Institutul Pedagogic, sunt profesor de fizică și matematică, am lucrat 3 ani în școala din satul natal, am avut parte de buni conducători, la școală a fost unul din cei mai buni conducători ai școlii, director de școală, Dumnezeu să-l ierte, nu mai este.

Vocea Basarabiei: Bine, și v-ați afirmat acolo unde ați activat de fiecare dată, ați spus că nu ați făcut promisiuni pentru alegători, dar ați câștigat alegerile?

Daniel Țonu: Da, fiindcă lucrurile le știu sătenii care îs mai în vârstă, tineretul de azi nu știe în ce stare era localitatea, atât Zâmbreniul, cât și Găureniul cu 30 de ani în urmă, nu mai vorbim de mai mulți ani, fiindcă noi am început lucrul cu activul cu mulți ani înainte. Nu e o zicală, dar la noi la cimitir, atât la Zâmbreni, cât și la Găureni nu puteau duce morții decât numai cu tractoarele cu șine, atât, în ambele sate, deci, așa era…

Vocea Basarabiei: Era deteriorată infrastructura rutieră?

Daniel Țonu: Da, chiar și în anii cei mai secetoși, de vară. Toate acestea noi împreună cu sătenii le-am făcut și nu numai ca să poată fi duși morții la cimitir, dar astăzi cred că nu este sătean din Zâmbreni sau din Găureni care să nu se bucure și să nu se laude cu satul lui. Eu cred că cel mai mare rezultat este acesta, fiindcă chiar și acei care pe mine nu m-au votat se mândresc cu satul nostru.

Vocea Basarabiei: Dar ați reușit să fiți primarul tuturor, indiferent dacă v-au votat sau nu?

Daniel Țonu: Asta o pot spune consătenii, însă eu lucrez și cu acei care deschis au lucrat împotriva mea în campania electorală. E clar că nu-mi vine bine, dar nu mi-am pus drept scop să mă răzbun pe ei.

Vocea Basarabiei: Care sunt proiectele cele mai importante de care sunteți mândru astăzi să vorbiți că ați îmbunătățit nivelul de trai al sătenilor?

Daniel Țonu: Am început-o cu biserica.

Împreună cu sătenii am readus la viață locașurile sfinte.

Vocea Basarabiei: Cimitirul și biserica sunt două…

Daniel Țonu: Atât la noi în sat, cât și în satul Găureni biserica nu lucra, noi aveam biserică în ambele sate, dar ele nu lucrau, erau distruse, putem spune. Împreună cu sătenii am readus la viață locașurile sfinte. Școala medie din Zâmbreni era amplasată în 6 clădiri construite încă pe timpul românilor, nu a fost o clădire tip, ci erau una mai deocheată decât cealaltă. Absolut pe toate, mai mult cu puterile proprii, cu mai puține investiții le-am renovat. Astăzi, noi putem să ne bucurăm că avem liceu care poate concura cu alte instituții de învățământ. Eu am avut parte să activez în școala medie. La noi în sat nu era școală medie, copiii se duceau și-și continuau studiile în statele dimprejur. Deci, de la școală medie în prezent noi avem liceu, cu toate că numărul de copii pe când lucram eu în școală era de peste 800 de elevi, astăzi avem undeva în jur de 270 de elevi, acel exod care este în țară este și la noi.

Vocea Basarabiei: Dle primar, biserică, școa

Daniel Țonu: …grădinița e cea mai dotată…

Vocea Basarabiei: …grădiniță, infrastructură rutieră, atâtea aveți și oricum exodul nu poate fi oprit. De ce?

Daniel Țonu: Acestea sunt niște condiții de trai, dar pentru tinerele familii nu este suficient. Da, este regretabil faptul că probabil nu este familie în comună din care cineva să nu fie plecat. Iată, eu, vorbind cu dvs. când ați fost la noi în vizită din cauza emoțiilor am spus că ambii mei feciori au fete, însă cel mai mare îi cu două fete și al doilea îi cu doi băieți, regret că nu am putut să le creez condiții pentru a-și termina construcțiile caselor și pentru a se forma ca familii pe viitor și așa cam fiecare familie are pe cineva plecat, dacă nu unu, chiar și doi.

Este regretabil faptul că nu este familie în comună din care cineva să nu fie plecat.

Vocea Basarabiei: Și acum, eu vă întreb – condiții atât de bune de trai, pe care încercați să le îmbunătățiți de la an la an, ele ar putea să îi ajute pe cei care au plecat să revină în sat?

Daniel Țonu: Nu sunt de ajuns numai condițiile de trai, fiindcă mai trebuie locuri de lucru bine plătite, iar acele lefuri care sunt la noi acum este clar că sunt insuficiente pentru familiile tinere.

Vocea Basarabiei: Locuri de lucru ar putea fi deschise dacă sunt atrase mai multe investiții și dacă aceste investiții se fac unde, în ce domeniu? Zâmbreniul și Găureniul tot sunt localități unde agricultura e mai de bază pentru dezvoltarea afacerilor, nu?

Daniel Țonu: Eu am lucrat mulți ani și în gospodăria agricolă, fiindcă am absolvit și Institutul Agricol, după ce am trecut cu lucrul în gospodărie, eu am lucrat în jur de 15 ani, am pornit de la brigadier și am ajuns până la inginer-șef, înainte de a deveni primar și cunosc lucrul în agricultură. În agricultură trebuie să investești, însă acel care investește se bucură de investiție, dar agricultura este o ramură nu chiar ușoară și nu putem noi în agricultură să ținem tineretul, familiile tinere în republică. Aceasta este o problemă socială la nivel de țară, nu este la nivel local nicidecum.

Familiile tinere nu doresc să investească în agricultură, e o ramură dificilă

Vocea Basarabiei: Dar ce sugestie ați avea dvs. ca să nu mai continue acest exod, ca să nu se mai vorbească atât de mult despre depopulare, ce se poate crea în mediul rural ca să nu fugă lumea de acasă?

Daniel Țonu: Pentru asta nu ne ajunge emisiunea dvs…

Vocea Basarabiei: Dar măcar așa, câteva idei să le avansați ca să ne fie clar dacă totuși în mediul rural poate fi oprit exodul.

Autoritățile trebuie să elaboreze un program național pentru a stopa exodul populației

Daniel Țonu: Trebuie să trecem de la vorbe la fapte, eu sunt omul faptelor, nu al vorbelor, dar deocamdată nu se fac acele lucruri care s-au promis, trebuie să fie un program de țară, un program coordonat cu administrațiile publice locale de nivelul întâi și de nivelul doi.

Vocea Basarabiei: Ce ar putea și ce ar trebui să cuprindă acest program dacă el ajunge să fie definitivat?

Daniel Țonu: Locuri de muncă bine plătite.

Vocea Basarabiei: Concret spuneți ce locuri de muncă pot fi deschise la Zâmbreni ca să ne dăm seama.

Daniel Țonu: Chiar și acele care sunt la moment nu sunt suficient plătite, același medic sau același învățător, același educator, iată, nora mea era profesoară și cât primește un profesor? Dvs. doar știți, nu trebuie să spunem acum.

Vocea Basarabiei: Acum primește cam peste 10 mii de lei.

Daniel Țonu: Cu 10 mii de lei salariu, cu doi copii de crescut și să-ți construiești o casă este imposibil astăzi.

Vocea Basarabiei: Dar acolo peste hotare credeți că e mulțumitor salariul pe care îl primesc?

Daniel Țonu: Dacă ei stau acolo și deja s-au înrădăcinat, eu cred că lor le ajunge. Omului nu-i trebuie mult să-i vorbești, lucrurile sunt clare de la sine. Dacă au putut să-și închirieze o gazdă, dacă au un post de lucru care le place, n-am prea văzut să revină. Iată, în perioada asta puteți să mă întrebați – dar câți s-au întors sau poate la vecini s-a întors cineva? N-am prea auzit ca cineva să se întoarcă și aceasta nu depinde numai de noi, de administrația publică locală. Poate depinde și de noi, eu aș vrea, m-aș duce și eu, merg la colegi ca să văd lucruri frumoase, chiar și ieri am fost în vizită la unii, nu i-am anunțat, dar am auzit că au făcut ceea, ceea, ceea și chiar m-am dus să văd și dacă ar fi vreun coleg care ar face lucrul acesta, de ce adică n-am face și noi tot așa, dar n-am prea auzit.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.