VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Ciuciuieni: R. Moldova are nevoie de UE, dar trebuie să scăpăm de politicienii și judecătorii corupți

Mai mult de jumătate dintre cei chestionați în cadrul unui proaspăt sondaj se pronunță împotriva unirii cu România, în favoarea aderării la Uniunea Europeană şi împotriva intrării în NATO. Mai exact, peste 58% dintre cei intervievați declară că ar vota în favoarea aderării la Uniunea Europeană în cazul unui referendum, iar 30 la sută ar vota împotrivă. În ceea ce privește aderarea la Alianța Nord-Atlantică, mai mult de jumătate, peste 52% ar vota împotrivă, iar 33 la sută s-ar pronunța în favoarea aderării. Aproape un sfert dintre subiecți consideră că Putin personal poartă cea mai mare vină pentru războiul din Ucraina, celelalte răspunsuri fiind, în ordine: Statele Unite ale Americii – aproape 18 la sută, Federația Rusă – 16 la sută, conducerea Ucrainei – aproape 12 la sută, NATO – aproximativ 10%, ambele țări, Ucraina și Rusia – aproape 5 la sută. Sondajul a fost realizat de Centrul de Studii Sociale şi Marketing „CBS-Research”, cu suportul financiar al Uniunii Europene, în intervalul 10-19 iunie. Despre Republica Moldova între Est și Vest vorbim la acest sfârșit de săptămână.

Violeta Vitu, primarul comunei Ciuciuieni, Sângerei

Așadar, potrivit cercetării sociologice, în topul celor 3 îngrijorări majore ale moldovenilor sunt: un război în zonă – peste 45 la sută, prețurile – 42% și viitorul copiilor – mai mult de 37 la sută. Vocea Basarabiei a discutat cu unii săteni din Ciuciuieni, localitate din raionul Sângerei, și le-a aflat păsul.

– Ce pot să zic? Greutăți sunt și sunt destule – salarii mici, locuri de muncă nu prea sunt, plecarea peste hotare, satele rămân pustii, asta-i una din durerile cu care se confruntă fiecare localitate din țara noastră.

Vocea Basarabiei: Dar nu v-au speriat aceste greutăți și ați rămas aici, la baștină, munciți, înțeleg că agricultura este domeniul unde încercați să vă afirmați? E greu, e ușor să crești pâine, să aduci pâinea cea de toate zilele pe masa cetățeanului?

În domeniul agricol e destul de greu ca să faci afaceri, pentru că provocări sunt destule și încă foarte multe

– În domeniul agricol e destul de greu ca să faci afaceri, pentru că provocări sunt destule și încă foarte multe, secete, atacuri de boli în culturi și multe altele și prețurile sunt foarte înalte la îngrășăminte, la combustibili, la inputuri, iar vânzarea cerealelor e ieftină.

Vocea Basarabiei: Dar ce ați face dvs., dacă ați fi ministrul agriculturii sau ați conduce cabinetul de miniștri?

– Păi nu știu, aș cere ajutor de la Europa. Să ceară ajutor, cum îi ajută pe polonezi, pe români, pe bulgari…

Vocea Basarabiei: Dar Polonia, Ungaria, România sunt țări membre ale Uniunii Europene, Republica Moldova e stat non-UE?

– Când s-a deschis granița pentru importul de cereale din Ucraina am deschis-o și noi, și acum Europa îi ajută pe cei care sunt în Europa, și pe noi ar trebui să ne ajute, pentru că și noi am deschis granița, n-am fost indiferenți de situația din Ucraina.

Vocea Basarabiei: De ce ați ales să faceți afaceri în agricultură?

– Din dragoste față de pământ, de a crește grâu, floare, porumb, de asta am ales.

Vocea Basarabiei: E ușor să practici afaceri în domeniul agricol în Republica Moldova?

– Nu, e foarte greu, e foarte greu. Asta ne ține – dragostea de pământ, dar e foarte greu.

Vocea Basarabiei: Unde mai vedeți potențial nevalorificat în agricultură? Ce vă propuneți să mai faceți ca să fiți, într-un fel, mulțumit că munciți la pământ, dar și profitul să vă motiveze?

– Nu m-aș vedea în altă parte decât în agricultură.

Vocea Basarabiei: Se zicea că în agricultură e bine să fie și procesare, și dacă este procesare, atunci se adaugă plusvaloare?

– Procesarea aduce plusvaloare, da. Să zicem pentru cereale faci o fermă de porci și le bagi în hrana porcilor, că altă ieșire nu-i, dar când să vinzi carnea, ea îi ieftină. Un sprijin din partea statului, asta dorim noi.

Vocea Basarabiei: V-ați gândit să plecați peste hotare?

– Am fost la Moscova, am revenit și am început să mă ocup cu agricultura, și de atunci aici am rămas.

Vocea Basarabiei: Dar acum în cercul de prieteni mai discutați – Moldova mai aproape de Est sau de Vest? E un subiect de actualitate sau altele sunt subiectele care se discută la un pahar de vorbă?

– Mulți vor înspre Vest, pentru că în asta văd ieșirea din situație, înspre Vest, pentru că în Europa la fiecare hectar de pământ se dau subvenții, chiar și în România se dau la 200 de euro pe hectar, dar la noi până când – nimic, nu se dau subvenții la hectar.

Vocea Basarabiei: Dar subvenții se dau…

– Sigur că se dau la creditarea dobânzilor, acciza la motorină, 25% din preț la cumpărarea tehnicii agricole se dau.

Vocea Basarabiei: Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, ați merge să votați, ați ști cui să-i dați votul?

Valentin Andrieș, lider agricol în Ciuciuieni, Sângerei 

– Da. Partidelor proeuropene, că asta am votat de când votez și cu asta voi merge mai departe.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, la Ciuciuieni, localitate din raionul Sângerei, și încercăm să aflăm cum stăpânesc oamenii pulsul realității, care le sunt preocupările, grijile, care le sunt bucuriile, care sunt sacrificiile pe care le fac.

– Avem de toate – și bune, și mai puțin bune, dar important este să fim orientați corect. Eu sunt o persoană la care îmi place nu să merg după mulțime, dar să fac mulțimea să meargă după mine. Și atunci când orientarea mea este una proeuropeană, una sigură, care știu că mă va aduce la bunăstare atât la nivel de comunitate, de instituție școlară, deci, eu merg pe această orientare și nu pot să iau o poziție neutră.

Vocea Basarabiei: De ce rămâne dezbinată societatea, aveți un răspuns? 31 de ani de independență ar fi trebuit să consolideze, să coaguleze această societate despre care se spune că a fost dezbinată, pentru că unii se uitau la Est, alții se uitau la Vest. E puțin timp, totuși, trei decenii ca cețeanul să-și dea seama cum e mai bine să fie uniți grămăjoară sau să fie pe baricade?

– Cam mult a durat, pentru ca majoritatea din cetățeni, eu sunt sigură că 50+ din cetățenii Republicii Moldova deja sunt orientați corect. Dacă ar fi mâine un referendum, sunt sigură că 50+ din cetățeni și-ar manifesta viziunile pentru integrarea europeană și acesta este deja un succes pentru țara noastră și deja crește și procentul persoanelor care se văd reintegrate în spațiul românesc, care sunt proromâni și care văd rezolvarea multor probleme fiind reintegrați cu Patria-mamă.

Dacă ar fi mâine un referendum, sunt sigură că peste 50% din cetățeni ar opta pentru integrarea europeană și acesta este un succes enorm pentru țara noastră

Vocea Basarabiei: Bine, și iată integrarea europeană e mai cu șansă sau Unirea Republicii Moldova cu România? Și credeți că la București ar exista o decizie clară, dacă România face parte din UE și NATO?

– Prin România ar fi cea mai scurtă cale de a ajunge în Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Cum se face Unirea?

– Cum se face Unirea? Unirea se face, în istorie au fost foarte multe evenimente care s-au produs pe neașteptate și poate să existe un asemenea moment când Unirea cu Patria-mamă poate să aibă loc mai repede decât se așteaptă alții. Desigur că prin România este cea mai scurtă cale, dar deja noi simțim toată susținerea statelor europene chiar prin acest summit care s-a organizat la Chișinău și am văzut susținerea tuturor liderilor europeni. Urmează ca noi, cetățenii, să fim puțin mai deschiși și să fim mai prompți în acțiuni, pentru că depinde de fiecare dintre noi. Pe mine mă bucură faptul că numărul oamenilor care sunt proeuropeni crește din an în an și dacă deja peste un milion de oameni și-au luat cetățenia română, sigur că deja putem să ne numim…

Acum este folosită munca ieftină a cetățenilor noștri, dar fiind în spațiul european deja vom fi la alte standarde și toate acestea vor duce la dezvoltarea țării.

Vocea Basarabiei: Și totuși, de la ocazie la ocazie se mai pune întrebarea: cine ar avea mai mult nevoie – Republica Moldova de Uniunea Europeană sau Bruxelles-ul de Republica Moldova?

– Sigur că Republica Moldova are nevoie de Uniunea Europeană. Toate aceste ajutoare și toate aceste credite – și nerambursabile, și rambursabile – care vin, vin în folosul cetățeanului, în dezvoltarea Republicii Moldova. Deci, da, Republica Moldova nu va putea niciodată să se dezvolte de una singură, pentru că există un așa termen – globalizare – și nu doar Republica Moldova, dar toate țările sunt prea dependente una de alta, sunt prea unite, nu poate să existe o țară fără altă țară. Și atunci când spațiul european acordă atâtea priorități, deci trebuie doar să le folosim și să nu le pierdem.

Vocea Basarabiei: Dar în altă ordine de idei, credeți că vine italianul, neamțul, francezul să facă ordine aici, pe palma aceasta de pământ numită Republica Moldova?

– Nu vor veni niciodată să facă ordine, dar investițiile lor și deschiderea multor întreprinderi vor oferi locuri de muncă pentru cetățenii noștri, salarii demne, dacă vom fi în spațiul european. Acum este folosită munca ieftină a cetățenilor noștri, dar fiind în spațiul european deja vom fi la alte standarde și toate acestea vor duce la dezvoltarea țării. Eu cred că Republica Moldova are nevoie de Europa.

Vocea Basarabiei: Vă propun să faceți o listă a priorităților, problemele cele mai stringente care ar trebui repede să-și găsească soluționarea.

– Eu susțin guvernarea actuală, tot ceea ce s-a reușit în ultimii doi ani de zile, fiind niște ani cu probleme, cum a fost pandemia cu COVID, războiul din spatele nostru, cu toți refugiații, cu dependența aceasta energetică și guvernarea a reușit să facă față astfel încât să trăim în pace, în primul rând, să nu rămânem fără salarii, să nu rămânem fără pensii, să nu rămânem fără energie electrică. Deci, toate acestea presupun o muncă foarte intensă și doar am reușit să le trecem așa cum le-am trecut datorită prietenilor din Europa.

Consider să fie dusă la bun sfârșit reforma justiției, că macină statalitatea

Vocea Basarabiei: Și 1, 2, 3, ce trebuie acum prioritar de făcut, de întreprins?

– Prioritar, totuși, eu consider să fie dusă la bun sfârșit reforma justiției, că macină statalitatea atât timp cât acești fugari cum este Plahotniuc, cum este Șor, cum este Platon și alții trebuie atrași la răspundere, dar ei mai au susținere se vede că din umbră aici la noi, în Republica Moldova, pentru că foarte greu se duc la capăt aceste dosare, se tergiversează. Deci, reforma justiției este prima. A doua ar fi necesară o reformă administrativ-teritorială. Eu totuși consider că consiliile raionale ori trebuie de trecut la județe, ori trebuie cumva de minimalizat acest număr de funcționari atât de mare, care nu știu ce fac, cu ce se ocupă și pentru ce primesc bani. Eu sunt director de instituție, eu nu am contabil, deci, eu fac contabilitatea, eu nu am secretar, eu fac lucrările de secretariat, eu nu am adjunct pentru gospodărie și eu mă ocup cu gospodăria întregii școli, și directorul adjunct e doar pe 0,25 de salariu. Deci, eu reușesc de una singură să duc toate aceste funcții. De ce funcționari avem nevoie, de exemplu, aproape 200 de funcționari publici în Consiliul raional, cu ce se ocupă toți acești oameni? Da, este câte ceva necesar în fiecare direcție, nu zic că total de lichidat, dar sunt foarte multe funcții care sunt doar așa, de dragul funcțiilor.

Angela Albu, directoarea Gimnaziului din Ciuciuieni, Sângerei

Vocea Basarabiei: Și a treia?

Ar fi necesară o reformă administrativ-teritorială, trebuie de trecut la județe, ori trebuie cumva de minimalizat acest număr de funcționari atât de mare

– Și după reforma administrativ-teritorială, totuși, reforma în sistemul educațional și în medicină, asistență socială, adică în sectorul serviciilor. Deci, tot ce ține de sectorul terțiar al economiei naționale, aici iarăși sunt necesare reforme, ori noi existăm, școlile mici, ori ce facem cu ele, ori se schimbă formula de finanțare, ori vedem ce facem, pentru că este foarte complicat de asigurat funcționalitatea unei instituții, când știi că ai un deficit bugetar destul de mare. Dar totuși noi atunci când am mers la alegeri și am votat partidul care este acum la guvernare, nu am mers pe ideea de a lichida instituțiile de învățământ și de a închide școlile. O școală la sat menține satul și dacă se spune că veșnicia s-a născut la sat, hai să dăm voie acestei veșnicii prin școală să se dezvolte și să existe, și să rămână generațiilor viitoare. Și în medicină sunt necesare reforme mari, pentru că m-am lovit personal de foarte multe probleme și chiar nu aș vrea să comentez aici, dar, vă zic, e necesară o reformă în toate domeniile ce țin de servicii și de prestarea serviciilor.

Vocea Basarabiei: Dar, întâmplător sau nu, nu s-a regăsit în primele 3 probleme rezolvarea problemei transnistrene?

– Este printre priorități și rezolvarea problemei transnistrene. Deși acum, de ce nu am inclus-o eu în aceste 3 priorități? Pentru că Uniunea Europeană a spus că cu problema sau fără problema Transnistriei este gata să primească Republica Moldova în marea familie europeană și eu sunt sigură că cei din Transnistria, văzând cum Republica Moldova se va dezvolta în continuare și cum aici vor veni investiții, va fi bunăstare, probabil, ei singuri își vor da seama și vor cere reintegrarea împreună cu țara.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, discutăm cu cetățenii despre viața la țară. Cum se trăiește în sat?

– Ei, dar cum? Așa, care și cum, merge.

Vocea Basarabiei: Dvs. cum vă descurcați?

– Am noroc de băieți că trăiesc în Italia, asta-i tot.

Vocea Basarabiei: De mult au plecat?

– De-amu am nepoți aproape de măritat, acolo-s născuți, cea mai mare nepoțică are 16 ani, ș-apoi cel mai mic nepoțel 3 ani numai ce a împlinit.

Vocea Basarabiei: Și ce vă zic copiii, nepoții, vor reveni aici în sat?

– Nu, că ei au, s-au aranjat tot acolo, ei au casele lor pe pământ, apartamente, mașini, fiecare are și nurorile au mașini, și feciorii au mașini, și toți.

Vocea Basarabiei: Ați fost la ei în Italia?

– Chiar cu o lună de zile în urmă am venit de acolo.

Vocea Basarabiei: Și cum e viața acolo?

– Tare bine, acolo e tare aranjat.

Vocea Basarabiei: Câți ani ar trebui iată satului dvs. să ajungă la condițiile celea de acolo?

– Ehehei! Aici trebuie ani de zile, zeci de ani, sute mătincă.

Vocea Basarabiei: Dar ce trebuie schimbat aici în sat?

– De-amu nu știu ce mai trebuie să mai schimbăm, că se face câte oleacă, da, dar e cam greu.

Vocea Basarabiei: Și lumea mai continuă să plece din sat?

– Da, da, pleacă.

Vocea Basarabiei: Și atunci cine va decide viitorul satului și statului?

– De-amu de asta nu știu, cine va decide de-amu…

Vocea Basarabiei: Dar dvs., sunt politicieni în care aveți încredere? În cine aveți încredere?

– Eu, de fapt, în nimeni, tot am avut încredere și în unul, și în altul, am votat, tot am votat, ziceam tot așa, așa, dar acum văd că în nimeni nu am nicio încredere, nimic.

Vocea Basarabiei: De ce ați pierdut încrederea?

– Pentru că promit, dar nu fac nimic.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. ați votat pentru promisiune, pentru partid, pentru?…

– Pentru ca să facă ceva, nu numai pentru promisiuni, dar să facă ceva, dar văd că nu se face nimic.

Vocea Basarabiei: Dar ce ați așteptat concret iată după ce ați votat să se facă?

– Așteptam, iaca și o pensie să o ridice să fie mai, dar așa ce, cu pensiile acestea ce…

Vocea Basarabiei: Ce pensie aveți?

– 2.000 de lei.

Am noroc de copii, altfel nu mă descurc

Vocea Basarabiei: Și cum vă descurcați cu ei?

– V-am spus, am noroc de copii, altfel nu te descurci. Am mai adus oleacă de bani de la copii, îmi mai trebuie ceva, îmi mai trimit și ne descurcăm încetișor.

Vocea Basarabiei: Dar drumul pe care să se îndrepte Republica Moldova și să fie unul corect care e – mai aproape de Rusia, mai aproape de Uniunea Europeană?

– În Rusia nu am încredere, nu-nu, aici, la Europa, altfel nu facem noi nimic cu Rusia. Știu, că am umblat și prin Rusia, am umblat și eu, nu-s șezut în sat numai, dar îs umblat peste tot.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. vă este clar de ce a pornit Vladimir Putin război împotriva Ucrainei?

– Eu singur nu înțeleg, mă uit și eu câte oleacă așa la televizor, dar nu prea înțeleg eu aici ce înseamnă asta.

Vocea Basarabiei: Dl Putin își dorea refacerea Uniunii Sovietice, e posibil acest lucru?

– Nu, nu, de-amu țările, iaca, toate vor în Europa, cu războiul acesta al lui păi nu o să facă el, nu.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Să am sănătate, să mai pot trăi, că de-amu iaca am trecut de 70, de-amu vreau sănătate și pace, asta-i prima – pacea și sănătatea. Ș-apoi s-a vedea, pe urmă s-a vedea ce va mai fi, că toți promit și nimic nu fac, dar noi așteptăm și noi sperăm, sperăm, dar ce va fi vom vedea.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, la Ciuciuieni, comună din raionul Sângerei, și am venit să ne spuneți păsul, să ne spuneți oful, să ne spuneți grijile, să ne spuneți când pot cetățenii acestui stat să trăiască și marile bucurii.

– Noi suntem independenți în țara noastră, ne socotim, dar, de fapt, depindem de gaze, depindem de piață, de ajutorul… Noi nu putem ca să supraviețuim de unii singuri, noi trebuie să înțelegem, chiar și cei din agricultură, chiar și din domeniul medicinei, dacă aveam cândva fabrici care produceau ceva autohton, de-al nostru, acum puțin ce este. Ne salvează, totuși, proiecte și oamenii care au agonisit, adică au fost peste hotare și au strâns o sumă oarecare de bani, ei vin și agonisesc prin proiecte, dezvoltă diferite afaceri. Ca atare, ca să avem o primărie bogată trebuie să avem mai mulți agenți economici, dar noi îi numărăm pe degete.

Vocea Basarabiei: Câți aveți?

– 4-5 avem și două magazine, în satul vecin chiar nu avem deloc, și un buget de 3.600.000. E puțin, dar dacă este direcționat unde trebuie, se fac lucruri bune.

Alexandru Albu, locuitor din Ciuciuieni. Sângerei

Vocea Basarabiei: Ce-i unește și ce-i dezbină pe cetățenii Republicii Moldova?

– Ne unesc mai mult nevoile, neajunsurile, necazurile și, totodată, tot ele ne dezbină, deoarece dacă cineva a făcut ceva frumos și bun nu este concurența asta, haideți eu tot să fac, să fac ceva mai bun. Cetățeanul care a vrut să facă și face mai departe, înseamnă că el se scoală mai degrabă, el lucrează mai mult și el gândește spre binele lui, dar cel care nu vrea să facă, el nu a vrut niciodată și nici nu o să vrea. Moldoveanul nostru este cu rânza mare, adică în loc să se unească, să facă politică durabilă spre binele cetățeanului și a țării sale. Degrabă, iată că noi suntem în electorală într-un fel și se pornește iarăși murdăria de ani, de ani de zile, și am zis că, chiar dacă suntem deja, să zicem, la al treilea mandat eu să merg, m-am gândit că, totuși, a trecut timp, lumea s-a mai civilizat, gândește altfel și ar trebui să mergem cu capul sus și la o concurență, să spunem, curată, fără murdărie, fără diferite scopuri ascunse, dar eu am venit naivă.

Vocea Basarabiei: Ați devenit naivă?

– Nu, nu am devenit, am venit naivă în administrarea publică locală, că m-am gândit că dacă vin, apoi încep a schimba. Și zic: încep de la mine și continui la fiecare, ca să ajung la al doilea mandat să mă dezamăgesc, într-un fel, și vă spun, uneori chiar las mâinile în jos, deoarece nu văd inițiativă, nu văd unire, dar văd invidie. Nu înțeleg de ce, chiar iaca, uitați-vă, contracandidații care vin, eu așa gândesc că ar fi normal, ei vin cu o platformă bine gândită și ceva bun pentru cetățenii localității, da? Și atunci de ce să nu iasă deschis, iată cum am văzut ultimul timp că se fac dezbateri electorale și să vină cetățenii și să ne pună întrebări ca să putem să le dăm răspunsuri, dar așa, pe ascuns, noaptea pe furiș, tot aceleași metode care au fost și cândva.

Vocea Basarabiei: Dar mai poate fi corupt cetățeanul, și ce înseamnă să corupi astăzi alegătorul?

– Coruperea este o încălcare, care trebuie să fie pedepsită, indiferent că este cetățeanul simplu sau omul de la conducere. Dar, de fapt, sunt intenții ascunse, unde mă și întorc – „a, dar ce, eu de-atâta am devenit consilier, ca să nu am asta sau asta, sau asta?” Chiar asta mă miră pe mine. Sau cetățeanul, eu de ce v-am spus că venind în postură nu dau niciodată promisiuni deja.

Vocea Basarabiei: Dar eu vă întrebam despre coruperea politică și de ce cetățeanul se lasă uneori momit de acea pomană pe care i-o întinde cineva din cei care au alte interese?

Noi suntem independenți în țara noastră, ne socotim, dar, de fapt, depindem de gaze, depindem de piață, de ajutorul UE

– Știți, dna Valentina, să vă spun așa, cinstit, eu am zis: dar de ce nu vine la mine cineva să-mi propună ceva? Chiar mi-ar fi interesant ce poate să-mi propună mie pentru localitatea mea, ceva ieșit din comun. Și haideți altfel, coruperea electorală, înainte așa se practica, se ducea sare, orez, hrișcă și nu știu mai ce. Și dacă tu te-ai așezat și ai mâncat, cetățeanul normal adică a făcut câteva mâncări, dar cel care duce pachetul cum l-a primit, așa îl duce la crâșmă? Întrebarea mea – cine este alegătorul nostru? Și înseamnă că, chiar dacă o să mergem la electorală și pierdem, pierdem cu câțiva oameni deștepți, care te-au susținut și care nu se vând, decât cu o gloată, care astăzi a primit pomana electorală, ca el imediat să-și facă alte interese.

Vocea Basarabiei: Dar, până la urmă, cine poartă vină mai mare, cel care propune pomană electorală sau cel care acceptă sau așteaptă această pungă?

– Vina o poartă în mod egal toți. „Măi oameni buni, astăzi tu ai în mână, dar mâine-poimâine eu îți spun, 4 ani de zile tu ce mănânci, de unde tu te informezi, ce faci, cine o să te susțină, cine o să te ajute”? Dar chiar am urmărit la televiziune că au fost organizate proteste de către Șor, de către asta și chiar cetățenii care mergeau, pentru mine este o rușine, o să vă spun din ce considerente, pentru că chiar dacă ai mers undeva de aceea că nu îți ajunge să ai pe masă necesarul pentru copii, dar acolo erau oameni în stare de ebrietate, niște femei care nu ne fac față, adică noi vrem să mergem pe drumul european, dar dincoace cu coatele goale și fundul gol, mă iertați de expresie, dar asta am văzut.

Vocea Basarabiei: Dacă ar fi să puneți 3 probleme care prioritar trebuie rezolvate, care, în opinia dvs., ar fi aceste 3 probleme pe agenda care trebuie să ajungă, pentru cei care guvernează?

În ultimul timp cetățenii nu vor ca să presteze muncă în beneficiul comunității, pentru dânșii este o rușine

– Prima este vorba de ajutorul social. Eu nu sunt împotriva că se nasc copii mulți, Doamne ferește, dar sunt împotriva dependenței, dar la noi este dependență deja, pentru că spune că, da, sunt schimbări în domeniul asistenței sociale, dar eu schimbările acestea așa palpabile nu le văd, cetățeanul care primește ajutor social timp de 3 luni de zile, adică acum se spune că dacă o să refuze locul de muncă, înseamnă că este exclus, 3 luni de zile el nu o să mai primească ajutorul social. Bine, eu pot să le dau răspuns, 3 luni de zile o să se ducă cu ziua, dacă încă mai are ceva omenesc într-însul, și o să-și facă și din nou o să devină dependent, pentru că m-am ciocnit și mă ciocnesc cu astfel de probleme. Cetățeanul acum fără de administrarea publică locală își ia buletinul, atestatul și merge la birja muncii, da, este înscris acolo, are statutul de șomer, vine la asistentul social, îndeplinește ancheta socială, ca mai apoi să nu-i vină prin intermediul asistenței sociale o listă și în dreptul fiecărui cetățean este scris orele care le prestează în folosul comunității. Și o dată în lună merge și primește de la oficiul poștal, adică să spunem, leafa care i s-a atribuit. Dar în ultimul timp cetățenii nu vor ca să presteze, adică pentru dânșii este o rușine, dar eu asta nu o înțeleg, ca să faci ore, să devină satul tău mai curat, mai verde, mai salubru nu este o rușine. Dacă vor fi altfel pedepsiți, adică în cazul că tu ai refuzat, cum așa, ție ți se oferă loc de muncă, îți oferă o dată, a doua oară, a treia oară, înseamnă că tu special faci lucrurile acestea sau mai sunt o categorie, că ei se angajează, lucrează o lună de zile, el se eliberează și spune că nu-i permite sănătatea. Păi, noi nu suntem medicina care acordă grade de dizabilitate ca să îi trimită la noi, dar majoritatea care sunt încadrați în serviciul dat sunt cu probleme de sănătate.

Vocea Basarabiei: Asta-i prima problemă. A doua?

– Așa, a doua – corupția, corupția există prin toate, dar iarăși din nou ne întoarcem, sunt vinovați și cel care primește, și cel care dă mită, înseamnă că în cazul când noi o să ne dezvățăm, pentru că de ce eu trebuie să ofer servicii și să am o leafă de 10 mii de lei, dar atribuții în plus încă nu știu câte, și nu se acoperă, adică nu ni se dă acoperire financiară, tu trebuie să răspunzi de recrutare, tu trebuie să răspunzi de mediu, ecologie la fel pe spatele nostru, și încă un șir de multe probleme.

Vocea Basarabiei: Dar problema reformei în justiție și a luptei împotriva corupției poate fi rezolvată totuși ușor?

– Nu știu dacă o să se reușească, am să vă spun, eu am urmărit, adică chiar dacă se ridică leafa ca să aibă o leafă decentă, dar cu ce lucrează mai mult un judecător sau un avocat sau nu știu mai ce, că din omul curat faci un om cu urme, că mulți colegi de-ai noștri au fost persecutați, învinuiți, nu știu mai ce. Da, sunt de acord, dacă omul este vinovat, să răspundă corespunzător legislației în vigoare, dar atunci când se fabrică dosare pe nedrept, asta nu este justiție.

Vocea Basarabiei: Și a treia problemă?

– Și a treia problemă este problema migrației, pentru mine asta este dureros, deoarece am 2 băieți, unul care e căsătorit este plecat peste hotare, și la majoritatea părinților copiii sunt plecați. Inima părintelui se împarte în mod egal către toți copiii. Și cred că și aici este iarăși o problemă, câțiva sunt plecați în Europa, câțiva în Rusia, câțiva în altă parte, iarăși se pune întrebarea – părintele nu o să poată să se uite urât la copilul lui, chiar avem nevoie de comunicare, chiar avem nevoie de susținere, de suport, de politici, dar iarăși nu numai să dăm bani. Adică să fie făcute politici, dar să nu fie implementate până la capăt, adică ceea ce faceți dvs., iată ați venit, că îmi place cum ați spus, „la firul ierbii”, tot timpul aflați adevărul de acolo de unde s-a născut satul, oamenii ș.a.m.d. înseamnă că conducerea noastră, nu că îi învinuiesc, poate nu le ajunge timp, pentru că nici eu nu am timp să mă duc la fiecare cetățean să-l întreb cu ce probleme se confruntă, dar majoritatea se confruntă cu același, cu neajunsurile: pensie mică, prețurile ridicate. O politică importantă, am să mai repet, trebuie să o avem la nivel de stat, de țară îndreptată spre cetățenii vârstnici.

Vocea Basarabiei: Dar dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cetățeanului i-ar fi ușor să știe cui să-i dea votul?

– Cred că nu, dar noi suntem pregătiți, adică noi știm că duminica viitoare nu o să fie alegeri și mai avem 2 ani de zile de lucrat la conștiința cetățeanului și de adus la cunoștință, adică ce s-a făcut, ce a fost până acum și ce se implementează. Și dacă noi o să avem exemple bune, concrete, înseamnă că o să avem și credibilitate în fața lor. Eu nu știu acum ce să le mai aducem la cunoștință cetățenilor, ca ei să ne urmeze gândurile noastre, avem mult de lucrat.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.