VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Anatol Țăranu: NATO este unica structură politico-militară care poate să garanteze securitatea R. Moldova

Vocea Basarabiei: Astăzi vom vorbi despre cum ar trebui să se prezinte situația în Republica Moldova și, mai ales, cum ar trebui să reacționeze autoritățile Republicii Moldova atunci când despre țară se vorbește și la Moscova, și la Washington, și la Kiev, și la București, și la Bruxelles, și cam din toate aceste capitale auzim o singură noțiune – „destabilizare”. Astăzi îl avem invitat pe dl Anatol Țăranu, care a fost Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă, comentator politic. Dle Țăranu, de ce atât de des se folosește sintagma aceasta – „destabilizarea Republicii Moldova”?

Anatol Țăranu: Pentru că se întreprind măsuri foarte active de a destabiliza Republica Moldova, suntem la hotar cu un foarte mare război, cel mai mare război după a doua conflagrație mondială, în văzul nostru al tuturor acum se naște o lume nouă, o nouă orânduire mondială. Nimeni nu știe cum va fi ea, dar acum se dă marea bătălie pentru elementele acestei mari orânduiri mondiale.

Vocea Basarabiei: Și atunci, inclusiv se decide și unde va fi Republica Moldova, locul, rolul ei?

Anatol Țăranu: Noi suntem o pietricică mică în acest tablou de mozaic mare geopolitic, dar asta nu înseamnă că noi nu avem rolul nostru și destinul nostru în această istorie.

Această bătălie, această confruntare care se dă acum e între ceea ce se numește civilizația europeană, civilizația occidentală și încercarea ca această civilizație să fie subminată de forța pe care o reprezintă Rusia, iar Rusia este nimic altceva decât un stat care încearcă să oprească deriva imperiului și, dacă doriți, să inverseze mersul istoriei, ei doresc să restabilească imperiul.

Așa ceva nu prea s-a întâmplat în istoria omenirii, imperiile care nimeresc în derivă pleacă de pe scena istorică și acest lucru îl așteaptă și pe Imperiul Rus, dar aceste procese nu se întâmplă automat, ele se consumă într-o mare luptă, în mari conflicte și ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina este nimic altceva decât un conflict care ține de această destrămare a Imperiului Rus. Uniunea Sovietică atunci când a căzut a fost un eveniment foarte important al destrămării imperiului, dar nouă ni s-a părut atunci când pe ruinele Uniunii Sovietice au apărut state independente că procesul cumva deja s-a finalizat. Nu este așa, imperiul continuă să se destrame și dacă destrămarea Iugoslaviei a avut consecințe fatale pentru poporul acestui fost stat federativ, a fost un mare război, apoi Uniunea Sovietică s-a destrămat relativ pașnic, au fost doar câteva conflicte secesioniste pe teritoriul fostului imperiu sovietic, dar iată că acum noi începem să plătim polițele pentru această destrămare pașnică. Destrămarea continuă și nimeni nu poate să spună cât de departe și cât de conflictual va fi acest proces, războiul din Ucraina este un element al acestei destrămări a Imperiului Rus.

Vocea Basarabiei: Asistentul principal adjunct al secretarului de stat din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene și Euroasiatice al Departamentului de Stat al Statelor Unite al Americii, Dereck Hogan, cel care a fost și șeful misiunii diplomatice americane în Republica Moldova, a declarat că acțiunile de destabilizare din Republica Moldova nu sunt surprinzătoare și că Rusia va continua cu astfel de tactici. Adică ce înseamnă că nu sunt surprinzătoare, că despre ele se cunoaște? Pentru că în spațiul public a apărut și acest plan care, chipurile, ar fi fost ticluit în 2021, cum să se acționeze aici, în Republica Moldova, inclusiv prin resursele energetice, prin politicieni… O să vorbim despre fiecare aspect în parte, dar când spune diplomatul american că destabilizarea din Republica Moldova nu este un lucru surprinzător și că Rusia ar putea să continue tacticile pe care le are în arsenalul său în relația cu Chișinăul la ce ne duce gândul, în primul rând?

Anatol Țăranu: Eu cred că, în primul rând, gândul ne duce la aceea că analiza situației acestor 30 de ani după destrămarea Uniunii Sovietice demonstrează că Rusia are intenții dintre cele mai serioase de a restabili imperiul, iar aceasta deja dictează necesitatea de a fi cu ochii în patru și toți își dau seama că Rusia va întreprinde măsuri pentru ca aceasta să se întâmple.

Vocea Basarabiei: Ce poate să mai întreprindă?

Anatol Țăranu: Orice! Iată că a ajuns că folosește deja metoda unui război în toată puterea cuvântului pentru a-și realiza planurile, dar la îndemână sunt toate metodele și tot arsenalul așa-numitului război hibrid, care este aplicat în Republica Moldova în toată plinătatea sa și acest război hibrid prevede inclusiv elemente care să continue acest plan care a fost dat în vileag recent și este evident că Rusia va face tot posibilul ca să mențină influența sa în Republica Moldova, fiindcă noi suntem parte a acelui spațiu pe care Rusia îl revendică în calitate de spațiu al dominației sale primordiale geopolitice.

Vocea Basarabiei: Iată, Rusia a întocmit acest plan și se crede că el e întocmit din 2021, un plan de a atrage Republica Moldova în sfera sa de influență, de a o atrage sau a continua să insiste ca Republica Moldova să rămânăîn sfera sa de influență până în 2030. Pe de altă parte, am auzit declarația președintei Maia Sandu, care zicea că 2030 ar putea fi anul când țara poate să ajungă să fie membră UE. E o coincidență întâmplătoare?

Anatol Țăranu: Eu cred că ar putea să fie o coincidență, dar dintotdeauna niște cifre așa, mai rotunjoare, impresionează politicienii și-i face să se raporteze la aceste date, dar, bine, nu sunt la curent cu toate informațiile de care dispune președinta Republicii Moldova, dar ea dispune de informații.

Având în vedere contactele și nivelul de cooperare pe care îl are cu structurile occidentale, Maia Sandu este foarte bine primită în cancelariile occidentale, eu cred că ea în permanență este informată în ceea ce privește informațiile foarte confidențiale din surse demne de încredere, hai să spunem așa, fiindcă acei oameni și acele structuri care au developat acest plan și l-au lansat în spațiul public afirmă că veridicitatea acestui plan este absolută. Adică, ei spun că acest plan nu e unul probabil, nu e ceva inventat, este un plan care cu adevărat a fost zămislit și a fost ticluit în laboratoarele Kremlinului și eu cred că, cel mai probabil, acest plan a fost obținut de către serviciile speciale ale occidentalilor și a fost furnizat presei.

Vocea Basarabiei: Dar noi ne amintim și de declarația pe care o făcea președintele Ucrainei. Volodimir Zelenski a spus că Ucraina încă în luna februarie ar fi intrat în posesia unui plan al Federației Ruse de a destabiliza situația din Republica Moldova.

Anatol Țăranu: Da, și dl Zelenski a făcut trimitere la serviciile speciale ale Ucrainei. Și aici iarăși trebuie să menționăm pentru telespectatorii noștri că puterea Serviciilor Secrete ale Ucrainei se bazează nu doar pe propriul potențial, dar inclusiv pe acele contacte și nivelul de cooperare pe care îl au aceste structuri cu structurile occidentale, în primul rând, ale Statelor Unite ale Americii, ale principalelor state europene.

Aici haideți să mai facem o trimitere la capacitățile armatei ucrainene, care ține piept armatei ruse, care depășește numeric armata ucraineană, dar acest lucru se întâmplă inclusiv datorită faptului că datele care țin de ceea ce se numește informațiile de ordin militar pe care îl au occidentalii și ei furnizează aceste informații armatei ucrainene, ceea ce facilitează misiunea armatei ucrainene în lupta împotriva agresorului rus. A

celași lucru se referă inclusiv la serviciile secrete și eu cred că aceste contacte le au și serviciile secrete speciale ale Republicii Moldova, care în permanență sunt ținuți la curent de către colegii lor din statele occidentale și asta desigur că crește considerabil reziliența Republicii Moldova în fața unor asemenea pericole.

Vocea Basarabiei: Iată ce a spus dl Hogan, aflându-se la Chișinău: abordarea noastră, adică a Statelor Unite ale Americii, față de aceste provocări vizează trei lucruri: unu – să împărtășim informațiile pe care le avem cu Guvernul Republicii Moldova. Este foarte important ca ei să știe ceea ce noi știm când vine vorba de ceea ce plănuiește Federația Rusă. Este aceeași abordare pe care SUA au avut-o și în ceea ce privește Ucraina în cazul invaziei ruse.

Anatol Țăranu: Da, și asta, de fapt, este o aluzie foarte străvezie la faptul că Republica Moldova poate să conteze pe toate informațiile sau pe marea parte a informațiilor care vizează Republica Moldova și de care dispun structurile specializate ale țărilor occidentale, inclusiv ale Statelor Unite ale Americii, dar iarăși, când vorbesc în fața telespectatorilor noștri, eu cred că toți foarte bine înțeleg că ceea ce înseamnă serviciile speciale ale Statelor Unite este culmea și este piscul tuturor acelor eforturi pe care le întreprind serviciile speciale din toate țările, adică ceva mai performant e greu de închipuit.

Vocea Basarabiei: Dle Țăranu, propunvorbim despre fiecare din sferele de influență care sunt descrise în această strategie care a fost plămădită în Federația Rusă, se referă la politică, economică și umanitară, grupuri de influență prorusă în politică și afaceri. Iată, ați putea să ne detaliați dvs. ce ar însemna ca să fie create și aceste grupuri să își desfășoare activitatea, influențând politica și afacerile?

Anatol Țăranu: Eu cred că planul prevede înființarea unor grupuri noi, dar aceste grupuri noi trebuie să fie create alături de cele deja existente care funcționează și care, trebuie să recunoaștem, funcționează destul de eficient. Este vorba inclusiv de forțele politice care reprezintă interesele Federației Ruse în Republica Moldova și care promovează aceste interese cu toată insistența. Haideți să ne aducem aminte, de exemplu, despre fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, care pe parcursul mandatului său în permanență a stat la Moscova și, practic, aproape că nu a avut contacte cu alți parteneri din exterior. A fost destul de evident că el lucrează sub bagheta Moscovei și mai degrabă este promotorul intereselor Rusiei, decât ale Republicii Moldova. Aceasta este una la mână, dar dacă ne uităm la declarațiile care vin din partea oficialilor de la Moscova, dar și din partea propagandiștilor, fiindcă propagandiștii de la televiziunile rusești vorbesc cu vocea oficialităților, pur și simplu, ei într-o formă așa, mai exagerată, chiar dacă și mai aproape de adevăr vorbesc. Din acest punct de vedere, sigur că Partidul „Șor”, care este acum prezentat ca principala forță de opoziție din Republica Moldova și care în cadrul manifestațiilor sale defel nu ascunde acest mesaj antioccidental pe care îl proliferează la toate aceste manifestări și, invers, vorbesc cu atâta simpatie despre Federația Rusă, despre statul, despre politica Federației Ruse care este o politică de agresiune militară împotriva Ucrainei și care, de fapt, amenință și Republica Moldova cu același pericol.

Vocea Basarabiei: Iată, eu stau acum și mă gândesc ce se întâmplă în cazul acestor proteste. De ceva timp, ei insistă că autoritățile ar trebui să achite integral factura pentru gaze și energie. Gazele vin din Federația Rusă sau resursele energetice până nu demult veneau din Federația Rusă, iată că de ceva timp s-au scumpit tarifele, de ce, de exemplu, cei care organizează protestele nu se adresează Kremlinului, poate Federația Rusă încearcă să ajute Republica Moldova prin diminuarea tarifului la gaze?

Anatol Țăranu: Ei nu fac acest lucru, fiindcă ei nu au misiunea să destabilizeze poziția Federației Ruse în Republica Moldova, ci invers, să destabilizeze poziția guvernului. Și asta încă o dată vorbește despre angajarea lor în favoarea intereselor rusești în Moldova. Cum poți să achiți integral toate aceste tarife pentru trei luni în condițiile în care bugetul Republicii Moldova este unul extrem de sărac, deficitar? Asta înseamnă să destabilizezi totalmente finanțele și să destabilizezi societatea per ansamblu. Iată la ce duc aceste cerințe, iar faptul că ei cu tot dinadinsul insistă pe această revendicare vorbește despre aceea că misiunea lor este să destabilizeze situația, dar nu să ajute păturile nevoiașe ale societății moldovenești. Și atunci, dacă ne uităm la acest plan, care a fost dat publicității și acolo este scris negru pe alb că trebuie să fie folosite forțele respective proruse din interiorul Republicii Moldova pentru destabilizare, atunci cu ușurință developăm cine sunt aceste forțe, în primul rând, Partidul „Șor”.

Vocea Basarabiei: Pe termen scurt, iarăși citez din acea strategie, care a fost construită pe mai multe sfere de influență, pe termen scurt, Rusia și-ar fi propus să deschidă un consulat în UTA Gagauz-Yeri, lucru care însă nu s-a mai întâmplat. Ideea deschiderii unui consulat rus la Comrat era promovată și de ex-președintele Republicii Moldova mulți ani înainte. Deci, era o țintă de mult ochită?

Anatol Țăranu: Desigur, rușii de foarte mult timp intenționau să deschidă un consulat legal acolo, la Tiraspol și, până la urmă, l-au deschis.

Vocea Basarabiei: Aici, la Comrat?

Anatol Țăranu: Da, dar eu acum vorbesc despre Tiraspol. Și e clar de ce, la fel ei încercau să aibă o legătură directă pe linia diplomatică cu enclava secesionistă.

Încercarea de a deschide un consulat la Comrat este nimic altceva decât, iarăși, pentru a întreține un contact direct cu o zonă categoric rusofilă, o zonă în care predispozițiile față de Federația Rusă sunt practic absolute.

Regiunea compact populată de etnicii găgăuzi reprezintă un punct nevralgic în peisajul politic al Republicii Moldova și, iarăși, dacă ne reîntoarcem la logica și la amănuntele planului despre care vorbim, păi cu ușurință vedem că de apăsat trebuie pe punctele nevralgice. Găgăuzia este un punct nevralgic, trebuie să deschidem acolo un consulat, iar deschiderea consulatului înseamnă contacte directe, putem nemijlocit să transmitem inclusiv surse de tot genul, pentru a susține această regiune, dar, în primul rând, pentru a susține predispozițiile prorusești și anti-Chișinău ale acestei zone. Gata, cercul logic s-a închis.

Vocea Basarabiei: Un alt obiectiv al Federației Ruse era contracararea colaborării Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică, pe care și l-a propus să fie realizat până în anul 2025, iar pe termen lung, adică până în 2030, Rusia dorea formarea unei atitudini negative față de NATO în societatea Republicii Moldova și în cercurile politice de aici. Anume acesta a fost unul dintre cele 10 obiective prioritare promovate de PSRM în alegerile parlamentare din 2019, citez din ceea ce și-au propus ei atunci: „PSRM nu va permite aderarea la NATO și va realiza închiderea Oficiului de informare NATO la Chișinău”.

Anatol Țăranu: Dar oficiul funcționează și asta înseamnă că planul rus nu a fost dus până la bun sfârșit, dar trebuie să recunoaștem că atitudinea care există față de NATO în societatea moldovenească în mare corespunde acestor planuri rusești. Aici ei au înregistrat un succes notabil.

Vocea Basarabiei: Bine, ei luau în calcul, probabil, și rezultatele sondajelor de opinie, care se publicau cu regularitate și acolo se arăta dispoziția și percepția cetățeanului față de NATO.

Anatol Țăranu: Desigur că ei reiese inclusiv din sondajele sociologice, dar și din tradiția care a fost implantată în mințile oamenilor pe parcursul perioadei sovietice, când NATO era catalogată și era pentru cetățenii moldoveni, dar nu numai, pentru toți cetățenii sovietici, etalată în calitate de agresor, cel mai mare rău care poate să existe ș.a.m.d., iar faptul că până astăzi 3/4 din societatea moldovenească continuă să creadă acestor baliverne sovietice vorbește despre o mare restanță pe care o înregistrează oficialitățile Republicii Moldova, inclusiv forțele proeuropene, la capitolul relației Republicii Moldova cu NATO.

NATO este astăzi unica structură politico-militară în zona noastră, dar și în lume, care poate eficient să garanteze securitatea Republicii Moldova, nimic altceva nu poate să garanteze.

Vocea Basarabiei: Dar cum o garantează, pentru că Republica Moldova e la hotarul NATO?

Anatol Țăranu: Ar putea s-o garanteze dacă noi am deveni parte a acestei structuri.

Vocea Basarabiei: Asta-i altceva…

Anatol Țăranu: Iar faptul că societatea moldovenească în majoritatea sa nu acceptă o asemenea variantă salvatoare pentru noi vorbește despre succesul propagandei ruse, inclusiv al acestor acțiuni de destabilizare a societății moldovenești, la care recurge Rusia. Iată la capitolul NATO eforturile destabilizatoare ale Rusiei înregistrează unul din cele mai notabile succese.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.