VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Alexei Tulbure: Moldova nu susține războiul agresiv și criminal împotriva Ucrainei, drept urmare orice reprezentant al regimului Putin este un neprieten

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează discutăm cu Alexei Tulbure, cel care a fost reprezentantul Republicii Moldova pe lângă Organizația Națiunilor Unite, dar și pe lângă Consiliul Europei, este analist politic, de meserie este istoric. Mulțumim mult că ați venit la Vocea Basarabiei, dl Tulbure!

Alexei Tulbure: Bine v-am găsit! Hristos a înviat!

Vocea Basarabiei: Adevărat a înviat! O să vorbim despre războiul din imediata vecinătate a Republicii Moldova, despre care se crede că ar trebui să se termine și să se ajungă la masa de negocieri ca să se aducă pacea și în această regiune din jurul Mării Negre. „Rusia este interesată să se pună capăt războiului din Ucraina cât mai curând posibil”, este o declarație pe care a făcut-o șeful diplomației Serghei Lavrov, în timpul unei conferințe de presă cu ministrul brazilian de externe și știrea am văzut-o la CNN. Este sinceră această intenție a Federației Ruse că și-ar dori să pună capăt acestei agresiuni, acestui război?

Alexei Tulbure: Sunt câteva elemente interesante în declarația respectivă. În primul rând, ei nu mai numesc ceea ce se întâmplă în Ucraina „operațiune specială militară”, nici război nu-l mai numesc, ci conflict. Pentru cineva se permite să numească acest război așa cum le convine, iar pentru alții nu, fiindcă în Rusia o mulțime de oameni fac pușcărie. În al doilea rând, Rusiei i s-a spus nu doar o dată că acest război poate fi oprit prin retragerea trupelor ruse, nimeni n-a pornit acest război decât Rusia. Rusia a început invazia în 2022, e de ajuns să pună capăt ostilităților, să înceapă retragerea trupelor și se opresc luptele pe front. Ucraina nu poate opri, pentru că Ucraina își apără patria, își apără dreptul la existență. Rușii decât să declare că sunt gata să pună capăt acestui conflict, ar trebui să-i pună capăt, n-o să-i împuște în spate nimeni, dacă ei decid să oprească ostilitățile și să oprească focul acum și să înceapă retragerea trupelor. Deci, mai puține declarații, mai multe fapte. Eu nu cred în sinceritatea acestor declarații, el declară asta în Brazilia, e stranie geografia, acesta-i alt aspect al problemei, geografia vizitelor – Asia, Africa, America Latină, deci în emisfera nordică mai puțin, mai mult pe la sud. Se merge acolo unde noul președinte al Braziliei, Lula da Silva, care a preluat mandatul de la Bolsonaro, tot n-a fost un cadou și acest Bolsonaro, dar da Silva într-un mod absolut inexplicabil, aș spune, susține niște idei foarte-foarte urâte. De exemplu, cedarea Crimeii față de Rusia ș.a.m.d., susține acest concept care în toată lumea era numit „Putin fierstein”, adică să-l înțelegem pe Putin, să-i respectăm interesele. Iată acolo el încearcă să consolideze această idee sau această poziție că Rusia e interesată să obțină pacea, dar trebuie și ceilalți să fie mai deschiși pentru astfel de propuneri.

Nu putem pune pe aceeași masă sau la un nivel egal Ucraina și Rusia. Rusia este agresorul, Ucraina este victima. 

Vocea Basarabiei: Ucraina în repetate rânduri spune că pacea în acest război va fi obținută doar dacă Federația Rusă restabilește granițele țării și Ucraina recuperează Crimeea. 

Alexei Tulbure: Există planul Ucrainei de soluționare a conflictului sau de obținere a unei păci durabile. Inițial 4 puncte, pe urmă 12 puncte, care au fost articulate la reuniunea celor 20 de state din Bali, Indonezia, toamna trecută. Această poziție nu este numai a Ucrainei, a fost îmbrățișată de întregul Occident, este poziția lumii democratice, așa-numitei lumi libere, deci retragerea trupelor, reparațiile pentru daunele comise, pedepsirea celor vinovați, noi avem mandat de arest emis de Curtea de la Haga pentru Putin și Lvova-Belova, ombudsmanul pentru drepturile copilului din Federația Rusă, pentru deportarea copiilor din Ucraina în Rusia, dar au să fie foarte multe capete de acuzare și dosare de felul acesta. Și în diferite domenii sunt propuneri foarte concrete, 12 puncte, deci, planul de pace al Ucrainei este condiția sine qua non a problemei. Toate celelalte idei care sunt din când în când aduse în discuție fie de ruși, fie de agenții lor sau de simpatizanții lor în lumea occidentală, cum este Elon Musk, cum este chiar Papa de la Roma, care vine cu anumite idei ș.a., să ne aducem aminte de planul lui Macron, Scholz și Draghi, prim-ministrul Italiei de astă-vară, la care au refuzat pe urmă, dar tot veneau cu tot felul de idei. Toate aceste condiții nu pot fi discutate fără a fi respectate propunerile Ucrainei, care are dreptul să înainteze aceste propuneri și să insiste asupra respectării lor pentru că este partea atacată. Noi nu putem pune pe aceeași masă sau la un nivel egal Ucraina și Rusia. Rusia este agresorul, Ucraina este victima. 

Vocea Basarabiei: Dar cum comentați dvs. faptul că autoritățile de acolo au decis să-i dea 25 ani de închisoare lui Kara-Murza?

Alexei Tulbure: Pentru cuvinte, pentru faptul că acesta gândește altfel. Eu cred că aceasta-i o manifestare de degradare totală a democrației, a justiției, a drepturilor omului, asta-i o reîntoarcere la practica stalinistă, pentru că oamenii erau condamnați la 10, 15, 20, 25 de ani sau împușcați chiar (la asta încă nu s-a ajuns) pentru faptul că se pronunțau altfel decât credea conducerea țării. În sensul acesta, Rusia tot mai mult începe a semăna cu Coreea de Nord, cu alte țări de felul acesta, poate cu Burma. 

Vocea Basarabiei: În ultimul an, multe voci de la Moscova spun despre relațiile neprietenoase dintre Federația Rusă și Republica Moldova și această declarație a fost repetată și acum de purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, precum că autoritățile Republicii Moldova nu au permis președintelui Tatarstanului să ajungă în UTA Gagauz-Yeri. Dvs. ce ați înțeles din întoarcerea acestui funcționar acasă?

Alexei Tulbure: Să fac o remarcă mai generală și pe urmă revin la acest președinte al Tatarstanului, Rustam Minnihanov. La noi multă lume spune că noi suntem neutri și trebuie să rămânem neutri, dar ce înseamnă neutralitate când noi avem o țară agresor, o țară criminală de război, cu o elită criminală și o țară care este victimă, o țară care își apără dreptul la existență, pentru că dacă nu ar fi luptat ucrainenii, ei dispăreau ca țară, ca entitate, ca națiune. Noi nu putem rămâne neutri între rău și bine, pentru că nu e firesc pentru ființa umană, omul normal trebuie să fie de partea binelui, să aibă atitudine. Atunci când noi declarăm că trebuie să rămânem neutri fie la nivel personal, fie la nivel de stat, în situații de felul acesta, asta înseamnă că noi facem jocul agresorului, pentru că noi nu intervenim, nu evaluăm situația și nu dăm aprecieri, nu apreciem corect situația. De aceea Moldova ca un stat normal, ca un stat care aspiră pentru normalitate, pentru un viitor european nu poate fi neutră în sensul acesta în care ne impun să fim neutri ăștia care-s peste 20%, conform tuturor sondajelor din Moldova, cei care susțin acțiunile Rusiei în Ucraina. Noi neutri nu putem fi. La nivelul guvernului, conducerii, eu nu am observat schimbări în ceea ce ține de comportamentul nostru sau comportamentul țării față de ceea ce se întâmplă în Ucraina, noi am susținut Ucraina și i-am ajutat cu ce am putut. Nu ne-am alipit sancțiunilor, dar, de fapt, anumite sancțiuni au fost implementate, în special în domeniul relațiilor bancare etc. Acum, cine vine la noi, cine a încercat să vină și pentru ce?

Partidul ”Rusia Unită” e comparabilă actualmente cu partidul nazist al lui Hitler, care a fost condamnat în Nürnberg

Vocea Basarabiei: Președintele Tatarstanului, republică din componența Federației Ruse, a făcut cale întoarsă de la Aeroportul Chișinău. El a fost invitat la un eveniment din Găgăuzia de către candidatul pentru funcția de bașcan Victor Petrov, dar nu a fost lăsat să intre pe teritoriul Republicii Moldova.

Alexei Tulbure: Foarte bine, asta-i partea factologică a situației. Din ceea ce ați relatat dvs., el venea să participe la o acțiune electorală, ceea ce s-a întâmplat de multe ori la noi, veneau politicieni, artiști și lucrau pentru anumiți candidați. Acum, în condițiile unui război, noi pe acest Minnihanov nu-l putem, într-adevăr, accepta, nu-i putem permite intrarea, pentru că în afară de faptul că e președintele Tatarstanului, el este membru al Biroului Politic al partidului Edinaia Rossia. Amintesc că, de exemplu, la Tribunalul din Nürnberg au fost condamnate nu numai persoane, indivizi, conducerea de vârf a Reichului, dar a fost condamnat și Partidul Muncitoresc Național-Socialist din Germania, un partid care a fost recunoscut ca organizație criminală. Edinaia Rossia e comparabilă actualmente cu acest partid nazist, hitlerist, care a fost condamnat în Nürnberg, pentru că partidul în sine este statul, susține totul ce face regimul putinist din Rusia în Ucraina. Acum, acest Minnihanov este membru al conducerii de vârf a acestui partid și, plus la toate, el este președintele Consiliului directorilor companiei Tupolev, care produce bombardierele acestea care sunt folosite inclusiv în triada nucleară. Triada nucleară a Rusiei e compusă din flota submarină, aviația strategică și rachetele bazate pe teren, deci bombardamentele acestea Tu-124 modificate fac parte din triada nucleară a Rusiei și lansează rachete care distrug orașele din Ucraina, rachete care au trecut și peste noi. Deci, cine vine? Vine un om care se află sub sancțiuni internaționale, anume pentru că face parte din conducerea acestui regim criminal. El vine în Moldova și noi trebuie să-l acceptăm? Eu, de fapt, l-aș fi acceptat dacă ar fi fost emis în privința acestui om un mandat de arestare internațională sau poate la nivel național în Moldova, omul acesta trebuia să fie reținut aici. Acum pentru crime de felul acesta nu mai există imunitate cum exista imunitate pentru șefii statelor, orice ar fi făcut ei aveau imunitate, Putin, iată, Minnihanov, de aceștia, numai că el e stat în stat, Tatarstanul e o republică în cadrul Federației Ruse. L-ar fi arestat și l-ar fi deferit justiției internaționale, însă în privința lui nu există niciun mandat de arest, înseamnă că omul acesta nu are ce căuta în Republica Moldova. Acum, Moldova clar și-a declarat poziția, noi nu susținem războiul agresiv și criminal împotriva Ucrainei și reprezentanți ai regimului care au declanșat acest război nu sunt prietenii noștri. 

Vocea Basarabiei: Dar avem declarații și din tabăra guvernării, și din tabăra opoziției. Deputatul PAS, Lilian Carp, care este și președintele Comisiei de securitate națională în parlament, a confirmat că liderului Tatarstanului i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova, ar avea legătură cu alegerile care urmează să aibă loc pe 30 aprilie în autonomia găgăuză, dar fostul președinte de țară, de curând noul lider al socialiștilor, Igor Dodon, a calificat drept „rușinoasă decizia autorităților de a-i refuza intrarea în Republica Moldova liderului Tatarstanului”. Mai multe declarații, el a oferit pentru agenția rusă TASS. Ce să înțeleagă cetățeanul Republicii Moldova?

Alexei Tulbure: Da, nu-i prima dată. Eu, iată, îmi presor cenușă pe cap, eu întotdeauna am luptat și am îndemnat la consolidarea forțelor politice din Republica Moldova, celor de stânga, de centru, de dreapta, pentru că avem o țară, avem probleme similare și un viitor, sper, comun avem și insistam asupra faptului că toată lumea cumva trebuie să-și concentreze eforturile pentru modernizarea țării, transformările care urmează. Acum, eu nu mai cred că astfel de oameni ca Dodon pot participa la opera dezvoltării țării, pentru că omul acesta e inadecvat. Adică el critică guvernarea pentru faptul că noi ne apărăm suveranitatea, integritatea și ne apărăm poziția noastră etică, morală, dacă doriți, în ceea ce se întâmplă în regiune. Omul acesta susține aceste vizite care se produc în Moscova, vizita membrilor Partidului Socialiștilor care s-au întâlnit cu conducerea partidului Edinaia Rossia ș.a.m.d. Eu cred că sunt lucruri inacceptabile, acest Minnihanov poate fi comparat cu un bos, un lider al Partidului Muncitoresc Național-Socialist din Germania, dacă-i responsabil de aviație, poate un Göring, care trebuie să vină, pentru că, mă rog, care-i problema să vină un reprezentant al unui regim criminal în țara noastră, pentru că Moldova, vezi Doamne, e neutră. Da, noi suntem neutri, dar noi nu suntem neutri de datoria noastră de a fi oameni morali, noi nu depășim limitele umane, pentru că au mai fost președinți în trecut, când se depășeau aceste limite și atunci popoare întregi nu mai erau considerate aparținând omenirii și se ajungea la orori de tot felul. Deci, ceea ce spune Dodon este inacceptabil, eu încă mă mir că ai noștri cam încet se mișcă sau noi ne mișcăm încet în elaborarea poate unei legislații care ar da niște calificative foarte clare la ceea ce înseamnă declarațiile de etică.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.