VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Alexandru Slusari: Ministrul Agriculturii a promis în iunie 200 de milioane de lei compensații și 4.000 tone de motorină, iar până în prezent fermierii nu au primit nimic

Vocea Basarabiei: Astăzi vom discuta despre situația din agricultură și despre dispoziție. Pe de o parte, unii încearcă parcă să se bucure că se strânge recolta, se adună această recoltă, se reușește să fie și comercializată, pe de altă parte, există încă multe probleme pe care ar trebui să le soluționeze autoritățile. L-am invitat pe dl Alexandru Slusari, care este director executiv la Asociația „Forța Fermierilor”, să discutăm în ajunul zilei de 14 august, or pe 14 august d-lor anunță că ar putea să revină la acțiunile de protest. Care e situația, dle Slusari, ați putea să ne-o descrieți?

Alexandru Slusari: Mulțumesc pentru invitație! Din păcate, protestul este ultimul lucru care se dorește, deoarece agricultorii acum sunt în fază de recoltare, din luna iulie până în luna octombrie sunt extrem de ocupați, există această ferestruică între prima și a doua grupă, când se termină recoltarea de grâu și încă nu s-a început la floarea-soarelui și porumb, dar și atunci sunt lucrări legate de vița de vie, deja culesul strugurilor, culesul fructelor, pregătirea solului pentru toamnă, dar nu avem altă ieșire. Stimată doamnă, noi în iunie tot în acest platou am discutat situația din sector. Iată de atunci, una la mână – situația s-a înrăutățit sub aspectul prețurilor. Ați vorbit foarte corect, unii au recoltă bună, alții mai proastă, dar și cei cu recoltă bună, care strâng acum 5 tone de grâu, cu prețurile actuale sunt în pierdere și, din păcate, producția bună, recolta relativ bună, mult mai bună decât anul trecut, e puțin peste media multianuală această recoltă la prima grupă, nu este foarte îmbucurătoare pentru agricultori, deoarece prețurile, iară atunci când am discutat despre 2,50 lei kilogramul de grâu, iată în perioada aceasta de o lună și jumătate prețul s-a ridicat până la 2,80 lei, cu 30 de bani numai.

Chiar și fermieri care au recoltă bună de grâu, din cauza prețurilor mici sunt în pierdere

Vocea Basarabiei: Chiar până la 3 lei…

Alexandru Slusari: Deja nu mai este la 3, dacă aduci… Agricultorii tot timpul calculează prețul de la gospodăria lor de pe câmp, dacă prețul de import, de exemplu, sau de la elevator, astea îs cheltuieli de transport pe care tot ei le suportă, adică 2,80, iată acum maximum 2,85 putem să găsim grâu care-i luat de la gospodărie. Totodată, cel mai important lucru care, am vrut să spun s-a întâmplat, dar mai bine să spun care nu s-a întâmplat de atunci, promisiunile. Dvs. foarte bine cunoașteți cum am plecat noi pe 27 iunie din Piața Marii Adunări Naționale, cum a ieșit ministrul agriculturii și a spus că se propune 200 de milioane de lei compensații, mult mai puțin decât am solicitat noi, dar 200 de milioane, chipurile, au fost identificate și 4.000 tone de motorină. Și agricultorii, nu tare mulțumiți, dar au plecat să-și facă lucrurile stringente. Iată asta a fost pe 27 iunie, noi cu dvs. discutăm astăzi, 11 august, și până în prezent nu că acești bani și această motorină nu au ajuns la agricultori, dar nici măcar mecanismul de distribuire, de repartizare, de alocare a compensațiilor nu a fost aprobat nici pentru motorină, nici pentru compensații. Mai mult ca atât, iată ați menționat data de 14 august, pe 14 august este preconizată ședința guvernului, săptămâna aceasta ședință nu a fost, nu știu din ce considerente, dar nu a fost, pe 14 august este următoarea ședință și pe ordinea de zi nu figurează aceste două subiecte extrem de importante. După 27 iunie, a două zi noi am venit la Ministerul Agriculturii și în 3 zile practic am schițat, am elaborat două regulamente. Nu vreau să spun că totu-i bine acolo, sunt câteva puncte care nu au fost acceptate și o parte din fermieri rămân discriminați, din punctul meu de vedere, dar măcar în redacția aceasta care îi redacția Ministerului Agriculturii dați-i bătaie. De ce o lună și jumătate nu că nu ați alocat resurse, dar nici măcar nu ați aprobat mecanismul?

Vocea Basarabiei: Dar să ne fie clar, nu au fost alocate resurse deloc?

Alexandru Slusari: Deloc!

Vocea Basarabiei: Pentru că lipsește mecanismul?

Alexandru Slusari: Orice alocare urmează să fie făcută în baza unor regulamente, se face regulamentul de alocare a compensațiilor, al doilea regulament – modalitatea de repartizare a motorinei. Iată aceste două regulamente nu că nu au fost implementate, dar nici măcar aprobate de către guvern până la ziua de astăzi.

Ministrul Agriculturii a promis în luna iunie 200 de milioane de lei compensații și 4.000 tone de motorină, iar până în prezent fermierii nu au primit nimic

Vocea Basarabiei: Dar cum vă explicați?

Alexandru Slusari: Eu nu am explicație și iată pe mine la ultima ședință a consiliului fermierii au început să mă întrebe: care e situația, dle Alexandru, ce credeți? Eu nu am explicație. La un moment dat, undeva mergea procesul de elaborare vreo două săptămâni, eram în colaborare, de două ori ne-am întâlnit, ne-am certat, noi am propus într-o formulă, ministerul nu a acceptat, dar mergea procesul, undeva de la mijlocul lunii iulie practic comunicare pe acest subiect nu există, transmit mesaje ministrului, nu răspunde. Dl Șarban, care este secretarul de stat, ultimele vreo două săptămâni tot nu răspunde la mesaje. Ce se întâmplă cu aceste regulamente? Dacă ați observat, pe parcursul lunii iulie noi de câteva ori am încercat să stabilim o întâlnire cu dl prim-ministru, să discutăm nu doar aceste subiecte, dar și celelalte.

Vocea Basarabiei: De ce insistați pe această întâlnire cu șeful guvernului?

Alexandru Slusari: Deoarece până la urmă toate întrebările la care noi am insistat țin de competența guvernului. Aceste două proiecte de regulamente au fost elaborate în cadrul ministerului și mai departe transmise spre avizare. Noi vrem să înțelegem care este problema că în 45 de zile guvernul nu le-a aprobat și nu înțelegem nici de ce ministrul agriculturii nu răspunde la mesaje, dar vă spun sincer, mulți agricultori deja se uită așa, d-lui promite, d-lui spune, nu se ține de cuvânt, hai să vedem care este problema la prim-ministru. Și al treilea subiect legat de moratoriu ține exclusiv de competența guvernului, aici chiar Ministerul Agriculturii nu este instituția vizată, instituția care răspunde pentru acest lucru, asta a fost discuția la nivelul guvernului și noi toate aceste lucruri vrem să le discutăm cu dl prim-ministru. D-lui pe durata lunii iulie, în pofida promisiunii că o dată pe lună o să avem această comunicare, nu a dat curs invitației noastre și iată ieri noi am primit ultimul răspuns nu de la guvern, dar de la Ministerul Agriculturii, unde este scris că regulamentele se află la etapa de promovare, și noi cam vreo câteva săptămâni primim așa răspuns, de moratoriu nu se vorbește nimic clar care o să fie soarta, doar se anexează avizul Ministerului Finanțelor, care, după mine, este unul incert. Și noi, iată o lună și jumătate, stăm și așteptăm nu știu ce, dar în toată această perioadă, din păcate, situația în agricultură s-a agravat și creditorii mai nu umblau după combine în procesul recoltării. Eu deja cunosc zeci de fermieri care au rămas fără producția agricolă, care au mers în contul datoriilor la aceste prețuri mizere.

Spre regret nu avem nicio comunicare cu Guvernul, iar situația în agricultură se agravează constant

Vocea Basarabiei: Care sunt acești producători?

Alexandru Slusari: Iată puteți să discutați foarte detaliat cu Sergiu Stefanco, puteți să-l telefonați pe dânsul și să vă spună cum banca i-a pus pistolul la tâmplă, vorbind la figurat, și i-au spus că acum tu trebuie să ne dai datoria. El spunea: „haideți măcar o lună-două așteptați, prețurile să se ridice, măcar o lună de răgaz dați-mi ca eu să pot realiza producția”, că deja trendul este ascendent. El e mic, e slab în Republica Moldova, e reținut de situația de la vamă, de monopoliști, dar oricum acest trend există și el îi implora pe creditori să-i mai dea oleacă de răgaz.

Vocea Basarabiei: Și au reușit să ajungă la un compromis?

Alexandru Slusari: Nu au reușit să ajungă la niciun compromis, a fost nevoit să vândă o bună parte din producție la prețul de 2,60-2,70 lei și a dat datoriile curente, nu toate, dar datoriile curente la bancă le-a plătit prin vânzarea producției la așa prețuri. Cunosc cazuri când aceste instituții de creditare nebancară deja sechestrează tehnica agricolă în contul datoriilor.

Vocea Basarabiei: Unde sunt asemenea cazuri?

Alexandru Slusari: În raionul Cantemir, pot să vă dau numărul de telefon și puteți să discutați cu persoana respectivă.

Vocea Basarabiei: Deci, dvs. insistați acum să fie cât de curând posibil aprobate, în regim de urgență, regulamentele acestea privind alocarea compensațiilor pentru grâu și orz și repartizarea motorinei din România?

Alexandru Slusari: Da, trei lucruri sunt necesare. Stringent, primul lucru – în două-trei zile trebuie de aprobat aceste două regulamente, care datoria statului de mult se întinde, doi – moratoriul, măcar pe 3 luni, dacă nu vreți pe jumătate de an, pe 3 luni răgaz agricultorilor la calcularea penalităților față de creditori. Și această măsură nu necesită alocarea banilor din buget și 3 – să facem ordine la vamă, să fie făcute culoare, coridoare pentru producția autohtonă, că noi avem această situație, 5-6 zile staționează camioanele la vamă.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. știți că s-au convocat într-o ședință la Galați reprezentanții Ucrainei, României, Republicii Moldova, cu participarea celor din Uniunea Europeană și a Statelor Unite ale Americii, pentru a fi identificată o soluție pentru transportarea cerealelor din Ucraina?

Alexandru Slusari: Pentru tranzit, da. După mine, cu mare întârziere se face acest lucru, fără supărare, dar primordial pentru mine acum este exportul producției moldovenești și, iarăși, tranzitul trebuie să meargă. La ultima întâlnire pe care am avut-o cu exportatorii, noi am propus două lucruri și, apropo, exportatorii cam ne-au susținut, chiar dacă noi avem relații complicate cu ei. Primul – cumva fluidizați traficul pentru producția din Ucraina prin câteva vămi, unde să meargă doar tranzitul din Ucraina. Noi avem Stânca-Costești, hai să mai punem încă o vamă, poate încă una, trei vămi și doar acolo să meargă. Cea mai gravă situație la noi este în zona Giurgiuleștiului acum, Reni…

Vocea Basarabiei: Și dvs. vreți ca acolo să fie…

Alexandru Slusari: Și noi să punem ca în câteva vămi să meargă producția agricolă moldovenească și în câteva vămi să meargă producția ucraineană.

Am propus ca prin anumite vămi să fie exportată producția agricolă moldovenească iar în altele să fie tranzitată producția ucraineană.

Vocea Basarabiei: La Giurgiulești dvs. insistați pentru producătorii autohtoni sau pentru cei din Ucraina?

Alexandru Slusari: Asta ar fi cea mai bună soluție dacă să meargă producția agricolă moldovenească, dar dacă acest lucru nu este posibil din motive politice, noi am propus, haideți măcar puneți la o vamă, dar mai bine la două vămi puneți coridorul special pentru producția cerealieră moldovenească și a oleaginoaselor. Dacă tehnic nu este posibil, că am avut o discuție cu șeful Serviciului vamal, a invocat că la Giurgiulești este foarte îngustă vama și nu-i posibil de făcut acest coridor. Nu puteți să faceți la Giurgiulești, faceți la Leușeni, acolo e mai lat. O să fie un pic incomod pentru producătorii din Moldova, dar decât să stea 5-6 zile în rând, lasă să meargă pe acest coridor și să meargă o zi-două, oricum problema e în România, problema nu-i la vama noastră. Problema e în România, dar înțelegerea cu România, înțelegerea cu vama română ca să meargă mai repede camioanele. Trebuie să înțelegeți că toată această staționare de 5-6 zile, exportatorii, șoferii au cheltuieli suplimentare care până la urmă se compensează din contul producătorilor agricoli, sunt micșorate prețurile la achiziții. Iată trei lucruri, două dintre care nu țin de alocarea banilor din buget, dar primul subiect care a fost promisiunea din 27 iunie, nerealizată până în ziua de astăzi.

Vocea Basarabiei: Dar referitor la tranzit, am citit mai multe comentarii, unele care sprijină opțiunea dvs., altele care, din contra, critică și spun că Alexandru Slusari ar avea interesul să fie afectată relația Chișinăului cu Kievul ca în așa fel să sufere imaginea actualei guvernări. Am citit comentarii

Alexandru Slusari: Comentarii pot fi diferite. În primul rând, Republica Moldova trebuie să aibă grijă de propriii agricultori, deoarece așa au procedat românii, așa au procedat polonezii. Uitați-vă care este situația, nu este tocmai plăcut și nu este poate cel mai bun moment în relația dintre Polonia și Ucraina, dar, până la urmă, ambele țări au înțeles care este situația. Polonia sprijină prin toate metodele posibile și imposibile Ucraina, dar sunt momente unde ei spun foarte clar: „Noi trebuie să avem grijă, că dacă nu avem grijă, fermierii noștri se vor falimenta și asta nu ajută la nimic”. Exact așa și noi trebuie să găsim. Eu repet încă o dată, nu pun la îndoială necesitatea targetului, mai ales după bombardamentul barbar din partea Federației Ruse a porturilor din zona Dunării, nici nu se discută, dar fluidizarea traficului în situația în care prioritar iarăși cumva trebuie să ne gândim, avem sezonul agricol, Ucraina o să aibă de exportat încă mult și bine, ei au cantități mari, noi nu avem cantități așa de mari, prețul la noi e foarte jos acum, prețul în România crește, în România, la Constanța, acum e 220 de euro tona, nu e departe până la noi, dar la noi se vinde iată cu 140-150 de euro tona, diferența e de 70 de euro și asta nu-i în ultimul rând și din cauză că autoritățile nu pot fluidiza traficul la vamă. Și vă dau un exemplu care poate la unii n-o să le placă, alții nu cunosc această informație, dar vameșii din România, eu știu precis, asta oficial nimeni n-o să confirme, vameșii din România iată când ei rețin anumite camioane din Ucraina, din Moldova, că apare acolo o pană de curent, că schimbul se face mai greu, că problemele cu camioanele în mare parte sunt pe partea română, să înțelegeți că mulți vameși din România sunt patrioți ai României și ei în așa mod ajută propriul producător, fiindcă ei înțeleg că cu cât mai greu o să meargă fluxul din Ucraina și din Moldova, cu atât mai multe vânzări au să facă agricultorii români. Și eu consider că nouă nu ne place chestia aceasta, dar este un exemplu demn de urmat. Iată de ce Republica Moldova trebuie să aibă grijă acum de producătorii agricoli proprii, fără ca să strice tare relațiile cu Ucraina. Eu cred că dacă ar fi fluidizat traficul și dacă ar fi fost această întâlnire care este acum la Galați, dacă ar fi fost ea două luni în urmă, că noi am semnalat problema încă în luna iunie, la începutul sezonului de export. Dacă Republica Moldova corect ar fluidiza traficul, ar direcționa cum trebuie, ar insista pe coridoare speciale, anul trecut a fost posibil de creat coridorul pentru produsele perisabile? A fost! Și fructele noastre au mers prin acest coridor verde. De ce nu este posibil acum de făcut astfel de coridor pentru cereale și oleaginoase, știind în ce stare se află agricultorii noștri? Știind că statul are datorii, că statul nu a acționat la timp cu alte măsuri de sprijin, măcar acum faceți ceva.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.