VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Ala Guzun: Cei anti-UE sunt cei care strigă că avem nevoie numai de ajutoare și nu de dezvoltarea localității

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează, vom vorbi despre importanța alegerilor locale generale care au avut loc și ce urmează după aceste alegeri locale generale, despre cât de mult pot reprezentanții administrațiilor publice locale să schimbe imaginea localităților, cu sau fără contribuția localnicilor, despre reformarea administrației publice, despre reforma administrativ-teritorială, pentru că inițial s-a propus că, în baza amalgamării voluntare, ar putea să fie comasatemai multe localități. Despre aceste și alte subiecte, astăzi discutăm cu doamna Ala Guzun. Ala Guzun a avut două mandate de primar în comuna Bilicenii Vechi din Sângerei, o localitate aflată în imediata vecinătate a raionului Sângerei, dar și a municipiului Bălți. Bine ați revenit la Vocea Basarabiei!

Ala Guzun: Vă salut, doamna Valentina, sunt onorată să fiu alături de Dumneavoastră astăzi și să îmi expun părerile vis-a-vis de alegerile locale, care au avut loc în această toamnă.

Vocea Basarabiei: Haideți să vorbim cine au fost perdanții și cine au fost învingătorii, pornind de la exemplul localității Dumneavoastră.

Ala Guzun: Sunt astăzi ca perdant, o primară care în două mandate am reușit să schimbăm lucrurile în folosul cetățeanului, dar câștigătoare a devenit o doamnă, angajată a primăriei, de la Partidul Schimbării, care a câștigat. A câștigat, să spun așa din sinceritate, cu minciunile, pornind minciuna, dezamăgindu-i pe oamenii. Îmi dau seama de vinovăția mea, am lucrat cu mult mai puțin decât ea în campania electorală. M-am bazat pe faptele reale pe parcursul mandatelor de primar și nu am făcut campanie, chiar dacă am văzut că era dură.

Vocea Basarabiei: Diferența de câte voturi a fost?

Ala Guzun: Noi suntem o comună, în localitatea de unde este primăria, am câștigat cu 30 de voturi, dar în schimb, am pierdut la o localitate unde sunt mai mulți cetățeni de etnie rusă, cu 80 de voturi. În total am pierdut cu 50 de voturi.

Vocea Basarabiei: Și în comună sunt peste 3000 de locuitori?

Ala Guzun:Peste 3500 de locuitori.

Vocea Basarabiei: Și câți votanți?

Ala Guzun: 2600 de votanți, dintre care au participat 1200, mai puțin de 50%.

Vocea Basarabiei: Asta înseamnă că multă lume este plecată peste hotare, sau că au fost și din cei care nu au manifestat interes pentru alegeri?

Ala Guzun: Cred că sunt și oameni care au plecat, 60%-50% sunt cei plecați, care au plecat, dar 40% încă nu și-au manifestat interesul, nu au înțeles că de soarta buletinului lor, depinde soarta localității pentru 4 ani.

Vocea Basarabiei: Cum vă explicați faptul că este și acest segment al societății care are mai degrabă o atitudine indiferentă?

Ala Guzun: Până în prezent cetățeanul și-a văzut valoarea numai atunci, când cineva îl ajută, dar ca să încerce să se discute despre dezvoltarea localității, cu mare regret dar o parte din cetățeni nu-și asumă această responsabilitate și pentru aceasta nu ies la vot. Nevenind la vot, își dau seama, peste câțiva ani, că timpul acesta trece și, totuși, a depins de el.

Vocea Basarabiei: Dar cât de mult contează și culoarea politică pe care o are concurentului electoral cel care vrea să ajungă să fie primar?

Ala Guzun: Culoarea politică a figurat într-o localitate rusă, poate dacă nu mă schimbam în politică, în partide, poate de acolo aveam mai multe voturi. Dar o spun cu toată sinceritatea, că am făcut-o cu onestitate, cu bunul simț al meu, neinfluențată de nimeni și am conștientizat bine că țara noastră are, trebuie să aibă o viziune clară spre Uniunea Europeană.

Țara noastră trebuie să aibă o viziune clară spre Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Dar dumneavoastră din partea cărui partid ați fost două mandate?

Ala Guzun: Am fost din partea Partidului Socialiștilor.

Vocea Basarabiei: Și acum, în alegeri, ați candidat din partea PAS-ului?

Ala Guzun: Din partea PAS-ului.

Vocea Basarabiei: Ce v-a făcut să treceți dintr-o tabără în alta?

Ala Guzun: Ce m-a făcut? Pentru că am văzut schimbarea localităților prin implicare în investiții, adică atragerea investițiilor și îmi dau bine seama ca cetățean: „cum poți să cauți fonduri europene, atunci când ai alte viziuni decât cele europene?” M-a făcut, cu bunul simț, să spun că localitatea are nevoie de dezvoltare, dar are nevoie și ca oamenii să susțină acest curs european al țării noastre.

Vocea Basarabiei: Ce ați reușit pe parcursul a celor 2 mandate să faceți în localitate și în primărie?

Ala Guzun: În localitatea noastră oamenii au fost în totdeauna mândri că trăiesc într-o localitate care a avut schimbări și le-au văzut schimbările din an în an. Da, am ieșit din întuneric, din beznă cu aproape, dacă punem în total anii, în jur de aproape 27-28 km de iluminat stradal, 31 km de apă, 4 km de magistrală, 3 km și ceva de canalizări. În prima etapă, 300 de gospodării au fost gazificate și cred că aici ar trebui să atrag puțină atenție, că toată dezamăgirea cetățenilor a fost că Moldova Gaz a investit la noi în jumătate din acele 4 milioane 800 care s-au investit pe gaz și toată dezinformarea pe care au reușit contracandidații mei s-o facă, e că Moldova Gaz nu trebuia să achite contribuția, dar neluând în calcul că, comuna Bilicenii Vechi a făcut niște lucrări împreună cu cetățenii și s-a extins gazificarea. Dacă e să spun în procente, 50% din suma lucrărilor au fost de la Moldova Gaz, dar 50% au fost alocate de către de primărie împreună cu cetățenii. Iată aici a fost dezamăgire cetățenilor.

Vocea Basarabiei: De ce au fost dezamăgiți?

Ala Guzun: Pentru că a fost pusă informația de la președintele Partidului Socialiștilor, fiind director la Moldova Gaz, că oamenii nu trebuiau să achite.

Vocea Basarabiei: Să nu aibă contribuția lor?

Ala Guzun: Să nu aibă contribuția la gazificare. Dar, nu s-a ținut cont de faptul că primăria a mai făcut acele jumătate din investiții și acele 160 de gospodării s-au gazificat, datorită implicării primării și faptului că cetățenii au conștientizat că trebuie să se implice prin contribuție, să ajute acel sector care a fost gazificat de Moldova Gaz, să ajute alt sector ca să nu plătească așa sumă mare de contribuție. Deoarece, primăria are cât poate, dar nu poate 100% să extindă gazificare până la poarta cetățeanului.

Vocea Basarabiei: Eu nu am clarificat situația. Totuși, o parte din cetățeni au achitat contribuții și o parte nu au achitat?

Ala Guzun: Au achitat majoritatea, numai că au achitat diferențiat. Cei care au primit investiții de la Moldova Gaz, care nu trebuiau să fie transferate pe contul bancar al Moldovei Gaz, nu i-au transferat, dar au dat o contribuție voluntară celorlalți cetățeni, din alt sector, care s-a implementat cu primăria. Iată aici a fost punctul de ai putea manipula pe cetățeni, ca să se gândească la minciună.

Vocea Basarabiei: Dar care a fost diferența contribuțiilor cetățenilor?

Ala Guzun: Noi am luat o contribuție care era posibilă pentru cetățeni, justificată cu oamenii prin adunări, prin sectoare și 5 000 de lei au achitat contribuția pentru persoanele care s-au gazificat prin intermediul primăriei și cu acei 3 000 de lei au fost ajutați de celălalt sector, ca să nu plătească 8.000 de lei. Dar în general, să ajungă acasă la cetățean gazul, a constat în diferite sectoare diferit. Depinde, dacă am făcut numai rețeaua, atunci era până la 10 000-12 000, dar unde am făcut și dulapurile, acolo au ajuns mai mult încă de 13 000 de lei și era imposibil ca cetățeanul să plătească 13 000. Jelindu-l pe cetățean, să nu plătească 13 000, am rugat ceilalți actori din sectorul de la Moldova Gaz ca să-i ajute cu 3 000 de lei. Banii au fost transferați pe contul bancar, 1 160 000 de lei, dar dacă chiar și unul din ei nu a achitat, nu a fost așa încât să delegăm obligațiune, pentru că era spus că sunt donații voluntare și până la urmă au achitat pe contul bancar a primăriei.

Vocea Basarabiei: Dar acest lucru va jucat festa?

Ala Guzun: Da, cred că acest lucru, cel mai important, a jucat festa.

Vocea Basarabiei: Probabil că trebuia să aveți mai mult dialog cu cetățenii, să le explicați de mai multe ori totuși, de ce au trebuit percepute aceste sume și contribuții.

Ala Guzun: Da, dialogul a fost. Dar, cu părere de rău, astăzi oamenii, cetățenii nu vin consecutiv la toate adunările. Dacă faci o adunare, este necesar să vii și la a doua și la a treia, ca să te familiarizezi cu toate problemele. Dacă vine la prima adunare bărbatul, la a doua adunare vine soția și la a treia trimite o fiică sau un fecior, a pierdut relațiile acestea de împărtășire a problemelor care au apărut și de aceea, ne trezim într-o bună zi că oamenii au înțeles prea puțin din ceea ce am spus.

Vocea Basarabiei: Transparența, informația veridică, ca să nu fie lăsat cetățeanul să interpreteze sau cineva să-i aducă o știre falsă și el să creadă mai degrabă știrea falsă, decât ceea ce fac autoritățile, asta cred că trebuia mai mult să fie făcut.

Ala Guzun: Am înțeles prea bine greșeala mea, greșeala a fost că acei oameni care au lucrat puțin cu falsul, ura, care aveau frică, adică aveau frică, de ce aveau frică? Pentru că niște lucruri precum: nu ai vândut băuturi alcoolice fără autorizare sau fără magazin, e clar că devine dușmanul tău, nu ai plătit o arendă de care ai dorit să te scutească administrația publică locală, ai devenit a doua oară dușman, nu le-ai permis ceva, devii a treia oară dușman. Mi-am dat seama că, mai mulți localnici au avut o furie mare pe care au expus-o împotriva mea în campania electorală, dorind să nu câștig eu. Dar până la urmă, cu toate sinceritatea o spun, cred că bunul Dumnezeu vede mai bine lucrurile și tot ce am făcut, am făcut cu drag. În perioada asta, cu viteza mare de implicare a cetățenilor, transparența și dezvoltarea, până la urmă, dacă muncești așa de mulți ani în ritmul acesta, îmbătrânești prea degrabă, dar vreau să mai trăiesc.

Vocea Basarabiei: Dar mai vreau o precizare, totuși, unii dintre cetățeni înțeleg că a-și exercita dreptul la vot înseamnă ca cel care ajunge primar sau consilier să-i facă anumite favoruri cetățeanului sau și el trebuie să se implice în schimbarea situației? Sau el neapărat are anumite așteptări, ca dacă eu l-am votat el îmi este dator ca să-mi facă ceva”.

Ala Guzun: O mare parte din cei care au votat, cred că au așteptări de la primar. „Ce va face primarul?”, așteaptă răspunsul la ce va face. Partea oponentă alte schimbări își doresc. Dar care schimbări își doresc, deocamdată nu au viziuni clare. Dacă aveau viziuni clare, probabil, că ieșeau de la început cu alte viziuni, dar nu cu murdării pentru contracandidat.

Vocea Basarabiei: Dar Dumneavoastră ați candidat și pentru ales local?

Ala Guzun: Am candidat pentru primar și consilier local.

Vocea Basarabiei: Și o să vă regăsiți în consiliul local?

Ala Guzun: Mă voi regăsi.

Vocea Basarabiei: Asta înseamnă că nu vă despărțiți de administrația publică?

Ala Guzun: Acum, oricum anii aceștia nu îi voi pierde în zadar, pentru că mă voi regăsi în administrația publică locală, drept consilier și voi continua să le ofer ajutorul, dacă îmi cer. Pentru că, până la urmă dezvoltăm localitatea și asta trebuie să fie mândria noastră.

Acum mă voi regăsi în administrația publică locală, drept consilier și voi continua să le ofer ajutorul în dezvoltarea localității

Vocea Basarabiei: Dar ce ne puteți spune despre componența consiliului local și mai ales cum, se creează alianțe la nivel local?

Ala Guzun: Am avut prima ședință la care am asistat cu plăcere și am văzut puțină împrăștiere de gânduri a consilierilor, a oponenților noștri, pentru că își dau bine seama că, primarul este, dar, atunci când încerci să ajuți, este una și este în folosul localității, dar dacă numai ai venit să ridici mâna la decizii care nu aparțin folosului tuturor, atunci ne trezim după 4 ani cam mai greu.

O mare parte a localnicilor din Bilicenii Vechi înțeleg beneficiile integrării europene pentru că au văzut cum se dezvoltă localitatea cu fonduri UE

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.