VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Al. Bujorean, primarul or. Leova: Schemele trebuie combătute acum, pentru că la prezidențiale partida prorusă se va regrupa

Vocea Basarabiei: Continuăm să vorbim despre rezultatul alegerilor locale, despre rezultatul alegerilor locale în primul tur de scrutin, pentru că urmează și cel de-al doilea pe data de 19 noiembrie. Astăzi vorbim cu învingătorul acestui scrutin, Alexandru Bujorean, cel care a obținut al doilea mandat de primar în orașul Leova. Alexandru Bujorean de meserie este jurist, din 2010 până în 2011 a fost președintele Uniunii Teritoriale Leova a Federației Naționale a Sindicatelor „Agroindsind”, după care 5 ani a fost șef adjunct al Oficiului teritorial Hâncești al Cancelariei de Stat, reprezentant al guvernului în raionul Leova, ulterior, în perioada 2016-2019, a fost administratorul unui SRL, a fost vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat în perioada mai 2017 – martie 2019, fiind și în funcția de președinte al Organizației teritoriale din Leova a acestei formațiuni politice. A câștigat mandatul de primar al orașului Leova în 2019, iar duminică, 5 noiembrie, cu 73%, adică cu 2.438 de voturi a obținut al doilea mandat. Și mai fac o precizare: Alexandru Bujorean este copreședinte și fondator al Partidului Politic Liga Orașelor și Comunelor, care a fost înregistrat în primăvara acestui an. Ce impresii aveți după ce s-a consumat primul tur de scrutin al alegerilor locale generale? Ce lecții se învață, trebuie învățate, ce învățăminte ies la suprafață, ce concluzii trebuie să tragem și cine trebuie să le tragă – mai cu seamă cei care guvernează, cei care au obținut acest mandat de primar, de consilier local la nivel de sat, municipiu sau de raion? 

Alexandru Bujorean: În primul rând, pe lângă rezultatele triumfaliste pentru unii și, spre regret, hai să le spunem așa, victoriile amânate pentru alți candidați care nu au reușit să fie aleși din primul tur sau chiar nu au acces în turul doi, noi avem o constatare foarte tristă la capitolul prezență la vot, și asta spune foarte mult despre tragedia mare a Republicii Moldova numită depopulare, fapt care ar trebui să ne responsabilizeze pe toți și îndeosebi pe cei care au acces în funcții sau au revenit în mandatele lor elective. Oamenii vor unitate și vor mai puțină dezbinare, mai multe fapte concrete și acțiuni care vor dezvolta comunitățile noastre locale și, respectiv, mai multe portițe de oportunitate pentru comunicarea pentru viitoarele scrutine electorale, care nu sunt mai puțin importante, poate chiar și mai importante pentru viitorul Republicii Moldova.

Aleșii sunt nevoiți deseori să poarte succesul și insuccesul în deciziile partidelor la nivel național

Vocea Basarabiei: Dvs. ați început cu prezența la vot. Unii spun că e o prezență modestă, ați spus și explicația, acest exod care încă mai continuă, or localitățile sunt depopulate și din multe localități încă lumea mai pleacă, iar pe de altă parte, totuși este acest segment al nehotărâților. Chiar nimeni nu poate să-i convingă că e bine să iasă mulți dintre ei la vot, din tabăra celor care sunt indeciși?

Alexandru Bujorean: Un anumit procent de neparticipare, evident, vine și de la decepția politică pe care o au concetățenii noștri.

Vocea Basarabiei: La nivel local parcă n-ar trebui să fie decepție politică?

Alexandru Bujorean: Oricum, exponenții anumitor partide sunt nevoiți deseori să poarte și succesul, dar și insuccesul în deciziile partidelor la nivel național. Iată de ce noi am și venit cu inițiativa de creare a unei formațiuni noi, care să reprezinte exact interesele comunităților locale, să vorbească despre problemele localităților din Republica Moldova în mod sistemic și, evident, o astfel de formațiune trebuia să se lanseze anume în perioada alegerilor locale, care este o oportunitate până la urmă și politică, dar și o posibilitate de a ridica în prim-plan aceste probleme ale comunităților.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. credeți că în orașul Leova 2.438 de cetățeni cu drept de vot care l-au votat pe Alexandru Bujorean au votat promisiunile lui, au votat partidul pe care l-a creat și-l reprezintă?

Alexandru Bujorean: În general, în alegerile locale nu se votează partidele, în prim-plan se votează oamenii. Și în cazul meu propriu, dar și al mai multor colegi care au experiență în mai multe mandate de aleși locali cred că este o apreciere, pentru că de obicei primul mandat e așa, mai este deseori și o întâmplare, o loterie, cum îi mai spunem noi, dar cel de-al doilea mandat, al treilea, al patrulea mandat deja sunt aprecierea faptelor concrete și eu vreau să cred și mă bucur că este așa, că în orașul Leova s-a manifestat luciditate și s-a analizat obiectiv fiecare candidat și meritele acestuia.

Vocea Basarabiei: Ați câștigat din câți concurenți?

Alexandru Bujorean: Din 6.

Vocea Basarabiei: Dar când ziceți că totuși la aceste alegeri locale mai mult cetățeanul cu drept de vot alege omul, haideți un pic să nuanțăm această constatare a cetățenilor, pentru că, pe de o parte, sunteți dvs., cei care ați activat în domeniul administrației publice locale, ați reușit pe unii să-i convingeți, pe alții încă trebuie să-i mai convingeți că faptele vorbesc, dar în acest scrutin ce s-a observat, cu doar două zile înainte un partid a promovat persoane total necunoscute în anumite localități și au obținut mandatul?

Alexandru Bujorean: E prea mult spus „partid”, noi trebuie să facem o diferențiere foarte clară și pentru cetățeni, și pentru partenerii externi – ce este partid în Republica Moldova și ce este grupare politico-criminală. Ceea ce fac astfel de formațiuni sau formări numite politice…

În această campanie am văzut o determinare a statului de a lupta cu partidele corupte

Vocea Basarabiei: De la Partidul „Șansa”, care a fost exclus pe ultima sută de metri m-am referit. 

Alexandru Bujorean: Noi putem să le numim la infinit denumirile, se vor închide acestea, vor apărea altele, altele, altele și asta se întâmplă și cu televiziunile, și cu multe alte lucruri. Ceea ce am văzut în această campanie electorală, o determinare a statului Republica Moldova, nu vreau să spun a guvernării, a statului de a lupta cu acest flagel. 

Vocea Basarabiei: Adică, instituțiile și-ar fi făcut datoria?

Alexandru Bujorean: Eu cunosc anumite lucruri și vreau să vă spun în cunoștință de cauză că un merit mare, inclusiv în excluderea acestui concurent electoral, îl au ofițerii unor organe de forță, inclusiv din sudul Republicii Moldova. Pentru că noi fiind în zona aia mai aproape de Găgăuzia, care astăzi este un sediu regional a tot ceea ce înseamnă gruparea Șor, am simțit pe propria piele influența care vine de acolo.

Vocea Basarabiei: Dar cum ați simțit această influență?

Alexandru Bujorean: Se dau bani enormi. 

Vocea Basarabiei: Chiar se dau acești bani?

Alexandru Bujorean: Se dau acești bani și pista greșită ar fi dacă statul va continua să lupte cu fluxul de bani, care nu se va opri, el doar va crește. Ceea ce se oferă pentru aceste coruperi politice pentru cei care oferă acești bani, ei reprezintă o sumă infimă la nivel procentual. Dacă să conectăm la izvorul acestei surse, care este Kremlinul, pentru ei în genere să arunce 2, 3, 4, 5 milioane de euro pentru un scrutin electoral în Republica Moldova este o nimica toată. Noi trebuie să luptăm cu flagelul, cu procesul și cu oamenii care se ocupă cu aceste lucruri, trebuie să dispară acest sentiment de impunitate, că dacă mâine se închide un partid, ei se transferă la altul, electoratul e același, transmit banii, am văzut ce fac. 

Vocea Basarabiei: Dar dacă rămânea acest concurent?

Alexandru Bujorean: Ce am vrut să menționez? Există regiuni în Republica Moldova în care electoratul este într-atât de bine informat, încât pur și simplu Șor nu se bagă. La Leova Șor nu vine cu bani, nu-l ajută, vă spun eu.

Vocea Basarabiei: Dar a avut concurent în oraș?

Alexandru Bujorean: De la „Șansa” nu, a fost de la „Renaștere” cineva, e una și aceeași, listele erau de la „Șansa”. Pe mine nu m-a deranjat absolut deloc și nici nu mă deranjează, pentru că au luat un număr infim, dar sunt sigur că s-a investit.

Vocea Basarabiei: Dar cum identifică ei aceste regiuni și aceste persoane care ar accepta acești bani despre care se zice că pot ușor corupe alegătorul?

Alexandru Bujorean: Eu eram mirat de reacția stupefiată a unor actori politici, când au văzut ce s-a întâmplat în Găgăuzia, după alegerea bașcanului. Nu e o surpriză pentru nimeni, Găgăuzia este o regiune sensibilă, cu vorbitori preponderent de limbă rusă, mai mult rusă decât găgăuză, spre regret, cu simpatii istorice și chiar cu dragoste față de Rusia și evident că într-o zonă atât de sensibilă se investește în primul rând. Evident că miza sunt și alte regiuni, nu doar acolo, în general zilele acestea am văzut o hartă, unde nordul e roșu și două treimi din țară – galbene, aici mai avem de discutat, nu e chiar așa. 

Pe noi trebuie să ne alarmeze altceva – fenomenul Orhei se multiplică

Vocea Basarabiei: O să discutăm. Orheiul, Bălțiul, mai sunt și alte localități…

Alexandru Bujorean: Eu știu oameni din Orhei care în 2015 chiar au crezut că Ilan Șor este un salvator al orașului și au votat. La Orhei în general ca zonă acolo cred că alte calcule au fost făcute, apropierea de Chișinău și alte lucruri. 

Vocea Basarabiei: Deci e alta miza?

Alexandru Bujorean: Eu cred că Orheiul nu poate fi comparat cu Găgăuzia și în Orhei cunosc și eu personal oameni care au luptat și luptă până în prezent, inclusiv din Consiliul municipal care au luptat cu cei de la Șor, este o regiune sensibilă. Pe noi trebuie să ne alarmeze altceva – fenomenul Orhei se multiplică. Astăzi este Orhei și Comrat, mâine poate fi Orhei, Comrat și Bălți și alte regiuni. Și atât timp cât noi, forțele de dreapta, pro-europene vom fi dezbinați și vom lupta nu știu pentru ce, evident că ei vor avansa în acest proces.

Vocea Basarabiei: Dar ei câștigă teren inclusiv pentru că sunt atât de mult răzlețite forțele pe segmentul de dreapta?

Alexandru Bujorean: În locale răzlețirea și divizarea sau, așa cum se spune la noi în popor, păstrarea ouălor în mai multe coșuri e convenabilă. O să vedeți la prezidențiale că partida pro-rusă se va regrupa și va avea loc o consolidare. Și iată în baza acestei consolidări, dar îndeosebi în baza candidaturii, pentru că ei nu vor putea să mizeze pe 2-3 candidaturi, ei vor trebui să meargă pe una, în locale poți miza pe câteva forțe politice, dacă îți închid una, mergi cu cealaltă, transferi candidații și-i tot. În prezidențiale vom vedea, inclusiv cei pro-europeni declarați, dacă vor face un pas în urmă și vor spune că „nu, eu nu candidez, dar o susțin, spre exemplu, pe doamna sau pe domnul”, nu vorbesc de dna președintă Maia Sandu.

Vocea Basarabiei: V-ați referit cel mai probabil la Irina Vlah?

Alexandru Bujorean: Inclusiv…

Vocea Basarabiei: Dar dacă ar fi rămas în cursă Partidul „Șansa”, ce situație ar fi fost?

Alexandru Bujorean: În funcție de regiuni. Am spus, în Leova nu ar fi reprezentat un pericol nici la nivel local, nici la nivel raional. În Găgăuzia, evident, planurile s-au dat peste cap. 

Vocea Basarabiei: Dar dvs. mergeți în UTA Găgăuzia?

Alexandru Bujorean: Da, și am foarte mulți cunoscuți. Și vreau să vă spun că în Găgăuzia există mai mulți oameni lucizi decât noi credem, pur și simplu, ei sunt în minoritate și persistă o frică.

Vocea Basarabiei: Frică de cine și de ce?

Alexandru Bujorean: De reacția cetățenilor din Găgăuzia, de reacția autorităților. Multe persoane fac afaceri acolo și riscă să fie pedepsiți inclusiv prin sancționarea lor și a dreptului lor de a face afaceri acolo, și nu-și exprimă opțiunile public, dar ei sunt și trebuie să avem în vedere acești oameni, pentru că ei cândva vor juca un rol important în acea regiune.

Vocea Basarabiei: În sensul că?…

Alexandru Bujorean: În sensul că în Găgăuzia partidele trebuie să înceteze să creeze ziduri între Chișinău și Comrat și trebuie să meargă acolo să creeze structuri, să participe în alegeri locale, să identifice astfel de oameni și să-i delege în organele decizionale. Găgăuzia este teritoriul constituțional al Republicii Moldova și noi trebuie să mergem acolo.

Vocea Basarabiei: Doar că se mai consideră că și elitele locale de acolo au încercat să joace la două capete și în funcție de unde și cum își găsesc și ei locul, că interesul lor ar coincide cu interesul național sau cu interesul altcuiva, așa procedează.

Alexandru Bujorean: Uitați-vă, și prin alegerea executivului de la Comrat s-a dovedit cum joacă așa-numitele elite de la Comrat. Șor era sigur că, având bașcanul, are tot controlul asupra Găgăuziei, dar n-a fost chiar așa. Elitele și unii reprezentați ai elitelor au fost corupți în mod direct de către Șor, dar lor li s-a părut puțin și s-au gândit să mai tergiverseze un pic procesul de alegere a executivului și dacă până la urmă s-a votat probabil și aici s-a venit cu ceva. Iată cum se comportă Șor cu așa-numitele elite, se comportă Șor cu electoratul Republicii Moldova, crezându-i pe toți capabili de a fi corupți. Nu este așa și-mi pare foarte rău că reprezint o formațiune politică, care a fost lovită și căreia i s-au pus etichete din startul acestei campanii. Foarte tendențios, apropo, și noi suntem în proces și de contestare, și de judecată a acelor declarații de unii așa-numiți actori politici care, fiind vizați în relațiile lor financiare cu Șor, au direcționat atacurile către LOC, dar, știți, eu am o expresie – „Pe dvs. aș putea să încerc să vă mint, dar nu pe mine”. Eu știu exact ce am făcut și cum am luptat inclusiv eu și colegii mei în această campanie electorală ca să contracarăm cazuri de corupere a candidaților.

Vocea Basarabiei: Dar ce rezultate a înregistrat Partidul Liga Orașelor și Comunelor?

Alexandru Bujorean: Eu am o analiză pe țară. Bine, ar părea un rezultat modest…

Vocea Basarabiei: Dar sunteți și la primul exercițiu electoral…

Alexandru Bujorean: Și un partid politic înregistrat în luna mai, care participă peste câteva luni la un scrutin, cu o lovitură dată imaginii partidului exact în perioada când se înregistrau candidații.

Vocea Basarabiei: Dar cineva v-a lovit cel mai mult?

Alexandru Bujorean: Atunci când a fost reținut candidatul Ligii Orașelor și Comunelor în municipiul Chișinău, și aici fac abstracție de aceea că e vinovat el sau nu, eu nu vreau să-l apăr pe el, sunt organele abilitate care trebuie să se ocupe cu asta, dar noi ca un partid politic serios i-am retras suportul politic și l-am retras din cursă atât timp cât planează suspiciuni de corupție asupra lui. Nu am primit niciun mesaj niciun mesaj de la d-lui nici cât era reținut, nici după, dacă există o parte din vină sau nu există, dacă confirmă sau infirmă ceea ce i s-a imputat, dar asta mai puțin contează deja. Noi în acea perioadă am pierdut candidați în două raioane din pricina acestor lucruri.

Vocea Basarabiei: S-au retras?

Alexandru Bujorean: S-au retras, pentru că au crezut în cele declarate. Spre fericire, 12 unități teritorial-administrative de nivelul doi au văzut lucrurile obiectiv și au rămas în echipă, dar a fost o lovitură de imagine dură și am înțeles care este prețul intrării în politica mare în Republica Moldova. Totuși, cu toate acestea, noi avem la nivel de țară acumulate 56.363 de voturi, ceea ce ar însemna din numărul total de participanți aproximativ 5 la sută. 5 la sută pentru un partid politic înregistrat câteva luni în urmă, asta ar însemna un eventual prag electoral pentru alegerile parlamentare, chiar dacă vorbim de două scrutine cu specific diferit. Dar suntem o forță politică pro-europeană, pro-națională și noi credem că urmează să fim parte a procesului de discuții, inclusiv pentru perioadele de scrutin.

Vocea Basarabiei: Câți primari au acces?

Alexandru Bujorean: 12 au acces din primul tur, 6 sunt în turul doi, inclusiv vorbim de 3 primari de orașe, care au acces din primul tur. E vorba de Leova, Iargara și Ștefan Vodă, avem colegi în turul doi, inclusiv dl copreședinte Constantin Cojocari de la Edineț, dna Ludmila Magu de la Cupcini, adică avem câteva regiuni în țară…

Vocea Basarabiei: Și consilieri?

Alexandru Bujorean: Consilieri raionali avem 22 și consilieri locali trebuie să-i însumez încă. În câteva regiuni ale țării noi nu putem fi neglijați în procesul de discuții și vom fi parte a viitoarelor majorități. 

Vocea Basarabiei: Apropo, haideți un pic să vorbim despre majoritățile care urmează să fie create și deseori s-a spus că e foarte păgubos atunci când se începe să se critice dur că un partid de dreapta cu unul de stânga se regăsesc într-o coaliție la nivel de raion, la nivel de comună. Cât de mult aceasta se răsfrânge asupra bunei activități a administrației publice?

Alexandru Bujorean: Pentru mine acesta este al patrulea scrutin electoral local la care particip și m-am obișnuit că în această perioadă încep să apară tot mai multe discuții despre interesul de stat, despre patriotism, despre aceea că trebuie să mergem iată cu cineva, dar nu cu altcineva. Interesul de stat nu poate prima asupra interesului unui partid, oricare ar fi acest partid. Eu cred că critica cea constructivă și-a avut locul în campania electorală, acum, după ce cetățenii ne-au delegat prin vot capacitatea și posibilitatea de a administra treburile în următorii 4 ani, trebuie să gândim la rece, să lăsăm emoțiile în mandatul precedent, să găsim posibilitatea să coagulăm, ideal ar fi coaliții largi în fiecare raion, nu limitate…

Vocea Basarabiei: Haideți să vorbim despre componența Consiliului raional la Leova. Dvs. sunteți și consilier raional, așa-i? 

Alexandru Bujorean: Da!

Vocea Basarabiei: Până se validează mandatul, da?

Alexandru Bujorean: De fapt, 30 de zile am dreptul să-l dețin.

Vocea Basarabiei: Deci, ce arată tabloul de la Leova? PAS a obținut 10 mandate de consilier raional, LOC – 6, PSDE – 4, PSRM – 4, PCRM – 2 și „Renaștere” – 1. Iată, ținând cont de această situație, s-ar putea parcă PAS cu Liga Orașelor și Comunelor și poate chiar și cu PSDE să facă o majoritate?

Alexandru Bujorean: S-ar putea, suntem în proces de discuții. Astăzi am fost contactat de colegii de la PAS și am fost invitat la discuții. Bine, inițial ne întâlnim la nivel de reprezentanți sau lideri ai Organizației teritoriale din Leova, ulterior vom extinde formatul de discuții, există o regulă nescrisă – cel care acumulează mai multe mandate vine cu o invitație către cei care au acumulat mai puține. Noi am așteptat ieri să fim contactați, nu s-a întâmplat acest lucru, din câte am înțeles, colegii de la PAS au făcut analiza rezultatelor ieri și, respectiv, noi am contactat sub-menționații, pe care i-am numit colegii din alte formațiuni care au câștigat mandate, dar, iarăși, nu au fost luate decizii, palma nu e bătută. Am spus și mai devreme: eu sunt adeptul unei coaliții largi.

Vocea Basarabiei: Ce înseamnă o coaliție largă? 

Alexandru Bujorean: O coaliție care ar cuprinde toate forțele politice care au consilieri și deja partajarea responsabilităților pe domenii, în funcție de candidaturi, în funcție de pregătirea acestora. Matematic e așa, dar în practică noi avem nevoie de oameni pregătiți și de oameni competenți și am văzut în multe localități, și faptul că peste 60 la sută din candidați au trecut din primul tur – asta înseamnă apreciere cred că pentru marea majoritate a acestor candidați și un semnal din partea alegătorului, că alegătorul nu-și mai dorește aventurieri, populiști și politicieni neonești.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.